Спадщина в Іспанії. Оформлення прав успадкування

  1. Спадщина Російських громадян, які проживають на території Іспанії
  2. Відкриття спадщини і визначення законодавства
  3. Матеріальні відмінності успадкування між постановами РФ і Іспанії
  4. Спадкування майна, що знаходиться на території РФ, іноземними громадянами
  5. оподаткування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ви живете в Іспанії не перший рік
Ви живете в Іспанії не перший рік. В цілому у вашому житті все йде гладко, і е сли тимчасово відволіктися від питань продовження посвідки на проживання і постійних помилок в фактурах на комунальні послуги, то вам здається, що бюрократичні перешкоди в Іспанії обійшли вас стороною. І раптом до вас вдаються російські друзі, які зовсім недовго живуть в Іспанії, і повідомляють, що їх улюблений дядечко помер, і як з цією справою розбиратися, вони абсолютно не розуміють. В цей день, зголосившись допомогти з кращих почуттів, ви можете зіткнутися c незнайомими перш юридичними заслонами, каверзами і ускладненнями. Однак, уважно прочитавши всі пункти нашої публікації, кожен спадкоємець зможе правильно вступ ить у володіння спадщиною, не витративши зайвих грошей на його оформлення, або захистити свої законні права від нечесних претендентів.

Спадщина Російських громадян, які проживають на території Іспанії

Спадкування - це процес передачі майна померлого (спадкодавця) інших осіб (спадкоємців). Підсумком прийняття спадщини є переоформлення на ім'я спадкоємців прав, якими володів померлий.

Яким же чином спадкоємці російських громадян, які проживають на території Іспанії , Можуть вступити в свої права на спадкування?

Відкриття спадщини і визначення законодавства

В першу чергу важливо визначити, де має бути відкрито спадщину і законодавство якої держави буде застосовано при визначенні спадкоємців і поділі майна.

1. Відкриття спадщини

Цивільний кодекс Російської Федерації встановлює, що «Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця», в даному випадку це Іспанія. Тут мається на увазі саме постійне місце проживання, тому що це визначено нормами іспанського та російського законодавства, а також міжнародними договорами.

В Іспанії при наявність прямих (перша лінія - діти і батьки, а також чоловік) спадкоємців їх вступ у права спадкування оформляється у нотаріуса за правилами іспанського законодавства.

У деяких випадках для оформлення спадщини в Іспанії необхідно звернутися до цивільного суду, як правило, в ситуації, коли немає прямих спадкоємців або є незгоди між спадкоємцями. У цьому випадку спадщина відкривається в Іспанії згідно з іспанським процесуального права.

2. Застосовується законодавство

Якщо мова йде про відкриття спадщини без заповіту, то, як передбачає Цивільний Кодекс Іспанії, успадкування має здійснюватися відповідно до матеріального права держави, громадянином якої був спадкодавець, тобто в даному випадку - Російської Федерації.

Однак, згідно з нормами міжнародного приватного права, застосовуючи закон держави, де померлий був громадянином, може статися пересилання на законопостановленіе іншої держави або повернення на закон країни, де був відкритий процес.

В Іспанії буде запитано акредитування положень російського законодавства щодо спадщини «за законом», підписана експертом в праві (юрист / адвокат) і завірена Гаазьким апостилем , Буде проведений аналіз застосування російського та іспанського права на спадщину.

Цивільний кодекс Російської Федерації щодо права, що підлягає застосуванню до відносин з спадкоємства, говорить наступне:

«Відносини з спадкоємства визначаються за правом країни, де спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо інше не передбачено цією статтею. Спадкування нерухомого майна визначається за правом країни, де знаходиться це майно, а спадкування нерухомого майна, яке внесено до державного реєстру в Російській Федерації, - за російським праву ».

Згідно з цим положенням відбувається зворотне відсилання на іспанське право, і прийняття спадщини буде вироблено відповідно до законодавства Іспанії. Проте, якщо до складу майна входять об'єкти нерухомості, зареєстровані в державному реєстрі в РФ, буде застосований закон РФ.

Щодо того, що «успадкування в Іспанії нерухомого майна визначається за правом країни, де знаходиться це майно ...», - а якщо у спадкодавця майно знаходиться в різних країнах? Чи буде до нерухомого майна, що знаходиться на території РФ, застосований закон РФ, а до решти майну - іспанське право або право іншої держави (пересилання), в якому знаходиться нерухоме майно? Іспанське право не передбачає застосування прав різних держав до різних частин майна. Відповідно, ні повернення, ні пересилання в такому випадку не виробляються. Значить, в разі якщо померлий залишає нерухоме майно в Іспанії і в Росії, застосовується російське право. У разі якщо нерухомість знаходиться в різних державах (крім Росії та Іспанії), необхідно буде провести відповідний аналіз щодо застосування права.

