Чи може чоловік отримати декретні за дружину за своїм місцем роботи в 2019 році?

  1. Що таке декретна допомога
  2. Як декретні виплачуються мамі
  3. Як оформити декретну відпустку чоловікові
  4. Права тата у відпустці по догляду за дитиною
  5. На кого ще можна оформити декретну

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Уявімо собі ситуацію: народила жінка ніколи не працювала, тому її чоловік зацікавився, чи може він отримати замість молодої мами декретні за місцем своєї роботи Уявімо собі ситуацію: народила жінка ніколи не працювала, тому її чоловік зацікавився, чи може він отримати замість молодої мами декретні за місцем своєї роботи. Щоб розібратися в цій темі, необхідно як слід вивчити законодавство РФ.

В першу чергу з'ясуємо, що таке «декретні». Такого поняття в принципі не існує, простий обиватель має на увазі під цим виразом сукупність виплат, вироблених державою по відношенню до вагітної жінки:

  • допомога по пологах;
  • допомога у зв'язку з вагітністю.

Але на ці виплати можуть сподіватися тільки ті жінки, які раніше працювали і виробляли регулярні відрахування в державні фонди страхування. Решті представницям прекрасної статі не залишається нічого, крім як сподіватися на саму себе і своїх близьких.

Читайте також: Чи можна після 30-го тижня піти в декрет

Що таке декретна допомога

Коли на світ народжується малюк, немовля вимагає відповідного догляду, тому раніше працюючої матері за законом дозволяється більше не відвідувати місце роботи і перебувати в декретній відпустці, який може тривати від 1,5 до 3 років, все залежить від бажання мами.

Якщо ж на отримання декретних претендує батько, оформити відпустку належить йому. Безперешкодне отримання одноразової допомоги при народженні можливо як матері, так і батька малюка. В даному випадку чоловік зобов'язаний подати до бухгалтерії підприємства, на якому він працює, такий перелік документів:

  • заяву, письмово складене за зразком, в якому йде мова про законну виплату одноразової матеріальної допомоги, покладеної при народженні малюка;
  • виписку про народження сина чи дочки, яка береться в РАГСі;
  • оригінали паспортів обох батьків, їх якісні ксерокопії в декількох примірниках.

Якщо хоча б один з батьків безробітний (в даному випадку мати), чоловік повинен подати до територіального відділення соціальної служби захисту населення офіційні папери:

  1. Заява про оформлення допомоги.
  2. Подати довідку про народження крихітки, отримати її можна прямо в пологовому будинку.
  3. Пенсійну страхову квитанцію обох батьків.
  4. Виписку з житлоуправління про те, що чоловік і дружина проживають разом з дитиною.
  5. Якщо батьки не є біженцями, обов'язкові до пред'явлення паспорта подружжя, в інших випадках достатньо ксерокопії посвідчення особистостей.
  6. Довідка, заповнена на підставі відомостей в трудовій книжці, в якій йде мова про останнє місце роботи.
  7. Додаткова виписка, що підтверджує той факт, що виплати ще не були проведені.

Як декретні виплачуються мамі

Допомога від держави надається жінкам:

  1. Тим, хто був застрахований в Держфонд.
  2. Тим, хто потрапив під звільнення через реорганізацію або ліквідацію організації.
  3. Навчаються на денній формі в установах, які мають відповідну ліцензію.
  4. Які перебувають на військовій службі.
  5. Знаходяться в рядах військових формувань в якості цивільного персоналу.

Гарантією отримання декретних може стати трудову угоду, укладену між роботодавцем і найманим працівником. Сюди ж входять контракти, складені на короткий проміжок часу. Якщо угода має форму цивільно-правового договору, на допомогу марно розраховувати.

Читайте також: Які виплати покладено жінці, яка з декрету йде в декрет

У 2019 чоловік може отримати гроші за дружину, тільки якщо перебуває у відпустці по догляду за дитиною, тобто якщо він потурбувався і оформив посібник з відпуску на себе. Ніякі інші виплати чоловікові не підходять, адже виношує і народжує дитя мати. Сама постановка питання «декретні на тата» юридично нелогічна і навіть безглузда.

