Оренда житла: нові правила про реєстрацію громадян і іноземців на час ЧС 2018

  1. Що таке облік за місцем перебування і навіщо він потрібен?
  2. Ситуація з іноземними громадянами
  3. Відповідальність за порушення правил міграційного обліку щодо громадян
  4. Відповідальність за порушення правил міграційного обліку щодо іноземних громадян та осіб без громадянства...
  5. Які з цього можна зробити висновки? У чому основні ризики?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У зв'язку з проведенням ЧС 2018 з 25 травня по 25 липня 2018 року на територіях міст Волгограда, Єкатеринбурга, Казані, Калінінграда, Москви, Нижнього Новгорода, Ростова-на-Дону, Самари, Санкт-Петербурга, Саранська, Сочі діють особливі правила обліку за місцем перебування (тимчасової реєстрації) громадян РФ і іноземних громадян.

У зв'язку з проведенням ЧС 2018 з 25 травня по 25 липня 2018 року на територіях міст Волгограда, Єкатеринбурга, Казані, Калінінграда, Москви, Нижнього Новгорода, Ростова-на-Дону, Самари, Санкт-Петербурга, Саранська, Сочі діють особливі правила обліку за місцем перебування (тимчасової реєстрації) громадян РФ і іноземних громадян

Що таке облік за місцем перебування і навіщо він потрібен?

Відповідно до закону місцем перебування громадянина є: готель, санаторій, будинок відпочинку, пансіонат, кемпінг, туристська база, медична організація або інший подібний заклад, або не є місцем проживання громадянина Російської Федерації житлове приміщення, в яких він проживає тимчасово.

При цьому обов'язок по реєстрації у громадян і осіб без громадянства виникає тільки в разі їх тимчасового перебування в орендованому житлі, оскільки на готелі будинки відпочинку, кемпінги, пансіонати, туристичні бази, мед установи та інші подібні установи покладається обов'язок по реєстрації громадян і іноземних осіб. Тому найбільш важливим аспектом, який необхідно взяти до уваги і який має значення для правовідносин за договором оренди житла є реєстрація за місцем перебування в житлових приміщеннях, що не відносяться до вищевказаних.

Що нового?

Указом Президента Російської Федерації від 9 травня 2017 року №202, в який в наслідок були внесені зміни Указом Президента РФ від 12.05.2018 № 214, створюється особливий порядок реєстрації громадян РФ, іноземних громадян та осіб без громадянства за місцем перебування. Звичайний порядок щодо російських громадян встановлено Законом РФ від 25 червня 1993 № 5242-I «Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації» і термін для реєстрації складає 90 днів. Щодо реєстрації іноземців порядок і терміни встановлені Федеральним законом "Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації" від 18.07.2006 N 109-ФЗ і термін становить 7 днів. Федеральний закон "Про підготовку та проведення в Російській Федерації чемпіонату світу з футболу FIFA 2018 року, Кубка конфедерацій FIFA 2017 року і внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації" від 07.06.2013 N 108-ФЗ встановлює можливість зміни правил міграційного обліку, прописаних в цих законах Указом Президента на час проведення спортивних заходів.

При цьому дані правила не відносяться до учасників ЧС 2018 (судді, гравці, тренери, представники FIFA і її дочірніх футбольних конфедерацій).

Два даних Указу Президента змінюють терміни і порядок реєстрації. Так вони встановлюють, що громадяни Російської Федерації, які прибули для тимчасового проживання в житлових приміщеннях (прим: при цьому готелі будинки відпочинку, кемпінги, пансіонати, туристичні бази, мед установи та інші подібні установи ними не є - вони нежитлові), які не є їх місцем проживання (за винятком випадків, передбачених частинами другою - четвертою статті 5 Закону Російської Федерації від 25 червня 1993 № 5242-I "Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Российск й Федерації "- прим: випадки переміщення в рамках одного суб'єкта РФ, Москви і Мос. області, Санкт-Петербурга і Льон. області, Севастополя і Криму), або змінили місце проживання (за винятком випадків переїзду на нове місце проживання в межах одного суб'єкта Російської Федерації), не пізніше трьох днів з дня прибуття в місце перебування або на нове місце проживання зобов'язані звернутися до осіб, відповідальних за прийом і передачу в органи реєстраційного обліку документів для реєстрації і зняття з реєстраційного обліку громадян Російсь кой Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації, або в територіальні органи Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації для реєстрації за місцем перебування або за місцем проживання із заявою, складеним за встановленою формою, і подати документи, передбачені законодавством Російської Федерації.

При цьому напрямок такого вимоги по електронній пошті або через портал держ. послуг не допускається. Заява подається особисто до органів МВС, або через центри держ послуг, які потім передають їх в МВС - наприклад, центри Мої документи або МФЦ.

