Види відрахувань із зарплати працівника до Пенсійного фонду та розрахунок пенсії на їх основі, відповідальність роботодавця за переклад внесків в ПФР

  1. Відрахування із заробітної плати
  2. Внески самозайнятих громадян
  3. Самостійна сплата страхових внесків
  4. розрахунок пенсії
  5. Додаткові пенсійні бали
  6. Накопичувальна частина
  7. Як розпорядитися накопичувальної пенсією
  8. Приватні Керуючі компанії
  9. Недержавний пенсійний фонд
  10. Як перевірити правильність нарахувань
  11. Що робити, якщо роботодавець не переводить внески в ПФ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Величина пенсійної допомоги знаходиться в прямій залежності від заробітної плати, тривалості стажу та часу виходу на пенсію. На неї впливають також поточна економічна обстановка в країні і співвідношення між працюючими громадянами та непрацездатними. Оскільки пенсіонери отримують виплати не з якихось міфічних накопичень, які є результатом їх особистого вкладу і десятиліттями зберігаються в Фонді. Допомога виплачується з коштів, які відраховуються із заробітної плати працюючих в даний час громадян.

Допомога виплачується з коштів, які відраховуються із заробітної плати працюючих в даний час громадян

Відрахування із заробітної плати

По суті, єдиним утриманням безпосередньо з заробітної плати є прибутковий податок (ПДФО) в розмірі 13%. Так, при офіційному окладі в 100 000 р., Зазначеному в договорі, на руки співробітникові будуть видані 87 000 р. Решта відрахування утримуються вже з коштів роботодавця (ФЗ № 167 «Про обов'язкове пенсійне страхування в РФ» від 15 грудня 2001 г.). Після того як в 2010 році єдиний соціальний податок (ЄСП), що сплачується роботодавцем до Податкової інспекції, був скасований, внески надходять безпосередньо до фондів пенсійного, медичного та соціального страхування.

Згідно із законом роботодавцем повинні відраховуватися наступні відсотки від заробітної плати працівника:

Ставки страхових внесків, що перераховуються роботодавцем в: Пенсійний фонд (ПФР) Фонд соціального страхування (ФСС) Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування (ФФОМС) При річному доході менше 800 000 р. 22% При річному доході менш 723 000 р. Внески по тимчасовій непрацездатності та декретної відпустки Відрахування по травматизму (залежать від класу небезпеки) 5,1% 2,9% 0,2% (1 клас) - 8,5% (32 клас) При річному доході понад 800 000 р. 10% При річному доході понад 723 000 р. 0%

Таким чином, розмір пенсійних відрахувань залежить саме від засобів, що переводяться на рахунок ПФР. Враховується тільки офіційне працевлаштування. Чим довше працює співробітник, і чим вище у нього заробітна плата, тим більше буде посібник. За пізній вихід на пенсію нараховуються спеціальні преміальні коефіцієнти, що збільшують розміри фіксованої виплати і страхової частини.

Внески самозайнятих громадян

Самозайняті громадяни раз на рік сплачують до ПФ 1% від суми доходу, що перевищує 300 000 грн. До таких відносять:

  • ІП;
  • членів фермерських господарств;
  • адвокатів;
  • приватних нотаріусів;
  • інших осіб.

ІП;   членів фермерських господарств;   адвокатів;   приватних нотаріусів;   інших осіб

Самостійна сплата страхових внесків

Деякі категорії громадян мають право самостійно сплачувати внески в ПФР:

  • за себе, якщо відсутнє офіційне працевлаштування;
  • за іншу особу, наприклад, за непрацюючу дружину.

Для цього потрібно подати заяву в ПФ за місцем проживання.

З 2016 року мінімальний розмір самостійного страхового внеску становив 38 712,96 р., Максимальний - 154 851,84 р. Однак, при цьому тривалість страхового стажу буде вдвічі менше встановленої обов'язкової норми. У 2018 р мінімальний стаж для виходу на пенсію становить 9 років.

