Як прийняти на роботу іноземця

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Документи при прийомі на роботу іноземця
  3. Які документи вимагати від іноземця при прийомі на роботу:
  4. Прийом на роботу візового іноземця
  5. Прийом на роботу безвізових іноземців 2017
  6. Прийом на роботу іноземця з патентом в 2017 році: оформлення висококваліфікованих працівників
  7. Як прийняти іноземця на роботу в 2017 році: покрокова інструкція і деякі особливості
  8. Думка експерта Миколи Яковлєва, старшого юрисконсульта ЗАТ «Російська Телефонна Компанія» (Москва)
  9. Як прийняти на роботу іноземця: особливості оподаткування
  10. Ставка ПДФО розраховується за наступним алгоритмом:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Процес працевлаштування громадян інших країн має свої нюанси. Як прийняти на роботу іноземця, не допустити помилок при складанні договору, оформлення документів піде мова в матеріалі статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Порядок прийому на роботу іноземця

Прийом на роботу візового іноземця, який тимчасово проживає на території країни, візового або з патентом проводиться в строго встановленому порядку. При цьому слід чітко дотримуватися основні вимоги, що пред'являються чинним законодавством. Алгоритм прийому в 2017 мало відрізняється від того, що був і пару років тому. Але поправки до ТК РФ слід відстежувати щорічно, так як можуть вноситися деякі коригування.

Перед тим, як почати прийом на роботу безвізових іноземців 2017 або з візою, потрібно визначити їх статус:

тимчасово перебувають громадяни інших країн - трудяться по візі або міграційній карті;

тимчасово проживають - вже мають дійсний дозвіл на тимчасове проживання на території країни;

які постійно проживають працівники - громадяни з дозволом на проживання.

Найбільш часто працевлаштовуються громадяни з країн СНД, які проживають на території РФ тимчасово або постійно. Саме тому документи при прийомі на роботу іноземця з патентом або без нього несуттєво відрізняються від тих, що повинні надавати росіяни. Для їх оформлення не потрібно отримувати додаткових дозволів, інших паперів.

Прийом на роботу тимчасово проживає іноземця в 2017 році Прийом на роботу тимчасово проживає іноземця в 2017 році

  1. У громадянина потрібно запросити дозвіл на проживання, перевірити його термін дії. Документ видається на п'ять років, а після продовжується. Маючи вид на проживання, можна працювати на всій території РФ.
  1. Прийом на роботу іноземця з дозволом на тимчасове проживання може бути у тому випадку, якщо немає патенту або дозволу. При цьому трудова діяльність повинна здійснюватися в тому регіоні, де було оформлено дозвіл на тимчасове проживання. Термін дії дозволу становить три роки. Відмітка ставиться в паспорті або в спеціальному документі. По закінченню терміну громадянин зобов'язаний запитати дозвіл на проживання або ж залишити країну.

Працівники з Білорусі за трудовим статусом прирівнюються до громадян Росії, але від них не вимагається документів військового обліку. Правила прийому жителів Казахстану, Вірменії, Киргизії спрощені - вони можуть працювати без дозволу. При цьому вони підлягають міграційному обліку, тому слід оформляти відповідні документи.

Документи при прийомі на роботу іноземця

Прийом на роботу іноземця можливий тільки при наданні повного пакету документів. Крім того, слід повідомляти управління МВС з питань міграції про прибуття громадян інших країн. Повідомлення заповнюється за спеціальною формою. Інформувати службу зайнятості та податкові органи. Нелегальна робота розцінюється як правопорушення, тому тягне за собою накладення штрафів.

