Як береться прибутковий податок з матеріальної допомоги

  1. Чи оподатковується матеріальна допомога ПДФО?
  2. Дивіться також:
  3. Особливості оподаткування ПДФО матеріальної допомоги
  4. оформлення матдопомоги
  5. Відображення матеріальної допомоги у податковій звітності
  6. Оподаткування ПДФО матеріальної допомоги: порядок утримань
  7. Що таке матеріальна допомога, в яких випадках її надають?
  8. Чи оподатковується вона прибутковим податком?
  9. Порядок обліку допомоги до 4000 рублів
  10. Термін сплати податку
  11. Порядок отримання допомоги
  12. Чи оподатковується матеріальна допомога ПДФО
  13. Коли матеріальна допомога ПДФО не обкладається
  14. Як зрозуміти, чи є виплата матдопомоги одноразової
  15. Документальне оформлення матеріальної допомоги
  16. Визнання матдопомоги у витратах
  17. Як обкладається ПДФО матеріальна допомога
  18. Як правильно оформити документи: загальні вимоги
  19. Особливості застосування пільг
  20. Що повинен врахувати бухгалтер: юридичні тонкощі
  21. Материнська капітал
  22. Чи оподатковується матеріальна допомога співробітнику ПДФО?
  23. Чи утримується ПДФО з матеріальної допомоги у 2017 році
  24. Коли матдопомогу ПДФО оподатковується не в повній мірі і коли прибутковий податок береться з повної суми
  25. Чи оподатковується ПДФО матеріальна допомога, отримана в натуральній формі
  26. Який термін перерахування ПДФО з матеріальної допомоги
  27. Дивіться ще:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміст статті:

Чи оподатковується матеріальна допомога ПДФО?

Чи оподатковується матеріальна допомога ПДФО

Дивіться також:

Розглянемо особливості оформлення і оподаткування ПДФО матеріальної допомоги в 2018 році. Складемо податкову звітність за формами 2-ПДФО і 6-ПДФО з матеріальної допомоги на лікування співробітника.

Податковий кодекс встановлює, що будь-яку винагороду за працю громадянина обов'язково оподатковується, крім особливих виплат, зазначених у ст. 217 НК РФ. Іншими словами, з заробітної плати, премій та інших нарахувань повинен бути утриманий податок на доходи фізичних осіб.

Роботодавець, поряд з оплатою за працю, право надати матеріальну допомогу співробітнику. Матеріальною допомогою визнається одноразова грошова виплата фізичній особі в зв'язку з важкою життєвою ситуацією або особливими обставинами. Працівник зобов'язаний підтвердити обставини документально, якщо вони пов'язані з приватним життям, в іншому випадку отримані грошові кошти визнаються стимулюючими, тобто винагородою за роботу.

Особливості оподаткування ПДФО матеріальної допомоги

ПДФО з матеріальної допомоги в 2018 році не утримується, якщо її розмір не перевищує 4000 рублів в рік по будь-яких підстав, за винятком особливих випадків.

1. Повністю не обкладаються, до них відносяться:

  • смерть близького родича працівника, смерть колишнього працівника;
  • надзвичайні обставини, в т.ч. стихійне лихо;
  • попередження, припинення та інші дії, що припиняють звершення террарістіческого акту.

2. Не обкладаються в ліміті 50 000 рублів:

  • працівникам при народженні (усиновленні, встановленні опікунства) дитини.

Згідно п. 28 ст. 217 НК РФ така одноразова матеріальна допомога виключається з оподатковуваної бази для ПДФО, в частині страхових внесків позиція Мінфіну ідентична. Код доходу (матеріальна допомога до 4000 рублів) вказано в наказі ФНС № ММВ-7-11 / [email protected] від 10.09.2015. До нього належать:

  • код доходу 2760 (матеріалка працівникам, колишнім працівникам, які звільнилися з виходом на пенсію);
  • код доходу 2710 (інші види матеріальної допомоги, що не відносяться до коду 2760).

Код вирахування з будь-якого коду доходу матеріалкі залежить також від підстави для нарахування працівникові.

Важливо! Якщо матеріальна підтримка перевищує ліміт, то податком обкладається тільки сума перевищення.