Таким чином, пенсіонери, які здійснювали самостійні перерахування в ПФ, можуть розраховувати не більше, ніж на 4,5 років стажу.

розрахунок пенсії

Сума пенсійної допомоги складається з (ст. 15 ФЗ № 400 від 28 грудня 2013):

  1. Фіксованої виплати, раніше званої базової. Вона являє собою незмінну величину (подвергаемую щорічної індексації), однакову для всіх пенсіонерів. Її сума на 1 січня 2018 р становить 4982 р. 90 к.
  2. Частини, яка складається з 22% внесків, які сплачуються в ПФ і розділяється на:
    • 16%, з яких формується страхова частина пенсії. Для її розрахунку кількість накопичених за весь час роботи балів (коефіцієнтів) множиться на вартість одного бала. У 2018 р один коефіцієнт відповідає 81,49 р., А їх мінімальна кількість, обов'язкове для нарахування пенсії, так само 13,8. Детальніше про те, як розрахувати бали для пенсії - читайте тут
    • 6%, для розрахунку накопичувальної пенсії. З 2016 року був здійснений автоматичний перехід повністю на страхові накопичення. При цьому інвестування вже наявних коштів накопичувальної частини триває, і власник отримає їх після досягнення пенсійного віку.

      Однак громадянам, які народилися в 1967 р і пізніше, які бажають зберегти формування накопичувальної частини, була надана така можливість до кінця 2015 р

Посібник самозайнятих громадян формується з фіксованої виплати і 1% внесків, які сплачуються в ПФ.

Додаткові пенсійні бали

У деяких випадках громадянам нараховуються додаткові бали.

Термінова військова служба 1,8 Догляд за інвалідом або пенсіонером 1,8 Догляд за однією дитиною молодше півтора року 1,8 Догляд за двома дітьми у віці до 1,5 років 3,6 Догляд за трьома і більше дітьми, яким не виповнилося 1, 5 м 5,4

Накопичувальна частина

Управління накопичувальної частиною дозволяє збалансувати наявні ризики.

Чим відрізняється страхова пенсія від накопичувальної :

Страхова Накопичувальна Форма заощаджень Коефіцієнти, кількість яких залежить від сплачених внесків, а вартість - від поточного стану економіки та демографічного співвідношення Грошові кошти на особистому рахунку працівника Походження Поточні відрахування з заробітної плати працюючих громадян Внески в розмірі 6% від зарплати працівника Індексація Проводиться щорічно з урахуванням бюджету ПФР і рівня інфляції Прибуток, отриманий внаслідок вдалого інвестування початкових коштів Спадкування Чи не успадковується Переходить по спадщин у правонаступникам

У 2012 фінансування накопичувальної частини було призупинено внаслідок нестачі коштів в ПФ для виплат допомоги. Тобто, всі 22% страхових внесків спрямовуються на формування страхової пенсії і покривають витрати на забезпечення поточних пенсіонерів. Дія мораторію поширюється до кінця 2018 г. На нашому сайті ви можете докладніше прочитати про замороження накопичувальної частини пенсії https://otdelkadrov.online/12374-zamorozka-nakopitelnoi-chasti-pensii

online/12374-zamorozka-nakopitelnoi-chasti-pensii

Як розпорядитися накопичувальної пенсією

Накопичувальна частина посібника зберігається в Пенсійному фонді Росії і вкладається в різні підприємства державної керуючою компанією (КК) - Зовнішекономбанком. Власник накопичень може:

  1. Залишити все як є, довіривши управління Зовнішекономбанку.
  2. Вибрати приватну керуючу компанію. Для цього потрібно звернутися в будь-яке відділення Пенсійного фонду.
  3. Переказати кошти в Недержавний пенсійний фонд (НПФ). Крім подачі заяви в ПФР, потрібно укласти договір з обраним НПФ.

Здійснювати перехід від одного ПФ до іншого можна раз на рік. Кількість переходів не обмежена. Для цього буде потрібно лише паспорт та страхове свідоцтво (СНІЛС). Однак переказ коштів частіше, ніж раз на п'ять років, позбавляє власника отриманого прибутку.

