Лічильники електроенергії, газу та води: установка і перевірка

  1. водоміри
  2. Лічильники газу
  3. Лічильники електрики

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні законодавство України, яке регулює відносини споживачів і постачальників комунальних послуг та ресурсів, постійно змінюється. Реформуються старі підходи, на ринку з'являються нові побутові послуги. У вирі цих нововведень неважко і заплутатися.

Тому давайте разом розберемося в питаннях тарифікації подачі води, газу і електрики.

водоміри

однотарифні водоміри однотарифні водоміри

Хто встановлює лічильники на воду

Правила установки і експлуатації побутових лічильників гарячої та холодної води регламентуються Постановою Кабінету міністрів України № 332 від 08.04.2009 (про вимоги до приладів вимірювальної техніки). Згідно з ним водний лічильник повинен бути встановлений в кожному житловому об'єкті. Після установки, щоб користувачі самостійно не могли втручатися в його роботу, лічильник повинен бути оснащений пломбою (опломбований). У разі порушення пломби, показання лічильника не вважаються достовірними.

Окремий лічильник може бути встановлений в кожній квартирі - тоді мешканці оплачують споживання води згідно з його свідченнями і поточними тарифами. Або ж, якщо в квартирі лічильника немає, може бути стягнено плату відповідно до показань загального будинкового лічильника. Показники використання води в інших квартирах цього будинку не враховуються.

Установкою водомірів уповноважені займатися:

  • підприємство, яке обслуговує будинок і прибудинкову територію та здійснює розподіл ресурсів (тобто ЖЕК),
  • інші компанії, які мають відповідну ліцензію державного зразка. При цьому опломбування все одно відбувається співробітником ЖЕКу або водоканалу.

Водні лічильники встановлюються за рахунок мешканців. Після опломбування протягом 7 днів здійснюється постановка квартири на абонентський облік. З цього моменту лічильник вважається «правомочним» і оплата проводиться згідно з його свідченнями.

Повірка лічильника на воду

За технічним регламентом, який згадувався вище, термін служби водного лічильника - 12 років. А виходячи з закону «Про метрологію», і будинкові лічильники, і ті, що встановлені в квартирах (особисті), кожні три роки повинні проходити процедуру перевірки (поняття з науки метрології - звірка показань приладу з номінальним з метою визначення його об'єктивності). Повірка повинна бути проведена в строк не більше 30 днів. У період повірки оплата нараховується як середній показник за останні три місяці.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 повірка лічильників води повинна здійснюватися за рахунок виконавця, тобто ЖЕКу або водоканалу. Вимоги ЖЕКів до громадян оплачувати послуги повірки є неправомочними. Юристи відзначають, що виконавцем в даному випадку є ЖЕК, бо він є організація, яка обслуговує будинок і прибудинкову територію, з ним укладається договір на поставку води. Тому рахунки водоканалу за перевірку повинні пред'являтися ЖЕКу, а не мешканцям.

З квітня нинішнього року введена процедура повірки лічильників води без демонтажу, прямо на дому у мешканців (раніше лічильник потрібно було демонтувати, доставити в «Укрметртестстандарт», де він поверяется, після чого повернути на місце і заново опломбувати). Тепер же представники фірми, атестованої «Укрметртестстандарт», приходять до вас додому і підключають до крану спеціальну мобільну установку, а на лічильник ставиться відеокамера, синхронізована з нею. Далі відкривається кран, і звіряються свідчення мобільної установки і лічильника, робляться фотографії. Результати заносяться в електронний протокол, де також відбивається GPS-мітка вашого адреси та інші дані, і відправляються в «Укрметртестстандарт». Протоколи заносяться в єдину базу даних повірки лічильників, яка доступна компаніям-постачальникам ресурсів ( «Київенерго» і «Київводоканал»).

Вартість послуги повірки включена в тариф на воду. Тобто мешканцям не потрібно ні за що доплачувати. Тим киянам, які не знали цього і встигли за власні кошти провести всю процедуру, Київрада прийняла рішення повернути витрачені гроші - як аванс оплати за воду.

Замовити перевірку водних лічильників в Києві можна за телефонами: 1588 або (044) 202-15-88.

Багатотарифні лічильники води

Багатотарифний лічильник гарячої води Багатотарифний лічильник гарячої води

Як свідчить постанова Кабінету міністрів України № 151 від 17.02.2010 р, оплата спожитої гарячої води повинна нараховуватися в залежності від температури цієї води. Ось саме для цього і потрібні багатотарифні водні лічильники - щоб не переплачувати за гарячу воду при недостатньому її нагріванні. Ці прилади фіксують не тільки обсяг потоку води, а й температуру. І, якщо вона не досягає 400С, вважають її як холодну. В ідеалі застосування таких лічильників має забезпечити городянам істотну економію. Тому що в постанові Кабінету міністрів вказані межі температури і% тарифу, який в таких випадках нараховується споживачеві.

