DOM.RIA - Покрокова інструкція по покупці квартири

  1. 1. Первинна або вторинна нерухомість
  2. 2. Ріелтори або самостійний пошук
  3. 3. Всі на перегляд
  4. 4. Перевірка документів
  5. 5. Попередній договір
  6. 6. Основна угода

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Придбання квартири - серйозний крок у житті кожної людини. Кожна, навіть найдрібніша, помилка може коштувати чималих грошей. Тому ми підготували максимально докладну інструкцію, завдяки якій ви зможете ретельно продумати процес покупки житла.

Тому ми підготували максимально докладну інструкцію, завдяки якій ви зможете ретельно продумати процес покупки житла

1. Первинна або вторинна нерухомість

Якщо ви націлені на придбання первинної нерухомості , То найголовніше - вибрати надійного забудовника.

Якщо ж мова йде про придбання вторинного житла, то все, що вам підвладне - визначитися, який тип будинку вас цікавить - сталінка, брежневка або хрущовка? Цегляний або панельний будинок? Вивчіть їх плюси і мінуси.

Що таке квартира-сталинка?

2. Ріелтори або самостійний пошук

У кожному з обраних Вами варіантів є переваги.

Переваги ріелтора:

  1. Вам пропонують варіанти.
  2. За вас роблять всю перевірку і роботу з документами.

Відносним мінусом можна назвати комісію, яку бере ріелтор за послуги. Ця сума коливається від 2 до 5% від суми покупки.

Переваги самостійного пошуку:

  1. Ваші пошуки не обмежуються базою одного ріелтора.
  2. Не платите додаткових комісій.

При цьому вам доведеться самостійно проводити всі перевірки документів, легітимності прав на володіння та інші процедури.

3. Всі на перегляд

Перше, і найголовніше, правило при перегляді нерухомості - не піддавайтеся на вмовляння власників або ріелтора. Пам'ятайте, що жити тут саме вам, і вибирати повинні ви, а сентиментальні розповіді про душевної аурі і «чесне слово, проводка працює як годинник» краще винести за дужки.

Обов'язково пройдіться по всіх кімнатах, підійдіть до вікон, оцініть шумо- і теплоізоляцію. Запитайте про наявність плану проведення, узаконенности всіх перепланувань або додаткових споруд.

Пам'ятайте, що шпалери набагато простіше переклеїти, ніж перестелити підлоги. Тому, якщо помальовані або деформовані шпалери можна пробачити за якусь знижку, то поскрипує паркет старого зразка повинен вас серйозно насторожити.

4. Перевірка документів

Є 10 основних пунктів, які вам необхідно перевірити перш, ніж укладати попередній договір:

  1. Ви маєте справу з власником житла, а не його «представником» або спадкоємцем, ще не вступили в спадщину.
  2. В наявності всі правовстановлюючі документи, які ви можете подивитися (оригінали).
  3. Нерухомість не перебуває під арештом.
  4. Нерухомість не є запорукою.
  5. Нерухомість побудована законно (особливо стосується приватного сектора і новобудови).
  6. Нерухомість не призначена під знесення.
  7. У житло не зареєстровані малолітні діти.
  8. У всіх документах, що встановлюють право володіння немає помилок.
  9. Перепланування (при наявності таких) узаконені.
  10. Власники не мають заборгованості за комунальні послуги.

Тільки після того, як ви перевірите всі ці пункти можна сміливо йти до нотаріуса. Краще, якщо нотаріус буде перевіреним або його запропонує незалежний ріелтор. Це допоможе вам убезпечити себе в разі будь-якої афери.

5. Попередній договір

У ньому прописують основні параметри, домовляються про терміни виселення колишніх власників і призначають остаточну суму за нерухомість в національній валюті.

У більшості випадків продавці призначають завдаток, який повинен свідчити про серйозність намірів покупців. Так, якщо угода засмучується з вини продавців, вони повертають цей завдаток в тому ж або в подвійному розмірі (цей момент прописується в договорі). А якщо від угоди відмовляється покупець - завдаток залишається у продавця.

Пам'ятайте, що продавці мають право не виселятися з квартири після основної угоди той термін, який ви позначили під час підписання попереднього договору. Подумайте, чи варто прописувати стандартний календарний місяць або вам потрібно в'їхати швидше.

Ще один важливий момент, який краще позначити в попередньому договорі - що власники залишають в квартирі. Не бійтеся виглядати перестрахувальником. Це краще, ніж при вселенні побачити відсутність якоїсь побутової техніки або деталі вбудованої кухні (якщо власник «забуде» про усну домовленість). Договір для того і створений, щоб ви могли прописати в ньому всі нюанси.

Договір для того і створений, щоб ви могли прописати в ньому всі нюанси

6. Основна угода

На ній обов'язково повинні бути присутніми всі продавці і покупці. Текст договору ретельно вираховується. У вас є останній шанс внести якісь корективи, які стосуються термінів виселення або інших нюансів. Однак врахуйте, що продавці можуть і відмовити, так як попередній договір вже підписаний, а якщо відмовитеся ви - завдаток залишиться у них.

І ось, договір підписаний, грошові кошти в національній валюті перераховані на рахунок продавця, а дата переїзду вже маячить перед вами. Тепер вас можна привітати. Якщо ви були обережні і вдумливі, то ви стали власником нерухомості.

Якщо ж мова йде про придбання вторинного житла, то все, що вам підвладне - визначитися, який тип будинку вас цікавить - сталінка, брежневка або хрущовка?
Цегляний або панельний будинок?
Що таке квартира-сталинка?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online