Інвалідність 1 гр. ЗВІЛЬНЕННЯ

  1. Книги по кадровому діловодству
  2. Журнали обліку та реєстрації. Різні!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Пошук по сайту

Вітаємо Вас на форумі кадровиків-професіоналів і новачків в кадровій справі, шановні колеги! На нашому форумі вже більше 250.000 повідомлень, більш 26.000 тим, а головне - у нас завжди відмінний колектив і дух взаємодопомоги. Прохання до гостей-новачкам, будь ласка, ПОЛЬЗУЙТЕСЬ ПОШУКОМ на форумі! На більшість питань відповіді вже дані. Будь ласка, будьте взаємоввічливими. Наш з Вами форум - для приємного професійного спілкування, співпраці і взаємодопомоги. І, будь ласка, не залишайте в форумі активних посилань на інші ресурси - це знижує рейтинг нашого сайту в пошукових системах Яндекс і ін.


Свої люди

Повідомлень: Балів: 102 Реєстрація: 06.10.2008

Підкажіть процедуру звільнення. Стикаюся вперше, тому прошу рада у професіоналів.
Працівник приніс лікарняний лист, де в графі "Приступити до роботи" написано: "Інвалід 1 групи з 24 червня 2010 р
Приніс довідку за формою 1503004 де вказано:
Встановлено інвалідність вперше 24.06.2010 р
група інвалідності - перша,
причина інвалідності - загальне захворювання,
ступінь обмеження - поставлений прочерк.