Якщо матеріальна підтримка перевищує ліміт, то податком обкладається тільки сума перевищення

Законодавством встановлено ряд випадків, при яких матеріалка повністю виключається з бази для розрахунку податку, незалежно від суми:

  1. Одноразові виплати постраждалим або членам сім'ї загиблих, в результаті стихійного лиха чи надзвичайної ситуації (п. 8.3 ст. 217 НК РФ).
  2. Допомога громадянам, які постраждали в результаті теракту на території Російської Федерації, а також членам сім'ї загиблих при зазначених обставин (п. 8.4 ст. 217 НК РФ).
  3. Одноразова допомога працівнику у зв'язку зі смертю члена його сім'ї. Виплата може бути зроблена колишньому працівнику, який вийшов на пенсію (п. 8 ст. 217 НК РФ).
  4. Матеріалка при народженні дитини, або її усиновлення. Законодавством встановлений ліміт - не більше 50 тисяч рублів на кожну дитину, причому в розрахунку на кожного з батьків на рік (п. 8 ст. 217 НК РФ). Такі роз'яснення дали представники Мінфін РФ в листі від 12.07.2017№ 03-04-06 / 44336. Чиновники також відкликали попередні роз'яснення, в яких потрібно подати довідку 2-ПДФО з місця роботи чоловіка для отримання матеріалкі.
  5. Разові матеріальні допомоги співробітнику, а також вийшов на пенсію, на оплату медичних послуг (п. 10 ст. 217 НК РФ). Щоб податківці визнали цю виплату матеріальної допомогою, потрібно не тільки підтвердити обставини документально, а й провести виплату виключно за рахунок чистого прибутку підприємства (Лист ФНС від 17.01.2012 № ОД-3-3 / [email protected]).

оформлення матдопомоги

Щоб отримати виплату працівникові або колишньому працівникові, слід написати заяву в довільній формі. У текстовій частині заяви максимально докладно описати обставини, що склалися. Додати документи, що підтверджують життєву ситуацію (довідка від МНС про стихійне лихо, свідоцтво про смерть родича, свідоцтво про народження або усиновлення дитини, виписка з історії хвороби, висновок лікаря).

Керівник, розглянувши звернення працівника, приймає рішення про розмір матеріальної допомоги, виходячи з фінансового стану і складності життєвої ситуації працівника.

Виплата матеріальної допомоги здійснюється на підставі наказу (розпорядження) керівника. Матеріалка може бути розбита на кілька частин і виплачена кількома платежами, наприклад, через фінансові труднощі в організації. Але наказ повинен бути тільки один, в ньому слід вказати періодичність здійснення перерахувань. Якщо буде створено кілька розпоряджень по одному приводу, то податківці визнають матдопомогою тільки виплату за першим наказом, а решта визнають винагородою за працю.

Відображення матеріальної допомоги у податковій звітності

Розглянемо ситуацію на прикладі.

Петров П. П. звернувся 10.07.2017 року до керівника із заявою про виплату матдопомоги в сумі 50 тисяч рублів на лікування. До заяви додані виписки з історії хвороби і висновок лікаря про необхідність проведення медикаментозного лікування дорогими препаратами.

12.07.2017 керівником ГБОУ ДОД СДЮСШОР «АЛЛЮР» було прийнято рішення виплатити 50 000 рублів за рахунок чистого прибутку установи від надання платних послуг.

Бухгалтер справив нарахування і перерахував, одночасно відбив матдопомогу в податковій звітності.

Бухгалтер справив нарахування і перерахував, одночасно відбив матдопомогу в податковій звітності

Звіт 6-ПДФО за третій квартал (для наочності заповнений тільки за прикладом):

Звіт 6-ПДФО за третій квартал (для наочності заповнений тільки за прикладом):

Якщо за умовами прикладу перерахувати співробітнику грошові кошти без документального підтвердження або не за рахунок чистого прибутку, в такому випадку з матеріальної допомоги утримується ПДФО з суми, що перевищує 4000 рублів.

Оподаткування ПДФО матеріальної допомоги: порядок утримань

Заробітна плата, яку виплачує роботодавець, не є єдиним заохоченням за працю Заробітна плата, яку виплачує роботодавець, не є єдиним заохоченням за працю. Досить часто в зв'язку з різними життєвими обставинами працівники отримують безоплатну матеріальну допомогу.

