Агентський договір з нерезидентом: умови, місце укладення, порядок оподаткування

  1. Як відбувається надання послуг нерезиденту?
  2. У чому полягають особливості угоди?
  3. істотні умови
  4. Як проводиться оподаткування агентських договорів?
  5. Які податки платять іноземні громадяни?
  6. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Агентський договір має істотний пріоритет перед іншими договорами про посередництво. Його предмет не обмежується жорсткими рамками російських законів. Такого роду договору досить зручно укладати для залучення замовників, клієнтів у вигляді покупців або постачальників. Цією перевагою користуються багато організацій, особливо ті, чий бізнес пов'язаний з діловою активністю за кордоном.

Як відбувається надання послуг нерезиденту?

За допомогою агентського договору відбувається оформлення контракту, в результаті якого за обопільною згодою сторона в особі Виконавця (Агента) зобов'язується за певну комісію виконувати завдання іншого боку від свого або не свого обличчя, але за рахунок Замовника (Принципала). Російські закони не забороняють укладати подібні договори з іноземцями. Вони зазвичай використовуються в таких сферах, як туристичні послуги та перевезення. Подібний договір укладається як на певний, так і на невизначений термін (ст. 1005 ЦК РФ). Згідно ст. 1008 ЦК РФ виконавець зобов'язаний надати замовнику звіти.

до змісту ↑

У чому полягають особливості угоди?

Агентським договором регулюються відносини між замовником і виконавцем, який за дорученням замовника виконує зазначені в договорі завдання, за виконання яких отримує винагороду.

Важливо! Особливістю даного договору є те, що в ньому беруть участь не два, а три особи.

Розглянемо докладніше, хто це:

  • замовник (принципал) - сторона, яка ініціює укладання договору з виконавцем, виплачуючи останньому винагороду;
  • виконавець (агент) - сторона, яка є активним учасником договору, в результаті своїх дій виконує обов'язки, покладені на неї замовником;
  • третя особа - сторона, з якої безпосередньо працює агент за дорученням замовника.

Увага! Виконавець при діях від свого імені і за рахунок замовника за угодами, укладеними ним з третіми особами, набуває всіх прав і обов'язків по операціях. Якщо агент діє від імені замовника і за його рахунок, то суб'єктом прав і обов'язків є замовник.

до змісту ↑

істотні умови

Існують ряд умов, які обов'язково повинні бути присутніми в договорі:

  1. Предмет договору - це, що повинен виконати агент. Предметом договору можуть бути не тільки дії, що породжують юридичні наслідки, а й інші - фактичні дії. Цим агентський договір відрізняється від договору комісії або доручення. В даному випадку агент крім укладення угод, як юридичної процедури, веде переговори, здійснює відрядження, проводить опитування, організовує виставки. Подібні фізичні дії не можуть бути основним предметом договору, а йдуть, як супутні послуги.

Ще однією істотною умовою предмета договору є те, що як агент, так і принципал можуть накладати обмеження дій один одного по залученню інших агентів або принципалів. Наприклад, в договір включається пункт про лімітування дій агента або замовника за встановленою території, зонах бізнесу і т.д.

  1. Обов'язково повинен бути включений пункт від чийого імені діє агент, від імені замовника або свого. Можливе застосування комбінованого варіанту. Дії виконавця мають триваючий характер.
  2. Характеристика договору: оплатне основа, консенсуальні (визнається укладеним з моменту узгодження сторонами істотних умов).
  3. Форма договору повинна відповідати загальним правилом з оформлення угод. Якщо договір укладений і має письмову форму, в якій відображені повноваження агента, то замовник не може посилатися на відсутність у агента належних повноважень, якщо не доведе, що третя особа, з яким агент здійснив операцію, знало про обмеження повноважень агента. Агенту не потрібно довіреність навіть в тих випадках, коли він здійснює юридичні дії, в тому числі і від імені принципала.