Хотілося б відзначити, що процес передачі спадщини відбудеться набагато легше, якщо спадкодавець залишив заповіт. Цивільний Кодекс Російської Федерації вказує, що заповіт має бути складено по формі країни, де заповідач мав місце проживання в момент складання такого заповіту або зазначеного акта. При складанні заповіту повинна бути врахована обов'язкова частка законних спадкоємців, встановлена ​​законодавством тієї країни, яке повинно бути застосоване в спадщині. Якщо цей пункт буде порушений, то заповіт може бути анульовано, і спадщина буде розподілено по положенням, встановленим законом, а не завищеними. Тому дуже важливо при складанні заповіту ретельно вивчити постанови, що застосовуються до спадщини.

Органи, які можуть відкрити і вести спадок:

  • Консульство РФ в Іспанії;
  • нотаріус в Іспанії;
  • іспанська цивільний суд за місцем проживання спадкодавця.

Матеріальні відмінності успадкування між постановами РФ і Іспанії

У російському законодавстві право на обов'язкову частку у спадщині належить тільки неповнолітнім або непрацездатним дітям спадкодавця, його непрацездатному дружину і батькам, а також непрацездатним утриманцям спадкодавця. У той час як в іспанському законодавстві обов'язкову частку отримують діти і чоловік / а. В Іспанії автономні округи уповноважені приймати закони по спадкоємства, тому положення не однорідні на всій території Іспанії.

Спадкування майна, що знаходиться на території РФ, іноземними громадянами

Може трапитися так, що спадкоємцем є громадянин Іспанії або іншої держави, який успадковує майно, що перебуває на території РФ. Питання оформлення спадкових прав іноземних громадян є найбільш складними в практиці роботи нотаріусів, провідних спадкові справи. Це пояснюється відсутністю належного правового регулювання в даній сфері.
Відповідно до російського законодавства іноземні громадяни можуть мати на праві власності майно і, відповідно, можуть його заповідати і успадковувати на рівних підставах з громадянами Російської Федерації. У щодо спадкування іноземцями в Росії ніяких обмежень не встановлено; їм надається право успадкування незалежно від того, проживають вони в Росії чи ні.

Що стосується успадкованого майна, російське законодавство встановлює деякі обмеження щодо іноземних громадян. Наприклад, іноземці не можуть мати на праві власності земельними ділянками, що перебувають на прикордонних територіях, перелік яких встановлюється Президентом Російської Федерації (Земельний кодекс РФ). Тому, якщо в результаті успадкування спадкоємцем буде іноземний громадянин або особа без громадянства, відповідні земельні ділянки підлягають відчуженню протягом року з дня виникнення права власності.
Ті ж наслідки виникають для іноземних громадян і осіб без громадянства при спадкуванні ними земельних ділянок сільськогосподарського призначення (Федеральний закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення»).

оподаткування

Російські громадяни при спадкуванні майна, що знаходиться за кордоном, сплачують податки , Аналогічні тим, що встановлені законодавством іноземної держави. Якщо ж у Російській Федерації немає укладеного договору про уникнення подвійного оподаткування з країною, де знаходиться спадок, то податок доведеться платити двічі. В даний час Росія є учасником близько п'ятдесяти подібних угод.

Договір про уникнення подвійного оподаткування між Росією та Іспанією не містить жодних положень щодо податку на спадкування.

Федеральний закон РФ від 1 липня 2005 року N 78-ФЗ, який набув чинності з 1 січня 2006 року, скасував податок на майно, що переходить в порядку спадкування і дарування.

Що ж стосується Іспанії, то, як вже говорилося вище, вступ спадкоємців в права оформляється у нотаріуса підписанням відповідного нотаріального акту, в якому описується і оцінюється передане майно. Загальна вартість цього майна є базою для розрахунку податкового тягаря. Податок на спадкування в Іспанії є прогресивним, тобто залежить від загальної вартості майна, а також від ступеня споріднення. У деяких автономних областях податок на успадкування для деяких черг спадкоємців був скасований.

Потрібна допомога в Іспанії? Центр послуг «Іспанія по-російськи» - це понад 100 найменувань послуг російською мовою в будь-якому регіоні Іспанії.

+7 495 236 98 99 або +34 93 272 64 90 , [email protected]

», - а якщо у спадкодавця майно знаходиться в різних країнах?
Чи буде до нерухомого майна, що знаходиться на території РФ, застосований закон РФ, а до решти майну - іспанське право або право іншої держави (пересилання), в якому знаходиться нерухоме майно?
Потрібна допомога в Іспанії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online