Залежно від розміру і призначення виплати такий дохід може бути повністю або частково виключений з оподатковуваної бази. Для того щоб не помилитися при нарахуванні ПДФО, потрібно добре знати всі нюанси цього доходу.

Що таке матеріальна допомога, в яких випадках її надають?

Необхідність в матеріальної допомоги може виникнути у співробітника в момент важкій життєвій ситуації Необхідність в матеріальної допомоги може виникнути у співробітника в момент важкій життєвій ситуації. Компанія, яка дорожить своїми працівниками, намагається задовольняти їх прохання в міру фінансових можливостей.

Причиною звернення може стати смерть члена сім'ї, народження дитини, проблеми зі здоров'ям, весілля або непередбачене стихійне лихо. Така виплата не пов'язана з професійними навичками і характером виконуваної роботи.

Законодавством не встановлено розмір допомоги, яка видається в тому чи іншому випадку, тому сума виплати визначається керівництвом виходячи з емоційної потреби. Нерідко така виплата прописується в трудовому договорі і є додатковою гарантією, що захищає співробітника від несподіваних витрат.

Дуже важливо, щоб формулювання надання додаткової допомоги була гранично ясною, так як розмиті визначення можуть викликати підозри у податковій інспекції, і керівництво фірми буде запідозрено в заниженні бази оподаткування.

Нарахування допомоги відбувається на підставі заяви працівника та документів, що підтверджують неординарність ситуації.

Всі нюанси даних виплат, їх облік та оподаткування детально розібрані на наступному відео:

Чи оподатковується вона прибутковим податком?

У зв'язку з тим, що більшість видів матеріальної допомоги звільняється від ПДФО, бухгалтер повинен гранично правильно оформляти такий вид виплати. Щоб уникнути ухилення від сплати податків законодавством встановлено вичерпний список ситуацій, коли компанія може надати працівникові таку допомогу.

Матеріальна виплата, що не обкладається прибутковим податком, повинна відповідати ряду вимог:

  • Неоподатковуваний ліміт виплати, що розраховується наростаючим підсумком за рік, не повинен перевищувати 4000 руб. Суми понад встановлену норму обкладаються ПДФО на загальних підставах. Пільговий мінімум регламентований ст. 217 п. 28 НК РФ.
  • Повне звільнення отримує допомогу, яка надається у зв'язку зі смертю близького родича (батьків, дитини, чоловіка). Така ситуація повинна бути обов'язково підтверджена відповідними документами (доказ спорідненості, свідоцтво про смерть).
  • У разі заподіяння шкоди внаслідок стихійного лиха для підтвердження податкового звільнення потрібно представити довідки державних служб про те, що таке явище мало місце бути.
  • Якщо допомога потрібна співробітнику в результаті терористичного заподіяння шкоди, то буде потрібно документальне підтвердження МВС.
  • Народження дитини також є приводом для надання виплати в розмірі до 50 тис. Руб. Така сума законодавчо звільнена від прибуткового податку (ст. 217 п. 8 НК РФ).
  • Компанія може надати допомогу, яка буде спрямована на оплату лікування співробітника або членів його сім'ї. Така виплата повинна бути здійснена з чистого прибутку підприємства (ст. 217 п. 10).

Виплати, які не відповідають перерахованим вище параметрам, обкладаються ПДФО в повній мірі. Також непідтверджені документально події автоматично втрачають статус пільгових.

Порядок обліку допомоги до 4000 рублів

У тому випадку, коли матеріальна допомога не перевищує 4000 руб У тому випадку, коли матеріальна допомога не перевищує 4000 руб., Причина її призначення не грає особливої ​​ролі. Така виплата може бути оформлена у вигляді подарунка до свята або як проста стимулююча доплата. Важливо тільки те, щоб вона не перевищувала встановлений ліміт коштів, що розраховується з початку року.

Якщо співробітник протягом року змінює місце роботи, то він зобов'язаний подати новому роботодавцю довідку за формою 2-ПДФО, для того щоб виключити помилку при оподаткуванні. Можливо, що він вже отримував мат. допомога на початку року, відповідно, повторна виплата понад ліміт буде обкладатися податком за загальними правилами.

Термін сплати податку

За чинним законодавством податкові агенти зобов'язані розраховувати прибутковий податок з усіх доходів співробітника наростаючим підсумком з початку року. Моментом його нарахування вважається дата фактичного отримання грошових коштів.