Свої люди

Повідомлень: Балів: 234 Реєстрація: 25.11.2009

5.1. Процедура припинення трудового договору в зв'язку з визнанням працівника повністю нездатним до трудової діяльності відповідно до медичного висновку
Згідно п. 5 ч. 1 ст. 83 ТК РФ підставою для припинення трудового договору є визнання працівника повністю непрацездатним відповідно до медичного висновку. При звільненні по даній підставі необхідно довести, що у працівника повністю відсутня працездатність і це підтверджується медичним висновком. Визначення критерію здатності людини до трудової діяльності міститься в класифікації та критерії, що використовуються при здійсненні медико-соціальної експертизи громадян федеральними державними установами медико-соціальної експертизи громадян федеральними державними установами медико-соціальної експертизи (затв. Наказом Міністерства охорони здоров'я Росії від 23.12.2009 N 1013н). Відповідно до зазначеного документа здатність до трудової діяльності ділиться на три ступені:
1. ступінь - здатність до виконання трудової діяльності в звичайних умовах праці при зниженні кваліфікації, тяжкості, напруженості і (або) зменшенні обсягу роботи, нездатність продовжувати роботу за основною професією при збереженні можливості в звичайних умовах праці виконувати трудову діяльність нижчої кваліфікації;
2. ступінь - здатність до виконання трудової діяльності у спеціально створених умовах праці з використанням допоміжних технічних засобів і (або) за допомогою інших осіб;
3. ступінь - нездатність до будь-якої трудової діяльності або неможливість (протипоказання) будь-трудової діяльності.
Основною причиною втрати людиною придбаних здібностей до трудової діяльності є розлад функцій організму, викликане захворюванням або впливом зовнішнього середовища, що призвели до обмеження життєдіяльності. Факт втрати зазначених здібностей встановлюється компетентним органом в результаті комплексної оцінки стану організму людини на основі аналізу його клініко-функціональних, соціально-побутових, професійно-трудових і психологічних даних.
Відповідно до п. 3 ст. 11 Федерального закону від 24.07.1998 N 125-ФЗ "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань" Уряд РФ Постановою від 16.10.2000 N 789 затвердило Правила встановлення ступеня втрати професійної працездатності в результаті нещасних випадків на виробництві та профзахворювань ( далі - Правила встановлення ступеня втрати працездатності). Ступінь втрати застрахованим професійної працездатності встановлюється установою медико-соціальної експертизи (п. 3 ст. 11 зазначеного Закону). Одночасно з цим даний заклад при наявності підстав визначає потреба потерпілого в медичній, соціальній та професійній реабілітації, а також визнає потерпілого інвалідом (п. 3 Правил встановлення ступеня втрати працездатності).
Ступінь втрати професійної працездатності встановлюється у відсотках на момент огляду працівника, який отримав ушкодження здоров'я в результаті нещасних випадків на виробництві та (або) професійних захворювань, виходячи з оцінки втрати здатності здійснювати професійну діяльність внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, відповідно до критеріїв визначення ступеня втрати професійної працездатності, затверджених Постановою Мінпраці Росії від 18.07.2001 N 56. В мулу п. 14 Правил встановлення ступеня втрати працездатності, якщо у потерпілого в результаті нещасного випадку на виробництві або в зв'язку з професійним захворюванням настала повна втрата професійної працездатності внаслідок різко вираженого порушення функцій організму при наявності абсолютних протипоказань для виконання будь-яких видів професійної діяльності, навіть в спеціально створених умовах, встановлюється ступінь втрати професійної працездатності 100 відсотків. Такій особі видається відповідна довідка про результати встановлення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках за формою, затвердженою Наказом Міністерства охорони здоров'я Росії від 20.10.2005 N 643. Однак даний документ не є безумовною підставою для припинення трудового договору за п. 5 ч. 1 ст. 83 ТК РФ, хоча і свідчить про повну втрату працівником професійної працездатності. Зазначена довідка лише підтверджує право працівника на отримання страхових виплат, передбачених Федеральним законом від 24.07.1998 N 125-ФЗ "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань".
Документальним підставою для звільнення за п. 5 ч. 1 ст. 83 ТК РФ є довідка про інвалідність, видана відповідним бюро медико-соціальної експертизи. Вона повинна бути складена за формою, затвердженою Постановою Мінпраці Росії від 30.03.2004 N 41. Отримавши дану довідку від працівника, роботодавець повинен перевірити правильність її оформлення, і зокрема наявність всіх необхідних даних.
Згідно з Рекомендаціями щодо порядку заповнення форми довідки, що підтверджує факт встановлення інвалідності, і форми виписки з акта огляду громадянина, визнаного інвалідом, видаються федеральними державними установами медико-соціальної експертизи (затв. Постановою Мінпраці Росії від 30.03.2004 N 41), в рядку довідки " ступінь обмеження здатності до трудової діяльності "запис повинна бути внесена в точній відповідності із записом експертного рішення федерального державного установи медико-соціальної е спертізи про ступінь обмеження здатності до трудової діяльності. Якщо в цьому рядку міститься запис "Не має", то, отже, відсутня обмеження здатності до трудової діяльності.
Підтвердженням того, що встановлений факт повної нездатності особи до трудової діяльності, є такі записи:
- в рядку "Група інвалідності" - "перша група" або "друга група";
- в рядку "Ступінь обмеження здатності до трудової діяльності" - "третя ступінь".
Документом, на підставі якого щодо працівника може бути почата процедура припинення трудового договору за п. 5 ч. 1 ст. 83 ТК РФ, також є листок непрацездатності. Згідно п. 37 Правил визнання особи інвалідом (затв. Постановою Уряду РФ від 20.02.2006 N 95) громадянину, який має документ про тимчасову непрацездатність та визнаному інвалідом, група інвалідності і дата її встановлення проставляються в зазначеному документі.