Ситуація з іноземними громадянами

З іноземними громадянами справи йдуть складніше: виходячи із Закону «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації», тимчасове проживання іноземних громадян та осіб без громадянства в РФ в житлових приміщеннях можливо тільки при наявності приймаючої сторони, крім як у випадку, якщо ця особа є власником даної нерухомості.

Нові правила щодо іноземних громадян та осіб без громадянства звучать таким чином: для постановки іноземного громадянина або особи без громадянства, які прибули для тимчасового перебування, на облік за місцем перебування приймаюча сторона, а у випадках, передбачених частинами 3 та 3-1 статті 22 Федерального закону від 18 липня 2006 № 109-ФЗ "Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації" (прим: випадки, коли приймаюча сторона не може подати заяву з поважних причин і наявності житла на праві Власне у іноземця), безпосередньо іноземний громадянин або особа без громадянства протягом трьох днів з дня прибуття в місце перебування зобов'язані подати до відповідного територіального органу Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації або багатофункціональний центр надання державних і муніципальних послуг документи, передбачені законодавством Російської Федерації. Напрямок зазначених документів поштовим відправленням не допускається.

Відповідальність за порушення правил міграційного обліку щодо громадян

Ст.19.15.1 КоАП встановлює, що проживання громадянина Російської Федерації за місцем перебування або за місцем проживання в житловому приміщенні без реєстрації або допущення такого проживання наймачем або власником цього житлового приміщення понад встановлених законом строків (тобто пропуск 3-х денного терміну) тягне накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі від двох тисяч до трьох тисяч рублів; на наймачів, власників житлового приміщення (фізичних осіб) - від двох тисяч до п'яти тисяч рублів; на юридичних осіб - від двохсот п'ятдесяти тисяч до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У Москві і Санкт-Петербурзі штрафи вище: на громадян у розмірі від трьох тисяч до п'яти тисяч рублів; на наймачів, власників житлового приміщення (фізичних осіб) - від п'яти тисяч до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на юридичних осіб - від трьохсот тисяч до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за порушення правил міграційного обліку щодо іноземних громадян та осіб без громадянства

Статті 18.8 та 18.9 КоАП РФ передбачають адміністративну за дані порушення:

Так невиконання приймаючою стороною обов'язків у зв'язку із здійсненням міграційного обліку, якщо ці дії не містять ознак кримінально караного діяння, тягне за собою накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі від двох тисяч до чотирьох тисяч рублів; на посадових осіб - від сорока тисяч до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на юридичних осіб - від чотирьохсот тисяч до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення іноземними громадянами та особами без громадянства тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від двох тисяч до п'яти тисяч рублів з адміністративним видворенням за межі Російської Федерації або без такового.В Москві і Санкт-Петербурзі тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від двох тисяч до п'яти тисяч рублів з адміністративним видворенням за межі Російської Федерації або без такого.

Які з цього можна зробити висновки? У чому основні ризики?

Хотілося б сказати що, суворість і абсурдність наших законів часто компенсується слабким контролем за їх виконанням. Міграційні органи рідко намагаються знайти подібних порушників, якщо це не пов'язано з працею нелегальних мігрантів або більш серйозними порушеннями закону. Однак, у зв'язку з проведенням Чемпіонату світу з футболу і підвищення попиту на житло в багатьох містах, де не було розвиненої туристичної індустрії, а також з огляду на слабку інформованість як населення, так і іноземних туристів, можна зробити висновок про те, що багато осіб захочуть здати і зняти житло в порушення даних вимог. У зв'язку з різким посиленням вимог та режиму безпеки контролюючі органи виявлять особливий інтерес і будуть частіше виявляти подібні порушення. При цьому в сучасному світі цифрових технологій їм це стане набагато легше - можна переглянути архів Booking.com та інших сервісів оренди житла.

При цьому також можливо, що співробітники органів внутрішніх справ і національної гвардії будуть частіше перевіряти паспорти в ході патрулювання і виявляти реєстрацію - і відповідно притягати до відповідальності. З цієї причини в разі знаходження в даних містах в цей час радимо вам носити паспорт.

Про аспекти укладення договору оренди житла з іноземними громадянами ми розповімо наступних статтях. Скласти договір оренди та інші договори ви можете за допомогою нашого сервісу: договір оренди квартири .

Що таке облік за місцем перебування і навіщо він потрібен?
Які з цього можна зробити висновки?
У чому основні ризики?
Що таке облік за місцем перебування і навіщо він потрібен?
Що нового?
Які з цього можна зробити висновки?
У чому основні ризики?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online