Агенту не потрібно довіреність навіть в тих випадках, коли він здійснює юридичні дії, в тому числі і від імені принципала

Агентський договір між резидентом і нерезидентом повинен ще мати такі технічні пункти, які вимагають докладного опису щоб уникнути правових спорів:

  • ПІБ осіб, повні дані про компанію та її формі власності;
  • розмірі комісії;
  • порядок і форма подачі звітності виконавцем;
  • термін дії договору;
  • Права та обов'язки сторін;
  • право країни, тобто визначається первинне право законодавства конкретної країни. Якщо це пункт не зазначений, то до договору застосовується законодавство тієї країни, з якої він тісно пов'язаний.

Важливо! Договір повинен бути складений на двох мовах, є рідними для кожної зі сторін.

до змісту ↑

Як проводиться оподаткування агентських договорів?

За договором, укладеним між юридичною та фізичною особою, компанія приймає на себе обов'язок здійснювати відрахування ПДФО. Роботодавець повинен відняти з найманця прибутковий податок і в установлені терміни перерахувати його в скарбницю. Розмір ПДФО стягується з нерезидента за ставкою 30%, але максимальна виплата не повинна перевищувати 50% виплат.

Однак, якщо в іноземця є патент, то ПДФО він у встановленій частці виплачує самостійно як авансовий платіж, а роботодавець враховує ці суми при остаточному розрахунку.

Другим важливим податком при угодах між резидентом і нерезидентом є ПДВ.

Для правильного нарахування податків по здійснюваної діяльності, необхідно чітко встановити місце здійснення цих послуг. Якщо цим місцем є Росія, то з отриманого доходу необхідно сплатити ПДВ.

Якщо цим місцем є Росія, то з отриманого доходу необхідно сплатити ПДВ

Якщо послуги за договором надані не на території РФ, то ПДВ не сплачується. Місце реалізації послуг визначає згідно ст. 148 Податкового Кодексу РФ. Згідно з правовою нормою, послуги будуть вважатися здійсненими в Росії, якщо:

  • якщо пов'язані з нерухомим майном, що перебуває на території РФ. Наприклад, послуги з оренди, реставрації, ремонту;
  • якщо пов'язані з рухомим майном, водним, повітряним транспортом, який знаходиться на території РФ;
  • якщо за фактом здійснюються на території Росії - в навчальній, культурній, туристичній сферах, в галузі освіти, відпочинку і спорту. Наприклад, іноземні фахівці отримують послугу з навчання в Росії, отже місцем надання послуг буде Росія, тому необхідно платити ПДВ.

Якщо який отримує послугу замовник має справу на території РФ, ця норма буде поширюватися на:

  • ліцензування, розпорядження авторськими правами, патентами, торговими марками і т.д .;
  • на консультування, бухгалтерські, юридичні, рекламні та інші послуги;
  • проведення послуг з підбору персоналу, який буде здійснювати діяльність на території діяльності покупця;
  • надання послуг з оренди рухомого майна, виняток становлять автомобілі та інший наземний транспорт;
  • на послуги агента, якщо той привертає виконавця (третя особа) для надання вище перелічених послуг.

Наприклад, російська компанія здійснює консультаційну діяльність і проконсультувала іноземну фірму, не зареєстровану на території РФ і не має свого представництва в РФ. Так як покупець веде свою діяльність поза територією Росії, вона місцем реалізації послуг не є, відповідно ПДВ платити не потрібно.

Необхідно враховувати, що в окрему групу виділено послуги з перевезення (ст. 148 НК РФ). З 1 січня 2006 року місцем реалізації таких послуг є Росія, якщо пункт відправлення або призначення знаходиться на її території.

Якщо послуги оплачуються замовником частинами, то нарахування та утримання ПДВ відбувається пропорційно виплатах.

до змісту ↑

Які податки платять іноземні громадяни?

Податкові відрахування з іноземців регулюються Податковим Кодексом РФ і діючими міжнародними угодами.

