Заміна прав при зміні прізвища в 2019 р що для цього потрібно: 8 вірних кроків

  1. Чи обов'язково міняти права при зміні прізвища?
  2. Куди звернутися для заміни прав?
  3. відвідування ГИБДД
  4. Звернення в МФЦ
  5. Портал «держпослуги»
  6. Документи для зміни водійського посвідчення
  7. Інструкція по зміні прав для водія
  8. Вартість заміни посвідчення
  9. Штраф за несвоєчасну заміну
  10. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміст статті

Чи обов'язково міняти права при зміні прізвища?

Згідно з чинним законодавством, змінювати водійське посвідчення потрібно як при зміні прізвища, так і при зміні імені, по батькові та інших персональних даних (дата і місце народження). Тому заміжжя є однозначним приводом для зміни прав. При цьому характерною особливістю даної процедури є те, що при заміні посвідчення термін його дії не продовжується. Права видаються рівно на 10 років. Тобто, якщо жінка отримала права 8 років тому і виникла необхідність поміняти їх в зв'язку зі зміною прізвища або інших даних, то права будуть дійсні тільки 2 роки. Після потрібно отримувати посвідчення водія заново на 10 років. Нерідкі випадки, коли водії не поспішають міняти права. Так як до закінчення їх дії залишився, наприклад, рік. Це є порушенням закону. Заміна водійських прав є досить простою процедурою. Термін переоформлення документа - не більше години.

Куди звернутися для заміни прав?

Щоб замінити водійське посвідчення, водій має право звернутися в одну з 3 інстанцій. Кожна з них передає документи в ДАІ. Звернення в ту чи іншу інстанцію має свої переваги і недоліки.

  1. Можна звернутися в МФЦ, але при цьому варто врахувати, що чекати доведеться від 5 до 10 днів. Зате при зверненні в МФЦ можливо отримати талон на прийом документів вже на наступний день, в той час, як в ГИБДД все розписано на місяць вперед, і чекати своєї черги вам буде потрібно не менше 2 тижнів.
  2. Можна звернутися в ГИБДД безпосередньо. У цьому випадку на заміну прав піде не більше одного дня, якщо не брати до уваги очікування призначеної дати звернення. В середньому процедура заміни посвідчення в ГИБДД займає не більше години.
  3. Один з найбільш поширених і простих варіантів - заміна водійського посвідчення при зміні прізвища через інтернет. Для цього вам потрібно буде скористатися порталом «держпослуги». Це позбавить вас від втрати часу на очікування в чергах.

відвідування ГИБДД

Перед зверненням в МРЕВ ДАІ необхідно сплатити держмито і зібрати всі необхідні документи. Заміна прав ГИБДД займає мінімум часу і складається з таких дій:

  1. Спочатку потрібно представити всі документи інспектору ДАІ.
  2. Далі співробітник розглядає всі подані папери та задає необхідні для уточнення питання.
  3. Якщо всі документи в порядку, то наступним етапом буде фотографування водія.
  4. Посвідчення видається через 10 - 15 хвилин після того, як буде зроблена фотографія.

Звернення в МФЦ

В середньому термін переоформлення прав через МФЦ 7 - 9 днів. Для заміни посвідчення через багатофункціональний центр необхідно слідувати наступним чином:

  1. Зібрати перелік всіх необхідних документів і записатися на прийом до співробітника центру. Зробити це можна як на офіційному сайті МФЦ, так і безпосередньо в центрі, взявши талончик у електронного терміналу.
  2. Далі необхідно здати всі документи співробітнику центру, який скаже вам, коли можна буде прийти за посвідченням.

Портал «держпослуги»

Для зміни документа через інтернет необхідно скористатися порталом «держпослуги». Для подачі онлайн заяви необхідно слідувати інструкції:

  1. Для початку необхідно зайти на портал Госуслугі.ру і вибрати кнопку «Категорії послуг», потім - «Транспорт і водіння», а після вкладку - «Посвідчення водія».
  2. Відкриється список, з якого потрібно вибрати причину заміни посвідчення, а після - заповнити інформацію, що з'явилася на екрані форму заяви.
  3. До відправки заяви потрібно записатися на прийом в ГИБДД для отримання документа. Необхідно вибрати потрібний підрозділ, а потім дату і час відвідин.
  4. Наступним кроком буде оплата держмита, що можна зробити тут же на порталі.
  5. Після вам залишиться тільки підійти у відділення ГИБДД в призначений час і отримати нове водійське посвідчення.