Приватні Керуючі компанії

Громадянин має право доручити управління накопиченими коштами приватної КК, обраної ним самим. Вибирати можна з компаній, що мають договір довірчого управління, укладений з ПФ. Вони мають у своєму розпорядженні великими інвестиційними можливостями, ніж державні, і приносять більше прибутку. При цьому заощадження як і раніше будуть перебувати в ПФ.

Недержавний пенсійний фонд

НПФ є некомерційною організацією, що здійснює:

  • пенсійне забезпечення учасників;
  • обов'язкове пенсійне страхування;
  • професійне страхування.

Для передачі управління заощадження будуть переведені з Пенсійного фонду в Недержавний ПФ. Дана організація може самостійно розподіляти інвестиції або ж довірити це кільком Керуючим компаніям, з якими є угода. Держава забезпечує гарантованість виплат. У разі негативних обставин (банкрутства НПФ) заощадження клієнтів протягом місяця переводяться на рахунок ПФ. При відсутності коштів вони відшкодовуються Банком Росії, але без урахування інвестиційного доходу.

Куди перевести накопичувальну пенсію, щоб гроші працювали? Ринок ощадних фондів пропонує безліч послуг для збереження та накопичення заощаджень. Однак будьте уважні - довіри заслуговують не все.
В окремій статті ми розібрали переваги і недоліки переказу коштів з ПФР в НПФ і привели рейтинг недержавних пенсійних фондів. https://otdelkadrov.online/12414-perevod-pensii-v-sberbank

Як перевірити правильність нарахувань

Отримати інформацію про пенсійні накопичення можна, відвідавши клієнтську службу ПФ в регіоні проживання. Також можна відстежувати кількість накопичених балів і тривалість страхового стажу можна на сайті держпослуг в особистому кабінеті ПФ, можливість відкриття якого з'явилася в 2015 р Для цього потрібно:

  1. Перейти за адресою gosuslugi.ru або pfrf.ru
  2. Пройти реєстрацію, вказавши номер СНІЛС, адреса електронної поштової скриньки або номер телефону.
  3. Ви можете увійти.
  4. Знайти пункт «А», де і вказані відомості про наявні заощадження.
  5. Перевірити інформацію, передану в Пенсійний фонд роботодавцем, можна в пункті «Б».

Також на сайті ПФ можна:

  • отримати консультацію;
  • записатися на прийом;
  • замовити довідку;
  • роздрукувати виписку з особового рахунку;
  • розрахувати можливий розмір майбутньої пенсії на онлайн-калькуляторі;
  • подати заяву про призначення допомоги;
  • вибрати спосіб отримання виплат.

Що робити, якщо роботодавець не переводить внески в ПФ

Корисна інформація

Переконатися в тому, що роботодавець робить відрахування за працівника до Пенсійного фонду можна в режимі онлайн на порталі держпослуг або офіційному сайті ПФР. Детальніше про те, як це зробити - читайте в статті на нашому сайті

У деяких випадках співробітник може і не підозрювати про те, що роботодавець не вносить за нього необхідні відрахування, так як при цьому справно ведеться трудова книжка. Звичайними причинами цього є укриття від податків і ведення чорної бухгалтерії, коли велика частина зарплати не проходить через звітність. Якщо з'ясувалося, що роботодавець не відраховує страхові внески за працівника, потрібно звернутися в:

  • Трудову інспекцію;
  • прокуратуру;
  • суд.

Документи для подачі заяви:

  • трудовий договір;
  • трудова книжка;
  • розрахункові бланки або виписки з банківського рахунку, куди надходила заробітна плата;
  • довідка з ПФР про відсутність страхових внесків.

У разі позитивного рішення роботодавця зобов'яжуть виплатити необхідні нарахування за весь час роботи.

Всі питання, що цікавлять можна задати в коментарях до статті

Куди перевести накопичувальну пенсію, щоб гроші працювали?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online