Температура води%від тарифу

вище 500С 100% 45 - 500С 90% 40 - 450С 70% нижче 400С оплачується як холодна

Однак, на практиці експерти не радять поспішати ставити собі такі лічильники, так як їх експлуатація пов'язана з рядом спірних питань.

По-перше, ні постачальник ресурсів, ні ЖЕК не "горять бажанням» реєструвати такі лічильники і приймати їх в роботу. Тому для постановки його на абонентський облік доведеться неабияк поклопотатися. По-друге, перевірка таких лічильників є поки скрутній: звичайні мобільні повірочного установки контролюють лише те, як лічильник фіксує обсяг води, а не температуру.

Тому, якщо температура гарячої води в квартирі не досягає 500С, споживачам радять звертатися з письмовою заявою до постачальника послуги - «Київводоканал». Заява реєструється як входить звернення споживача, і до нього додому виїжджає комісія. За результатами виміру температури води складається акт-претензія, підписана як мешканцем, так і представником компанії-постачальника. Ця претензія повинна бути розглянута протягом 3 робочих днів, результати компанія повідомляє споживачеві. Така процедура призведе або до перерахунку тарифу та повернення мешканцеві частини грошей (нараховуються як аванс), або до підвищення температури води в квартирі до покладених 500С.

Лічильники газу

У зв'язку з підвищенням тарифів, споживачі почали активно цікавитися установкою газових лічильників, щоб перестати переплачувати за невикористане ними паливо.

В першу чергу установка газових лічильників здійснюється в квартирах з газовими плитами і газовими колонками для підігріву води.

Ультразвуковий газовий лічильник Ультразвуковий газовий лічильник

Установка газового лічильника в порядку черги для мешканців буде безкоштовною (як і у випадку з водою і електрикою, її вартість закладена в основний тариф)!

Процедура виглядає так.

  1. На будинках вивішуються оголошення про те, що підійшла черга на установку газового лічильника. Майстер заздалегідь обумовлює з мешканцями час його приходу для установки лічильника.
  2. Після установки представник компанії «Київгаз» здійснює опломбування лічильника і прийом його в експлуатацію. По дорозі перевіряється справність газових приладів і проводки, проводиться інструктаж для мешканців.
  3. Далі укладається договір про постачання газу між мешканцями та «Київгаз» (безпосередньо, не через ЖЕК). Договір укладається в районно-абонентському відділі (РАО). Адреси РАО, режим їх роботи, а також пакет необхідних документів, можна дізнатися, звернувшись до Контакт Центру «Київгаз» - (044) 495-04-04.
  4. Після укладення договору споживач газу отримує розрахунково-абонентську книжку для оплати послуг, а також довідку для ЖЕКу, що відтепер він отримує послуги від «Київгаз» безпосередньо.

Можна встановити лічильник і позачергово, але тоді це не буде безкоштовним. Витрати складуть від 2352 грн за матеріали і 856,00 грн за виїзд майстра і монтаж лічильника (орієнтовна вартість на березень 2015 р).

«Київгаз» обіцяє в будинках, де стоять і газові плити, і водонагрівальні колонки, встановити лічильники до1 січня 2016 року, а в тих, де тільки газові плити - до 1 січня 2018 року.

Зараз можна подати електронну заявку на установку газового лічильника на сайті «Київгаз». З усіх питань звертайтеся до Контакт Центру компанії по телефону (044) 495-04-04.

Лічильники електрики

Переважна більшість електролічильників, які вже стоять в квартирах і приватних будинках вторинного ринку житла - це власність компанії-постачальника ( «Київенерго»). При будь-яких пошкодженнях або ж для повірки лічильників споживачам слід звертатися до найближчого Центру обслуговування клієнтів компанії. Адреси та режим роботи Центрів наведено на офіційному сайті «Київенерго» http://kyivenergo.ua.

Однофазний тарифний лічильник НIK 2102-XX Однофазний тарифний лічильник НIK 2102-XX

Повірка та заміна (у випадках пошкодження або морального старіння) лічильників здійснюється за рахунок компанії-постачальника, тобто безкоштовно для споживача.

Отже, безкоштовно заміна лічильника здійснюється в наступних випадках:

  • пошкодження / поломка лічильника, видача їм неправильних показань;
  • заміна морально застарілих лічильників на сучасні;
  • багатоквартирний будинок інтегрується в систему АСКОЕ (автоматизована система комерційного обліку електроенергії - експериментальна «розумна» система енергопостачання та обліку від «Київенерго». У цьому випадку в усі квартири мешканцям безкоштовно встановлюються багатотарифні (зонні) лічильники, про які розповімо трохи нижче)

Якщо ж споживач хоче з власної ініціативи замінити електролічильник (наприклад, встановити в своїй квартирі багатотарифний) - це виробляється за його рахунок.

