У яких новобудовах Астани купувати житло ризиковано

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

фото:

Проект ЖК Жагалау-3

На сайті акімату Астани завжди можна подивитися перелік забудовників, незаконно реалізують квартири в обхід законів РК «Про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності» та «Про пайову участь у житловому будівництві». На сьогодні більш ніж на 60 об'єктах будівництво йде з різними порушеннями. Це може бути відсутність дозвільних документів, допущення порушень при будівництві, відставання від графіків і самовільне заселення. У числі забудовників Астани, які допустили грубі порушення, значиться більше 20 компаній.

На вторинному ринку пайовики, які вже вклалися в проблемні проекти, активно намагаються позбутися квадратних метрів.

Скільки квартир хочуть продати пайовики

У 23 ЖК, де забудовниками допущені грубі порушення, з початку року пропонується до продажу 397 квартир. Масовий продаж квартир спостерігається в ЖК «Аристан» (77 квартир) і ЖК «Магістральний-3» (61 квартира).

У ще дев'яти об'єктах, що знаходяться на постійному контролі акімату через численні скарги, найбільше число пропозицій доводиться на ЖК «Жагалау-3» і «Жастар-4». Всього з даного списку запропоновано до продажу 362 квартири.

Ще в шести об'єктах, за даними акімату, були допущені порушення при будівництві та самовільне заселення. Трохи менше 100 пайовиків переуступають права на свою нерухомість в цих житлових комплексах.

Пайова участь не підлягає державній реєстрації, і угода купівлі-продажу фіксується тільки після здачі об'єкта в експлуатацію. Тому ніхто не здогадується, скільки квартир незаконно продані недбайливими забудовниками, і скільки людина стають ошуканими пайовиками. Заощаджуючи кошти і піддавшись умовлянням менеджерів в гонитві за дешевими квадратними метрами, можна зіткнутися з серйозними проблемами - втратою нервів, часу і грошей.

Про те, що необхідно в першу чергу перевіряти у забудовника і на що звертати особливу увагу, входячи в пайову участь, можна дізнатися на офіційному сайті egov.kz.

Ціни пропозиції в проблемних ЖК тримаються на високому рівні

За даними акімату Астани, 62 житлових комплексу зводяться з порушеннями, і близько 100 будуються відповідно до законів РК. Середня ціна за 1 квадратний метр по місту з терміном здачі в I кварталі 2016 склала 386,6 тис. Тенге. Залежно від терміну здачі ціни знижуються до 217,4 тис. Тенге / 1кв.м з планованим терміном введення в експлуатацію в IV кварталі 2017.

За даними аналітиків порталу kn.kz, ціни за квадратний метр менше 200 тис. Тенге / 1кв.м тримаються в проблемних ЖК «Тельман», «Зере-2», «Аніса-3», «Садові Квартали» і «Аніса-2 ». А в ЖК «Айсанов» і «Світлий» запитувані ціни вище 500 тис. Тенге / 1кв.м. Ці житлові комплекси побудовані і вже заселені, але не мають відповідних дозвільних документів.

Слід врахувати, що при продажу таких об'єктів полягає не договір купівлі-продажу, а договір цесії (переуступка права). Однак чи мають право пайовики переуступати права на нерухомість, якщо будівництво йде з порушеннями закону? Це питання ми поставили юристу Олександру Горбачовському.

Юрист каже, що кожен випадок має розглядатися індивідуально. Якщо пайове будівництво ведеться без отримання дозволу на будівництво, на земельній ділянці, що не була відведена для будівництва, то всі угоди по цьому об'єкту будуть недійсними. Якщо ж будівництво ведеться з порушенням будівельних норм і правил, за ці порушення несе відповідальність забудовник. Обов'язок пайовика - в установлені терміни здійснити оплату, якщо інше не передбачено укладеними між ними договором.

Згідно з чинним законодавством, переуступка права не заборонена, якщо об'єкт нерухомості не знаходиться під арештом. При цьому слід зазначити, що якщо будуть допущені порушення закону (такі, як вказані вище), з усіма угодами за рішенням суду можуть бути визнані недійсними.

Відділи продажів продовжують працювати, незважаючи на заборону

Наявність грубих порушень при будівництві не заважає деяким забудовникам продавати квартири. Міжвідомча комісія акімату Астани в березні 2016 опублікувала черговий список з 12 новобудов, квартири в яких активно продаються без наявності відповідних дозвільних документів. Так, в ЖК «Елімай» до сих пір працює відділ продажів, де пропонуються до продажу квартири за ціною 214 000 - 284 000 тенге / 1кв.м. Умови придбання такі: або 100% оплата, або початковий внесок не менше 50%, тоді буде запропонована розстрочка на 3 роки, де на залишок суми додається переплата 30%.

У ЖК «Корк Tower» квадратний метр від відділу продажів варто 225 000 - 260 000 тенге, умови продажу аналогічні ЖК «Елімай».

У ЖК «Лазурний берег» офіційно продажу закриті, при цьому відділ продажів озвучує ціну 240 000 - 260 000 тенге / 1кв.м .і пропонує розстрочку на термін до 12 місяців без збільшення ціни.

Що кажуть пайовики

Було проведено опитування пайовиків ЖК «Зере-2», які виставили свої об'єкти на продаж, хоча ліцензії на право залучення коштів пайовиків у забудовника - ТОВ «Алтин САПА - 2011» - немає.

Об'єкт знаходиться на перетині вулиць з проектним найменуванням А244 і ін. Р. Кошкарбаева. Є постанова на проектування до 10.12.2015, а постанова на будівництво досі не отримано. Цей житловий комплекс, враховуючи темпи будівництва, швидше за все, буде зданий в кінці 2017, хоча пайовики заявляють, що термін здачі - IV квартал 2016 року У розмові продавці в основному посилаються на сімейні проблеми, брак грошей, бажання продати недобудовану квартиру в ЖК і купити машину, і т.д. Один продавець поставляв будматеріали для будівництва житлового комплексу, і забудовник розплатився з ним квартирами, які він почав продавати за викидними цінами, трохи вище $ 200 / 1кв.м.

Мати квартиру в Астані престижно, але покупка - це ще й ризик. Придбання квартири одна з дорогих покупок, тому підійти до її вибору треба з максимальною обережністю. Тому перевіряйте сподобався житловий комплекс на наявність проблем.

Джерело: інформаційна служба порталу kn.kz , Інформаційного партнера Forbes.kz. Републікація матеріалу на інших сайтах заборонена правовласником контенту.

Однак чи мають право пайовики переуступати права на нерухомість, якщо будівництво йде з порушеннями закону?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online