Знаки на упаковці: вторинна переробка та утилізація пластику, паперу та інших матеріалів

  1. знаки переробки
  2. переробляється пластик
  3. Упаковка з інших матеріалів
  4. Знаки екологічної безпеки
  5. символи сертифікації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На упаковці товарів споживач може виявити безліч незрозумілих, на перший погляд, знаків

На упаковці товарів споживач може виявити безліч незрозумілих, на перший погляд, знаків. Але для людей, що намагаються відповідально ставитися до навколишнього середовища, навчитися розпізнавати такі значки вельми корисно. Маркування на упаковці може містити знаки переробки, що говорять про можливість рециклінгу матеріалу, про сертифікацію товарів, термін придатності, температурному діапазоні зберігання - і так далі.

знаки переробки

Німеччина, Ірландія, Португалія, Бельгія, Іспанія, Франція, Австрія, Люксембург і деякі інші країни використовують так звану Зелену точку (Der Grune Punkt). Вона була введена в 1990 році для позначення пакувальних матеріалів, які виробник гарантує приймати на вторинну переробку.

Символ «Петля Мебіуса» виглядає як трикутник, що складається з трьох стрілок зеленого кольору. Таке маркування означає або можливість рециклінгу для матеріалу, або те, що упаковка на будь-якої відсоток складається з вторинної сировини.

Також на упаковках товарів часто можна зустріти знак у вигляді трикутника з чорних стрілок. Маркований таким чином товар або упаковку зручно сортувати перед утилізацією.

Зазвичай тип матеріалу позначається абревіатурою під трикутником і цифрами всередині. Знаючи правила маркування, можна розпізнати різні види пластика , Паперу, дерева, скла і металу, текстильні і комбіновані матеріали.

переробляється пластик

Полімерних матеріалів існує безліч, а їх властивості значно відрізняються один від одного. Детально розбиратися в тонкощах хімічних властивостей матеріалів необов'язково, але уявляти, які з них, наприклад, безпечні при контакті з харчовими продуктами, які витримують перепади температур, а з якими краще намагатися не контактувати, буде корисно. Все це можна дізнатися, глянувши на знак утилізації упаковки.

Крім цього, багато матеріалів підходять для вторинної переробки і використання. Правильна сортування відходів дозволяє кожному внести свій вклад в збереження природних ресурсів.

Для пластмас прийняті наступні позначення:

  • 1 - PET (E) або ПЕТ - поліетилентерефталат. Вироби з ПЕТ широко поширені - це банки, пляшки та інша упаковка. Вважається безпечним матеріалом для упаковки харчових продуктів . Не підходить для тривалого зберігання і небезпечний при нагріванні. Матеріал піддається вторинній переробці.
  • 2 - PEHD (HDPE) або ПЕНД - поліетилен високої щільності, низького тиску. Використовується ПЕНД для виготовлення різних упаковок і ємностей: пакетів, каністр, сулій. Безпечний при контакті з харчовими продуктами. Підходить для гарячого (до 120-130С). Переробляється і використовується повторно.
  • 3 - PVC або ПВХ - полівінілхлорид. Вважається токсичним матеріалом. З ПВХ виготовляють тару для нехарчових товарів, а також упаковки та плівки для харчових продуктів. Небажаний для контакту з їжею, так як вважається потенційно токсичним. Переробити і використовувати повторно не береться.
  • 4 - PELD (LDPE) або ПЕВТ - поліетилен низької щільності, високого тиску. Так само як і ПЕНД, безпечний при використанні в якості упаковки для харчових продуктів. Не стійкий до високих температур, але нагрівання до 110С витримає. Добре піддається переробці і використовувати повторно.
  • 5 - PP або ПП - поліпропілен. Застосовують ПП для виробництва різних виробів і видів упаковки. Цей матеріал вважається безпечним і може застосовуватися для виробництва пластикового посуду. У посуд з ПП можна поміщати гарячі страви та напої (до 150С). Бажано виключити контакт виробів з цього матеріалу зі спиртовмісними напоями. Переробляється і використовується повторно.
  • 6 - PS або ПС - полістирол. Вироби з ПС застосовуються в будівництві, для виготовлення упаковки для різних нехарчових товарів. Незважаючи на те що пластиковий посуд з цього матеріалу теж виробляється, бажано використовувати її якомога рідше і лише для холодних продуктів. Можна відновити у.
  • 7 - O (ther) або «інше». Таке маркування означає, що упаковка складається з будь-якого іншого виду пластику або з їх суміші. Маркований подібним знаком переробки сміття відправляється на сміттєспалювальні заводи і вторинній переробці не береться.
  • 8-19 - вільні номери, застосовні також для позначення полімерної продукції.

Упаковка з інших матеріалів

комбіноване виробництво

Упаковка, що складається з комбінованих матеріалів, позначається маркуванням з цифрами від 80 до 100. Буква С вказує на те, що матеріал композитний, далі йде позначення основного матеріалу (це може бути полімер, папір або ще щось). Подібне позначення споживач може побачити, наприклад, на поширеною упаковці Tetra Pak.

Знаки екологічної безпеки

Символи, що говорять про нешкідливість товарів, прийняті в різних країнах. Наявність подібних значків зазвичай говорить про безпеку виробництва і нешкідливості матеріалів для навколишнього середовища при переробці та утилізації. Приклади таких позначень:

символи сертифікації

Поширеними знаками відповідності стандартам якості є знаки РСТ і ЕАС. Також часто можна зустріти європейський знак СЕ. Де зустрічаються ці позначення:

На упаковці товару споживачі також можуть зустріти рекомендації по його правильного і безпечного зберігання та перевезення. Часто зустрічаються такі знаки, як «Крихке», «Берегти від сонця», «Берегти від вологи», «Зберігання і переміщення тільки в вертикальному положенні», «Не піддавати випромінюванню» та інші.

Символи токсичних, легкозаймистих або їдких речовин попереджають про необхідність дотримання певних правил техніки безпеки.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online