Акт 16 і інші нормативні документи і акти будівництва в Болгарії. Зразок, пояснення, застосування.

  1. акт 14
  2. акт 15
  3. акт 16
  4. Чи варто купувати квартиру в будинку без акту 16?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вам сподобалася ідея про покупку житла в Болгарії? Пора вивчати ринок. Однак перш, ніж приступити до цього захоплюючого заняття, ми рекомендуємо трохи почитати про болгарських нормативних документах, які відрізняються від російських. Наприклад, про акт 14, акті 15, акті 16. Якщо Ви звернетеся до нашої компанії, то можна бути абсолютно впевненим, що ви не купите квартиру або будинок не введеними в експлуатацію, тобто не мають Акта 16. Згідно болгарському закону про планування територій всі акти є обов'язковими для визнання будівлі придатним для проживання і служать підставою для оформлення законних угод з нерухомістю. Мета оформлення цих документів поетапний контроль будівництва на предмет відповідності споруди законодавчим актам і дотримання стандартів місцевого аналога ГОСТу.


Варто брати до уваги, що акти можуть видаватися не на весь комплекс цілком, а на кожний будинок в комплексі окремо, причому часто в актах не вказується торгова назва будівлі або комплексу, а дається лише кадастровий ідентифікатор земельної ділянки та будівлі (приклад Акту 16, без зазначення назви комплексу нижче по тексту).

акт 14


Акт 14 підписується компетентними органами спостереження після зведення основної, грубої, конструкції: фундаменту, скелета, даху Акт 14 підписується компетентними органами спостереження після зведення основної, грубої, конструкції: фундаменту, скелета, даху. Перевіряється відповідність конструкції початкового, затвердженим планом і її технічну відповідність нормативам. Акт 14 - фактичне підтвердження закінчення основного будівництва. З моменту підписання документа забудовник отримує право розпоряджатися приміщеннями за принципом розпорядчих угод. Але угоди на цьому рівні зведення проводяться, як передача прав на будівництво разом з договором про будівельно-монтажних роботах.


Якщо ви купуєте нерухомість в споруджуваному об'єкті, з моменту акту 14 Вас можуть ввести в право власності, однак ви будете зобов'язані на правах власника підписувати всі нормативні документи з будівництва. Зазвичай на підписання документів в цьому випадку дається доручення. Варто мати на увазі, що особисті дані покупця будуть фігурувати у всіх наступних документах. Ми не рекомендуємо оформляти квартири і будинки на цьому етапі зведення. Також варто враховувати, що на етапі акту 14, при кредитуванні забудовника банком або інвестором, обтяження з обтяження тільки землі переходить на обтяження конкретного об'єкта в будівлі або всієї будівлі цілком.

акт 15


Акт 15 підписується після завершення всіх будівельних і оздоблювальних робіт і служить доказом:

  • завершення будівництва;
  • відповідності будівлі із затвердженим проектом;
  • відповідності якості проведений будівельних робіт, конструкції, використаних матеріалів, технічних характеристик будівлі прийнятим законодавчо стандартам.


До документа додається опис всіх проведених технічних тестів і вимірів, всі протоколи, акти, договори, укладені під час будівництва та інша робоча документація, наявність якої визначено законодавчо. Перевіряється усунення наслідків будівельних робіт в навколишньому середовищу вид місцевості повинен бути таким же, як до початку будівництва, за винятком вертикальних і горизонтальних проектних змін місцевості. У підписанні беруть участь компетентні органи нагляду, будівельна організація - підрядник, інвестори, власник будівлі, розробник проекту - тобто всі учасники процесу. Якщо в процесі обстеження були виявлені недоліки, недоробки, вони фіксуються, їх усунення - обов'язкова умова для наступної стадії приймання будівлі - підписання акту 16, для якого акт 15 є підставою. Акт 15 по суті найскладніший документ для будівельника. Його підписання фактично підтверджує готовність будівлі до експлуатації, але поки може бути відсутнім постійна схема підключення електрики, можна не платити податки на майно, вірніше вони розраховуються за іншими, більш низькими ставками, а всі покупці можуть не декларувати покупку майна перед податковими органами в Болгарії.


