Міфи про ДБЖ

  1. Міф 1. За допомогою ДБЖ можна захистити тільки персональний комп'ютер.
  2. Міф 2. Комп'ютер, підключений до електромережі через ДБЖ, повністю захищений від проблем з електроживленням.
  3. Міф 3. Чим більше потужність джерела безперебійного живлення, тим тривалішим його час автономної роботи.
  4. Міф 4. Ресурсу батареї мого ДБЖ вистачить на 5 років.
  5. Міф 5. За допомогою програмного забезпечення, яке поставляється з ДБЖ, можна ним керувати.
  6. «Зелені» ІБП

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Більшість користувачів згадують про джерела безперебійного живлення лише після чергового відключення світла. У звичайний час ці невидимі захисники наших персональних комп'ютерів і домашньої електроніки важливо стоять десь під столами. Може бути, через рідкісних зустрічей користувачі так трохи знають про те, як правильно вибирати і експлуатувати ІБП, складаючи міфи про ці кошти захисту електроживлення. Сьогодні ми розвіємо 5 найпоширеніших з них.

Міф 1. За допомогою ДБЖ можна захистити тільки персональний комп'ютер.

Дійсно, перші «персональні» ІБП розроблялися в першу чергу для захисту домашніх і офісних комп'ютерів. Через роки вони продовжують стояти на сторожі наших ПК і даних, що зберігаються на них. У більшості моделей можна зустріти комп'ютерні розетки. Однак з часом спектр застосування сучасних джерел безперебійного живлення значно розширився. У ряду моделей крім батарейній підтримки присутні також розетки з захистом від стрибків напруги. До розеток такого типу можуть бути підключені периферійні пристрої, для яких відключення електроенергії в мережі не призведе до серйозних наслідків і втрати даних. Це можуть бути, наприклад, принтер або сканер.


Деякі ДБЖ оснащуються звичайними круглими євророзетками. За допомогою таких пристроїв можна захищати не тільки комп'ютерні пристрої, але і побутову електроніку, наприклад, ЖК-телевізор або музичний центр. Варто зазначити, що різні ИБП при роботі від батареї формують електроживлення різної якості. Форма напруги, підходяща для роботи комп'ютера, може бути протипоказана домашнього кінотеатру. Останні часто мають трансформаторні блоки живлення і вимагають для роботи синусоїдальна напруга, яке здатні забезпечити не всі ДБЖ. Ці тонкощі краще уточнити в службі підтримки виробника електронного пристрою.
Також у продажу зустрічаються джерела безперебійного живлення з роз'ємами для захисту від стрибків напруги обладнання, що підключається до телефонної лінії (факс, модем) і / або до локальної мережі. Існують і зовсім екзотичні моделі з роз'ємами для захисту мережі кабельного телебачення. Завдяки такій можливості блискавка, що потрапила в телевізійну антену, не зашкодить кабельний модем і комп'ютер користувача.

Міф 2. Комп'ютер, підключений до електромережі через ДБЖ, повністю захищений від проблем з електроживленням.

Після того як ти підключив ПК до джерела безперебійного живлення, ти захистив його лише частково. Адже напевно для доступу в Інтернет використовується модем, підключений до телефонної лінії або локальної мережі. А згубні скачки напруги можуть проникнути через ці лінії передачі даних і пошкодити чутливу комп'ютерну електроніку. Для цього модеми слід додатково підключати «спеціальних роз'ємів ДБЖ. Ноутбуки також мають потребу в захисті від проблем з електроживленням, але вже за допомогою мережевих фільтрів. Використання ІИI в цьому випадку недоцільно - ноутбук має в своєму складі акумуляторну батарею і при пропажі напруги в мережі продовжить роботу, використовуючи енергію батареї.
Мережеву карту ноутбука також слід підключати до ліній передачі даних через спеціальні роз'єми на фільтрі. Варто відзначити, що максимальний захист джерело безперебійного живлення і мережевий фільтр здатні забезпечити при підключенні їх до розетки з заземленням. Якщо в твоєму домі з якоїсь причини заземлення відсутнє. не варто засмучуватися. Пристрої захисту електроживлення будуть здатні забезпечувати тільки певну ступінь захисту. Але рішення їх придбати буде всяко краще, ніж ідея залишити домашню електроніку зовсім без захисту.

