Улюблена гра Дональда Трампа

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Незабаром після обрання Дональда Трампа Президентом США стало широко відомо про його пристрасному захопленні грою в гольф. Гольф дійсно по праву вважається улюбленою грою мільйонерів і мільярдерів. У світовій індустрії гольфу - і як професійного спорту, і як захоплення любителів - обертаються величезні гроші. Тільки на екіпіровку щорічно витрачається понад $ 10 млрд, а в цілому світовий оборот гольф-індустрії оцінюється в $ 65 млрд. Зірки гольфу регулярно входять в усі рейтинги найбагатших спортсменів світу. У нинішньому році гольф повернувся в програму літніх Олімпійських ігор. Hubs не міг пройти повз цієї популярної, але доступною далеко не всім гри.

Гольф як спорт

Гольф зародився в XV столітті в Шотландії як розвага пастухів, заганяє своїми палицями овечі катишки в Суслікова норки. У XIX столітті були оформлені сучасні правила гри, в якій потрібно пройти дистанцію на поле певних параметрів, заганяючи м'ячик в лунки ключками і намагаючись затратити найменше число ударів.

Як гра на свіжому повітрі, що не вимагає спеціальних фізичних даних і не залежить від віку, гольф згодом став улюбленим дозвіллям аристократів - подібно тенісу або крикету. Джентльменські коріння позначилися на створенні і дотриманні гольф-етикету, зведення правил, розпорядчих чесну поведінку під час гри. Гра в гольф дає прекрасну можливість для неспішного спілкування в хорошій обстановці.

«Кожен з нас випускає пар по-своєму, - каже Дональд Трамп. - Всім нам час від часу потрібно позбавлятися від напруги і міняти напрям думок. Кожен вибирає той спосіб, який найкраще підходить саме для нього, і це правильно, якщо такий вибір не йде на шкоду самій людині або іншим. Ось чому я так люблю гольф. Гольф - гра, яка вимагає роздумів, але в той же час вона дозволяє повністю розслабитися. Під час гри мій розум повністю відкривається для нових можливостей. На поле для гольфу я можу вирішувати складні проблеми ».

Не дивно, що гольф досить скоро встав на професійні рейки. З 1860 року проводиться найстаріший у світі турнір - Відкритий чемпіонат Британії, відомий просто як The Open Championship. Рівно сто років тому, в 1916 році, в США була створена Професійна асоціація гольфістів (PGA). Сьогодні головними професійними турнірами серед гольфістів-чоловіків є Мастерс, Відкритий чемпіонат США (US Open), Відкритий чемпіонат Британії та чемпіонат ПГА (PGA Championship).

(Див. Таблицю «Головні світові турніри з гольфу»)

У 2016 році після 112-річної перерви гольф знову увійшов в програму літніх Олімпійських ігор. У Ріо-де-Жанейро пройшли турніри серед чоловіків і жінок, чемпіонами стали Джастін Роуз (Великобританія) і Пак Ін Бі (Південна Корея).

В силу залученості в гольф впливових бізнесменів цей спорт став предметом уваги мас-медіа, а його зірки, особливо в телевізійну епоху, почали заробляти великі гроші. Топ-гольфісти заробляють як на призових від виступів на турнірах, так і на доходах від реклами. Згідно з даними видання Golf Digest, в 2015 році тільки 30% доходу у гольфістів з топ-50 світового рейтингу склали призові від змагань. Решту грошей, а мова йде про суму $ 446 млн, вони заробили за межами полів.

(Див. Таблицю «Топ-10 найбагатших гольфістів всіх часів»)

Американець Тайгер Вудс довгий час вважався одним з найбагатших спортсменів світу. Саме з його приходом в професійний гольф почалася відлік нової фінансової ери. І якщо тоді, в 1995 році, найуспішніший гольфіст Грег Норман заробляв на рік $ 1,6 млн, то в 2015 році 22-річний Джордан Спить підняв $ 23 млн тільки на турнірах. А сам Вудс в 2015 році на призових заробив всього $ 550 тис., Зате на рекламних і спонсорських контрактах збагатився на $ 48 млн.

(Див. Таблицю «Топ-10 гольфістів з найвищим заробітком в 2016 році»)

Таблицю «Топ-10 гольфістів з найвищим заробітком в 2016 році»)

Гольф як бізнес

Гольф по визначенню - задоволення не з дешевих. Середня вартість облаштування класичного поля для гольфу на 18 лунок знаходиться на рівні $ 5 млн. Гравцям необхідно розщедритися на екіпіровку та оснащення, де цифри також вражають. Так, комплект ключок обходиться приблизно в $ 2000-3000 (хоча, звичайно, можна купити ключки були у вжитку, тоді їх ціна буде набагато нижче). Сумка для зберігання інвентарю обійдеться в $ 200-500, комплект м'ячів - в $ 20-60, майка поло (є обов'язковою умовою відвідування поля) - не менше $ 100, спеціальні черевики з шипами - $ 100-500, рукавичка - від $ 10 і т.д.

