Компенсація за затримку заробітної плати - несвоєчасну виплату, як розрахувати в 2019 році

  1. необхідні визначення
  2. За яких умов виплачується?
  3. Нормативна база
  4. Як розрахувати суму
  5. приклад розрахунку
  6. Терміни виплати працівникам
  7. Відображення в бухгалтерському обліку (проводки)
  8. Чи оподатковується ПДФО
  9. Страхові внески
  10. Особливості при звільненні
  11. Робота в 1С

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розберемо правила розрахунку компенсації за затримку виплати зарплати працівникам і виділимо основні моменти, які повинен пам'ятати роботодавець.

Роботодавці зобов'язуються своєчасно виплачувати зарплату своїм працівникам. Але не завжди таке законодавча вимога виконується.

І причини цього бувають різні. Ніхто не може бути застрахований на випадки відсутності грошей в компанії.

Яка відповідальність в таких ситуаціях очікує організацію за запізнення з виплатою зароблених коштів працівнику?

Розберемося в основних поняттях і правилах виплати заробітку співробітникам.

необхідні визначення

Заробітна плата - винагорода, яка виплачується організацією працівникові за виконану роботу відповідно до трудовим договором . У зарплату включають стимулюючі суми і компенсації.

Розмір виплачуваних коштів встановлюється з урахуванням кваліфікації фізичної особи, складності завдань, обсягів виконаної роботи, умов, при яких працівнику доводиться працювати.

Заробітна плата - невід'ємний стимул в подальшій роботі. У законодавстві Росії встановлено мінімум, нижче якого людина не може отримати. Максимальної позначки не передбачено.

Варто розуміти, що оклад і заробітна плата - не одне й те саме. Оклад є основою для зарплати, і встановлюється без надбавки і вирахування.

Заробітна плата - підсумковий показник, який буде отриманий працівником після проведення всіх розрахунків (утримання, надбавки).

Може встановлюватися основний вид зарплати і додатковий. У першому випадку це кошти, що виплачуються за виконану роботу з надбавками, за понаднормовий виконання трудових зобов'язань.

При розрахунках буде враховуватися тарифна планка, оклад, розцінка для відрядної форми праці. Всі правила виплати основного заробітку передбачаються трудовим договором.

Додатковий заробіток - це:

На величину заробітку впливають різні чинники, до яких варто віднести відрахування і нарахування. Допускається утримання:

  • податку на дохід фізичної особи ;
  • компенсації за завдану шкоду матеріального характеру;
  • перерахування за регламентованим заявами, поданими працівником підприємства.

За яких умов виплачується?

У різних організаціях умови виплати заробітної плати відрізняються. Керівництво самостійно визначає, в які дні будуть видаватися зароблені кошти.

Але при цьому не повинно порушуватися положення ст. 136 ТК Російської Федерації , Відповідно до якого перерахування заробітку повинно проводитися не рідше, ніж раз на півмісяця.

Найчастіше виплачувати зарплату можна, рідше - немає. Широко використовується таке поняття, як аванс, хоча він є умовним грошовим еквівалентом.

Він не може виконати вимог, прописаних в Трудовому кодексі, щодо всіх перерахувань, що враховуються в зарплаті. У законодавстві говориться про виплату зарплати двічі на місяць, а не авансу-зарплати.

Заробітна плата може складатися з окладної і бонусної частини, або тільки з окладу. Якщо передбачено нарахування бонусів, затверджується порядок їх видачі - щомісяця, щокварталу, щорічно.

Керівництво фірми визначає, в яких випадках і за що працівникові нараховується премія. Зарплата може:

  • видаватися готівкою;
  • перераховуватися на банківську картку;
  • видаватися продукцією (але не більше 20% від заробленої суми).

Зарплата перед відпусткою виплачується співробітнику за іншими правилами. Всі належні кошти варто перерахувати працівникові за 3 дні до початку відпускного періоду. Всі суми повинні виплачуватися своєчасно.

