Майновий податкове вирахування - в яких випадках і як оформляється

  1. Умови для надання майнового податкового вирахування
  2. Як повернути ПДФО від покупки нерухомості?
  3. Документи, необхідні для оформлення вирахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Майновий податкове вирахування доступний практично всім, хто хоч коли-небудь купував майно в особисту власність

Майновий податкове вирахування доступний практично всім, хто хоч коли-небудь купував майно в особисту власність. Однак подробиці і деталі відомі далеко не кожному. Для того щоб не переплачувати державі зайві гроші і мінімізувати суму сплачуваних податків, ми рекомендуємо платникам податків розібратися в механізмах здійснення відрахувань і проаналізувати, чи мають вони право на один з них, зокрема - на майнове податкове вирахування. Більш детально про повернення прибуткового податку в разі придбання нерухомості, будівництва та оформлення іпотечного кредиту ми розповімо далі.

Види податкових відрахувань

Податковим вирахуванням називається сума, на яку зменшується база оподаткування прибутковим податком (тобто доходи фізичної особи). Відрахування надаються на підставі глави 23 Податкового кодексу РФ і розраховуються відповідно до загальних умов застосування. Виділяють наступні групи відрахувань:

  • Майновий податкове вирахування (порядок здійснення регламентується ст. 220 НК РФ).
  • Соціальний (повернення податку за навчання, лікування і т.д.).
  • Податкові відрахування на дітей.
  • Професійний податкове вирахування.

Умови для надання майнового податкового вирахування

Майновий вирахування на квартиру та іншу нерухомість, в тому числі - і при отриманні іпотечного кредиту передбачає зменшення оподатковуваної бази (всю інформацію про повернення 13% при покупці квартири і іпотеці ви можете отримати тут ). Даний відрахування покладається фізичній особі в таких випадках:


1. При здійсненні витрат на будівництво, добудову, придбання та обробку житлового будинку, квартири, кімнати або ділянки (або частки в цих об'єктах нерухомості);


2. При здійсненні сплати відсотків за іпотечними кредитами, (в тому числі - і по інвестиційним, про які ми розповідали в статті « Інвестиційний кредит - кредит на покупку житла в новобудові »), Якщо позикові кошти були витрачені на будівництво або покупку будинку, квартири, кімнати або частки в них, а також на придбання земельної ділянки під будівництво. Відзначимо, що з 2014 року введені ліміти: сума відрахування за відсотками по іпотечних кредитах відтепер обмежена 3 млн. Рублів, хоча ще в 2013 році подібних обмежень не було;


3. При сплаті відсотків за кредитами, отриманими в рамках програм перекредитування іпотеки.

Повернення прибуткового податку при проведенні будівництва, придбання житлового будинку або часткою в ньому передбачає включення в фактичні витрати таких витрат:

  • Витрати на обробку проекту і кошторису;
  • витрати на придбання будматеріалів;
  • витрати на покупку будинку, в тому числі - і недобудованого;
  • витрати на виконання робіт або замовлення будівельних послуг;
  • витрати на підключення комунікацій.

Повернення податку при покупці квартири передбачає включення в фактичні витрати, що утворюють базу оподаткування, наступних категорій витрат:

  • Прямі витрати на придбання квартири;
  • витрати на покупку оздоблювальних матеріалів;
  • витрати на розробку проекту і кошторису на проведення оздоблювальних робіт;
  • витрати на оплату оздоблювальних робіт.

Повернення ПДФО з придбаної квартири або будинку і прийняття до відрахування витрат на обробку або добудову об'єкта нерухомості, що купується можливі тільки в тому випадку, якщо в договорі купівлі-продажу буде прописано, що ви купуєте недобудований будинок або ж кімнату, квартиру (або частку в них) без обробки.

Відзначимо, що отримати майновий податкове вирахування при купівлі земельних ділянок, призначених для індивідуального житлового будівництва, можна тільки після того, як платник податків оформить свідоцтво про право власності на будинок.


Платник податків має право звертатися за податковим вирахуванням у тому році, коли він придбав нерухомість (поніс витрати, пов'язані з будівництвом, виплатою відсотків по іпотечному кредиту і т.д.), а також і в наступні роки. Однак існує 3 важливих уточнення:

Відрахування надається за тими правилами, які діяли на момент покупки житла (до 2014 року діяли старі правила).