Більшу частину податкових виплат становить ПДФО, крім того, якщо іноземний громадянин має у власності автомобіль або квартиру, то він зобов'язаний платити податок на майно і транспорт.

Для визначення розміру ПДФО необхідно визначити чи є даний іноземний громадянин податковим резидентом або ж нерезидентом РФ. Для цього потрібно встановити, скільки часу він знаходиться на території РФ. Якщо протягом дванадцяти місяців поспіль, тобто 183 днів і більше, то його можна вважати податковим резидентом. В цьому випадку утримують ПДФО з його заробітної плати, яка дорівнює 13%. Якщо іноземний громадянин перебував на території Росії менше 183 днів, то ставка ПДФО для нього, становить 30%, що відчутно більше.

Увага! Існують винятки, наприклад, для громадян Республіки Білорусь передбачені більш толерантні умови при нарахуванні ПДФО. Якщо за договором громадянин Республіки Білорусь знаходиться не менше 183 днів у році, то для даної категорії іноземців виплати обкладаються постачання 13% з першого дня перебування в Росії.

Якщо за договором громадянин Республіки Білорусь знаходиться не менше 183 днів у році, то для даної категорії іноземців виплати обкладаються постачання 13% з першого дня перебування в Росії

Російським законодавством встановлено наступний розмір ставок:

  • 30% - для нерезидентів;
  • 13% - з доходів ВКС;
  • 13% - з доходів, отриманих за програмою добровільного переселення;
  • 13% - для іноземців - резидентів.

Є ряд іноземних громадян, що не будучи резидентами, виплачують ПДФО з особливих ставками:

  1. Іноземці з патентами.
  2. Біженці.
  3. Висококваліфіковані фахівці (ВКС).
  4. Громадяни Євразійського союзу (громадяни Вірменії, Білорусії, Казахстану)

Отримати іноземному громадянину статус ВКС можна в тому випадку, якщо його заробітна плата понад 2мілліонов в рік або 1 мільйона в рік для співробітників науки і педагогів. Для таких фахівців ставка ПДФО становитиме 13% незалежно від досягнення нею статусу податкового резидента.

ГУВМ МВС привласнює статус біженця після надання останнім необхідної документації. Статус присвоюється на трирічний термін. Податкова ставка ПДФО для біженців становить 13%.

Громадяни ЄАЕС мають таку ж ставку, як і росіяни, згідно з міжнародними домовленостями. Вона становить 13%.

Іноземці з патентами платять фіксовані платежі в залежності від регіону Росії. Так, в Московській області щомісячний платіж в 2018 році становить 5 000 рублів. Далі роботодавець розраховує виплату ПДФО від заробітної плати мігранта та зменшує його розмір в залежності від суми авансових платежів, перерахованих мігрантом.

Крім того роботодавець з заробітної плати повинен виплатити страхові внески.

Страхові внески з виплат іноземцям, які є працівниками і трудяться в РФ, нараховують відповідно до їх правовим статусом іноземного громадянина. Заробітна плата іноземним громадянам, які постійно живуть на території РФ обкладається страховими внесками в загальному порядку до Пенсійного Фонду Росії, Фонди соціального страхування і ФФОМС за тарифом організації.

З цього відео ви дізнаєтеся, як застосовується ПДВ при агентських угодах:

до змісту ↑

висновок

Відносини в рамках агентського договору носять що триває характер, цивільним законодавством РФ не передбачено будь - яких обмежень на цей рахунок. У той же час при його укладанні, в процесі виконання виконавцем завдань, покладених на нього замовником необхідно враховувати норми податкового, цивільного, валютного законодавства РФ, щоб уникнути конфліктних ситуацій і правових спорів.

Увага!

У зв'язку зі змінами в законодавстві РФ, інформація в статті могла застаріти! Наш юрист готовий безкоштовно Вас проконсультовать - напишіть питання в формі нижче:

Як відбувається надання послуг нерезиденту?
У чому полягають особливості угоди?
Які податки платять іноземні громадяни?
Як відбувається надання послуг нерезиденту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online