При розрахунку податку важливим параметром є дата фактичного отримання допомоги. Для доходів в грошовій формі такою датою є день готівкової виплати або перерахування суми на рахунок співробітника. Перерахувати ПДФО з отриманого доходу потрібно не пізніше наступного за виплатою дня. Така норма регламентована Податковим Кодексом РФ, ст. 226 п. 6.

Порядок отримання допомоги

Щоб отримати матеріальну допомогу, працівник повинен довести до відома керівництво компанії про обставинах, що склалися Щоб отримати матеріальну допомогу, працівник повинен довести до відома керівництво компанії про обставинах, що склалися. Для цього в бухгалтерію надається заяву, написану в довільній формі. У тексті повинна бути найбільш точно описана необхідність отримання матеріальної виплати. Для кожного окремого випадку до заяви додаються відповідні офіційні документи, які підтверджують те, що сталося подія.

У деяких випадках отримати допомогу може чоловік співробітника або корпоративний пенсіонер фірми. Для цього також потрібно пакет підтверджуючих документів.

Чи оподатковується матеріальна допомога ПДФО

Актуально на: 17, лютого 2017 р

Матеріальна допомога виплачується працівникові або іншій особі в якості форми підтримки при особливих обставинах: при необхідності оплати дорогого лікування, при народженні дитини тощо

Чи оподатковується матеріальна допомога ПДФО у 2017 році? За загальним правилом матеріальна допомога обкладається ПДФО, якщо перевищує 4 000 руб. на рік. Якщо ж сума матдопомоги укладається в 4 000 руб., То оподаткуванню ПДФО та страховими внесками вона не підлягає (п. 28 ст. 217 НК РФ, п. 11 ч. 1 ст. 9 Закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ). Але є види матеріальної допомоги, які обкладаються ПДФО в іншому порядку.

Коли матеріальна допомога ПДФО не обкладається

У деяких випадках сума матдопомоги повністю не обкладається ПДФО. Це матеріальна допомога, яка виплачена:

  • особі (не обов'язково працівнику), потерпілому в зв'язку зі стихійним лихом або надзвичайною подією, а також членам сім'ї особи, яка померла при зазначених обставин (п. 8.3 ст. 217 НК РФ). При цьому в організацію повинна бути представлена ​​довідка, що підтверджує стихійну природу події, наприклад, з МНС (Лист Мінфіну від 04.08.2015 № 03-04-06 / 44861);
  • особі, потерпілому від теракту в РФ, а також членам сім'ї особи, яка загинула в результаті теракту в РФ (п. 8.4 ст. 217 НК РФ);
  • працівникові, членам його сім'ї, колишньому працівникові, який вийшов на пенсію, для оплати медичних послуг, що підтверджено документами. Причому для звільнення від ПДФО сума повинна бути виплачена з чистого прибутку організації-роботодавця (п. 10 ст. 217 НК РФ, Лист ФНС від 17.01.2012 № ОД-3-3 / [Email protected] );
  • членам сім'ї померлого працівника або колишнього працівника, що вийшов на пенсію. Йдеться про одноразову виплату;
  • працівникові або колишньому працівникові, який вийшов на пенсію, у зв'язку зі смертю члена його сім'ї. У цьому випадку допомога так само повинна бути одноразовою (п.8 ст.217 НК РФ).

Крім того, не обкладається ПДФО одноразова матеріальна допомога, виплачена працівникові, який став батьком (усиновлювачем, опікуном), протягом першого року після народження (усиновлення, удочеріння) дитини, в сумі не більше 50 тис. Руб. на кожну дитину в розрахунку на обох батьків (п.8 ст.217 НК РФ). Це означає, що якщо одному з батьків виплатили матеріальну допомогу в розмірі 50 тис. Руб., То матдопомогу, виплачена іншого з батьків, повинна обкладатися ПДФО (Лист Мінфіну від 24.02.2015 № 03-04-05 / 8495).

Як зрозуміти, чи є виплата матдопомоги одноразової

Якщо сума матдопомоги, призначена одним наказом керівника, буде розбита на кілька частин і перерахована декількома платежами, це не скасує її «одноразовості». А ось перерахування кількох виплат на підставі кількох розпоряджень, але по одному і тому ж приводу, призведе до того, що податківці тільки першу з них визнають одноразової матеріальної допомогою. А з інших сум зажадають сплатити ПДФО (Лист Мінфіну від 31.10.2013 № 03-04-06 / 46587).

