Чи веде зміна громадянства до втрати права на землю? «ПравУМ

  1. [1] Частина 10 статті 62 Земельного кодексу Киргизької Республіки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У кожного з нас є знайомі, які виїхали в Росію для отримання громадянства та повернулися вже іноземними громадянами У кожного з нас є знайомі, які виїхали в Росію для отримання громадянства та повернулися вже іноземними громадянами. Звичайно, соціальна політика Росії має оформити там пенсію, народити дітей або просто мати запасний аеродром на випадок повторення революцій.

Але знайте, що при поверненні іншим громадянином у Киргизстан, колишня батьківщина зустріне Вас рівнів. Якщо ви, їдучи, мали у власності будинок з присадибною ділянкою або земельну ділянку, то по поверненню вас чекає правовий колапс.

Земельний кодекс КР містить норму: «Право на земельну ділянку припиняється при виході з громадянства Киргизької Республіки власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення або земельної ділянки, за винятком випадку іпотечного житлового будівництва» [1] .

В результаті законодавець дає 1 рік на відчуження (продаж, дарування та ін.), Який вибув з громадянства КР земельної ділянки на користь громадянина Киргизької Республіки [2] , А право власності на будівлі зберігає за іноземним громадянином [3] .

При цьому законодавець не подумав, кому потрібна земельна ділянка з чужим будовою, і не вказав, власник будинку буде користувачем на оплатній або безоплатній основі земельної ділянки під будівлею.

У разі якщо майно не відчужене колишнім громадянином КР, то воно підлягає примусовому продажу з передачею колишньому власнику вирученої від продажу суми, або передачі у державну чи муніципальну власність з відшкодуванням колишньому власникові вартості майна, визначеної судом [4] .

В даний час більше 100 000 киргизів відмовившись від нашого громадянства в Російській Федерації, не здавши киргизькі паспорти отримали Російський паспорт. Продовжити загальногромадянський паспорт Киргизької Республіки (ID карту) в подальшому можливе не вийде, але до цього часу маючи на руках Киргизький паспорт дані особи мають право називатися громадянами Киргизстану [5] . Ще більша кількість людей будучи вже громадянами РФ проживають в Киргизстані і володіють нерухомістю (земельними ділянками).

Однак щодо наших з Росією переселенців діє інша норма, яка в цьому році припинила дію і поки не продовжено. Переселенці і члени їх сімей мають право: «залишати на території держави виїзду належне їм на правах власності рухоме і нерухоме майно, грошові вклади і активи, здійснювати в їх відношенні право володіння, користування і розпорядження.

Рухоме і нерухоме майно не може бути відчужене владі держави виїзду на підставі того, що його власником є особа, яка постійно проживає за межами держави або не є громадянином держави виїзду » [6] .

За повідомленням Державної Реєстраційної Служби при Уряді КР, місцевими реєстраційними органами не є сьогоднішній день (на 11.11.2011р.) Не з'являлися припинення права власності на нерухоме майно у зв'язку з виходом з громадянства Киргизької Республіки [7] .

Оскільки питання дуже гострий, Ви маєте право знати, що до відмови від громадянства Киргизької Республіки або відразу після придбання іншого, необхідно подбати про права на землю, щоб потім не виникло проблем. І радимо подарувати своїм близьким (одному з батьків, дітей, дружині або чоловікові, бабусі тощо) земельну ділянку разом з будовами.

Нотаріальне посвідчення договорів, предметом яких є відчуження нерухомого майна якщо стороною угоди є діти, батьки, подружжя, обійдеться в сільській місцевості 500 сом, а в міській 1000 сом; якщо стороною угоди є брати, сестри, бабуся, дідусь, онуки 1000 сом, а в міській місцевості 2000 сом.

При цьому ви маєте право знати, що відповідно до змін до Цивільного кодексу КР, договір дарування і купівлі-продажу об'єктів нерухомості не вимагає обов'язкового нотаріального посвідчення [8] і досить реєстрації договору в Держреєстру, що на третину скоротить Ваші витрати.

[1] Частина 10 статті 62 Земельного кодексу Киргизької Республіки
[2] Частина 2 статті 64 ЗК КР
[3] Абзац 2 пункту 2 статті 233-8 Цивільного Кодексу Киргизької Республіки
[4] Частина 2 ст. 283 Цивільного Кодексу Киргизької Республіки
[5] Документами, що засвідчують громадянство Киргизької Республіки, є всі типи національних паспортів громадян Киргизької Республіки, свідоцтво про народження громадянина і інші документи, що засвідчують особу громадянина Киргизької Республіки (ст. 9 Закону КР «Про громадянство Киргизької Республіки»)
[6] Підпункт (г) статті 7 Угоди від 18.07.1995 р між Урядом Російської Федерації і Урядом Киргизької Республіки про регулювання процесу переселення і захист прав переселенців (Ратифіковано постановами ЗС Жогорку Кенеша КР від 29.12.1995 року З № 288-1 та СНП Жогорку Кенеша КР від 30.11.1995 року П № 221-1)
[7] Лист Державної Реєстраційної Служби при Уряді КР від 11.11.2011 р № 5-25-28 / 3959 (Відповідь на заяву ТзОВ «Правум»)
[8] Закону КР від 30.03.2009р. № 104 «Про внесення змін до Цивільного кодексу Киргизької Республіки»

Дивіться також

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online