Як оформити декретну відпустку чоловікові

Як ми вже з'ясували, чоловік може отримати декретні, належні за фактом догляду за немовлям до 3 років. Ця ситуація вкрай нетипова для нашої держави, однак і таке трапляється.

У європейських країнах, незалежно від того, є в родині інший годувальник чи ні, тата оформляють за місцем роботи відпускні дні на пару місяців. Вважається, що після пологів мама перебуває в стресовому стані і їй необхідно дати час, щоб прийти в себе, допомогти хоча б фізично. Особливо важливий цей нюанс, якщо пологи були ускладнені і не вдалося уникнути операції.

Серед юристів період, коли за дитиною доглядає тато, називається непрацездатним, адже гіпотетично розірватися в двох напрямках - між сім'єю і роботою - для чоловіка не надається можливим.

Як чоловікові оформити за місцем роботи відпустка по непрацездатності та після отримати декретні на дружину:

  1. Чоловік повинен написати письмову заяву на ім'я керівництва підприємства або організації.
  2. Уявити ксерокопію свідоцтва про народження улюбленого чада.
  3. Докласти до документів виписку про те, що дружина не знаходиться в аналогічному відпустці і не має можливості отримувати декретні, т. К. Є безробітною.

Чи може роботодавець відмовити найманому працівникові в наданні відпустки по догляду за немовлям малюком? Згідно із законом немає, якщо виникають якісь питання, можна постаратися залагодити питання полюбовно. Якщо не виходить - слід звернутися за консультацією та допомогою до юриста. Підтвердіть своє законне право на підписання відпустки і можливість отримати декретні в 2018 році статтею 256 Трудового кодексу РФ.

Інший варіант - піти у відпустку на половину робочого дня, т. Е. Отримати дозвіл від начальства виконувати посадові обов'язки у вільному, а не фіксованому графіку.

Права тата у відпустці по догляду за дитиною

Коли чоловік іде у відпустку по догляду за малюком, він повинен знати, що за ним закріплюються певні права:

  1. Після виходу з відпустки чоловік може не боятися, що його місце займе хтось інший. Звичайно, на час відсутності співробітника роботодавець прийме на його місце іншого фахівця, але як тільки ви вирішите повернутися на роботу, яку займає раніше посаду знову стане вашою.
  2. Відпустка зараховується як безперервного трудового стажу за відповідною спеціальністю.
  3. Якщо немає можливості все 3 роки перебувати поруч з дитиною, можете розбити відпустку по частинах. У період вашої відсутності за немовлям будуть наглядати бабусі і дідусі, мама малюка.

Якщо чоловік одночасно працював і був зареєстрований на декількох посадах, виплати з відпуску в 2019 році він може отримати тільки за одним місцем роботи.

Відпустка вступає в дію, як тільки начальство видає наказ з датою його початку. Немає ніякого сенсу вказувати точну дату закінчення відпустки і виходу на роботу, адже за бажанням найманого працівника ця дата легко змінюється шляхом подачі нового письмової заяви.

Читайте також: Тривалість і сума виплат по декрету

На кого ще можна оформити декретну

Отримати допомогу по догляду за дитиною може будь-який з близьких, родичів сім'ї, головне, щоб вони весь цей час працювали і виробляли відрахування в державні фонди з метою страхування. Отже, тими, кому дозволено піти у відпустку по догляду за малюком, крім батька, можуть бути:

  • бабуся чи дідусь;
  • інші родичі, які висловили бажання допомогти;
  • опікун.

Якщо ж дитина була усиновлена ​​безробітної матір'ю, а чоловік не бажає втрачати стабільний дохід або не може домовитися з начальством, щоб отримати грошову допомогу і одночасно працювати неповний робочий день, на допомогу знову готові прийти батьки матері або батька. В даному випадку допомога призначається терміном не більше 1,5 року.

Чи може роботодавець відмовити найманому працівникові в наданні відпустки по догляду за немовлям малюком?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online