Міф 3. Чим більше потужність джерела безперебійного живлення, тим тривалішим його час автономної роботи.

Це твердження поверни лише в тому випадку, якщо ми будемо використовувати більш потужне джерело безперебійного живлення, а потужність нашої комп'ютерної системи залишиться такою ж, що і при використанні менш потужного ДБЖ. Але тут потрібно розуміти, що якщо з часом користувач збільшить навантаження на джерело безперебійного живлення за рахунок підключення додаткової електронної техніки, це призведе до зниження часу автономної роботи. Незалежно від потужності домашні ИБП розробляються таким чином, щоб при відсутності електромережі підтримувати роботу максимально допустимого по потужності електронного обладнання в середньому протягом 3-7 хвилин. Цього часу достатньо, щоб користувач зберіг важливі документи і вимкнув комп'ютер. Звичайно, існують моделі, здатні пропрацювати при 100% завантаженні до 20 хвилин і більше, але ці ДБЖ ставляться до професійних серіях, використовуваним для захисту, наприклад, телекомунікаційного обладнання. Але повернемося до «персональним» ІБП. Щоб збільшити час автономної роботи ДБЖ. слід відключити від розеток з батарейною підтримкою частина менш пріоритетного електронного обладнання. Також можна підключити додатковий комплект елементів живлення. Однак не всі домашні ИБП дають користувачам таку можливість.

Міф 4. Ресурсу батареї мого ДБЖ вистачить на 5 років.

Незважаючи на те, що більшість ДБЖ для дому комплектуються 5-річними батареями, термін їх служби залежить від декількох факторів.

По-перше, від температури навколишнього середовища в приміщенні, де встановлюється джерело безперебійного живлення. Найбільш комфортна температура для акумуляторної батареї становить 20-25 ° С. Підвищення цього значення на кожні 10 ° С знижує термін її служби вдвічі. Тому рекомендується встановлювати ДБЖ далеко від обігрівальних приладів та прямих сонячних променів. Також на те, як скоро доведеться замінити батарею, впливає кількість перемикань ДБЖ в режим роботи від акумулятора. Це може відбуватися не тільки при відключенні електромережі, а й при осіданні і підвищеній напрузі. Якщо у вашому районі нестабільне електроживлення - звичайне явище, варто віддати перевагу лінійно-інтерактивного ДБЖ. Джерела безперебійного живлення такого типу мають автоматичний регулятор напруги AVR. Це дозволяє не тільки стабілізувати напругу до безпечного рівня для роботи домашньої електроніки, але і знизити число перемикань на батарею. Якщо електромережу поводиться відносно стабільно, при виборі захисту для персонального комп'ютера можна обмежитися резервним ДБЖ (оффлайн ІБП). Таким чином, в реальності термін служби батареї складе в середньому від 3 до 5 років. Коли ресурс батареї буде вичерпано, ІБП повідомить про необхідність її заміни за допомогою палаючого індикатора Replace Battery або повідомлення на РК-дисплеї. Конструкція більшості ІБП дозволяє користувачеві виконати цю процедуру самостійно і часом без використання спеціальних інструментів. Більшість джерел безперебійного живлення навіть допускають заміну батареї в «гарячому» режимі, не вимикаючи пристрій. Все, що користувачеві необхідно знати перед покупкою змінного комплекту батарей - це номер RBC (Replacement Battery Cartridge), який підходить для конкретної моделі джерела безперебійного живлення. Цю інформацію, як правило, можна знайти в інструкції або на сайті виробника. Або можна довіритися професіоналам і замінити батарею в будь-якому авторизованому сервісному центрі.