Документальне оформлення матеріальної допомоги

Зазвичай для отримання матдопомоги працівник пише заяву і передає його керівнику організації разом з документами, що підтверджують особливі життєві обставини. Далі видається наказ про виплату матдопомоги, на підставі якого працівник до і отримує.

Майте на увазі, якщо ви як роботодавець перерахуйте працівникам якісь виплати за хорошу роботу і назвете їх в наказі матеріальною допомогою, то і податківці, і представники позабюджетних фондів напевно визнають їх трудовими виплатами, з яких доведеться платити і ПДФО, і внески.

Визнання матдопомоги у витратах

Суми матеріальної допомоги не враховуються у витратах при розрахунку як податку на прибуток, так і податку при УСН (п. 23 ст. 270, п. 1 ст. 346.16 НК РФ).

Як обкладається ПДФО матеріальна допомога

Чинне законодавство України не містить заборон або обмежень на надання фінансової підтримки працівникам. Організації та підприємці можуть перераховувати на користь співробітників кошти понад їх фактичного заробітку. Розраховуючи такі виплати, необхідно враховувати, що за загальним правилом матеріальна допомога обкладається ПДФО і є доходом. Хоча положеннями статті 217 НК РФ передбачені особливі випадки щодо нарахування та утримання з неї податку.

Як правильно оформити документи: загальні вимоги

Рішення про виділення коштів на підтримку працівника, який опинився в скрутному майновий стан, приймає керівник компанії. Іноді до обговорення залучають безпосередніх власників фірми. Відповідне розпорядження видають в індивідуальному порядку; про систематичності тут мови не йде. Як юридична базису виступають:

  • ТК РФ;
  • НК РФ - норми статей 217, 252 та інших.

Умовами віднесення відповідних коштів до категорії матдопомоги вважають:

  • виражену соціальну спрямованість;
  • разовий характер;
  • добровільність прийняття рішення роботодавцем;
  • надзвичайність обставин (форс-мажор).

Рекомендуємо звернути особливу увагу на вимогу про одноразовості. Ця умова встановлено, наприклад, щодо посмертних посібників. Так, саме число платежів на користь співробітника значення не має. Однак всі вони повинні бути зроблені в рамках одного розпорядження. Таку позицію Мінфін РФ озвучив в листі № 03-04-06 / 46587.

Підставою надання допомоги зазвичай виступає особиста заява людини або службова записка від його безпосереднього начальника. Як додаток - документи, що підтверджують різке зниження рівня життя:

  • довідки з держслужб, установ;
  • висновки незалежних організацій;
  • свідоцтва стандартного зразка;
  • акти, рішення і протоколи правоохоронних органів.

Додатки до заяви оформляють у вигляді копій. Посвідчення їх справжності проводять штатні співробітники шляхом порівняння з оригіналами.

Зазвичай конкретну суму матдопомоги відразу не вказують. Однак працівник має право озвучити приблизну потребу в коштах (в рублях).

Виплати проводять після видання відповідного наказу. Гроші перераховують з урахуванням прийнятих в організації методів, а суми беруть до уваги при розрахунку фіскального навантаження роботодавця.

Особливості застосування пільг

Податкове законодавство зобов'язує утримувати та перераховувати до бюджету 13% з більшості доходів співробітників. Звільнення від сплати ПДФО з матеріальної допомоги у 2018 році передбачено в наступних випадках:

1. Народження або усиновлення дітей

Не обкладаються податком суми допомоги, перераховані на користь працівника в перший рік після видачі свідоцтва про народження (усиновлення) дитини. При цьому загальний обсяг такої підтримки не повинен перевищувати 50 000 рублів на одного неповнолітнього.

Роз'яснення з приводу посмертної виплати дали представники Мінфіну РФ в листі № 03-04-06 / 6-217: роботодавець має право надати допомогу в разі смерті самого співробітника або його близького родича. Звільненню від ПДФО підлягає весь розмір підтримки.

Правила віднесення до категорії родичів наведені в цивільному і сімейному законодавстві.