Перед тим, як видати заробітну плату, роботодавець повинен подати своєму співробітникові розрахунковий листок, в якому відображені всі нараховані та сплачені суми.

В Постанові Держкомстату РФ від 5 січня 2004 представлено регламентовані форми первинних облікових документів з обліку праці і його оплати - розрахункові , розрахунково-платіжні , платіжні відомості і журнал їх реєстрації .

Роботодавець повинен відобразити у відомості:

  • складові частини зароблених сум;
  • розмір інших сум, наприклад, компенсації за порушені терміни;
  • величину утриманих сум;
  • загальний заробіток, який долен бути виплачений працівникові.

Форму розрахункових листків стверджують роботодавці, але при цьому враховується думка представницьких структур працівників.

Якщо день виплати заробітку припадає на вихідний або свято, організація зобов'язана провести перерахування напередодні.

Видача заробітку здійснюється за місцем, де особа виконує свої трудові обов'язки або за допомогою банківської установи, якщо про це йдеться в колективних і трудових договорах.

За співробітником фірми залишається право перевести зарплату в інша кредитна установа, якщо буде представлено відповідну заяву з реквізитами карти керівництву організації за 5 днів до дати видачі.

Зарплату варто видавати самому співробітнику, якщо інші способи не передбачені локальної або федеральної документацією (в редакції Закону від 30 червня 2006 № 90-ФЗ ).

Відносно деяких працівників можуть встановлюватися особливі терміни твори перерахування.

Нормативна база

Про особливості нарахування та виплати заробітку йдеться в ст. 136 Трудового кодексу Росії.

Але якщо прописані норми порушуються - затримується виплата зароблених коштів - роботодавець понесе відповідальність відповідно до ст. 142 ТК .

При виплаті компенсації за несвоєчасне перерахування заробітної плати слід посилатися також на ст. 236 ТК .

Всі дати, коли особа отримає зарплату, повинні фіксуватися у внутрішній документації підприємства - ще на етапі складання трудового договору.

Варто пам'ятати, що такі виплати не повинні проводитися рідше, ніж раз в півмісяця, тобто двічі на місяць.

В які саме дні ви будете видавати зарплату - залежить лише від вас, але прийняте рішення повинно відображатися в документації (наприклад, у внутрішньому трудовому розпорядку фірми) і строго дотримуватися.

Навіть в тих випадках, коли працівник погоджується отримувати зарплату раз на місяць і пише відповідну заяву, ви не будете звільнені від зобов'язання перераховувати суми 2 рази. Інакше доведеться відповісти за порушення термінів виплати.

Перевага того, що встановлюються терміни виплат в локальних документах, - якщо виникає необхідність внести правки в встановлені дати, не доведеться переукладати договори з персоналом.

Якщо все-таки зарплату затримано, роботодавець повинен крім нарахованої суми за всі дні прострочення виплатити компенсацію.

Як розрахувати суму

Як розрахувати компенсацію за затримку зарплати в 2019 році? Необхідно застосувати при розрахунку таку формулу:

Формула може коригуватися відповідно до правил, передбачених внутрішніми документами організації, якщо такі зміни будуть збільшувати компенсацію.

приклад розрахунку

У компанії зарплата виплачується 22 числа - за першу половину місяця, 5 числа наступного місяця - за решту місяця. Розмір заробітної плати - 20 тис. Рублів.

За другу частину місяця працівник отримав зарплату із запізненням - 18 числа. Кількість прострочених днів - 13. В даний період ставка рефінансування становила 8,25%.

Проведемо розрахунок компенсації. Визначимо розмір зарплати з відрахуванням прибуткового податку:

Величина мінімальної компенсаційної виплати за весь час прострочення:

Терміни виплати працівникам

Нараховуватися така компенсація буде за період, який почнеться з наступного дня після того, як повинна бути виплачена зарплата, по день, коли всі заборгованості будуть погашені.