Отримати відрахування можна тільки в тому випадку, якщо з моменти сплати податку пройшло не більше 3-х років. Наприклад, якщо квартира була куплена в 2014 році, а за вирахуванням людина звернулася в 2020 році, то він зможе претендувати тільки на повернення податку, сплаченого в 2019, 2018 і 2017 роках. Відрахування за 2014-2016 роки отримати вже не вдасться.


Не можна вимагати вирахування за ті роки, які передували році придбання житла. Тобто, купивши квартиру в 2014 році, платник податків не зможе одержати відрахування за 2013, 2012 і 2011 роки. Однак тут є важливий виняток. Отримувати відрахування за попередні роки можуть пенсіонери. Вони мають законне право повернути податок за 3 роки, що передують року придбання житлової нерухомості або земельної ділянки.


Сума майнового відрахування дорівнює покупної вартості житлової нерухомості (будинки, квартири, земельної ділянки, кімнати або часткою в них). Максимальний розмір майнового відрахування при придбанні нерухомості, незалежно від її вартості, не може перевищувати 2 000 000 руб. (Тобто повернути можна максимум 260 000 рублів). При сплаті процентів за іпотечним кредитом максимальна сума відрахування дорівнює сумі сплачених за кредитом відсотків, але не більше 3 млн. Рублів.

Раніше відрахування можна було отримувати тільки 1 раз в житті, але з 1 січня 2014 року правила змінилися: тепер відрахування став «багаторазовим». Однак дане правило поширюється тільки на тих людей, які жодного разу не користувалися вирахуванням і отримали право власності на нерухомість після 1 січня 2014 року (в іншому випадку відрахування можна буде використовувати тільки 1 раз).


Для платників податків, які купують житло в спільну власність, наприклад, для подружжя, з 2014 року порядок розрахунку вирахування також змінився. Тепер кожен власник отримує свій окремий відрахування (раніше податкове вирахування міг отримувати тільки один з власників).

Як повернути ПДФО від покупки нерухомості?

Платник податків має право самостійно вибирати, яким саме чином він отримає 13% від суми, витраченої на придбання нерухомості:

  • На власний рахунок. Пакет документів подається після закінчення податкового періоду (року) разом з декларацією за формою 3-ПДФО до податкової інспекції за місцем прописки. Податковий інспектор розглядає ваші документи протягом 3 місяців, і надає відповідь про можливість отримання вирахування. У разі отримання позитивної відповіді слід подати заяву до вказаного в ньому номером банківського рахунку, на який протягом місяця буде переведена сума.
  • За допомогою вирахування платник податків зможе не оплачувати податок з доходів за основним місцем роботи. В даному випадку не слід чекати завершення звітного періоду: ви можете відразу ж після укладання угоди звернутися в податкову і отримати повідомлення, в якому міститься вся необхідна інформація для роботодавця. Відзначимо, що повідомлення видається на рік тільки один раз: в разі переходу на нове місце роботи, залишок прибуткового податку можна буде отримати тільки через податкову інспекцію, а в новому році для отримання податкового вирахування у нового роботодавця необхідно буде оформляти повідомлення в податковій.

Документи, необхідні для оформлення вирахування

Список документів для отримання податкового вирахування містить:

  • Оригінал заповненої декларації 3-ПДФО;
  • оригінал довідки 2-ПДФО (береться у кожного з роботодавців);
  • завірена копія паспорта;
  • завірені копії договору купівлі-продажу / пайової участі, свідоцтва про держреєстрацію права власності на квартиру, акту прийому-передачі.
  • платіжні документи;
  • реквізити розрахункового рахунку, на який зараховуватимуться кошти.

Додатково можуть знадобитися:

  • Завірена копія кредитного договору, іпотечного договору, оригінал довідки про виплачені банку відсотках (при оформленні вирахування з суми нарахованих по іпотеці відсотків);
  • оригінал заяви про визначення часток (при спільній частковій або спільній сумісній власності);
  • копія свідоцтва про народження (якщо майнове відрахування оформляється на дитину);
  • договір з підрядником на виконання ремонту та копії платіжних документів, що підтверджують витрати на покупку оздоблювальних матеріалів (при отриманні вирахування на покупку квартири і ремонт).

При оформленні вирахування у роботодавця потрібно надати:

  • Заява;
  • копії документів, що підтверджують право на отримання вирахування;
  • повідомлення з податкової.

Важливо: для отримання повідомлення в податковій, платнику податків доведеться підготувати ті ж документи, що і при оформленні майнового відрахування в ФНС (за винятком декларації та довідки 2-ПДФО).

Як повернути ПДФО від покупки нерухомості?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online