За 2015 рік житло в Криму подешевшало на 25 відсотків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фахівці агентств нерухомості відзначають стабільний інтерес до кримських квадратним метрам з боку жителів материкової частини Росії Фахівці агентств нерухомості відзначають стабільний інтерес до кримських квадратним метрам з боку жителів материкової частини Росії. Однак у 2015 році кількість угод купівлі-продажу в порівнянні з 2014-м значно скоротилося. пише російська газета , передає Керч .ФМ

"2015-й став роком адаптації ринку нерухомості Криму до економічних і правових реалій Росії, - пояснює координатор торгової системи REM Navigator Олег Сікорський. - У першій половині 2015 року низький попит на нерухомість був обумовлений дезорганізацією економіки республіки. У другій половині року до цього фактору додалися обвал курсу рубля і негативні очікування подальшого погіршення стану російської економіки "

.

"У порівнянні з 2014-м попит на житло скоротився, особливо в другій половині року. Хтось планував придбати нерухомість в Криму в інвестиційних цілях, а хтось розглядав можливість переїзду на півострів, але вирішив відкласти покупку", - відзначає глава асоціації професійних учасників ринку нерухомості КФВ Олександр Тюленєв.

Потенційних покупців як і раніше цікавить житло в адміністративних центрах півострова - Сімферополі та Севастополі, а також в південнобережної Ялті. При цьому структура попиту особливо не змінилася: більшість угод зафіксовані на первинному ринку. У покупців користуються попитом одно-, двокімнатні квартири в новобудовах площею 40-50 "квадратів". Орієнтуючись на ситуацію на ринку новобудов, продавці на вторинному ринку житла почали піднімати ціни на свої об'єкти.

У 2015 році найбільший попит був на земельні ділянки і новобудови. Ринок вторинного житла через завищені ціни залишається неактивним. Є стійкий інтерес жителів інших регіонів Росії до кримської нерухомості, але головним стримуючим фактором залишається ціна, - зазначає засновник центру нерухомості "Новоград Крим" Андрій Григорян. - Вона неконкурентноспособна в порівнянні з цінами Краснодара і навіть Сочі. Основний попит зараз спрямований на квартири вартістю 0,6-2,5 мільйона рублів. Цієї суми достатньо для придбання нерухомості в тому ж Краснодарі. Кримських об'єктів в такому ціновому діапазоні практично немає.

У середини 2015 року середня ціна "квадрата" на вторинному ринку в Севастополі становила 75 тисяч рублів, в Сімферополі - 80, Ялті - 100 тисяч рублів. Однак вже до кінця року вартість первинки і вторинки, за оцінкою експертів, знизилася на 25 відсотків. Причини - падіння попиту і збільшення числа пропозицій на ринку.
Читайте також

"У 2015 році кількість угод купівлі-продажу в порівнянні з 2014-м скоротилася на 40 відсотків, - каже директор АН" Магазин нерухомості "Андрій Морозов. - Ціни в доларовому еквіваленті знизилися і повернулися практично на рівень 2013 року. Наприклад, якщо в 2014 -м 1-кімнатна квартира коштувала 60 тисяч доларів, зараз - 45 ".

Основні покупці кримської нерухомості - жителі Москви, Санкт-Петербурга, Уралу, Сибіру. Для уральських, сибірських і далекосхідних пенсіонерів будиночок в Криму на березі моря - мрія. Багато з них планують, завершивши трудову діяльність, переїхати на півострів.

Початок 2016 року ознаменувався черговою хвилею девальвації рубля. Його волатильність завжди означає нестабільність для учасників ринку нерухомості. Для власників будинків і квартир це чергове нагадування про необхідність позиціонування свого об'єкта в рублях. Це підвищує ймовірність його продажу, вважають ріелтори.

"На початку 2016 року вже набагато більше власників нерухомості вказують вартість об'єктів в рублях. Думаю, протягом року тенденція посилиться. У цілому ж на ринку нерухомості завжди є покупці і продавці, а ось кількість угод саме зараз більше залежить від адекватності цін", - вважає Андрій Григорян.

За прогнозом Олега Сікорського, при несприятливому сценарії розвитку економіки падіння цін на нерухомість в Криму може скласти від 25 до 30 відсотків.

"Очікується активність з боку покупців, що мають валютні накопичення, перш за все тих, які планували купівлю заздалегідь в доларах по раннім курсам його придбання (50-60 рублів за долар). Також спостерігається значне збільшення частки іпотечних угод в рублях, - говорить директор севастопольського АН "Мультидом" Наталія Массальський.

Фахівці з нерухомості вважають, що на кримському ринку спостерігається дефіцит якісних пропозицій, які відповідають вимоги потенційних покупців до обробки, місця розташування житлового об'єкта, наявності інфраструктури.

"Об'єктів, які хочуть купити, в потрібній кількості поки немає. При України більшість квартир купували під обробку - такі варіанти в основному і пропонували забудовники. Зараз же покупці хочуть придбати готове житло, щоб заїхати і жити, але таких пропозицій на кримському ринку трохи" , - пояснює Олександр Тюленєв.

Потенційних інвесторів і девелоперів турбує відсутність на півострові вільних земель з готовими комунікаціями під забудову. Більшість ділянок їм пропонують без інфраструктури.

Крім цього, влада Республіки Крим і Севастополя до закінчення режиму надзвичайної ситуації розпорядилися зупинити на півострові всі будівельні роботи, що ведуться за рахунок загальної енергомережі. Заборона не стосується будівництв, обладнаних генераторами. Міністерство внутрішніх справ і інспекція за будівельним нагляду перевіряють будмайданчика на предмет дотримання урядового указу.

Через перебої в поставках будматеріалів і переходу республіки в російське законодавче поле показники будівельної галузі за минулий рік погіршилися. Так, за підсумками 2015 року обсяг введеного в експлуатацію житла в Кримському федеральному окрузі в порівнянні з попереднім роком скоротився майже на 60 відсотків - до 354,2 тисячі квадратних метрів житла. З них 249,2 тисячі "квадратів" зведено в РК і 105 тисяч - в Севастополі. Падіння обсягів будівництва склало 60,7 і 47,1 відсотка відповідно.

Сергій Кононов, міністр будівництва та архітектури РК:

"Підприємства будівельної галузі в період блекаута не припиняли діяльність. Вони працювали в рамках лімітів енергопостачання, узгоджених з ГУП" Крименерго ", і планові терміни здачі об'єктів в експлуатацію будуть скориговані по мінімуму. Необхідну потужність будівельники отримували за рахунок автономних резервних джерел живлення потужністю 100 кіловат і більше. Підприємства, що використовують генератори як основне джерело енергопостачання, працюють без обмежень. На заводах з виробництва будівельних матеріалів і збірного залізобетон організована робота в нічну зміну. ​​Чисельність співробітників на основних підприємствах будіндустрії не скорочувалася. Рада міністрів Республіки Крим підготував проект постанови про виділення в 2016 році асигнувань з резервного фонду на непередбачені витрати юридичним особам на фінансове забезпечення витрат в період НС.

Служба новин Керчь.ФМ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online