Зобов'язання виплачувати компенсацію виникає в незалежності від того, винен у затримці заробітку роботодавець чи ні.

Компенсацію за запізнення з виплатою зарплати необхідно видати одночасно з нарахованої сумою заробітку.

Але нерідко роботодавець платить саму зарплату, забуваючи про своє зобов'язання по виплаті компенсації. У таких випадках варто уявити в суд вимогу про стягнення компенсаційної виплати з компанії.

Коду зарплата затримується більше ніж на 15 днів, ви можете написати заяву наймачам із зазначенням необхідності виплати.

Таким же документом повідомляти про своє невихід на роботу, поки не буде погашено всі заборгованості. Працівник не має права переривати роботу в такому випадку:

  • введено режим надзвичайного або воєнного стану;
  • особа займає посаду держслужбовця;
  • особа працює у фірмі, яка забезпечує життєдіяльність населення, ліквідує наслідки стихійного лиха, проводить аварійні, пошуково-рятувальні роботи;
  • робота виконується на підприємстві, що належить до категорії небезпечних;
  • особа є співробітником правоохоронних структур або протипожежної служби.

Якщо наймач може перерахувати кошти, він сповіщає про це працівника, і той виходить на своє робоче місце. Якщо повідомлення буде проігноровано, співробітника фірми буде покарано за прогул.

У тих ситуаціях, коли працівник сам не зміг забрати свою зарплату, роботодавець вважається не винним. Якщо кошти видаються в касі, вони будуть депоновані відповідно до загальних правил.

У спеціальних відомостях роблять позначку, що заробіток не був отриманий, і грошові суми повертаються в банківську установу.

Відображення в бухгалтерському обліку (проводки)

Зарплата і компенсація за затримку її виплати повинні проводитися одночасно, і вона буде відображатися в бухобліку. Такі компенсації не вважаються витратами, що пов'язані з веденням діяльності фірми.

Це міра відповідальності за порушення правил внутрішнього трудового розпорядку або інших локальних документів. У бухгалтерському обліку такі виплати відображаються в числі інших витрат організації.

Необхідно використовувати такі проводки:

Дт 70 Кт 50 Виплачено зарплату Дт 91-2 Кт 73 Здійснено нарахування компенсаційної виплати Дт 73 Кт 50 Компенсація видана співробітнику

Заробітна плата оподатковується. Але як бути з компенсацією за затримку виплат? Чи діють щодо таких сум правила нарахування обов'язкових платежів?

Для мети оподаткування прибутку податком до витрат компанії на оплату праці варто віднести всі грошові перерахування і виплату в натуральній формі, що стимулюють суми, надбавку, компенсацію, що пов'язана з умовами роботи, витрати на утримання співробітників.

Інформація про це міститься в ст. 255 Податкового кодексу . Грошову компенсацію за затриману зарплату не включають в види платежів, що мають відношення до умов праці, а значить, її не слід включати в розрахунки податку на прибуток.

Компенсація не враховуватиметься і в складі позареалізаційних витрат. А це ті витрати, що визнаються боржниками або повинні сплачуватися відповідно до рішення судової інстанції, що вступило в силу ( пункт 13 ст. 265 Податкового кодексу Росії ).

Визначення боржників міститься в ст. 307 НК Російської Федерації . Компенсація при обчисленні податку на прибуток на враховуватиметься, так як не виконані вимоги, перелічені в п. 1 ст. 252 Податкового кодексу .

Чи оподатковується ПДФО

В п. 1 ст. 217 Податкового кодексу Росії кажуть, що кошти, які нараховуються працівникові у вигляді компенсації за запізнення з виплатою зарплати, не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Причина цього - їх виплата регулюється трудовим законодавством. І не має ніякого значення, якого розміру така компенсація - мінімальна або підвищена відповідно до локальних документами.

