Як себе вести, якщо міліція просить показати документи

  1. Як не нарватися на лжеадвоката

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Гість «Прямої телефонної лінії ВХ» - голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська.

Як не нарватися на лжеадвоката


- Вікторія Валентинівна, добрий день. Мене звати Катерина. Я маю намір позбавити колишнього чоловіка батьківських прав. Підкажіть, де знайти хорошого адвоката, щоб не нарватися на шахрая. Оголошенням в транспорті і рекламних газетах, де незрозуміло які «фахівці» пропонують свої послуги, я якось не дуже довіряю.
- І правильно робите. Адвокат-професіонал реклами не потребує. У липні 2012 року був прийнятий Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», згідно з яким в Україні існує єдина Національна асоціація адвокатів України, яку очолює харків'янка Лідія Павлівна Ізовітова. На офіційному сайті асоціації unba.org.ua є Єдиного реєстру адвокатів України, де ви можете дізнатися дані про кожного адвоката. Якщо адвокат, послугами якого ви вирішили скористатися, викликає у вас сумніви - можна ввести його прізвище в рядку «пошук» і подивитися його дані: дату прийняття рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, номер свідоцтва, адреса робочого місця, контакти, електронна адреса. Тобто будь-який громадянин України, який має доступ до Інтернету, має можливість переконатися, що це дійсно адвокат.
Якщо людина приймає в офісі з табличкою «Державний адвокат» (таких в Україні не існує!), Якщо дає вам свою візитку і, представившись адвокатом, обіцяє «вирішити всі», але його прізвища в реєстрі адвокатів немає - це шахрай. Так що перш ніж звертатися за допомогою до адвоката, не зайвим буде переконатися в тому, що він дійсно таким є.
- Здрастуйте, Вікторія Валентинівна. Антоніна Павлівна турбує. Підкажіть, куди можна поскаржитися на бездіяльність адвоката. Я знайшла його по оголошенню, здзвонилася. Ми зустрілися біля Дзеркального струменя, я розповіла свою ситуацію. Він мене запевнив, що допоможе, гроші взяв, вручив візитку і пропав.
- Якщо виникають питання щодо адвоката, можна звернутися в Дисциплінарну палату кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області, яка знаходиться за адресою: пров. Короленка, 19, другий поверх, каб. 3. Можна прийти особисто, можна відправити скаргу, викладену в довільній формі, поштою.
Однак вам швидше за все попався лжеадвокат. Адвокат має робоче місце і у Дзеркального струменя зустрічі зі своїми довіреними особами не проводить. У даній ситуації потрібно, не гаючи часу, відправлятися із заявою в міліцію.

Кому покладено безкоштовний адвокат


- Доброго дня. Мене звуть Дмитро. Вікторія Валентинівна, поясніть, хто сьогодні може розраховувати на безкоштовного адвоката?
- Є Закон України «Про безоплатну правову допомогу», згідно з яким вона може бути первинною і вторинною. Так ось адвокати надають саме вторинну правову допомогу.
Суб'єкти, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, чітко визначені. Це особи, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт, і затримані особи, підозрювані в скоєнні злочину. А також ті, яким визначено запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і у справах яких, відповідно до норм нового КПК, присутність захисника є обов'язковою.
Відбувається це таким чином: особа, уповноважена державою на затримання громадянина, повідомляє в обласний Центр з надання безоплатної правової допомоги про затримання і передає його анкетні дані. Отримана інформація фіксується, і приймається рішення про направлення адвоката, який в цей момент чергує. Адвокат повинен приїхати протягом години. Як правило, в Харкові адвокат приїжджає протягом 10-20 хвилин.
Крім того, безкоштовний адвокат надається за постановою слідчого і за ухвалою суду. Так, людина має право заявити під час слідства про надання йому адвоката за рахунок держави. Слідчий виносить таку постанову, направляє в Центр, і ми, якщо є підстави, надаємо адвоката. Так само відбувається і в суді. Якщо людина порушує клопотання про надання безкоштовного адвоката в суді, останній виносить ухвалу, направляє його в Центр, і ми направляємо фахівця.
Також згідно зі змінами до Постанови Кабміну № тисячі триста шістьдесят три, родичі затриманих мають право повідомити в Центр про затримання. У цьому випадку було б корисним вказати: в якому районі відбулося затримання, за яких обставин, працівниками якого підрозділу (міліція, СБУ, податкової, транспортної міліції і т. Д.), ПІБ затриманого, дату його народження. Тоді ми можемо досить оперативно відреагувати у наданні затриманому правову допомогу.
- Але я чув, що вже в цьому році Центри безоплатної вторинної правової допомоги будуть допомагати і малозабезпеченим, і пільговим категоріям громадян.
- Дійсно, планувалося, що з 1 січня 2014 року безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься, крім кримінальних, також по адміністративним і цивільних справах. Спочатку механізм надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим та пільговим категоріям громадян (зокрема, інвалідам, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії в розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування; безпритульним дітям, дітям, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім'ї та іншим категоріям, передбаченим законом «Про безоплатну правову допомогу») планувалося ввести поетапно починаючи з 1 січня 2014 року. З цією метою в районах повинні були створюватися регіональні центри з надання цієї допомоги.
Харківський обласний Центр для відкриття районних центрів всю необхідну базу створив. Адвокати пройшли підготовку в цивільних та адміністративних справах і були відібрані в організованому Мін'юстом конкурсі; були обговорені договори оренди приміщень, де ці центри відкриються. Однак Верховна Рада відстрочила на рік - до 1 січня 2015 року - створення центрів безоплатної вторинної правової допомоги малозабезпеченим та пільговим категоріям громадян через відсутність необхідного фінансування в державному бюджеті.

