ЄСП у 2013 році (ставка). Єдиний соціальний податок в 2014 році збільшиться знову

  1. Ставки на 2014 рік

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Говорити про ЄСП у 2013 році не зовсім коректно Говорити про ЄСП у 2013 році не зовсім коректно. Адже варто нагадати, що з 1 січня 2010 роки (досить давно) єдиний соціальний податок був скасований (або простіше кажучи перейменований) і замінений на страхові внески, розмір яких у 2011 році помітно збільшився з 26% до 34%. Потім, правда, тенденція змінилася і розмір страхових внесків у 2013 році (Фактично, це ЄСП на 2013 рік) склав всього 30% офіційної заробітної плати співробітника. Однак, нічого не може гарантувати, що в майбутньому страхові внески не піднімуться знову. Можна стверджувати, що, багато в чому, таким заходи є правильними, оскільки населення країни старіє і зменшується частка працездатних громадян, а гідну старість і безкоштовне медичне лікування доводиться забезпечувати при будь-якому розкладі подій. При цьому відзначимо, що пенсії мають потребу в щорічній індексації, а пільги для ветеранів праці , Наприклад, та й для інших категорій населення припадає також оплачувати засобами держави.

Звичайно, деколи ми навіть не звертаємо уваги на той факт, що роботодавець сплачує страхові внески за своїх співробітників, однак, коли ми розуміємо, що нашої офіційної зарплати ніяк не вистачає для отримання гідної пенсії в майбутньому, це не вселяє оптимізму.

Як ми з'ясували, єдиний соціальний податок з 2010 року замінений на кілька страхових внесків, що сплачуються роботодавцем в наступні організації:

  1. ПФР - Пенсійний фонд Росії, а, точніше, його відділення за місцем реєстрації підприємства. Внески туди складають в 2013 році за стандартних умовах (для більшості організацій) складають 22%. Дані платежі йдуть на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам і формування майбутніх пенсій нинішніх працівників (у вигляді накопичувальної частини).
  2. ФСС - Фонд соціального страхування, ставка 2,9%, мета сплати - формування посібників для громадян і т.п.
  3. ФОМС - Фонди обязат. Мед. Страхування - платежі в 2013 році здійснюються за тарифом 5,1% і йдуть на забезпечення безкоштовної медичної допомоги населення. У 2013 році платежі направляються повністю у федеральний фонд, в територіальні фонди не сплачуються.

Ставка ЄСП у 2013 році в 30% справедлива для більшості організацій та ВП з ​​працівниками. Однак, вона збільшується на 10% при перевищенні офіційної річної зарплати співробітника порога в 568 000 рублей.

Також, підвищені ставки ЄСП у 2013 році сплачуються за працівників, умови праці яких відрізняються підвищеною шкідливістю. За них доведеться заплатити або на 2% (наприклад, трактористи, малярі тощо), або на 4% більше (про це докладніше в статті про страхові внески). Гранична величина податкової бази (тобто 568 тис. Рублів) ролі не грає.

Пільгові ставки податку в таких розмірах: ПФР - 20%, ФСС - 0%, ФОМС - 0%, можуть платити деякі категорії фірм і індивідуальних підприємців з працівниками:

  • ІП, що використовують патентну систему оподаткування
  • ІП, що займаються фармацевтичною діяльністю і використовують ЕНВД
  • ІП та організації на ССО, що займаються видами деят-ти, прописаними в Фед. Законі №212-ФЗ (а саме стаття 58).

Пільгові ставки ЄСП застосовуються і для компаній, в штаті яких працюють інваліди.

Фіксовані ставки ЄСП застосовуються щодо ІП, нотаріусів та адвокатів, які не виробляють виплат фіз. особам (тобто не мають в своєму штаті найманих працівників). У 2013 році їм доведеться заплатити 32479,2 рублів на філію пенсійного фонду та 3185,46 рублів до Фонду соц. Страхування. Варто відзначити, що підвищення внесків для ІП в 2013 році призвело до помітного скорочення числа офіційно зареєстрованих підприємців.

Ставки на 2014 рік

Ймовірно, це вже не буде несподіванкою, але, цілком можливо, що в 2014 році ЄСП знову збільшиться до 34% від офіційної зарплати. Пільгові ж тарифи планується сукупно збільшити з 20% відразу до26%. До чого це може призвести? Та до того, що організації та ВП, що мають в своєму штаті співробітників, будуть приховувати їхні справжні доходи і платити «сірі» зарплати. Подібне вже сталося в 2011 році, коли ЄСП підвищився з 26% до 34%. Підвищення ж фіксованих внесків для ВП без працівників призведе, швидше за все, знову до зменшення числа офіційно зареєстрованих підприємців.

При цьому, варто згадати, що на одному із засідань Уряду було порушено питання про повернення до ЄСП в 2014 році і, відповідно, про заміну їм страхових внесків. Основна причина подібного повернення - невиконання цілей, за якими в 2010 році були введені страхові внески, тобто не забезпечення відповідної наповнюваності фондів, а лише підвищення податкового тягаря і ускладнення в системі управління і контролю над платежами.

Наприклад, за нинішнього стану справ, юридичні особи підвищують витрати на бухгалтерію, відправляючи звітність в 3 різних державних органу замість одного. З іншого боку, в поточній ситуації державі також накладно мати на службі додатковий штат співробітників, та й контролювати фінансові потоки, які можна спростити.

В цілому, можна говорити про те, що в 2013 році ЄСП залишається на досить лояльному для бізнесу рівні, в той час, як в 2014 році єдиний соціальний податок може стати більш значущим.

До чого це може призвести?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online