Важливо! Поряд з листком непрацездатності працівник, визнаний інвалідом, повинен мати зазначену вище довідку, оскільки саме її наявність є умовою надання більшості пільг і гарантій. Роботодавець має право вимагати подання цієї довідки, щоб переконатися, що працівнику встановлена ​​третя ступінь обмеження здатності до трудової діяльності.
5.2. Видання наказу про припинення трудового договору в зв'язку з визнанням працівника повністю нездатним до трудової діяльності відповідно до медичного висновку
Наказ про припинення трудового договору по даній підставі складається за уніфікованою формою N Т-8. У графі "Підстава" вказуються реквізити довідки про інвалідність. Якщо на підтвердження встановлення групи інвалідності працівник надав листок непрацездатності, його реквізити також відображаються в наказі для обгрунтування дати звільнення.
Згідно з листом Мінпраці Росії, МОЗ Росії і ФСС Росії від 18.08.1999 N 5608-АТ / 2510 / 9049-99-32 / 02-08 / 07-1960П в разі визнання оглянутий інвалідом в рядку "оглянутий у ЛТЕК" листка непрацездатності керівник установи МСЕ відображає дати початку і закінчення експертизи, в рядку "Висновок МСЕК" проводить запис "Визнаний інвалідом ... групи" із зазначенням встановленої групи інвалідності. Після закінчення медико-соціальної експертизи в графі "Приступити до роботи" фахівець лікувально-профілактичного закладу проводить запис "Визнаний інвалідом ... групи" і вказує дату встановлення групи інвалідності, яка повинна відповідати даті реєстрації заяви оглянутого з доданими до нього установою медико-соціальної експертизи документами. Період огляду в закладі МСЕ відображається у графі "Звільнення від роботи" листка непрацездатності, тільки якщо оглянутий не визнана інвалідом. Отже, оскільки час проходження медико-соціальної експертизи не включається в період звільнення від роботи, то останнім днем ​​роботи буде вважатися день, що передує дню встановлення групи інвалідності. Датою встановлення інвалідності є день, з якого у особи, визнаного інвалідом, виникає право на відповідну соціальну пенсію.
Ситуація з практики
Якого числа необхідно звільнити працівника, визнаного неспроможним до трудової діяльності, якщо він представив довідку про інвалідність через тиждень після її встановлення?
В даному випадку наказ про звільнення працівника повинен датуватися днем ​​подання роботодавцю довідки, що підтверджує встановлення інвалідності та визнання працівника повністю нездатним до трудової діяльності.
Згідно п. 5 ч. 1 ст. 83 ТК РФ трудовий договір з працівником припиняється у зв'язку з визнанням його повністю нездатним до трудової діяльності відповідно до медичного висновку, виданими в порядку, встановленим федеральними законами та іншими нормативними правовими актами РФ. При цьому слід враховувати, що відповідно до ч. 3 ст. 84.1 ТК РФ днем ​​припинення трудового договору у всіх випадках є останній день роботи. Відповідно, якщо працівник до надання довідки продовжував виконувати свої обов'язки, то весь період роботи підлягає оплаті і враховується в цілях розрахунку компенсації за невикористану відпустку. У даній ситуації працівника треба звільняти не датою, що передує встановленню інвалідності, а днем ​​подання довідки роботодавцю. Рекомендується зафіксувати дату отримання роботодавцем цього документа у відповідному акті і вказати даний акт на підставі наказу про звільнення, поряд з довідкою.
Див. Зразок заповнення наказу.
5.3. Внесення запису до трудової книжки при припиненні трудового договору в зв'язку з визнанням працівника повністю нездатним до трудової діяльності відповідно до медичного висновку
Запис про припинення трудового договору вноситься в трудову книжку. При цьому вказується, що договір припинений у зв'язку з визнанням працівника повністю непрацездатним відповідно до медичного висновку з підстав п. 5 ч. 1 ст. 83 ТК РФ.
Трудова книжка видається працівникові в день припинення трудового договору (ч. 4 ст. 84.1 ТК РФ). При її отриманні працівник повинен розписатися в особистій картці і у книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них (п. 41 Постанови Уряду РФ від 16.04.2003 N 225 "Про трудові книжки").
Запис про припинення трудового договору засвідчується підписом працівника, відповідального за ведення трудових книжок, печаткою роботодавця і підписом працівника, який звільняється (п. 35 Постанови Уряду РФ від 16.04.2003 N 225 "Про трудові книжки").
Див. Зразок заповнення трудової книжки.
5.4. Оформлення особової картки при припиненні трудового договору в зв'язку з визнанням працівника повністю нездатним до трудової діяльності відповідно до медичного висновку
В особову картку (уніфікована форма N Т-2) вноситься запис про припинення трудового договору в зв'язку з визнанням працівника повністю непрацездатним відповідно до медичного висновку з підстав п. 5 ч. 1 ст. 83 ТК РФ. При отриманні трудової книжки працівник повинен розписатися в особистій картці (п. 41 Постанови Уряду РФ від 16.04.2003 N 225 "Про трудові книжки").
Див. Зразок заповнення особової картки.
5.5. Виплати при припиненні трудового договору в зв'язку з визнанням працівника повністю нездатним до трудової діяльності відповідно до медичного висновку
Відповідно до ч. 3 ст. 178 ТК РФ працівникові, який визнаний повністю нездатним до трудової діяльності відповідно до медичного висновку, виданими в порядку, встановленому федеральними законами та іншими нормативно-правовими актами РФ виплачується вихідна допомога в розмірі двотижневого середнього заробітку.
Згідно ст. 140 ТК РФ виплата всіх сум, належних працівникові (зарплата, компенсація за невикористані дні відпустки), проводиться в день припинення трудового договору, тобто в день звільнення. Якщо працівник в цей день не працював, то відповідні суми виплачуються не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У разі спору про розміри зазначених сум роботодавець зобов'язаний виплатити не заперечує працівником суму.
На підставі ст. 127 ТК РФ при припиненні трудового договору працівникові виплачується грошова компенсація за всі невикористані відпустки.