Довідка

Які документи вимагати від іноземця при прийомі на роботу:

  1. візу, міграційну карту, дозвіл на трудову діяльність або патент для тимчасово прибулих;
  2. трудову книжку, яку при необхідності потрібно завести;
  3. перелік документів при прийомі на роботу іноземця включає і страхове пенсійне свідоцтво;
  4. діючий паспорт або будь-який інший документ, що посвідчує особу, наприклад, це може бути дозвіл на тимчасове проживання, вид на проживання;
  5. оформлений поліс добровільного медичного страхування фахівця, який діє на території всієї Росії. Документ не потрібен, якщо організацією або самим фахівцем укладається договір на надання платних медичних послуг;
  6. документи при прийомі на роботу іноземця з тимчасовим проживанням про освіту, поточної кваліфікацію або наявність спеціальних знань.

Якщо спиратися на правила прийому на роботу іноземця, документи військового обліку не потрібні. Щодо укладання та припинення трудових відносин і договорів необхідно повідомляти МВС не пізніше трьох днів з моменту змін, що відбулися.

При прийомі на роботу іноземця з посвідкою на проживання в 2017 році потрібно проконтролювати, не закінчується термін дії документа. Процес оформлення договору з ними аналогічний тому, що і з громадянами РФ. Але потрібно сповістити органи МВС про його працевлаштування відповідно до п. 8 ст. 13 № 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у РФ».

Прийом на роботу візового іноземця

Прийняти на роботу візового іноземця складніше, так як потрібно надати об'ємний пакет документів. Перш ніж укладати договір, потрібно підготувати дозвіл на залучення і використання співробітників. Без нього не можна приймати громадян інших країн, які перебувають в РФ на підставі візи. Дозвіл оформляється в МВС на рік, при цьому потрібно сплатити державне мито.

Як тільки дозвіл буде отримано, потрібно зробити запрошення на в'їзд для отримання візи . Прийом іноземців на роботу в 2017 році можливий, як тільки в міграційну службу буде переданий пакет документів:

клопотання, складене російською мовою;

чинний документ, що засвідчує особу запрошуючої сторони або безпосередньо роботодавця;

копія значущих паспортних сторінок або будь-якого іншого документа, що посвідчує особу;

гарантійний лист, складене стороною, що запрошує, про прийняття всіх зобов'язань з матеріального, а також медичного і житлового забезпечення громадянина на весь період його проживання в Росії;

всі встановлені документи, необхідні для оформлення дозволу.

Прийом іноземців на роботу в 2017 році в дошкільний заклад або в будь-яку іншу організацію можливий тільки при наявності всіх документів і дозволів. Додатково оплачується держмито. Слід зазначити, що може послідувати відмова після перевірки громадянина співробітниками МВС.

Якщо з документами все в порядку, робоча віза видається на термін дії трудового договору. Терміни її оформлення варіюються, але зазвичай вони складають близько двох місяців. Представник організації повинен відвідати міграційну службу кілька разів, до чого потрібно готуватися.

Прийом на роботу безвізових іноземців 2017

Прийом на роботу безвізових іноземців здійснюється на підставі патенту, який видається на термін від одного місяця і до року. Документ оформляється протягом місяця з дня в'їзду в країну в МВС. При цьому якщо в ньому вказується професія, громадянин не зможе працювати за іншою спеціальністю. Особи, які не володіють російською мовою, отримати патент не можуть.

До 2015 року видавалися дозволи на роботу - вони продовжують діяти до закінчення терміну. Після чого слід оформляти патенти, необхідні для безвізових іноземних осіб. Потрібно відзначити, що безвізовий режим передбачений для всіх країн СНД, крім Туркменії та інших держав.

Прийом на роботу іноземних громадян у 2017 році за патентом можливий при наданні повного пакету документів. Якщо відсутні необхідні документи, працевлаштування неможливо. Неофіційна діяльність приверне до адміністративної відповідальності. Розмір штрафів варіюється. Оформлення громадян інших країн не представляє складності, тому не рекомендується порушувати закони, залучаючи до праці неоформлених громадян.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися:

Прийом на роботу іноземця з патентом в 2017 році: оформлення висококваліфікованих працівників

Якщо розглядати, як правильно прийняти на роботу іноземця з патентом в 2017 році з високою кваліфікацією, можна відзначити деякі нюанси. Держава виділяє дану груп осіб, тому процес працевлаштування відрізняється.

