Звільнення на лікарняному за власним бажанням

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Порядок звільнення працівника на лікарняному
  3. Після закінчення термінів попередження відбудеться безпосереднє звільнення. В останній робочий день...
  4. На які моменти звернути особливу увагу при звільненні в період лікарняного
  5. Особлива увага при звільненні на лікарняному листі за власним бажанням необхідно звернути на такі моменти:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що необхідно враховувати при звільненні на лікарняному за власним бажанням у 2017 році, експерти розповіли в статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Який порядок звільнення за власним бажанням під час лікарняного

Звільнення за власним бажанням під час лікарняного відноситься до права працівника. На законодавчому рівні заборонено розірвання трудових відносин під час періоду тимчасової непрацездатності співробітника. Але і з цього правила є винятки. Якщо підприємство припиняє свою діяльність, роботодавець має право розірвати трудові відносини, дотримуючись процедуру документального оформлення .

Скачайте документи по темі:

Звільнення під час лікарняного проводиться на підставі статті 80 ТК РФ. Слід також враховувати положення статті 84.1 ТК РФ. Підставою для розірвання трудових відносин за власним бажанням є заява, написана працівником на ім'я роботодавця до того, як був виданий листок непрацездатності або безпосередньо під час періоду знаходження на лікарняному.

Зверніть увагу! Працівник має повне право звільнитися з організації за власним бажанням, попередивши про свій намір роботодавця не пізніше, ніж за чотирнадцять днів або за два тижні до розірвання трудових відносин, якщо інші терміни не встановлені чинним трудовим кодексом або іншими федеральними законами. Протягом встановленого терміну відпрацювання починається безпосередньо на наступний день після отримання працедавцем заяви на звільнення.

Заява співробітника про звільнення за власним бажанням

За угодою між йдуть працівником і роботодавцем звільнення на лікарняному листку може відбутися і до періоду закінчення термінів попередження про звільнення. Якщо роботодавець не проти і не перешкоджає розірвання чинного безстрокового трудового договору, а співробітник просить його звільнити без двотижневого строку відпрацювання, встановленого згідно із законом, що діє договір може бути розірваний в будь-який час за обопільною домовленістю між сторонами трудових відносин.

Необхідно враховувати, заяву про звільнення з ініціативи працівника, або за власним бажанням, може бути подано перед отриманням лікарняного листа або під час перебування на листку непрацездатності та обумовлено неможливістю продовжити подальшу роботу з причини:

зарахування до навчального закладу;

виходу на пенсію;

в разі встановленого порушення трудового законодавства з боку роботодавця;

через порушення нормативних правових актів або умов укладеної угоди, колективного, трудового договору.

Заява співробітника про звільнення за власним бажанням без двотижневого відпрацювання

При таких обставинах роботодавець зобов'язаний розірвати трудові відносини в терміни, зазначені в заяві працівника, не наполягаючи на дотриманні встановленого законодавством двотижневого терміну відпрацювання.

Заява на звільнення в період лікарняного листа до закінчення строку попередження працівник може відкликати в будь-який час. У цьому випадку звільнення не проводиться. Після закриття листка непрацездатності співробітник зможе приступити до виконання своїх трудових обов'язків.

Заява співробітника про відкликання заяви на звільнення за власним бажанням

Зверніть увагу! Якщо на місце працівника, який звільняється запрошений інший фахівець в письмовій формі, в межах, визначених чинним законодавством, іншими федеральними законами йому не може бути відмовлено в прийомі на роботу. У цьому випадку заява про звільнення, подане в період непрацездатності, не можна відкликати. Звільнення відбудеться після закінчення термінів попередження, визначених двома тижнями.

Порядок звільнення працівника на лікарняному

Довідка

Після закінчення термінів попередження відбудеться безпосереднє звільнення. В останній робочий день або на наступний день після двотижневого відпрацювання, встановленої трудовим законодавством, роботодавець зобов'язаний видати працівнику:

  1. трудову книжку;
  2. інші документи, довідки за письмовою заявою працівника;
  3. повний розрахунок з сумою компенсації за невикористані дні відпустки.

Зверніть увагу: якщо термін попередження минув, працівник не наполягає на звільненні і вийшов з лікарняного листа, приступив до виконання трудових обов'язків, дія трудового договору продовжується. Звільнення не відбулося.

Варто враховувати, що роботодавець має право наполягати на двотижневому терміні відпрацювання перед звільненням. Період перебування на лікарняному входить в цей термін. На підставі статті 80 ТК РФ роботодавець має право звільнити працівника без відпрацювання. За угодою сторін трудового договору можна розірвати безпосередньо після надходження заяви про звільнення від співробітника.

На які моменти звернути особливу увагу при звільненні в період лікарняного

Довідка

Особлива увага при звільненні на лікарняному листі за власним бажанням необхідно звернути на такі моменти:

  1. працівник має право подати письмову заяву із зазначенням дати свого звільнення, якщо не планує відпрацьовувати два тижні з поважної причини;
  2. якщо немає вагомої причини припинити роботу в зазначені терміни, роботодавець має повне право оформити звільнення після закінчення двотижневого терміну попередження;
  3. за погодженням з роботодавцем звільнення може відбутися безпосередньо в день подачі заяви;
  4. час перебування на листку непрацездатності входить в термін двотижневого відпрацювання;
  5. в день звільнення роботодавець зобов'язаний видати працівнику всі документи, трудову книжку і провести повний розрахунок з сумою компенсації за невикористані дні відпустки;
  6. двотижневий термін відпрацювання, або протягом двотижневого періоду повідомлення починається з наступного дня після отримання працедавцем заяви.

У статті 84.1 ТК РФ вказано загальний порядок документального оформлення припинення трудового договору. роботодавець зобов'язаний випустити наказ , Розпорядження. З документом працівника знайомлять під розпис. На вимогу звільнився роботодавець зобов'язаний видати йому на руки ксерокопію наказу або розпорядження, запевнивши її належним чином. Якщо працівник відмовляється поставити свій підпис під наказом, про це робиться позначка в самому документі.

Наказ про звільнення

Наказ про звільнення

Лікарняний лист після звільнення співробітника оплачується відповідно до чинного законодавства в повному обсязі відповідно до загальноприйнятих правил. Запис в трудову книжку про причини і підставу припинення чинного трудового договору проводиться з використанням відповідних формулювань і посилань на статті трудового законодавства, федеральних законів.

Зверніть увагу! Якщо звільнення працівника на лікарняному відбулося, але видати трудову книжку і повний розрахунок в день звільнення неможливо в зв'язку відсутністю співробітника або його відмовою отримати відповідні документи. У цьому випадку роботодавець зобов'язаний направити письмове повідомлення про необхідність з'явитися за трудовою книжкою або необхідності видачі письмової згоди на відправку документів поштою.

Трудова книжка (фрагмент). Оформлення звільнення співробітника за власним бажанням

Оформлення звільнення співробітника за власним бажанням

З дня відправлення письмового повідомлення звільнився співробітнику роботодавець звільнений від відповідальності за несвоєчасну видачу трудової книжки. Варто враховувати, що роботодавець так само не несе відповідальність за несвоєчасність видачі трудової, якщо в останній день відпрацювання співробітник не з'явився за одержанням документа, але був письмово повідомлений про необхідність його отримання. За письмовою заявою працівника, що звільнився роботодавець зобов'язаний видати трудову книжку протягом трьох робочих днів після безпосереднього отримання заяви.

Читайте також:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online