Податок на нерухомість

  1. Щорічний податок на нерухомість
  2. Податок на нерухомість: за що платимо?
  3. Ставка податку на нерухомість
  4. Пільги по податку на нерухомість
  5. Білі плями в пільгах з податку на нерухомість
  6. Порядок і термін сплати податку на нерухомість
  7. А якщо протягом року у нерухомості змінився власник?
  8. У нерухомості кілька власників - хто платить податок на нерухомість?
  9. У цьому розділі:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Порядок сплати податків на нерухомість до сих пір не завжди всім зрозумілий, а після прийняття Податкового кодексу питань з оподаткування стало аж ніяк не менше. Одним з головних питань, що викликають інтерес читача, залишається податок на нерухомість.

Щорічний податок на нерухомість

Податок на нерухомість поповнює місцевий бюджет, тому що належить до місцевих податків і зборів, і регулюється статтею 265 Податкового кодексу України

Платники податку на нерухомість: юридичні та фізичні особи, а також нерезиденти-власники житлової нерухомості.

Податок на нерухомість платять тільки власники житлової нерухомості. Тому, якщо Ви орендуєте квартиру або проживаєте в ній з інших підстав, податок на нерухомість Вас не торкнеться. Його вантаж лежить виключно на власника - особі, на яке оформлено правовстановлюючий документ на об'єкт нерухомості.

Податок на нерухомість: за що платимо?

Податок на нерухомість сплачують за об'єкти житлової нерухомість, тобто будівлі житлового фонду, дачні та садові будинки. Такими вважаються:

  1. Житловий будинок - капітальна будівля для постійного проживання. Вони діляться в свою чергу на житлові будинки квартирного типу та садибного типу;
  2. Житловий будинок садибного типу - будинок, що складається з додаткових (не житлових) і основних (житлових) приміщень і розташований на окремій ділянці;
  3. Прибудова до житлового будинку - частина будинку, поза контуром його несучих зовнішніх стін, яка має одну або кілька спільних з будинком капітальних стін;
  4. Садовий будинок - для літнього використання, що не відповідає норматівамдля житлових будинків;
  5. Дачний будинок - будинок для заміського відпочинку
  6. Котедж - житловий будинок з присадибною ділянкою, невеликий житлової площі для тимчасового або постійного проживання;
  7. квартира - окреме приміщення в житловому будинку, придатне для постійного проживання;
  8. Кімната в комуналці - окреме житлове приміщення в квартирі, в якому живе два і більше мешканців.

Саме за зазначені об'єкти нерухомості їх власники заплатять податок на нерухомість. Однак в цьому, як і в будь-якому іншому правилі, є винятки. Податком на нерухомість не обкладають:

  • Дачний або садовий будинок (до 1 об'єкта на платника податків)
  • Житлова нерухомість у власності територіальних громад або держави;
  • Гуртожитки (житлові будинки для колективного проживання, в т.ч. будинку для студентів, працівників і службовців, дітей, людей похилого віку; інвалідів тощо)
  • Нерухомість дитячих будинків сімейного типу (сім'я яка бере на виховання не менше п'яти дітей, позбавлених опіки або сиріт);
  • Житлова нерухомість (до 1 об'єкта на сім'ю), яка належить прийомним і багатодітним сім'ям, де виховується від трьох дітей.
  • Житлова нерухомість у зонах обов'язкового відселення та відчуження

Ставка податку на нерухомість

База для нарахування податку на нерухомість - це її житлова площа. Житлова площа - сума площ житлових кімнат (вбудовані шафи не зараховуються в житлову площу). Житлове приміщення: приміщення з опаленням в надземному поверсі, призначене для проживання круглий рік, що відповідає всім вимогам. Так, наприклад, квартира складається з житлових кімнат (напр. Двох житлових кімнат) і підсобних приміщень (кухня, передпокій, ванна кімната, душова, туалет та ін.)