При оформленні власності на етапі акту 15 оформляється у власність не право на будівництво, як на акті 14, а безпосередньо сам об'єкт нерухомості. На акті 15 йде фінішна доведення об'єкта перед введенням будівлі в експлуатацію, ведеться підключення будівлі за постійною схемою живлення. Енергетики вимагають завчасного сповіщення їх про дату подачі на об'єкт повній потужності і оплати такси підключення енергії. Як правило підключення енергії починається до отримання акту 15 і вже до акту 16 має бути підключений.


Акт 15 складається з безлічі паперів, число сторінок може досягати 100 і навіть більше.

Ціни на січень 2014 рік. Розрахунок цін на продукти проведений за середньорічними цінами за 2013року.

При оформленні власності, за законами Болгарії, необхідно сплатити крім податку ще й такси на проходженні угоди.

Якщо ви зібралися придбати житлову нерухомість в Болгарії, то перед цим слід ознайомитися з місцевою специфікою визначення площі квартир і специфікою термінології і планування.

акт 16


Акт 16, (введення будівлі в експлуатацію) по суті - основне, офіційне, остаточний дозвіл на експлуатацію побудованого житлового комплексу. Жити в будинку можна тільки, якщо він отриманий. Якщо його немає, нехай навіть будинок готовий, проживання в ньому карається штрафом, на практиці все закривають на це очі і нікого поки не оштрафували за проживання без акту 16, по крайней мере в курортних зонах.
Акт 16 видається державною установою, для його оформлення формується спеціальна комісія, яка перевірить законність будівництва і можливість здійснення операцій купівлі-продажу, а також відповідність між затвердженим планом проекту і його реалізацією, до уваги береться вся фінішна обробка разом з парканами басейнами і всієї заявленої в проекті документацією.

Якщо акт 16 не підписується, це не означає проблеми з документацією. Як правило будівельної компанії не вигідно вводити будинок в експлуатацію, якщо більшість квартир не продано, адже з моменту видачі акту 16 податок нараховується за його законною ставкою. Будівельники і інвестори намагаються максимально сильно відтягнути отримання цього акта, щоб просто заощадити трохи грошей, адже норма прибутку в болгарському будівництві досить низькі.

Будівельники і інвестори намагаються максимально сильно відтягнути отримання цього акта, щоб просто заощадити трохи грошей, адже норма прибутку в болгарському будівництві досить низькі


Акт 16 дуже важливий для претендують на ВНЖ, ПМЖ і мультивізи в Болгарію , Т. К. Його вимагає консульство Болгарії, для видачі віз з нерухомості, ВНЖ і ПМЖ.
Без акту 16 можливо і те, що виявлені недоліки не підлягають ремонту і будівля ніколи не буде визнано законним. Наприклад є такі комплекси "Сани дей 5 і 6", які побудовані без підключення їх до каналізації. На них не буде виданий акт 16 до усунення недоліків, які є принциповими.

Чи варто купувати квартиру в будинку без акту 16?


Будинки в стадії будівництва, на поточний момент, не дешевше, багато що будуються житлові комплекси обіцяють стати раєм, ось тільки існує ризик залишитися власником довгобуду ...


Зі свого боку нагадаємо, що покупка квартир в Болгарії в споруджуваних будинках, не повідомляючи ринку, по-справжньому небезпечна. Потрібно знати історію забудовника, підрядника, щоб бути впевненим в тому, що цей проект доведуть до кінця в обіцяний термін. Перш ніж зважитися на покупку, постарайтеся досконально розібратися.
Наявність акту 16 можна уточнити у продавця нерухомості або перевірити, звернувшись до районного департамент будівельного контролю. А якщо ви сумніваєтеся, краще всього відразу звертатися до ріелторів-професіоналів з хорошою репутацією, які працюють на болгарському ринку нерухомості не перший рік.


PS Всі акти 14, 15 і 16 видаються в єдиному екземплярі будівельнику - інвестору проекту. Покупцеві видається тільки копія. Нотаріально завіряти її не потрібно.

Вам сподобалася ідея про покупку житла в Болгарії?
Чи варто купувати квартиру в будинку без акту 16?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online