Повернення грошей за платне навчання в інституті: розмір суми, необхідні документи, порядок отримання податкового вирахування

  1. Кому покладено податкове вирахування за навчання
  2. Кому не може бути надано відрахування
  3. Розмір
  4. документи
  5. Отримання вирахування при зверненні до роботодавця
  6. Отримання вирахування при зверненні до податкової інспекції
  7. За який період можливо отримати податкове вирахування за навчання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Громадяни Російської Федерації, які навчаються в інститутах, можуть знизити суму, виплачену за освіту, скориставшись наданим державою податковим вирахуванням ( ст. 219 Податкового Кодексу РФ ).

Податкові відрахування зменшує базу оподаткування, з якої обчислюється податок на доходи фізичних осіб. Під податковим вирахуванням мається на увазі повернення певної частини внесеного до бюджету податку. Це своєрідна пільга від держави.

Кому покладено податкове вирахування за навчання

Даний відрахування є соціальним. Розраховувати на його отримання можуть тільки працюючі офіційно громадяни, з доходу яких щомісяця утримується 13% податку до бюджету. Здобуваючи освіту в інституті, частина внесених за навчання грошей можна повернути.

В статті 219 Податкового Кодексу РФ позначені підстави, за якими виникає право на отримання податкового вирахування, серед них:

  • власне навчання. При оплаті за себе не має значення, як навчався людина: очно, дистанційно або заочно. При проходженні в інституті курсів підвищення кваліфікації також можна сказати на повернення частини сплаченого податку ;
  • навчання своїх синів і дочок до виконання ним 24 років. Звертається увага виключно на очну форму отримання освіти в інституті;
  • навчання братів, сестер до виконання ним 24 років. Сестри, брати можуть бути як повнорідними, так і не повнорідними. Вчитися в інституті вони повинні очно;
  • навчання опікуваного до виконання йому 18 і 24 років. Для вирахування визнається тільки очна освіта. До повноліття дитини повернення податку оформляється за навчання опікуваного (підопічного). Згодом оформляють за колишнього опікуваного (підопічного).

Кому не може бути надано відрахування

Не мають права на отримання податкового вирахування за навчання:

При внесенні оплати за отримання освіти в інституті засобами материнського капіталу можна отримати податкове вирахування ( абзац 5 подп. 2 п. 1 ст. 219 НК РФ ).

Розмір

Податкові відрахування не може бути більше сплаченого до бюджету ПДФО в період навчання в інституті. Максимальні значення:

  • 120000 руб. в рік за свою освіту, навчання братів, сестер. Від витрачених на навчальний процес грошових коштів можливо повернути максимум 13%. Розрахунок: 120000 руб. * 13% = 15600 рублів;
  • 50000 руб. в рік на кожну дитину: за навчання сина, дочки, підопічних або опікуваних. До повернення можливо 50000 руб. * 13% = 6500 руб.

Повертається грошова сума не може перевищувати розмір сплаченого податку на доходи.

документи

Для повернення частини коштів, сплачених за отримання освіти в інституті, необхідно подати до інспекції по податках і зборах наступні документи:

  1. Паспорт громадянина РФ.
  2. Довідка про доходи форми 2-ПДФО з місць, де доводилося працювати. Отримати її потрібно в бухгалтерії вашого роботодавця.
  3. Податкова декларація форми 3-ПДФО.
  4. Договір з інститутом (копія), оформлений на ім'я того, хто оплачував навчання. До уваги береться тільки сума в договорі, витрачена саме на навчальний процес.
  5. чеки , Квитанції, платіжні доручення (копії), що свідчать про оплату.
  6. Ліцензія на освітню діяльність (копія) з печаткою інституту ( абзац 3 подп. 2 п. 1 ст. 219 НК РФ ).
  7. Заява в ИФНС на повернення сплаченого податку з реквізитами банку і номера рахунку, куди перерахувати суму.

Якщо здобували вищу освіту син, дочка, підопічний, брат або сестра, надайте додатково наступні документи:

  1. Доводять спорідненість між платником за навчання і учнем. Можна надати свідоцтво про народження або договір про встановлення опіки з даними родичами.
  2. Довідка із зазначенням денної форми отримання освіти (якщо дані відомості не присутні в договорі на надання платних послуг).

Навчання в іншій країні не може бути перешкодою для отримання податкового вирахування. У податкову службу необхідно пред'явити документи з перекладом на російську мову і завірені нотаріусом.

Отримання вирахування при зверненні до роботодавця

При отриманні податкового вирахування за навчання в інституті через роботодавця слід:

  1. зібрати потрібні документи . Декларацію форм 3-ПДФО і 2-ПДФО надавати в даному випадку не потрібно. Обов'язково додайте заяву з проханням видати повідомлення на відрахування для роботодавця.
  2. Звернутися в ИФНС з документами, щоб підтвердити право на отримання вирахування за навчання. При неможливості надати документи самостійно відправте їх поштою або в електронному вигляді.
  3. Отримати повідомлення в ИФНС, яке буде готове через 30 днів з дати подання документів ( абзац 2 п. 2 ст. 219 НК РФ ).
  4. Надати підтвердження роботодавцю, у якого ви працюєте. Оформити заяву на надання пільги в бухгалтерії. Прибутковий податок 13% не братимуть обчислювати з вашої заробітної плати, поки не набереться вся сума належного вирахування.

Отримати відрахування через роботодавця можливо, якщо плата за освіту в інституті була перерахована в поточному році.

Немає необхідності чекати закінчення року, щоб надати документи.

Отримання вирахування при зверненні до податкової інспекції

Скориставшись цим варіантом, ви отримаєте податкове вирахування на розрахунковий рахунок в повній сумі.

Надати документи в ИФНС можливо протягом 3 років, починаючи з того року, коли проходило навчання. Наприклад, ви вчилися в інституті в 2018 році, відповідно заявити про повернення сплаченого податку можливо до кінця 2021 року. Якщо ж у вас не було офіційної роботи в 2018 році, то вам нічого не повернуть.

При отриманні вирахування за навчання через податкову службу потрібно:

  1. Підготувати пакет документів: паспорт , Договір на навчання, укладений з інститутом, документи про оплату за освіту, довідка форми 2-ПДФО, свідоцтво про народження, номер розрахункового рахунку, куди необхідно зарахувати суму).
  2. Заповнити декларацію форми 3-ПДФО.
  3. Оформити заяву з проханням повернути сплачений податок.

Пред'явити документи в ИФНС можна, вибравши один із способів:

  • звернувшись особисто. Візьміть з собою копії та оригінали документів;
  • послати документи поштою рекомендованим листом з повідомленням. Обов'язково скласти опис;
  • оформити нотаріальну довіреність на того, хто готовий відвідати інспекцію за вас;
  • послати документи в електронному вигляді, скориставшись особистим кабінетом, відкритим на сайті ИФНС.

За який період можливо отримати податкове вирахування за навчання

Повернути частково грошову суму, витрачену за навчання в інституті, можливо тільки за той період, коли відбувалася оплата.

Подати декларацію до податкової служби і претендувати на повернення податку можливо в році, наступному за роком, коли була оплачена навчання у ВНЗ.

Наприклад, за послуги навчання сплачено в 2018 році, тоді отримати гроші можливо безпосередньо в 2019 році.

Якщо ви не оформили відразу податкове вирахування, це можливо зробити пізніше. В даному випадку гроші можливо повернути лише за 3 останні роки навчання. Податкові відрахування за навчання в інституті можливо отримати також, перебуваючи в академічній відпустці ( подп. 2 п. 1 ст. 219 НК РФ ).

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online