Довідка

Як прийняти іноземця на роботу в 2017 році: покрокова інструкція і деякі особливості

  1. квоти на робочу діяльність, а також запрошення не потрібні;
  2. фахівці з високою кваліфікацією, незалежно від професійної приналежності, можуть працевлаштуватися в будь-якому місці Російської Федерації;
  3. наймання не вимагає від наймача оформлення ніякої дозвільної документації;
  4. обмеження поширюються на проведення або організацію релігійної діяльності;
  5. наймач зобов'язаний інформувати ФМС про всі зміни або особливості трудової угоди;
  6. протягом місяця наймач відправляє в Федеральну службу міграційного контролю складений лист, що підтверджує реєстрацію іноземного громадянина в податковій інстанції;
  7. фахівці не можуть оформляти пенсійне страхування в Росії.

Так як законодавча база постійно коригується, потрібно уточнювати, як прийняти на роботу іноземця з патентом в 2017 році, щоб не допустити помилок при оформленні документів і складанні договору.

Довідка

Думка експерта Миколи Яковлєва, старшого юрисконсульта ЗАТ «Російська Телефонна Компанія» (Москва)

При скороченні штату іноземцю, прийнятому за патентом, запропонуйте всі вакансії, що відповідають його кваліфікації або менш оплачувану

При скороченні штату роботодавець зобов'язаний пропонувати іноземцю переклад на всі вакантні посади, які співробітник може займати з урахуванням стану свого здоров'я. При цьому потрібно запропонувати посади як відповідні кваліфікації співробітника, так і менш оплачувану. Це не залежить від того, яка посада або професія закріплена в його патенті ( ч. третя ст. 81 , ч. перша ст. 327.1 ТК РФ).

Вказівка ​​в патенті тієї чи іншої посади або професії не означає, що іноземний працівник не має кваліфікації, необхідної для виконання іншої роботи. Це лише означає, що він не зможе працювати по обраній посаді, поки не оформить зміни до патенту ( абз. 2 п. 16 ст. 13.3 Закону № 115-ФЗ ).

Як прийняти на роботу іноземця: особливості оподаткування

Прийом на роботу безвізових іноземців 2017 або візових громадян виконується згідно із законом. Тому не потрібно забувати про обов'язкові державних внески, терміни їх внесення. Розмір податків залежить від статусу громадянина.

Обов'язкові державні внески:

громадяни, які проживають постійні або тимчасово в Росії - обов'язкові страхові виплати проводяться в ПФР, ФСС, ФФОМС;

тимчасово прибули - 1,8% до ФСС з тарифом в ПФР за період тимчасової непрацездатності;

особи, які мають громадянство Білорусі, Вірменії, Казахстану оплачують страхові внески за тарифом організації.

Довідка

Ставка ПДФО розраховується за наступним алгоритмом:

  1. резиденти РФ - 13% від зароблених коштів (загальний період перебування на території країни за рік склав більше 183 днів);
  2. нерезиденти РФ - 30% від суми заробітної плати і додаткових виплат (період перебування на території Російської Федерації за рік склав менше 183 днів);
  3. особи, які мають громадянство Білорусі, Вірменії, Казахстану - в межах 13% (з перших робочих годин).

Всі виплати повинні проводитися в повному обсязі. Не можна здійснювати розрахунок, неоподатковуючи заробітну плату податком. Якщо виявляться правопорушення, роботодавцю загрожують істотні штрафи, в тому числі призупинення діяльності. Беручи громадян інших країн, потрібно вирішити, чи готові ви дотримуватися законодавства, зазнавати збитків. У деяких випадках раціональніше працевлаштовувати жителів РФ.

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

Можливо, вам буде цікаво дізнатися:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online