Ставки податку на нерухомість встановлюються сільською, селищною або міською радою за квадратний метр житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

  • для квартир до 240м2, і житлових будинків до 500м2, податок на нерухомість - до 1% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня податкового року;
  • для квартир більше 240м2, і житлових будинків більш 500м2, податку на нерухомість - 2,7% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня податкового року.
Житлова площа Ставка податку на нерухомість за 1м2 житла Квартира Будинок ≤ 240 м2 ≤ 500 м2 Не більше 1% від мінімальної зарплати встановленої на 01 січня звітного року (у 2013 році - 11,47 грн)> 240 м2> 500 м2 2.7% мінімальної зарплати , встановленої на 01 січня звітного року (у 2013 році - від 1147 грн 2.7% = 30,97 грн)


Приклад 1. У власності юрособи квартира, житлова площа якої 260м2, і будинок площею 180м2. Припустимо, що місцевою радою встановлено ставку податку на нерухомість для будинку, що не перевищує 500м2 = 1%

В такому випадку юрособа за 2013 рік має заплатити податок на нерухомість в сумі 10116,54 грн

  • за квартиру - сума податку на нерухомість складе 8051,94 грн (260м2 х 2,7% х 1147 грн);
  • за житловий будинок - сума податку на нерухомість складе 2064,60 грн (180м2 х 1% х 1147 грн)

Пільги по податку на нерухомість

Для господарів нерухомості - фізосіб законодавці пішли на поступки, дозволивши частини цих платників уникнути сплати податку на нерухомість. Так, фізичні особи мають право на зменшення оподатковуваного площі свого житла (п.265.4.1. Податкового кодексу України).

  • Для квартири - на 120 м2
  • Для житлового будинку - на 250 м2

Але якщо метраж квартири, припустимо, 127 квадратних метрів, то за 7 квадратних метрів податок на нерухомість потрібно буде заплатити. Однак цю пільгу можна застосувати лише до одного об'єкту нерухомості один раз за звітний рік. Розглянемо приклади:

Приклад 2. У власності фізособи знаходиться один об'єкт житлової нерухомості - квартира, житлова площа якої - 75м2.
У цьому випадку господар не платить податку на нерухомість.

Приклад 3. Фізособа має у власності будинок, житловою площею - 350м2. Після застосування пільги особа повинна сплатити податок за 100 м2 житла (350 м2 - 250 м2). Припустимо, місцеві органи влади встановили максимальну ставку податку для будинку, з житловою площею не більше 500м2 - 1%.
У цій ситуації фізособі необхідно сплатити 1147 грн податку на нерухомість (100 м2 х 1% х 1147 грн).

Приклад 4. Фізособа - власник двох квартир: житлова площа першої - 40м2, а другий - 65 м2.
Незважаючи на те, що сума площі квартир вписується в пільгу (40м2 + 65 м2 <120 м2), за одну квартиру податок все одно доведеться сплатити. Адже пільгу застосовують тільки до одного житлового об'єкта.

Білі плями в пільгах з податку на нерухомість

Разом з тим в застосуванні пільг є кілька білих плям:

  1. Пп.265 Податкового кодексу України вказує, що пільгу застосовують до нерухомості, в якій фізична особа зареєстрована (прописана) або ж щасливий володар кількох житлових об'єктів може самостійно вибрати, до якого з них застосувати пільгу. Однак як це правило буде реалізовано на практиці поки не ясно. Як особа повинна повідомити податкової, що воно хоче використовувати пільгу додому, житлова площа якого - 240 м2, а не на однокімнатну квартиру площею 35 м2? Аналізуючи положення Податкового кодексу про податок на нерухомість, можна припустити, що для цього фізособам доведеться відвідати податковий орган і повідомити про свій вибір об'єкта в порядку, передбаченому для звірки відомостей, що є в розпорядженні зазначеного органу. Адже на даний момент механізм повідомлення про об'єкт, до якого фізособа хоче застосувати пільгу немає.
  2. Чи не уточнили, як використовувати пільгу стосовно об'єктів оподаткування податком на нерухомість. Вважаємо, що для всіх квартир і кімнат в комунальних квартирах буде діяти пільга в 120 м2, а для житлових будинків садибного типу, житлових прибудов до будинків, котеджів, садових і дачних будинків - 250м2.