Або можна довіритися професіоналам і замінити батарею в будь-якому авторизованому сервісному центрі

Міф 5. За допомогою програмного забезпечення, яке поставляється з ДБЖ, можна ним керувати.

Насправді це програмне забезпечення дозволяє користувачеві лише спостерігати за ІБП, але не керувати ним. Програма не тільки надає повну інформацію про стан електромережі та джерела безперебійного живлення, але і здатна виробляти розрахунок того, наскільки вистачить заряду батарей, виходячи з поточної завантаження пристрою. З тих нечисленних налаштувань, які доступні користувачеві, варто відзначити налаштування чутливості. Якщо ми маємо справу з чутливим до електроживлення електронним обладнанням, можна задати для нього певний діапазон напруг.
При підвищенні або зниженні напруги електромережі і виході його за даний діапазон ДБЖ буде переключатися на роботу від батареї. Також за допомогою ПО можна зовсім відключити звуковий сигнал у джерела безперебійного живлення, або ж на певні часові діапазони - наприклад, на ніч. До слова, не всі моделі дозволяють це робити через кнопки управління на лицьовій панелі. А це може бути важливим моментом, якщо ІБП встановлюється в спальні. Правда, джерелом шуму може виступати і працює вентилятор, який використовується для охолодження компонентів у ІБП потужністю понад 1000 В. Але він включається в ряді випадків, наприклад, при зарядці батареї. Додатково користувач може налаштовувати сценарії дій в разі зникнення напруги в електромережі. Наприклад, зберегти енергію батареї і відключитися після встановленого часу.
Інший варіант - працювати, поки вистачає заряду акумулятора. Також користувач може налаштувати час, необхідний для згортання комп'ютерної системи. Якщо мережа не відновилася, ІБП запустить процедуру виключення системи завчасно з урахуванням тимчасових переваг користувача. Необхідно пам'ятати, що автоматичне збереження даних відбудеться лише в разі, якщо на вашому комп'ютері активізований режим Hibernation (або «сплячий» режим). В останніх версіях програм, розрахованих на роботу з енергозберігаючими ДБЖ (про них мова йде в урізанні), відображається інформація про зекономленої енергії і є можливість налаштовувати значення рівня енергоспоживання для основної розетки.
При зниженні його включається функція енергоспоживання. До речі, у деяких ДБЖ є ЖК-дисплей. Завдяки цьому можна переглядати більше 20 параметрів стану пристрою і електромережі без використання комп'ютера.

«Зелені» ІБП

Нове покоління джерел безперебійного живлення оснащується функцією енергозбереження. Після того як користувач активує цю функцію, одна з розеток, до якої підключений ПК, стає основною, а кілька інших - залежними (Master і Controlled відповідно). При відключенні комп'ютера або переході його в «сплячий» режим периферійне устаткування (наприклад, WLAN-роутер або акустичні колонки), підключений до залежним розеток, буде знеструмлено. Таким чином, електроенергія не буде витрачатися периферійними пристроями даремно, коли в їх використанні немає необхідності. Так як же порахувати, скільки заощадити за допомогою енергозберігаючого ДБЖ? Припустимо, твоя периферійна система, що складається з принтера, сканера, роутера і акустичних колонок, сумарно споживає 40 Вт. 21 годину бездіяльності периферійної системи, підключеної до мережі, в день (21 х 365 днів = 7665 годин бездіяльності) виливається в споживання 40 х 7665 = 306.б кВт електроенергії даремно в рік. При вартості однієї кіловат-години 3.8 рублів (тариф для квартири з газовою плитою і однотарифним лічильником для м Москви) ми отримуємо 306.6 х 3.8 = +1165 рублів економії на оплаті електроенергії в рік.

Так як же порахувати, скільки заощадити за допомогою енергозберігаючого ДБЖ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online