3. Стихійні лиха і теракти

Надзвичайні обставини також віднесені законом до випадків, коли матеріальна допомога ПДФО не обкладається. Лімітів по сумі закон не встановлює, тому розмір відрахувань залежить від можливостей роботодавця. Однак організації або ІП доведеться довести факт стихійного лиха. До таких подій традиційно відносять:

  • повені;
  • урагани;
  • тайфуни;
  • пожежі;
  • землетрусу і т. п.

Свідченням можуть служити документи територіальних відділень ТПП Росії, акти страхових компаній. Листом Мінфіну Росії № 03-04-06 / 44861 визнана можливість обгрунтування рішення про матдопомоги довідкою з територіальних управлінь МНС.

Припустимо включати до переліку підстав і пожежі. При цьому потрібно додати до заяви акт про оцінку збитку.

При цьому потрібно додати до заяви акт про оцінку збитку

Підставою реалізації цього механізму служить:

  • пункт 10 статті 217 НК РФ;
  • лист ФНС Росії № ОД-3-3 / 75.

Формально законодавець не обмежує представників бізнесу в праві надання матеріальної допомоги. Гроші дозволено виділяти на дороге лікування, в особливих життєвих ситуаціях і т. П. Однак під відрахування вони потраплять лише в межах мінімального ліміту. У 2018 році він становить всього 4000 рублів. Всі платежі понад цю суму повинні бути включені в розрахункову базу з ПДФО і страхових внесках.

Таким чином, на питання чи обкладається матеріальна допомога ПДФО в 2018 році, можна відповісти ствердно. Змін в правилах не сталося.

Що повинен врахувати бухгалтер: юридичні тонкощі

При застосуванні норм податкового законодавства у фахівців нерідко виникають труднощі. Так, надання фінансової підтримки вимагає відповідей відразу на кілька запитань:

  • чи є Підстави для виплати;
  • обкладається матеріальна допомога ПДФО;
  • дотриманий порядок оформлення такої фінансової підтримки;
  • чи можна витрати враховувати в складі комерційних витрат роботодавця.

Уникнути помилок дозволяє розробка спеціальної покрокової інструкції або регламенту для бухгалтера. Внутрішній нормативний документ допоможе вибудувати законну схему розрахунків за матдопомоги і виключити претензії контролерів.

У облікової документації компанії матеріальна допомога знаходить відображення в складі витрат. Ці виплати проводять зазвичай з коштів чистого прибутку, в тому числі отриманої в попередні роки. У 2018 року скоротити оподатковувану податком на прибуток підприємств базу на такі суми не можна. Заборона встановлена ​​статтею 270 НК РФ.

Виняток становлять різного роду допомоги. Яскравим прикладом трудової виплати, що скорочує фіскальне навантаження роботодавця, виступає одноразовий платіж до відпускних. При цьому право на отримання повинно бути погоджено з профспілкою або прописано в угоді (лист Мінфіну РФ № 03-03-06 / 1/43912).

Материнська капітал

На завершення відзначимо, що перед бухгалтером може постати питання про розрахунок податку з цільових соціальних виплат. Наприклад, обкладається ПДФО материнський капітал? Законодавець відповідає негативно. Враховувати ці суми при обчисленні платежів до бюджету не потрібно. Підставою служать положення пункту 34 статті 217 НК РФ.

Реалізація прав на державну підтримку не позбавляє громадян прав на додаткову підтримку з боку роботодавця. Крім того, компанія (ІП) не визнається податковим агентом за цим напрямком.

Чи оподатковується матеріальна допомога співробітнику ПДФО?

Надіслати на пошту

Матеріальна допомога обкладається ПДФО відповідно до норм НК РФ в загальновстановленому порядку, тому що являє собою дохід, отриманий співробітником від свого роботодавця. Однак даний вид доходу не пов'язаний з оплатою трудової діяльності співробітника, тому часто при обчисленні ПДФО виникає питання: утримується ПДФО з матеріальної допомоги чи ні, і якщо утримується, то в якій мірі?

Чи утримується ПДФО з матеріальної допомоги у 2017 році

Порядок оподаткування ПДФО матеріальної допомоги у 2017 році не змінився. Щоб відповісти на питання, утримується прибутковий податок з матеріальної допомоги, потрібно знати, на якій підставі вона виплачується.

