Які виплати фізособам не обкладаються страховими внесками?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Теоретично в Податковому Кодексі все гранично ясно, але коли доходить до практики часом виникає безліч питань Теоретично в Податковому Кодексі все гранично ясно, але коли доходить до практики часом виникає безліч питань. І оподаткування різних виплат страховими внесками - одна з тем, що викликає масу питань. Спеціально для вирішення спірних моментів, Мінпраці в минулому році дав роз'яснення. Так, відповідно до твердження уряду, для ІП і організацій, що проводять виплати фізособам, об'єктами справляння страхових внесків визнані виплати або інші заохочення, що в дохід фізичних осіб нараховані платниками внесків зі страхування в межах трудових правовідносин і цивільних договорів, в яких йдеться про виконання робіт, наданні послуг, авторських замовленнях і т. д. Детальніше розповімо в цій статті.

Пункт 5 статті 1 Федерального закону № 212 свідчить, що в системі, яка встановлюється керівництвом Російської Федерації, можливі до видання відповідні роз'яснення щодо цього ж закону для уніфікованого розуміння його норм. Так 14 вересня 2009 року уряд держави наділило повноваженнями видавати необхідні роз'яснення Міністерство праці щодо питань сплати в ПФР і ФСС страхових внесків, а також Міністерство праці за погодженням з Міністерством охорони здоров'я щодо питань сплати в ФФОМС страхових внесків.

Основний закон, який регулює порядок страхових внесків до позабюджетних фондів (ПФР, ФСС і ФФОМС) - ФЗ № 212 від 24.07.2009г. А в статті 9 цього закону вказані відомості по виплатах фізичних осіб, з яких не справляються страхові внески. Суми виплати на користь фізичних осіб та інші винагороди, що передбачені статтею 7, нараховані за певний період платниками внесків, крім тих сум, що вказані в статті 8 того ж закону, визначають базу для розрахунку внесків по страхуванню.

Спеціально щоб роз'яснити спірні моменти в 2014 році вийшло лист Міністерства праці та соціального захисту РФ № 17-3 / В-13 від 20.01.2014г. для розуміння визначення оподатковуваної бази страховими внесками. Відповідно редакції ФЗ № 212 пункту 1 статті 7, яка діяла в 2010 році, для платників страхових відрахувань, що виробляли виплати фізичним особам, об'єктом справляння страхових внесків були виплати та інші винагороди, що нараховувалися фізичним особам за трудовими договорами. Тобто ті виплати і винагороди, що трудовими договорами не були передбачені, обов'язковими страховими платежами в 2010 році не обкладалися.

Далі ФЗ № 339 від 08.12.2010 року з 1 січня 2011 року в статтю 7 ФЗ № 212 були внесені зміни. Платники страхових внесків, що здійснюють відрахування та інші виплати фізособам, об'єктом для справляння страхових внесків повинні вважати виплати та інші відрахування, що нараховуються фізичним особам, в межах трудових відносин. Тому з 2011 року страховими внесками обкладаються всі оплати працівникам у натуральній і грошовій формах, що виробляють роботодавці відповідно до трудових відносин. Наявність або відсутність таких положень про виплати в трудових договорах значення не має. Важливо сама присутність такого участі між наймачем і працівником. Винятком були названі суми, зазначені в статті 9 ФЗ № 212.

Таким чином, Мінпраці встановив, які виплати обкладаються страховими внесками. З 2011 року з оплат співробітникам, які відбуваються з трудових відносин, повинні справлятися страхові внески в загальновстановленому порядку у позабюджетні державні фонди. До таких внесків віднесено часткові грошові компенсації за стоматологічні послуги, туристичні путівки для працівників, за відвідування працівниками і їх неповнолітніми дітьми груп здоров'я, за утримання дітей в дошкільних установах, а також фінансова допомога працівникам, у яких на утриманні є діти-інваліди, одиноким батькам , що виховують дітей в неповних сім'ях.