Юросіб - власників нерухомості, на відміну від громадян, привілеями з податку на нерухомість не порадували. Тому їм доведеться заплатити податок на нерухомість за все житлові об'єкти незалежно від їх площі.

Порядок і термін сплати податку на нерухомість

Податок на нерухомість сплачується за звітний рік за місцем фізичного знаходження нерухомості:

  • а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
    • Для податку на нерухомість встановлено річний звітний період. Значить сплачувати податок і звітувати по ньому необхідно один раз на рік
    • Для фізосіб суму податку на нерухомість буде визначати податкова. Щорічно до 01 липня звітного року вона буде надсилати таким платникам податків повідомлення за місцем знаходження об'єктів нерухомості (пп.265.7.2 Податкового кодексу України). Суму податку на нерухомість, зазначену в ньому, треба сплатити протягом 60 днів з дня вручення повідомлення (абзац «а» пп.265.10.1 Податкового Кодексу).
    • Вручення повідомлення означає його особисте вручення платниця-фізособі, його законному представнику або направлення повідомлення-рішення за адресою його місця проживання або останнього відомого місцезнаходження такої особи з повідомленням про вручення. Дату отримання повідомлення-рішення проставляє на його корінці фізособа (при особистому врученні) або працівник податкової, що займається реєстрацією кореспонденції (при направленні повідомлення-рішення поштою з повідомленням про вручення).
    • Якщо поштою з яких-небудь причин не вдалося вручити платнику податків-фізособі повідомлення, це не звільняє його від сплати податку на нерухомість. Адже в такому випадку дане повідомлення-рішення вважають врученим в день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.
  • б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
    • Юрособи, на відміну від фізосіб, зобов'язані самостійно розрахувати суму податку на нерухомість за встановленими ставками, заповнити декларацію і подати її до 01 лютого звітного року (пп. 265.7.5 Податкового кодексу). Це означає, що розрахунок податку на нерухомість юросіб буде їх турботою, а не податкової служби, а в січні 2013 року юрособам, у власності яких знаходяться об'єкти житлової нерухомості, необхідно розрахувати суму податку на нерухомість і відповідним чином відзвітувати по ньому до 01 лютого.
    • Коли підприємство побудує об'єкт житлової нерухомості і введе його в експлуатацію, воно повинно подати декларацію протягом одного місяця з дня виникнення права власності на цей об'єкт. Платники податку - юридичні особи сплачують суму податку на нерухомість щоквартально рівними частинами у вигляді авансових внесків, відображені в декларації, до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом (пп. 265.7.5 та абзац «б» пп. 265.10.1 Податкового кодексу). Тобто сплатити ¼ річної суми податку юрособам доведеться до 30 квітня 30 липня, 30 жовтня і 30 січня.

А якщо протягом року у нерухомості змінився власник?

Ситуацію, коли нерухомість змінює власника протягом року, передбачили в Податковому кодексі України. В такому випадку податок на нерухомість зобов'язані сплатити і колишній, і новий власники: перший повинен сплатити податок на нерухомість за період з 1 січня до початку місяця, в якому він втратив право власності, а новий власник - за період з місяця виникнення права власності до кінця року (пп.265.8.1 Податкового кодексу).

Причому пп.265.8.2 Податкового кодексу вказує, що в даній ситуації нові власники нерухомості отримають податкове повідомлення-рішення після отримання податковою службою інформації про перехід права власності.

Тобто, податок на нерухомість необхідно сплачувати всім собственінкам об'єктів житлової нерухомості - фізичним і юридичним особам. Шляхи для зменшення об'єкта оподаткування податком на нерухомість для фізичних осіб такі:

  1. Використання пільги, яка становить 120м2 житлової площі квартири (250м2 житлової площі будинку);
  2. Фізособи, у власності яких знаходяться кілька об'єктів житлової нерухомості, можуть оформити об'єкт нерухомості на іншу особу (тоді кожен з власників зможе скористатися пільгою);
  3. Фізособи, в чиїй спільній сумісній власності знаходиться нерухомість, житлова площа якої значно перевищує пільгову, має право виділити в натурі свої частки, щоб кожен з них використовував пільгу. Однак виділити в натурі частку житла практично не завжди можливо;
  4. Фізособи - власники житлового об'єкта з великою житловою площею (тобто такий, яка в кілька разів перевищує пільгову) можуть оформити спільну часткову власність на нерухомість разом з іншими особами.