Ст. 217 НК РФ встановлює, яка матдопомогу не обкладається ПДФО, а саме:

  1. Кончина самого співробітника або кого-то з його родичів (п. 8 ст. 217 НК РФ).
  2. Соціальна підтримка малозабезпеченого співробітника, яка здійснюється за рахунок коштів бюджету РФ (п. 8 ст. 217 НК РФ).
  3. Наступ пригод стихійного характеру (п. 8.3 ст. 217 НК РФ).
  1. Матдопомогу, що виплачується працівникові (або його родичам, в разі смерті самого працівника), потерпілому в ході терористичних актів (п. 8.4 ст. 217 НК РФ).
  2. Виплати профкомами членам профспілок (п. 31 ст. 217 НК РФ).
  3. Придбання санаторно-курортних путівок співробітникам або членам їх сімей (п. 9 ст. 217 НК РФ).
  1. Компенсація вартості медичних послуг співробітнику або членам його сім'ї (п. 10 ст. 217 НК РФ).

Про те, в яких випадках не обкладаються податком витрати на фізкультуру і спорт, читайте в статті «ПДФО і заходи з розвитку фізкультури і спорту в трудових колективах».

Звичайно, наведений вище список не містить всі можливі виплати, при яких прибутковий податок з матеріальної допомоги не справляється. Їх повний перелік наводиться в ст. 217 НК РФ.

Право на перераховані пільги можливо при виконанні таких умов:

  • Отримання, оформлення документів, що підтверджують факт виникнення тієї чи іншої події.
  • Закріплення у внутрішніх документах підприємства можливості виплати такої допомоги.

Коли матдопомогу ПДФО оподатковується не в повній мірі і коли прибутковий податок береться з повної суми

НК РФ містить підстави і для того, щоб матеріальну допомогу обкладати ПДФО лише частково.

До таких виплат, наприклад, відносяться:

  1. Виплата з нагоди появи в сім'ї працівника новонародженого - як власну дитину, так і взятого з притулку. При цьому неоподатковувана база по зазначених підставах не повинна бути більше 50 000 рублів на кожну дитину, а виплата матдопомоги повинна бути проведена до настання одного року дитині (п. 8 ст. 217 НК РФ).
  1. Матеріальні виплати, передбачені локальними нормативними актами організації, але не більше 4 000 руб. за рік (п. 28 ст. 217 НК РФ).

Для того щоб матеріальна допомога обкладалася ПДФО в зменшеному обсязі, необхідно виконання наступних умов:

  • Наявність підтверджуючих паперів.
  • Відображення у внутрішніх документах компанії можливості виплати даних видів матдопомоги.

Слід зазначити: якщо у платника податків немає можливості скористатися пільгою по ПДФО, у нього виникає обов'язок сплатити податок за ставкою 13% з матеріальної виплати.

При цьому ПДФО з матеріальної допомоги утримується в наступних випадках:

  1. Немає підтвердних документів.
  2. Підстава для неоподатковуваної виплати не передбачено НК РФ.
  3. Внутрішніми документами не передбачена можливість її нарахування.

Про те, коли і як матдопомогу відбивається в 6-ПДФО, читайте в статті «Як відобразити матеріальну допомогу у формі 6-ПДФО?».

Чи оподатковується ПДФО матеріальна допомога, отримана в натуральній формі

Відповідно до ст. 211 НК РФ співробітник може отримувати дохід в натуральній формі. Пунктом 8 ст. 217 НК РФ передбачена можливість здійснення матеріальної допомоги в натуральній формі. Дану позицію підтверджує і Мінфін РФ (лист Мінфіну РФ від 04.02.2013 № 03-04-06 / 0-34).

На цій посаді можуть виступати якісь матеріальні ресурси на кшталт товарів або матеріалів, можуть надаватися послуги або виконуватися роботи. Головне, щоб надана допомога була оформлена документально і мала грошову оцінку. В таких обставинах прибутковий податок з матеріальної допомоги береться в звичайному режимі, а натуральні виплати обкладаються ПДФО в звичайному порядку.

Який термін перерахування ПДФО з матеріальної допомоги

Перераховувати прибутковий податок до бюджету слід в робочий день, який йде відразу за днем ​​видачі доходу. Аналогічно встановлюється і термін перерахування ПДФО з матеріальної допомоги. Пояснимо нюанси визначення цієї відправної точки, оскільки її неправильне зазначення може призвести до санкцій з боку податківців.