Саме тому формою існування гольфу є гольф-клуби, членство в яких обходиться в круглі суми. Кошти йдуть на утримання полів, проведення турнірів і всіляких заходів.

Основний бізнес в гольфі пов'язаний з полями. При тому, що проектування обладнання поля за всіма вимогами стоїть дуже дорого, а окупність становить 5-6 років. Додайте сюди вартість земельних ділянок. Зате наявність поля для гольфу, будучи частиною більш масштабного девелоперського проекту, сприяє зростанню вартості вхідних у нього об'єктів. Примикає до поля житло продається швидше і за вищими цінами. Як свідчать результати багаторічних спостережень, гольф сприяє підвищенню попиту на готелі та апартаменти. Наявність поля для гольфу може використовуватися як інструмент позиціонування для зведення дорожчих і елітних об'єктів.

Нарешті, професійно спроектоване, побудоване і кероване поле може саме по собі приносити хороший дохід. За даними дослідження компанії KPMG, бажання збільшити додану вартість сусідніх об'єктів нерухомості стало причиною будівництва поля для гольфу в 39% випадків, а в третині випадків основною метою було отримання прибутку власне на грі.

У багатьох країнах поля для гольфу є важливою частиною туристичного та ресторанно-готельного бізнесу. Пов'язані з гольфом турніри і заходи збирають в світі більше $ 2 млрд на рік. Обсяг ринку гольф-туризму, який особливо швидко зростає в Азії і на Близькому Сході, перевищує $ 1 млрд.

Всього полів для гольфу в світі сьогодні налічується понад 34 тис. Більшість проектів реалізується в традиційних для гри регіонах - Північній Америці і Європі, але відзначається зростання в Азії, перш за все - за рахунок Китаю. До речі, Дональд Трамп побудував по світу 17 полів.

(Див. Таблицю «Топ-10 країн з найбільшою кількістю полів для гольфу»)

У бізнесі, пов'язаному безпосередньо з грою в гольф, теж обертаються великі гроші. За даними дослідження американської компанії Golf Datatech, в 2014 р обсяг світового ринку екіпіровки для гольфу (ключки, м'ячі, сумки, рукавички та взуття) склав $ 8,65 млрд. Перше місце на ньому з 40,7% зайняли США, де кількість гравців перевищує 24 млн, а полів - близько 15 000. у цілому продажу елементів екіпіровки склали $ 3,5 млрд, у тому числі ключок - $ 1,8 млрд і м'ячів - $ 760 млн. За США слід Японія (24,3%), де близько 8 млн гравців витрачають на екіпіровку $ 2,1 млрд, потім з великим відривом йдуть Корея (7,1%), Великобританія (5,2%) і Канада (4,6%), де в гольф грає більше 15% населення проти 5-8% в інших провідних країнах.

Дані про продажі одягу для гольфу не збиралися, але на основних ринках, таких як США і Японія, вони рівні приблизно 25-35% від продажів екіпіровки. Якщо в світі співвідношення аналогічне, продажу одягу становлять $ 2,2-3 млрд на рік, робить висновок Golf Datatech.

Гольф як відображення життя

Дослідження британського банку HSBC «Концепція розвитку гольфу до 2020 року» відзначає, що розвиток гольфу визначають ті ж тренди, які формують майбутнє всієї планети в цілому. Йдеться про зміщення центру в Азію, зростанні участі жінок, урбанізації та розповсюдженні цифрових технологій.

Опитування показують, що максимальний інтерес до гольфу сьогодні відзначається в Кореї і Таїланді, а найбільше зростання будівництва полів в найближчі п'ять років чекають в Китаї і Індії.

Відзначається прихід гольфу із заміських клубів в міста і пов'язане з цим спрощення гри і будівництво полів з 10 лунками замість традиційних 18.

Участь в гольфі все більшої кількості жінок веде до того, що власникам гольф-клубів потрібно переобладнати приміщення так, щоб вони підходили швидше для сімейного відпочинку, ніж для чоловічого проведення часу.

Ще один набирає силу фактор - поширення гаджетів і програм, які дозволяють гравцям, наприклад, визначити відстань до лунки, необхідну силу і напрям удару, моментально завантажити свої результати в інтернет. Організатори ігор отримали можливість використовувати технології для демонстрації та пояснень при трансляції партій.

В Україні гольф теж відображає життя - але вже нашу, з її специфікою і реаліями. Гольф в нашій країні динамічно розвивався до кризи. Але потім проблеми в економіці, а потім - ситуація, пов'язана з АТО (в Луганську працював один з провідних гольф-клубів країни), опустили український гольф до вельми скромного рівня. Сьогодні в Україні функціонують два клуби в Київській області, клуб в Харкові і Гольф-центр з навчальним полем в Києві.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online