Електронний паспорт громадянина Росії: терміни, зовнішній вигляд, відмінності

  1. Універсальна карта як попередник нового паспорта
  2. Як буде виглядати новий паспорт?
  3. Навіщо потрібен електронний паспорт?
  4. Коли планується повна відмова від паперових паспортів?
  5. Порядок оформлення нових електронних документів?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законопроект про доцільність впровадження електронних паспортів був схвалений ще в 2013 році. Але терміни як пілотної видачі, так і масової нових документів неодноразово переносилися. Проте, росіянам не завадить знати, як буде виглядати таке посвідчення і коли, де його можна буде отримати.

Тільки до 2017 року з'явилася технічна можливість втілити проект «електронний паспорт» в життя. Під час підготовки даного масштабного дійства було виявлено неоднозначне ставлення до нововведення обивателів, а також деякі підводні камені у реалізації. Тому було прийнято рішення перенести масовий запуск на 15 березня 2018 року. Тим часом роботи з підготовки єдиних реєстрів і вирішення технічних і психологічних питань тривають.

Універсальна карта як попередник нового паспорта

Прототипом електронного посвідчення особи стала УЕК, яка з'явилася ще в 2011 році. Така картка виконала своє завдання, як універсального платіжного засобу , А в подальшому і перехідного елемента для впровадження електронних посвідчень особи.

Вся інфраструктура, що застосовується для обслуговування універсальних карт, інтегрується в нову систему, яка і буде основою для пластикових посвідчень. Адже новий паспорт - це не просто документ, який буде засвідчувати особу, але і платіжний інструмент.

Однак банківський додаток на нових картках-паспортах буде відсутній, поки дію УЕК не припиниться.

Фактично новий електронний паспорт громадянина РФ стане повноцінною заміною не лише паперовим паспортом, а й універсальної картки, інших документів. Так як емісія УЕК закінчується з січня 2017 року, спочатку на базі її інфраструктури було заплановано почати видавати вдосконалені документи.

Цікаво! Реалізувати проект раніше не було можливості, так як елементи для подібних карт вітчизняна промисловість почала випускати відносно недавно, а застосовувати іноземні забороняла ФСБ.

А ось почати видачу документів, як планувалося з січня 2017 року, не вийшло. Про це телеканалу RT повідомив радник президента Герман Клименко. Чиновник висловив надію за інформацією РБК, що видача все ж почнеться в поточному році.

Як буде виглядати новий паспорт?

Зовні електронний паспорт - це звичайна пластикова картка. Дані про власника на такій картці розміщені в візуальної та електронній формі. Причому деяка інформація буде зашифрована і зрозуміла тільки при скануванні чіпового елемента.

Особиста інформація розташована з лицьового боку картки. Взявши документ в руки, можна прочитати:

  • ПІБ власника;
  • статеву приналежність;
  • місце, а також дату народження;
  • дату, коли виданий і скільки діє документ;
  • номер паспорта.

Тут же розміщені два фото. Велика фотографія розміром 24х32 розташована зліва і виконана в кольорі. Друга, виконана за допомогою лазерного гравірування, має менші розміри і розташована з протилежного боку. Таке ж електронне фото є і зі зворотного боку картки. Тут же дублюється і номер посвідчення.

Особливі технології нанесення фотографій на різні верстви документів дозволяють його додатково захистити від підробки.

Зі зворотного боку картки обов'язково крім номера і фото відбивається:

  • код органу, який видав пластиковий зразок;
  • ІПН та СНІЛС (при бажанні власника);
  • інформацію про опікунів і представників дитини, віком до 14 років.

Головна відмінність від паперового носія - це наявність машиночитаемой записи, що складається з цифр і букв, яка засвідчує особистість. Також наявність електронного підпису, біометричних даних, що вносяться за бажанням громадянина.

У чіповий носій може вноситися й інша важлива інформація типу банківського рахунку, номера страховки і навіть групи крові.

Навіщо потрібен електронний паспорт?

При розробці проекту було враховано і міжнародний досвід щодо ідентифікації особистості. Вперше мова про ідентифікацію особистості зайшла ще в 2001 році.

У 2002 році було підписано Новоорлеанський угоду, яку підписали 188 країн. Вони підтримали ідею американців про впровадження нової технології ідентифікації - біометрії особи. Ця технологія лягла в основу сучасних біометричних і електронних паспортів.

Поширеність багатофункціональних ідентифікаційних карт в тій же Європі нерівномірна.

Питання переходу на нові пластикові зразки посвідчень особи в Росії викликав багато дискусій і пересудів.

Офіційні коментарі уряду загострюють увагу на перевагах:

  • зниженні кількості зіпсованих документів;
  • підвищенні термінів їх використання;
  • зменшенні рівня шахрайства з документами.

До того ж нові посвідчення з електронними носіями дозволять оперативно проводити різні операції, пов'язані з державними послугами і оплатою.

Коли планується повна відмова від паперових паспортів?

Перехід на нові посвідчення однозначно буде поетапним. На першому етапі планується обмінювати документи тільки за бажанням користувачів.

Слідом настане черга громадян, які досягли 14 років і які отримують посвідчення вперше. Надалі планується почати видавати такі картки з народження.

Повністю видача паперових зразків припиниться до 2025 року. А вже з 2030 року застарілий паперовий паспорт буде вважатися недійсним.

Порядок оформлення нових електронних документів?

Терміни видачі електронних документів був перенесений Постановою Уряду РФ № 315 на березень 2018 року. В даний час ведеться опрацювання єдиної бази росіян, необхідної для впровадження нової системи реєстрації.

І все ж бути готовим до обміну паперового паспорта на електронний потрібно вже сьогодні.

Важливі складові процедури:

  1. Обміном і видачею нових карток буде займатися ФМС.
  2. Звернутися в ФМС можна як за місцем прописки, так і за місцем перебування.
  3. При видачі пластикового аналога паперовий документ вилучається.
  4. Діяти пластикова карта буде 10 років, після чого вона підлягає обміну.
  5. Термін видачі нового документа за місцем прописки не перевищує 10 днів, за місцем знаходження не може перевищувати 2 місяців.
  6. Держ. мито може варіюватися в залежності від мети отримання нового паспорта: заміни, отримання при досягненні 14 років, втрати.

Читайте докладний посібник як отримати електронний паспорт громадянина РФ вже зараз.

З 2 лютого набрав чинності Постанова Уряду РФ № 1214 від 18 листопада 2016 р дозволяє отримувати росіянам будь посвідчення особи в регіональних відділеннях МФЦ , В тому числі електронні посвідчення і біометричні закордонні паспорти .

Також зміни торкнулися і справляється мита, яка на підставі ФЗ № 401 стане на 30% дешевше при отриманні будь-яких документів, що засвідчують особу.

Навіщо потрібен електронний паспорт?
Коли планується повна відмова від паперових паспортів?
Порядок оформлення нових електронних документів?
Як буде виглядати новий паспорт?
Навіщо потрібен електронний паспорт?
Коли планується повна відмова від паперових паспортів?
Порядок оформлення нових електронних документів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online