Заміна прав при зміні прізвища: що для цього потрібно

  1. Чи потрібно міняти права при зміні прізвища
  2. Документи для заміни прав
  3. нюанси процедури
  4. Внесення змін до страховку ОСАЦВ
  5. Чи потрібно міняти права після заміжжя (відео)
  6. підсумок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Головне підтвердження права людини на керування автомобілем - посвідчення водія. Воно видається на термін в 10 років, однак, встановлені випадки, коли права обмінюються до закінчення придатності. Один з них - зміна громадянином особистих даних: прізвища, імені або по батькові. Головним чином це стосується водіїв-жінок, які змінюють при укладенні шлюбу своє прізвище. Головне підтвердження права людини на керування автомобілем - посвідчення водія

Законом не позначений термін, під час якого ще можна користуватися правами, що стали недійсними - при зміні прізвища документи на заміну потрібно подати в найкоротші терміни.

Чи потрібно міняти права при зміні прізвища

5 листопада 2014 року вступили в дію змінені правила видачі водійських прав. Ними встановлюється, що національне або міжнародне посвідчення водія вважається таким, що втратив дію, якщо змінилися персональні дані власника, зазначені на ньому. У попередній редакції Правил такого пункту не було, тому заміна прав з цієї причини не проводилася. Вони переоформлялися після закінчення регламентованого терміну дії - 10 років.

Якщо співробітник ДАІ зупинить водія, права якого анульовані через невідповідність особистих даних, він накладе штраф в розмірі 5000-15000 рублів, і позначить це порушення як керування транспортним засобом без посвідчення водія (встановлюється статтею 12.7 До А П). Автомобіль при цьому вилучається і відправляється на штрафну стоянку. Отримати його назад можна тільки після обміну водійського посвідчення.

Ще один документ, який постраждає при зміні прізвища - страховий поліс ОСАГО. Але до страховиків вже потрібно приходити, коли видано посвідчення водія з новими персональними даними.

Про те, які переваги дають паливні карти Газпромнефть і чи варто її оформляти -   дізнайтеся з цього матеріалу Про те, які переваги дають паливні карти Газпромнефть і чи варто її оформляти - дізнайтеся з цього матеріалу.

Чи не можете зрозуміти, для чого потрібна страховка і як її оформити? Дізнайтеся, що таке ОСАГО простою мовою.

Документи для заміни прав

Для того щоб подати заявку в ГИБДД на зміну посвідчення водія, потрібно надати наступні документи:

  • Квитанція, що підтверджує оплату державного мита за процедуру;
  • Паспорт заявника;
  • Водійські права, які припинили дію;
  • Свідоцтво про укладення шлюбу (при зміні прізвища з цієї причини);
  • Заява на видачу посвідчення;
  • Фотографії.

Раніше в список ще входила медична довідка встановленого виду, для отримання якої потрібно було пройти огляд ряду лікарів: невролога, отоларинголога, терапевта, хірурга, офтальмолога, психіатра і нарколога. Але в середини 2015 року Генеральна прокуратура виконала перевірку процедури заміни водійських прав органами ГИБДД і встановила, що при обміні через зміни особистих даних, псування, втрати або крадіжки, повторне проходження медичної комісії не потрібно, а тому дії державтоінспекції незаконні.

Квитанцію на сплат у держмита видають в органах ГИБДД, де відбувається заміна водійських прав, а потім потрібно оплатити її в найближчому відділенні Ощадбанку. З 1 січня 2015 року розмір платежу становить 2000 рублів. Але можна сформувати квитанцію автоматично, якщо скористатися офіційним сайтом ГИБДД gibdd.ru. На ньому потрібно вибрати відділ, де буде відбуватися заміна і клацнути по ньому. У відповідь відобразяться необхідні платіжні реквізити, за якими проводиться оплата, там же можна створити квитанцію, натиснувши відповідну кнопку.

