Чи може адвокат або держслужбовець бути засновником ТОВ?

  1. Чи має право засновник працювати на державній службі або бути адвокатом
  2. Чи може некомерційна організація бути засновником ТОВ
  3. Іноземний громадянин або іноземна організація - засновник ТОВ: чи можливо це
  4. Чи може стати учасником ТОВ суб'єкт РФ, муніципальне утворення, МУП або бюджетна установа
  5. Чи може депутат бути засновником ТОВ
  6. Чи може ТОВ виступити засновником іншого ТОВ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи може адвокат бути засновником ТОВ? Чи існують які-небудь обмеження для інших осіб? Які нормативні акти визначають (обмежують) перелік осіб, які мають право бути учасником товариства, читайте в нашій статті. Чи може адвокат бути засновником ТОВ

фото:

Чи має право засновник працювати на державній службі або бути адвокатом

Чи може некомерційна організація бути засновником ТОВ

Іноземний громадянин або іноземна організація - засновник ТОВ: чи можливо це

Чи може стати учасником ТОВ суб'єкт РФ, муніципальне утворення, МУП або бюджетна установа

Чи може депутат бути засновником ТОВ

Чи може ТОВ виступити засновником іншого ТОВ

Чи має право засновник працювати на державній службі або бути адвокатом

Чи може держслужбовець бути засновником ТОВ? Однозначну відповідь на це питання дана в п. 3 ч. 1 ст. 17 закону «Про державну цивільну службу Російської Федерації» від 27.07.2004 № 79-ФЗ: ні, не може.

У зазначеній нормі міститься заборона держслужбовцям займатися будь-якою підприємницькою діяльністю, в т. Ч. Брати участь в управлінні ТОВ.

Зверніть увагу! Дія цієї статті поширюється і на військовослужбовців (закон «Про статус військовослужбовців» від 27.05.1998 № 76-ФЗ).

Якщо засновник ТОВ - адвокат, ця норма його не стосується, оскільки він не є держслужбовцем.

Дана позиція закріплена в Огляді дисциплінарної практики за станом на 21.03.2005. У ньому наводиться витяг з ув'язнення і висновків кваліфікаційної комісії з питання, чи є порушенням знаходження адвоката в складі засновників ТОВ.

Важливо! Згідно п. 1 ст. 2 закону «Про адвокатську діяльність ...» від 31.05.2002 № 63-ФЗ адвокат не може вступати в трудові відносини як працівника. Однак учасник товариства не має статусу його працівника, тому правопорушення як такого не відбувається.

Чи може некомерційна організація бути засновником ТОВ

Згідно п. 1 ст. 7 закону «Про товариства з обмеженою відповідальністю» від 08.02.1998 № 14-ФЗ засновниками ТОВ можуть бути громадяни і організації.

У п. 2 ст. 24 закону «Про некомерційні організації» від 12.01.1996 № 7-ФЗ сказано, що НКО може займатися підприємницькою діяльністю, якщо результати такої діяльності слугують досягненню цілей, поставлених НКО спочатку.

НКО може реалізовувати товари і послуги, купувати і продавати цінні папери, брати участь в господарських товариствах.

Висновок! Таким чином, НКО може бути засновником ТОВ, мета якого якщо не тотожна мети НКО, то допомагає в її досягненні.

Іноземний громадянин або іноземна організація - засновник ТОВ: чи можливо це

Умови підприємницької діяльності іноземних громадян і організацій вказані в законі «Про іноземні інвестиції в РФ» від 09.07.1999 № 160-ФЗ.

Згідно ст. 6 зазначеного закону іноземний інвестор має право здійснювати інвестиції в будь-який не забороненої законодавством РФ формі. У т. Ч. Вносити їх до статутного капіталу комерційної організації.

Порядок внесення статутного капіталу іноземцем такої ж, як і для громадян РФ. При реєстрації товариства або своєї участі в ньому іноземна організація повинна представити в ФНС виписку з господарського реєстру або інший документ, що підтверджує наявність у організації статусу юридичної особи в країні створення.

Чи може стати учасником ТОВ суб'єкт РФ, муніципальне утворення, МУП або бюджетна установа

У п. 2 ст. 7 закону № 14-ФЗ сказано, що державні органи та органи місцевого самоврядування засновниками ТОВ бути не можуть.

Однак допустимі встановлені законом виключення, наприклад:

  • створення ТОВ муніципальними органами для вирішення місцевих питань (ст. 68 закону «Про загальні принципи організації місцевого самоврядування» від 06.10.2003 № 131-ФЗ);
  • участь в суспільстві в формі бюджетних інвестицій, що представляють собою цільові внески в статутний капітал (ст. 80 Бюджетного кодексу РФ).

Чи може депутат бути засновником ТОВ

Відповідь на це питання ви знайдете в законі «Про статус члена Ради Федерації і статусі депутата Державної Думи Федеральних Зборів РФ» від 08.05.1994 № 3-ФЗ (подп. «В», «г» п. 2 ст. 6).

Важливо! Згідно із зазначеними нормами депутат Держдуми не може займатися підприємницькою діяльністю і брати участь в діяльності, пов'язаної з управлінням господарським товариством, в т. Ч. В роботі загальних зборів ТОВ.

Чи може ТОВ виступити засновником іншого ТОВ

Обмежень для ТОВ з точки зору створення іншого ТОВ на сьогоднішній день немає, крім одного.

Зверніть увагу! Згідно абз. 3 п. 2 ст. 7 закону № 14-ФЗ ТОВ з одним учасником не може створити інше суспільство з єдиним учасником.

Наслідком для такого засновника і нового ТОВ може бути їх визнання взаємозалежними особами.

Умови визнання організацій взаємозалежними перераховані в ст. 105.1 НК РФ. Зокрема, такою умовою є наявність у одного товариства частки в 25% і більше в статутному капіталі іншого, а також інших способів вплинути на рішення, що приймаються залежним суспільством.

Важливо! Угоди взаємозалежних організацій контролюються податковими органами в порядку, визначеному в ст. 105.14 НК РФ.

***

Таким чином, статус адвоката і держслужбовця абсолютно різний, що дозволяє адвокату засновувати юридичні особи та брати участь в них, тоді як для держслужбовця така діяльність знаходиться під забороною.

Щодо кожного з специфічних суб'єктів цивільного обороту відповідь на питання про правомочність їх участі в ТОВ необхідно шукати в профільному законодавстві.

Чи існують які-небудь обмеження для інших осіб?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online