Свої люди

Повідомлень: Балів: 102 Реєстрація: 06.10.2008

Інвалідність встановлена ​​24.06.2010 (четвер).
Довідка видана 25.06.2010 (п'ятниця).
Працівник приніс довідку 28.06.2010 (понеділок).
Мені треба складати акт, що працівник приніс довідку 28.06.2010?
Наказ про звільнення датований буде 28.06.2010. А дата припинення звільнення яка в такому випадку?

заслужений

Повідомлень: Балів: тисяча триста шістьдесят два Реєстрація: 13.03.2009

Якщо прочерк, отже немає обмежень (крім обмеження ст. 92 ТК), тоді чому ви його звільняєте?

Свої люди

Повідомлень: Балів: 102 Реєстрація: 06.10.2008

Взагалі, працівник сам запитав як краще зробити: звільнитися за власним або в зв'язку з непрацездатністю. Тобто його рішення не працювати більше. Тому і звільняємо.

заслужений

Повідомлень: Балів: тисяча триста шістьдесят два Реєстрація: 13.03.2009

А що в ТК є така підстава звільнення?

fialka, Подивіться ось цю тему, там теж обговорювалося звільнення по інвалідності:
Стпень обмеження можна подивитися в Індивідуальну програму реабілітації, попросіть її у працівника.
Припиняти трудовий договір з працівником тільки на підставі встановлення йому «робочої» групи інвалідності не можна. Тим часом подп. «А» п. 3 ч. 1 ст. 81 ТК РФ дає можливість розірвати трудовий договір з працівником з ініціативи роботодавця за невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я відповідно до медичного висновку. Однак розірвання трудового договору за цією підставою допустимо при дотриманні наступних умов:
- є медичний висновок, що підтверджує факт обмеження працездатності;
- працівник не справляється (погано справляється) зі службовими обов'язками;
- є причинно-наслідковий зв'язок між погіршенням стану здоров'я і якістю виконуваної роботи;
- враховано думку профспілкової організації (за умови, що працівник є членом профспілки);
- працівника можна перевести з його згоди на іншу роботу.
У разі якщо не вистачає будь-якої умови, звільнення за вказаною підставі вироблено бути не може. Доцільно звільнити працівника за власним бажанням з поважних причин. Поважну причину можна сформулювати в трудовій книжці в такий спосіб: «Звільнений за власним бажанням у зв'язку з хворобою, котра перешкоджає продовженню роботи, п. 3 ч. 1 ст. 77 Трудового кодексу Російської Федерації ». Відповідно, в інших документах (заяві, наказі і т. Д.) В обов'язковому порядку повинна бути вказана дана поважна причина звільнення.