Таблиця: Виплати фізособам, які обкладаються страховими внесками Лист Мінпраці Вид виплати на користь фізичної особи Роз'яснення № 17 4 / В-54 від 17.02.2014 Сума середнього заробітку працівникові-донору за кількість днів здачі крові і днів відпочинку. У ст. 186 ТК РФ сказано, що виплата середнього заробітку працівникові-донору за дні процедури і подальший відпочинок в зв'язку з цим обкладається страховим внеском. № 17 3 / ООГ-330 від 05.05.2014 Генеральний директор організації за умови, що він єдиний засновник. ФЗ № 167, 255, 326 свідчать, що керівники організацій - єдині засновники і власники майна є застрахованими особами за необхідне видами страхування. № 17 3 / В-100 від 11.03.2014 Працівник, робота якого здійснюється в дорозі, має роз'їзний вид або вахтовий. Ст. 168.1 і 302 ТК РФ не передбачає організацією оплати вартості харчування працівникові, чия діяльність здійснюється в дорозі, має роз'їзний або вахтовий вид. № 17 4 / В-158 від 17.04.2014 Оплата за парковку автомобіля, який належить працівнику організації. У діяльності організації автомобіль не використовується. Ст. 9 ФЗ № 212 не спрямована на оплату паркування особистого авто співробітника. № 17 4 / ООГ-367 від 13.05.2014 Повернення співробітнику вартості поїздки на транспорті загального користування від місця проживання до робочого місця і назад. Ст. 9 ФЗ № 212 не включає в себе виплату у вигляді відшкодування вартості проїзду на транспорті громадського використання від місця проживання до роботи і назад. № 17 3 / В-92 від 26.02.2014, № 17 3 / В-82 від 26.02.2014 Працівникові за використання транспортного засобу, який йому належить згідно з довіреністю, в службових цілях. Ст. 185 ГК РФ і 188 ТК РФ не передбачає витрат працівника роботодавцем, що пов'язано з використанням його майна, що не належить на праві власності. Компенсація, що виплачується співробітнику за використання його особистого автомобіля, не обкладається страховими платежами, якщо користування має відношення до виконання трудових обов'язків. Майно, передане за дорученням, не є власністю особи, що отримало доручення, значить, особистим майном не є.

Таблиця: Виплати фізособам, які не обкладаються страховими внесками Лист Мінпраці Вид виплати на користь фізичної особи Роз'яснення № 17 4 / ООГ-200 від 26.03.2014 Винагорода учасників ради директорів АТ / Учасники ради директорів отримують свою винагороду на підставі зборів всіх акціонерів, а не згідно з трудовими угодами або договорами про виконання робіт або послуг. № 17 3 / В-80 від 26.02.2014 Виплати фізичним особам, у яких укладено договір підряду з організацією, пов'язані з витратами на поїздку до призначеного місця робіт і проживанням в цьому місці. У ст. 9 ФЗ № 212 сказано, що виплати фізичним особам юридичною особою, пов'язані з витратами особи при наданні послуг або виконанні робіт при договорах цивільно-правового характеру, які не обтяжуються страховими платежами. При наявності договору підряду компенсація витрат спрямована на погашення витрат підрядника, які були необхідні для виконання робіт. № 17 3 / ООГ-82 від 18.02.2014 Часткова оплата путівок в санаторно-оздоровчий заклад для дітей працівників підприємства. Дитина є фізичному особою, а не працівником підприємства. № 17 4 / В-54 від 17.02.2014 Сума грошової користі, що виникла в результаті економії на відсотках при користуванні безвідсотковим позикою, яка отримана від роботодавця. П. 3 ст. 7 ФЗ № 212 стверджує, що виплата фізичній особі за договором, предмет якого є перехід права власності на майно, не обкладаються страховими внесками. Відповідно до Цивільного Кодексу за договором позики у власність одна сторона передає іншій стороні особисті гроші або речі, друга сторона зобов'язується повернути першій стороні рівна кількість інших речей того ж якості і роду або грошей.

Підсумуємо:

З наведеної таблиці можна зробити висновок, які виплати обкладаються страховими внесками. У загальному порядку страховими платежами обкладаються виплати працівникам, в тому числі компенсації за харчування, оплату проїзду та інші. Не потребують оподаткування страховими внесками винагороди учасникам ради директорів АТ, виплати фізичним особам, які не є співробітниками організації, сума користі від економії на відсотках за використання працівником безпроцентної позики, який був отриманий від роботодавця.

Див. також:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online