Лічильник можна придбати у компанії «Київенерго» в рамках комплексної послуги його установки, опломбування та прийому в роботу. Для цього слід звернутися в Центр обслуговування клієнтів. У вартість входять власне (від 500 грн), лічильник, роботи по заміні старого лічильника новим (від 180 грн), а також параметризация (140 грн) - якщо купується зонний лічильник. (* Ціни вказано станом на липень 2015 р).

Параметризація - це програмна настройка багатотарифного лічильника. Проводиться тільки фахівцями «Київенерго», навіть, якщо лічильник був придбаний в іншої компанії.

Або ж можна самостійно придбати лічильник у сторонніх фірм (Увага! Обраний вами лічильник повинен бути дозволений до використання в Україні - перелік таких моделей зазначений в «Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки, допущених до застосування в Україні». Шукайте даний реєстр на офіційному сайті «Укрметртестстандарту »в розділі« Метрологія ⇒ Держреєстр ЗВТ ».)

Якщо лічильник куплений не у «Київенерго»

Для прийому в роботу такого лічильника, потрібно буде трохи поклопотатися щодо оформлення відповідних документів. Ось приблизний порядок дій:

  1. Звернутися в Центр обслуговування клієнтів «Київенерго» і замовити проведення вхідного контролю (перевірка метрологічних параметрів лічильника) і параметризацію (якщо обраний багатотарифний лічильник).
  2. Самостійно відвезти лічильник в Центр електрообліку для виконання цих робіт. Центр електрообліку знаходиться за адресою Залізничне шосе, 13 (детальний графік роботи Центру уточнюйте на сайті http://kyivenergo.ua). Роботи проводяться протягом 2 тижнів, після чого споживач самостійно забирає свій лічильник.
  3. Далі з отриманими в Центрі електрообліку документами слід знову звернутися в Центр обслуговування клієнтів, замовити послугу заміни лічильника та оплатити її. Після цього майстер «Київенерго» приїжджає до споживача на будинок і робить заміну лічильника, опломбує його і приймає в роботу.

Багатотарифні (зонні) лічильники

Лічильники електроенергії однофазні багатотарифні Меркурій 200 Лічильники електроенергії однофазні багатотарифні Меркурій 200.02

Так що ж таке багатотарифний лічильник? Це прилад, який налаштовується таким чином, що розраховує витрату енергії відповідно до зонними тарифами. Для споживачів пропонується диференціація двозонна (нічний тариф і денний тариф) або тризонна (нічний тариф, напівпіковий і піковий). Кожна тарифна зона передбачає свій коефіцієнт, на який множиться основний тариф за електроенергію. Використання такої системи дозволяє економити витрати на оплату електроенергії, наприклад, якщо споживач переважно використовує енергію в нічний час. Безліч побутових приладів відмінно можуть працювати вночі. Ви, при цьому, платите за використовувану електроенергію за більш низьким тарифом. Наприклад: бойлер, пральна машина, хлібопічка, мультиварка та інше. І все ж, в кожному конкретному випадку, доцільно проводити попередні розрахунки, щоб визначити, чи вигідно використовувати зонний лічильник. Слід враховувати не тільки кількість енергії споживаної побутовими приладами, а також освітлення. Адже різні види лампочок абсолютно по-різному споживають електроенергію.

Увага! Якщо ви все ж вирішили встановлювати в своїй квартирі багатотарифний лічильник, перевірте на сайті «Київенерого», чи не включена ваш будинок в плани по впровадженню системи АСКОЕ, про яку ми вже говорили вище. В цьому випадку лічильник буде замінений вам безкоштовно.

Інакше установка зонного лічильника проводиться за рахунок споживача. Врахуйте, що такі лічильники дорожче звичайних, тому розрахуйте, за який проміжок часу він окупиться.

Отже, коефіцієнти залежно від тарифних зон:

Тарифна зона Тарифний коефіцієнт для двозонного лічильника нічний (23:00 - 7:00) 0,5 денний (в інші години) 1 для трьохзонного лічильника нічний (23:00 - 7:00) 0,4 напівпікових (: 7:00 - 8 : 00,11: 00 - 20: 00,22: 00 - 23:00) 1 піковий (8:00 - 11: 00,20: 00 - 22:00) 1,5

Отже, за допомогою цієї таблиці і знаючи особливості свого стилю споживання електроенергії, не складно розрахувати, чи дозволить перехід на зонний тарифікацію економити особисто вам.

Шановний читачу! Якщо Ви дійшли до цього місця даної статті, відтепер Ви можете називатися експертом в питаннях побутових лічильників і тарифікації ресурсів і консультувати сусідів. Можливо, не безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.


Так що ж таке багатотарифний лічильник?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online