Для виплат у вигляді матеріальної допомоги дохід вважається отриманим в той день, коли вироблено перерахування коштів на банківський рахунок або гроші видані з каси. Якщо матдопомогу виходить в натуральній формі, то датою отримання доходу буде день видачі ресурсів (п. 1 ст. 223 НК РФ).

Момент утримання ПДФО теж прив'язаний до отримання матдопомоги. Утримувати податок слід в той день, коли виплачуються грошові кошти, а при натуральній оплаті - відразу після надходження грошових доходів, які можуть і не бути пов'язаними саме з цією ситуацією, але приходять на адресу платника податків.

У багатьох платників податків виникає питання, чи обкладається прибутковим податком матеріальна допомога, оскільки такі виплати співробітникам носять приватний характер. НК РФ містить вичерпний список видів такої допомоги, відповідно до якого компанії мають можливість або не сплачувати податок з неї, або сплатити його ні з повної суми видаються засобів. Однак щоб скористатися такими пільгами, необхідно їх документально обґрунтувати.

Про те, як матеріальна допомога враховується для цілей оподаткування податком на прибуток, читайте в статті «Як впливає матеріальна допомога працівникам на податок на прибуток?».

Дізнавайтесь дерло про Важливі податкові Зміни

Дивіться ще:

  • Як дізнатися мої штрафи гибдд архангельск Штрафи ГИБДД Корисні посилання для автомобілістів: Gibdd.ru - це офіційного сайт ГИБДД Росії, на ньому працюють сервіси перевірки штрафів і перевірки авто по VIN-коду. 74.mvd.ru - офіційний сайт ГУ МВС Росії по Челябінській області, [...]
  • Чи будуть платити допомогу по догляду за дитиною до 3 років на роботі Дитячу допомогу на дітей до 3-х років: документи, розмір, як отримати? Дитячу допомогу до 3 років є одним з видів компенсаційних виплат. Призначається при дотриманні встановленого законодавством порядку і при наданні [...]
  • Кредитна карта в зв'язковому як оформити Карта Зв'язкового: кредитка плюс дебетова Останнім часом все більше банків видають кредитні картки без підтвердження доходу. У цій статті ми розглянемо кредитні карти Зв'язкового Банку, їх основні характеристики і умови, [...]
  • Посібник не третю дитину камчатський край Дитячі посібники в Камчатському краї в 2017 році Регіональні дитячі виплати в Камчатському краї в 2017 р на 3-го дитини - 132424 на 4-го дитини -199192 на 5-го дитини - 264847 на 6-го і наступну дитину - 331615 на [... ]
  • Пенсійний фонд чита материнський капітал Регіональний материнський капітал в Забайкальському краї і Читі в 2018 році Крайовий материнський капітал в Забайкальському краї прийнятий Законом Забайкальського краю від 9.09.2011 р N 546-ЗЗК "Про внесення змін до статті 2 Закону [...]
  • Штраф за відсутність ккм Штрафи за роботу без касового апарату та інші порушення, пов'язані із застосуванням ККМ Стаття 14.5. КоАП РФ: основна стаття описує порушення і штрафи при застосуванні контрольно-касової техніки в Російській Федерації. Стаття [...]
  • 20 тис з материнського капіталу в 2018 році Чи будуть виплачувати 50 тисяч з материнського капіталу в 2018 році Що пропонувалося в проекті закону Законопроект, запропонований ліберально-демократичною фракцією, не просто припускав зняття 50-ти тисяч з материнського капіталу, [...]
  • Невиплата допомоги при народженні дитини Відповідальність роботодавця за невиплату посібників і шахрайство Відповідно до ст. 5.27 КоАП РФ за порушення трудового законодавства про обов'язок роботодавця виплатити працівникові допомогу по тимчасовій непрацездатності (ст. [...]

Чи оподатковується матеріальна допомога ПДФО?
Чи оподатковується вона прибутковим податком?
Що таке матеріальна допомога, в яких випадках її надають?
Наприклад, обкладається ПДФО материнський капітал?
Чи оподатковується матеріальна допомога співробітнику ПДФО?
Про те, коли і як матдопомогу відбивається в 6-ПДФО, читайте в статті «Як відобразити матеріальну допомогу у формі 6-ПДФО?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online