Паспорт - головний документ, який визначає особу громадянина країни. Він повинен бути чинним - значить, процедуру заміни прав після зміни прізвища можна виконувати тільки тоді, коли відбувся обмін паспорта. Крім оригіналу, потрібно мати при собі копію.

Старі водійські права - здаються назад в ГИБДД як недійсні. Крім цього, вони служать підтвердженням успішного складання кваліфікаційного іспиту.

Свідоцтво про шлюб - підтверджує факт зміни прізвища та причину. Надається оригінальний документ і ксерокопія, завірена в нотаріальній конторі.

Заява на видачу - видається співробітником при подачі заявки. Включає в себе дві сторінки, де вказуються особисті та паспортні дані, причина зміни водійських прав. Службові графи заповнюються працівником ДАІ.

Фотографії - надаються 3 кольорові фотографії розміром 3,5х4,5. Варто заздалегідь уточнити, чи проводиться автоматичне створення посвідчення - в цьому випадку свої фотографії не потрібні, вони робляться на місці в момент подачі заявки.

Як тільки все підготовлено, можна відправитися в будь-який зручний відділення ГИБДД. Закон не встановлює необхідність мати реєстрацію в тому населеному пункті, де здійснюється заміна посвідчення. Нові права видаються протягом дня.

Є можливість подати заяву на зміну прав через портал державних послуг gosuslugi.ru. Після реєстрації на ньому, вибирається послуга по зміні водійського посвідчення. У процесі подачі заявки в електронному вигляді заповнюється заява в ГИБДД, прикладаються особиста фотографія і фотографія підпису. Після цього буде встановлена ​​дата відвідування співробітника, для отримання нових прав.

Після цього буде встановлена ​​дата відвідування співробітника, для отримання нових прав

нюанси процедури

Правилами встановлюється, що видача нових прав замість старих при зміні водієм персональних даних відбувається без перездачі іспиту.

Ще один істотний момент, який змінився - термін дії посвідчення. Якщо раніше нові права після заміни видавалися знову на термін в 10 років, то тепер він не змінюється. Це тягне за собою виникнення ситуацій, коли посвідчення доводиться міняти два рази протягом малого проміжку часу.

Приклад: старі права водія дійсні до 1 листопада. Проте 1 жовтня відбувається зміна прізвища, і посвідчення за законом стає недійсним. Нові права, які видані 10 жовтня, діють згідно зі старим терміну - до 1 листопада. В результаті менш ніж через місяць громадянину потрібно знову відвідати ГИБДД, щоб зробити заміну посвідчення через закінчення терміну придатності.

Іноді виникають ситуації, під час яких співробітники ГИБДД відмовляються проводити заміну посвідчення водія через наявні неоплачених штрафів. Такі дії є незаконними, і стягненням штрафів можуть займатися тільки працівники служби судових приставів. Однак, щоб уникнути подібних неприємних пригод, найкраще оплачувати порушення своєчасно.

Внесення змін до страховку ОСАЦВ

Коли видані нові права, потрібно звернутися в страхову компанію для зміни даних в полісі обов'язкового страхування ОСАЦВ. Водій надає:

  • Наявний страховий поліс;
  • Посвідчення водія з новим прізвищем;
  • Свідоцтво про шлюб.

На підставі цього робиться запис в поле "Особливі відмітки" про зміну водійського посвідчення, і вноситься в базу даних страхової компанії.

Чи потрібно міняти права після заміжжя (відео)

Дивіться, що говорять професіонали про особливості зміни водійського посвідчення

підсумок

Нові правила встановили обов'язковий обмін прав при зміні особистих даних. Водіння з таким документом є порушенням і може спричинити штраф. Для цього необхідно підготувати пакет документів і звернутися в зручне для водія відділення ГИБДД. Повторно проходити медичну комісію не потрібно. Нові права діють до тієї ж дати, як і попередні. Після обміну не потрібно забувати про внесення поправок в поліс ОСАГО.

Чи не можете зрозуміти, для чого потрібна страховка і як її оформити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online