Страхові внески

Є такі позиції:

Щоб розібратися в таких суперечливих положеннях, варто звернутися до Визначенню ВАС Росії від 25 березня 2013 № ВАС-608/13 .

У такому документі сказано, що компенсації за порушення строків видачі зароблених коштів страховими внесками будуть звільнятися від сплати.

Тобто, виїзні перевірки можуть пред'являти претензії, якщо не буде перераховано кошти у позабюджетні фонди. Але при розгляді справ суд стає на сторону компанії.

Розберемося в найпоширеніших ситуаціях, що викликають ряд питань, які задаються на інтернет-майданчиках.

Особливості при звільненні

Якщо роботодавець тривалий час не сплачує зарплату, працівник має повне право написати заяву про звільнення.

Якщо співробітник приймає рішення піти, керівництво компанії має розрахуватися з ним в останній робочий день (згідно ст. 140 Трудового кодексу ).

Якщо фізособа не був на роботі в день звільнення, він може отримати всі належні суми на наступний день після подання письмової вимоги про розрахунок.

Суми, які повинні сплачуватися працівникові при звільненні:

Якщо такі виплати не проведені, особа може звернутися:

Робота в 1С

Всі бухгалтерські документи ведуться через 1С Бухгалтерія. Але в такій програмі немає пунктів для проведення операцій з компенсацій за запізнення з виплатою заробітку.

Тому бухгалтер має - проводити самостійні розрахунки, вводити необхідні проводки в 1С, щоб вони відбивалися в звітах компанії.

У програму 1С ЗУП вводиться інформація за такими правилами:

  1. Спочатку в документі «Заробітна плата до виплати» проводиться розрахунок коштів, які повинні бути перераховані працівникові, враховуючи діючу ставку рефінансування.
  2. Далі переходите до створення додаткового пункту - «Коригування обліку з податку на прибуток фізособи», адже такі платежі з компенсації не виробляються.
  3. Прикріпіть створені до цього зовнішні обробки в потрібний документ (використовуйте кнопку «Заповнити»).
  4. Натисніть «Створити новий документ». У вікні проводиться обробка.
  5. Для формування і розрахунку компенсацій потрібно відобразити проводки Дт 26.1 Кт 72.
  6. Натисніть «Відображати в обліку».
  7. Далі потрібно тільки провести документи.

Якщо ведеться облік платежу при простроченні виплати заробітної плати, буде мати місце порушення балансу сальдо за рахунком 70 у того співробітника, якому проводиться виплата компенсації.

Такого відображення не повинно бути. Виправте його - створіть окремі документи з нарахуванням за ставками Росії, і кожен місяць проводите в них необхідні розрахунки.

Такі правила суперечать нормам законодавства по веденню кадастрового виду обліку. Але ними варто керуватися, так як альтернативного рішення не існує.

Роботодавець, який затримує виплату заробітку, може не обмежитися тільки виплатою компенсації. Можливе призначення покарання не тільки адміністративного характеру, а й кримінального. Компанії загрожує:

Штраф 10 - 50 тис. Рублів Призупинення діяльності на період До 3 місяців

При повторному правопорушенні і в тих випадках коли заробітна плата не виплачується працівникам довше 2 місяців, справа розглядається в судовому порядку.

У такому випадку розмір штрафу вже складе 120 тис. Мінімум, а заборона на ведення діяльності накладається на 5 років. В окремих випадках посадова особа може сісти за ґрати на термін до 2 років.

Не допускайте, щоб зарплата працівників була затримана, якщо бажаєте спокійно продовжувати працювати і мати співробітників, які зацікавлені в розвитку вашого бізнесу.

Пам'ятайте, що права працівників захищає Трудовий кодекс.

Яка відповідальність в таких ситуаціях очікує організацію за запізнення з виплатою зароблених коштів працівнику?
За яких умов виплачується?
Але як бути з компенсацією за затримку виплат?
Чи діють щодо таких сум правила нарахування обов'язкових платежів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online