У перевірці документів нічого поганого немає


- Вікторія Валентинівна, здрастуйте. Мене звуть Олена. Скажіть, як правильно себе вести, якщо міліція зупиняє для перевірки документів. Нещодавно в метро я була свідком, як перевірка документів у іноземця вилилася в справжній скандал, і правоохоронці повели його до себе в «комірчину» ...
- Просто так у людини навряд чи стали б перевіряти документи. Як правило, це відбувається в зв'язку з певними обставинами. Припустимо, півгодини тому сталося вбивство. Якщо, наприклад, надійшла орієнтування на людину, скажімо, в синій куртці - то співробітники міліції звертають увагу на будь-яких людей в синіх куртках. Так що нічого поганого в тому, що у вас перевірять документи, немає. А щоб не створювати конфліктних ситуацій, вести себе треба спокійно, не нервувати, що не скандалити, не провокувати міліціонера грубістю. Тоді ця процедура багато часу не забере. Якщо ж з документами все в порядку, і тим не менше вас без пояснення причин затримують, тобто, якщо ви бачите, що відбувається беззаконня, - було б доцільно привернути увагу оточуючих.
- А які документи входять до переліку, що засвідчують особу?
- Це може бути паспорт, права, посвідчення посла, керівника екіпажу судна і т. Д.
- Службове посвідчення та студентський квиток годяться?
- студквитка, як правило, буває досить; що стосується службового посвідчення - не кожне з них є документом, що посвідчує особу.
- Але якщо людина вийшла в булочну і не прихопив з собою документів, його можуть затримати?
- В даному випадку людини можуть пригасити в найближче відділення міліції до з'ясування особи - на три години. Як правило, відбувається це набагато швидше. Як тільки встановлено особу людини, місце його реєстрації і фактичне місце проживання, а інших питань не виникає - його відразу відпускають.

Обшукувати жінку може тільки жінка


- Вікторія Валентинівна, добрий день. Мене звуть Зоя Сергіївна. Скажіть, чи може міліція, зупинивши людини, обшукувати його прямо на вулиці? Як за законом повинна проходити ця процедура, зокрема, щодо жінки?
- Якщо мова йде про огляд особистих речей або обшуку жінки - це має право робити тільки жінка, причому в присутності двох понятих - теж жінок. Крім того, обов'язково складається протокол. Тому обшукувати на вулиці вас не мають права - правоохоронці повинні запросити вас для проведення цієї процедури в зручне для цього місце, наприклад, в найближче відділення міліції. При цьому правоохоронець повинен бути з вами гранично коректний і ввічливий і, звичайно ж, повинен пояснити, на якій підставі проводиться огляд або обшук.
- А якщо міліція приходить з обшуком додому?
- У цьому випадку має бути відповідна постанова суду. Якщо такого немає - набирайте номер 102. Якщо постанова є, але двері представнику міліції ви відкривати відмовляєтеся - він буде змушений викликати спеціально навчених осіб, які відкриють двері підручними засобами.

Як позичити і не «залишитися з носом»


- Здрастуйте, мене звуть Анастасія. Вікторія Валентинівна, я чула, що захисниками в суді можуть виступати не тільки адвокати. Чи так це і в яких випадках можна залучати, наприклад, свого родича? Адже на професійного адвоката кошти є не завжди ...
- Якщо мова йде про цивільних, господарських справах - захисником може бути будь-яка особа, якій видана довіреність.
- Мене викликають до суду за несплату комунальних платежів ...
- Це цивільну справу, і захисником тут може виступати не обов'язково адвокат, а будь-яка людина за дорученням.
- Вікторія Валентинівна, добрий день. Денис турбує. Знайомий попросив зайняти грошей. Скажіть, чи обов'язково завіряти розписку нотаріально?
- Якщо справа дійде до суду, то при наявності розписки, завіреної нотаріально, достатньо буде виконавчого напису нотаріуса, щоб стягнути ці гроші. Але суд приймає до уваги і не завірені нотаріально розписку, однак при цьому повинні бути представлені і інші докази. Тому дуже важливо, щоб розписка була складена грамотно. Адже бувають і такі: «Я передав гроші Іванову, підпис». Така розписка мало чим допоможе в суді.
Ми рекомендуємо писати розписку за такою формою: «Я - ПІБ; паспорт, серія, номер; прописаний за таким-то адресою, фактично проживає за такою-то адресою, в присутності трьох свідків (Іванова, Петрова і Сидорова), отримав такого-то числа від - ПІБ грошову суму в такому-то розмірі, такими-то купюрами. Зобов'язуюся повернути не пізніше такої-то дати або ж - зобов'язуюся повернути на першу вимогу ». Повинна стояти підпис людини, яка бере в борг, і трьох свідків (свідок такий-то, який проживає там-то і його підпис). В якості свідків можуть виступати родичі, наприклад, повнолітні діти. Якщо в розписці фігурує обіцянку «повернути на першу вимогу» - це перша вимога має бути відправлено боржнику поштою з повідомленням.

Особиста справа

Вікторія Валентинівна, поясніть, хто сьогодні може розраховувати на безкоштовного адвоката?
А які документи входять до переліку, що засвідчують особу?
Службове посвідчення та студентський квиток годяться?
Але якщо людина вийшла в булочну і не прихопив з собою документів, його можуть затримати?
Скажіть, чи може міліція, зупинивши людини, обшукувати його прямо на вулиці?
Як за законом повинна проходити ця процедура, зокрема, щодо жінки?
А якщо міліція приходить з обшуком додому?
Чи так це і в яких випадках можна залучати, наприклад, свого родича?
Скажіть, чи обов'язково завіряти розписку нотаріально?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online