заслужений

Повідомлень: Балів: тисяча триста шістьдесят два Реєстрація: 13.03.2009

Саме так, а його немає. Звільняйте просто за власним.

Ступеня інвалідності скасовані з 01.01.2010 року, залишилися тільки групи: I, II і III. Повністю нездатний до трудової діяльності - це інвалід I групи.

Призначено 2 група по інвалідності строком на один рік, чи можна зберегти місце роботи і через рік розпочати роботу?

Свої люди

Повідомлень: Балів: 381 Реєстрація: 14.06.2011

Користувач електронної бібліотеки "Пакет Кадровика"


Ні. Якщо Ви не можете працювати, а у роботодавця немає підходящої роботи Вас звільнять.
Жоден роботодавець тримати за вами місце не буде. Якщо знімуть інвалідність, а у роботодавця буде вакантне місце, і за умови він захоче взяти саме вас, тільки в цьому випадку повернетеся.

VIP

Повідомлень: Балів: 11497 Реєстрація: 02.03.2009

Модератор. // Підписчик журналу "Кадровик-практик", Користувач "ІКС-2018"

А яка у Вас посада? "Одні котять світ, інші біжать поруч і кричать: куди котиться цей світ"

Свої людей

Повідомлень: Балів: 381 Реєстрація: 14.06.2011

Користувач електронної бібліотеки "Пакет Кадровика"

Надія Бекетова, я так розумію Роман пропав.

Доброго ранку Всім. З 2004р. і до цього дня у мене група інвалідності і не працюю, але вік працездатний. У 2004році була часто на лікарняному з рукою, хребтом особливо шийний відділ, тому що у мене важкі та шкідливі умови праці, я працювала штукатуром -маляр. І коли я була на лікарняному, то мене вивели на 3 гр.1ст. інвалідності від загального захворювання, а на наступний день мене відділ кадрів звільнила, але я їй сказала, що за власним бажанням неспроможна буду звільнятися і тоді вона мені в трудовій написала п.п. "А" п.3 ст.81 ТК РФ невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я. Я на МСЕ І КЕК говорила, що у мене профзахворювання, а вони й слухати не хотіли і сказали що у малярів немає профзахворювань. В даний момент я домоглася профзахворювання через Депортамет праці з 2008 року і 30 відсотків від прожиткового мінімуму, тому що своїх законів тоді не знала, а тепер доводжу, що у мене є всі підстави зміни причини інвалідності з загального захворювання на профзахворювання і не 30% УПТ за минулий час, тобто від 2004 року по ФЗ №125 100% УПТ і іншим Постановами і законам РФ. Тут все ФЗ РФ порушило КЕК, МСЕ і роботодавець, який як би ліквідовувався в 2006 році. Але є засновники тобто державний орган, який в даний момент є-це моє місто або як сказати Комітет з управління майном. А я працювала в МУПТ "Північ", це муніципальне торгове підприємство "Північ". Чи можу я пред'явити до них претензії по страховому випадку? І чи мав право роботодавець так мене звільнити, тим більше на утриманні у мене був недосконале річний син 13 років? У мене все мед.документи і довідки з роботи і докази є. Довелося і незалежну суд.мед.соціальную експертизу робитиме і все в мою користь, але хіба суди підуть проти гос.органов. Підкажіть мені будь ласка - чи правильно мене звільнили і що тепер робити? І чому роботодавець приховав страховий випадок і не захотів мене відправляти, коли я була на лікарняному довго у Профцентр для обстеження профзахворювання? А МСЕ в реабілітації ІПР пише: протипоказана робота зі значними фізичними навантаженнями, охолодженням і ще робота на дому. А коли домоглася профзахворювання, то в ППР пише може працювати по проф.навикам зі зменшенням робіт на 1/3 дня і 30%. В даний момент не працюю і вік працездатний, пенсія маленька і відсотки теж на інвалідності 2-ий групі довічно, тому що здоров'я з кожним роком все погіршується і толком лікування ніякого немає. Поясніть мені будь ласка цю ситуацію і чи можу я взагалі працювати за своєю професією в даний момент маляра-штукатура 4 розряду? І хто мене з таким записом у трудовій книжці має право взяти на роботу і чия в усьому ця вина? З повагою, Ольга.