Документи для зміни водійського посвідчення

Щоб в ГИБДД взяли вашу заяву на зміну прав, необхідно заздалегідь підготувати і зібрати наступні документи:

  1. Старе посвідчення водія, яке підтвердить той факт, щоб ви успішно склали іспит в ГИБДД і вам не потрібно нічого перездавати.
  2. Заява про зміну прав .
  3. Свідоцтво, яке підтверджує укладення шлюбу.
  4. Квитанція, що підтверджує оплату держмита. Отримати її можна, роздрукувавши з сайту ГИБДД.
  5. При наявності тимчасової реєстрації необхідно також надати довідку, що підтверджує цей факт.
  6. Паспорт.

Інструкція по зміні прав для водія

Коли всі документи для заміни документа будуть підготовлені, і ви вже записалися на прийом, необхідно підійти в призначений час до співробітника ДІБДР. При цьому важливо, щоб заяву при зверненні в ГИБДД було заповнене правильно, незалежно від того, подаєте ви його через інтернет або особисто при відвідуванні відомства. У заяві зазначаються такі дані:

  1. Підрозділ, в яке водій звертається для заміни посвідчення.
  2. Нові змінені дані (ПІБ).
  3. Місце народження і дата народження.
  4. Адреса.
  5. Дані паспорта, який був отриманий після зміни прізвища.
  6. Інформація по старому посвідчення водія.
  7. Необхідно також перерахувати документи, що додаються до заяви (якщо документи подаються особисто в підрозділі ДАІ).
  8. В кінці заяви потрібно проставити дату і підпис.

Якщо у вас є неоплачені штраф за старими порушень, то нові права вам не оформлять до тих пір, поки всі борги не будуть погашені. Необхідно завчасно перевірити наявність штрафів та негайно оплатити їх.

Сьогодні заміна прав у відділенні ГИБДД займає мінімум часу. У цьому плані набагато зручніше використовувати портал «держпослуги». Тоді вам не треба приносити весь пакет документів в відділення ГИБДД. В цьому випадку вам необхідно буде після оформлення запиту на сайті під'їхати до інспектора для оформлення нових прав.

Вартість заміни посвідчення

Щоб отримати нові права при зміні прізвища, необхідно сплатити державне мито. Її розмір становить 2 000 рублів, але при подачі заяви через «держпослуги» можна заощадити 30 відсотків від цієї суми і внести платіж в розмірі 1600 рублів. Сплатити держмито можна як через сайт, так і через мобільний додаток «держпослуги». Потрібно заповнити заяву на сайті, представити всі необхідні документи і почекати, поки ГИБДД виставить рахунок на оплату держмита. Якщо ви маєте права не тільки національного, а й міжнародного зразка, то їх також потрібно міняти.

Штраф за несвоєчасну заміну

Якщо водій не поспішає замінити посвідчення відразу після отримання нового паспорта, то це спричинить за собою серйозні наслідки. Найчастіше отримання нового посвідчення жінки відкладають через відсутність вільного часу на відвідування ГИБДД. Однак, якщо жінка не поміняла права після зміни прізвища, це прирівнюється до їзди без прав. Хоча в чинному законодавстві немає чітко встановленого терміну заміни прав в таких випадках, але, слідуючи чинним на даний момент правилам і нормам, міняти права потрібно відразу після зміни паспорта, щоб уникнути покарання у вигляді штрафів і позбавлення прав.

висновок

Зміна посвідчення при зміні прізвища однозначно є обов'язковою процедурою. Якщо ж не робити це вчасно, можна отримати штраф або зовсім позбутися посвідчення. Тому необхідно завчасно підготувати всі документи і оплатити все непогашені штрафи. В цьому випадку ви вбережете себе від неприємностей на дорозі, тимчасових і фінансових втрат.

Якщо раніше можна було керувати автомобілем зі старими правами, представляючи інспектору ДАІ разом з правами свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу. Зараз подібні дії тягнуть за собою адміністративне покарання: штраф за права з дівочим прізвищем - від 5 000 до 15 000 рублів. Також жінці, що не подбала про своєчасну заміну прав, загрожує вилучення автомобіля з подальшим переміщенням його на штрафмайданчик. На зміну прав буде потрібно кілька годин, що не зрівняється з виплатою великого штрафу. Щоб скоротити часові витрати, можна скористатися електронною формою подачі заяви.

Чи не знайшли відповідь на своє питання в статті? Зателефонуйте Автоюрист і отримаєте безкоштовну консультацію прямо зараз!

8 800 555 67 55 доб. 645

У 2015 році закінчила Північний Арктичний Федеральний Університет за напрямом "юриспруденція". В даний час працюю старшим юристом, маю водійське посвідчення категорії "В", знаю все про ПДР і ділюся своїм професійним думкою в статтях на цьому сайті.

Будь ласка, оцініть статтю!

Чи обов'язково міняти права при зміні прізвища?
Куди звернутися для заміни прав?
Куди звернутися для заміни прав?
Чи не знайшли відповідь на своє питання в статті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online