Для юросіб можливостей для маневрів набагато менше - вони мають право переоформити об'єкт нерухомості на засновника, свого співробітника, родича або інша фізособа з тим, щоб такі фізособи-власники скористалися пільгою.

У нерухомості кілька власників - хто платить податок на нерухомість?

Буває, що об'єкт нерухомості належить кільком особам одночасно. Тоді виникає питання: хто повинен сплачувати податок?

Відповідь залежить від того, яка це власність: спільна сумісна або спільна часткова. Нагадаємо, що при спільній сумісній власності на нерухомість частка кожного з власників не визначена і особи користуються такою нерухомістю спільно. Власники при бажанні можуть виділити в натурі свою частку.

Спільна часткова власність, навпаки, передбачає визначеність частки кожного з власників (1/2, 1/3 і т.д.). Причому зазначені частки вважають рівними, якщо інше не встановлено домовленістю сторін або законом. Вид спільної власності, а також частки власників прописують в правовстановлюючому документі на нерухомість.

Залежно від виду спільної власності розрізняють осіб, відповідальних за сплату податку на нерухомість.

У цьому розділі:

  • Спільна часткова власність: кожна особа сплачує податок за належну їй частку.
    • Приклад: у спільній частковій власності двох фізосіб (частка кожного ½) знаходиться квартира, з житловою площею 260м2.
      Тоді і перший і другий власники повинні сплатити податок на нерухомість за 130м2. Кожен з них може використовувати пільгу зі сплати податку на нерухомість стосовно своєї частини і заплатити податок за все за 10м2 житла.
  • Загальна спільна власність без поділу в натурі: для об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у спільній сумісній власності без поділу часток у натурі, власники своїм рішенням вибирають одну особу, яка буде платити податок. Якщо ж дійти згоди мирним шляхом не вдалося, це питання вирішується в суді.
  • Загальна спільна власність з поділом в натурі: кожен власник сплачує податок за належну йому частину. Виділення в натурі частки у праві спільної сумісної власності фактично означає її перетворення у спільну часткову власність.
    • Приклад: Квартира житловою площею 300м2 перебувала у спільній сумісній власності двох фізосіб. Один із власників захотів виділити свою частку в натурі. Власники домовилися, що частка першого становить 1/3, а другого - 2/3.
      Тоді після виділення частки перший власник повинен сплатити податок на 100м2 житла, а другий за 200м2. Причому право на використання пільги і зменшення оподаткованого на нерухомість площею має кожен з них стосовно своєї частини. Таким чином, після застосування пільги перший власник не буде сплачувати податок на нерухомість (тому що його частка менше 120м2), а другий - сплатить податок за 80м2 житла (200м2 мінус 120м2)

Основні податки в Україні: закон України "Про систему оподаткування" визначає основні принципи оподаткування в Україні, податки і збори.

До загальнодержавних податків і зборів належать ПДВ (податок на додану вартість), податок на прибуток підприємств, акцизний збір, податок з доходів фізичних осіб, рентні платежі, плата за землю, податок з власників транспортних засобів, мита та інші податки.

Місцеві податки і збори: податок на рекламу, комунальний податок, податок за право використання місцевої символіки, податок за право проведення місцевого аукціону, податок за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг і інші податки.

У нерухомості кілька власників - хто платить податок на нерухомість?
Податок на нерухомість: за що платимо?
Як особа повинна повідомити податкової, що воно хоче використовувати пільгу додому, житлова площа якого - 240 м2, а не на однокімнатну квартиру площею 35 м2?
А якщо протягом року у нерухомості змінився власник?
У нерухомості кілька власників - хто платить податок на нерухомість?
Тоді виникає питання: хто повинен сплачувати податок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online