Привіт, підкажіть будь ласка, я мати інваліда з дитинства 1 групи, старше 18 років. Чи має право роботодавець звільнити мене із займаної посади, причому без попередження.

VIP

Повідомлень: Балів: 3049 Реєстрація: 12.10.2008

Користувач "ІКС 2016"; Користувач електронної бібліотеки "Пакет Кадровика"

за яким основи, якщо по скороченню природно потрібно попередити

заслужений

Повідомлень: Балів: 992 Реєстрація: 26.03.2012

Користувач "ІКС-2015»

Не має. Причому будь-якого іншого працівника - також.

Гість Аня

Гість

Здравствуйте! Підкажіть будь ласка, при наявності інвалідності 3 групи, чи може роботодавець звільнити співробітника?

Читають тему (гостей: 1)


Відмовитися від повідомлень з форуму

Думка адміністрації форуму може не збігатися з думкою учасників форуму. Адміністрація форуму не несе відповідальності за повідомлення, що розміщуються учасниками форуму. Разом з тим, переконливе прохання до учасників - при спілкуванні не порушувати чинне законодавство: при цитуванні чиїхось творів не порушувати права авторів, не поширювати недостовірну наклепницьку кого-небудь інформацію, не розголошувати будь-чиї персональні дані і т.д. Якщо Ви помітили повідомлення, яке, можливо порушує закон або правила форуму, будь ласка, напишіть нам >>


Робота чату тимчасово припинена!
Завсідники чату можуть зустрітися в темі Болталка нашого форуму >>



Ми в соціальних мережах:

Підпишіться безкоштовно:



Новини сайту


останні Публікації


Новини трудового законодавства і роз'яснення відомств


Опитування дня

Працівник захворів до початку щорічної оплачуваної відпустки, просить його перенести на 1 червня. Пільги на надання відпустки в зручний час не має. Роботодавець згоден перенести відпустку на 1 серпня і пізніше (в рамках робочого року). Чи зобов'язаний роботодавець надати відпустку саме 1 червня? Відзначити свою думку і дізнатися відповіді колег >>

тест дня

Книги по кадровому діловодству

Від професіоналів КД.
Друковані та електронні версії.
Доставка по РФ

Всі книги >>
Замовити >>

Журнали обліку та реєстрації. Різні!

Відмінна якість, щільна обкладинка + ПВХ, чітка разлиновка, правильні графи. Прошивка, пломба.
Встигніть замовити за старими цінами!


28.06.2010. А дата припинення звільнення яка в такому випадку?
Якщо прочерк, отже немає обмежень (крім обмеження ст. 92 ТК), тоді чому ви його звільняєте?
А що в ТК є така підстава звільнення?
Призначено 2 група по інвалідності строком на один рік, чи можна зберегти місце роботи і через рік розпочати роботу?
Чи можу я пред'явити до них претензії по страховому випадку?
І чи мав право роботодавець так мене звільнити, тим більше на утриманні у мене був недосконале річний син 13 років?
Підкажіть мені будь ласка - чи правильно мене звільнили і що тепер робити?
І чому роботодавець приховав страховий випадок і не захотів мене відправляти, коли я була на лікарняному довго у Профцентр для обстеження профзахворювання?
Поясніть мені будь ласка цю ситуацію і чи можу я взагалі працювати за своєю професією в даний момент маляра-штукатура 4 розряду?
І хто мене з таким записом у трудовій книжці має право взяти на роботу і чия в усьому ця вина?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online