"Лахта-центр" витріщивши в інфраструктуру

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Газпромовскую голку не рятує від критики навіть те, що компанія готова вкласти мільярди в розвиток "соціальних просторів".

26 січня 2016 року у засіданні міського уряду проект будівництва комплексу будівель і споруд Газпрому поблизу "Лахта-центру" визнаний стратегічним інвестиційним проектом міста, а сам Газпром - стратегічним інвестором Петербурга.

Пояснимо: статус стратегічного інвестора визначено місцевим законом СПб, прийнятим у 2008 році: "Про стратегічні інвестиційні проекти, стратегічних інвесторів і стратегічних партнерів Санкт-Петербурга". Стратегічними визнаються партнери, що підвищують інвестиційну привабливість міста. Цей пункт міського закону, який не має чітких критеріїв привабливості, підкріплений вимогою грошового еквівалента. В "стратегії" може брати участь той, хто здатний вкласти в розвиток охорони здоров'я, освіти, культури, фізкультури і спорту, науки та інноваційної діяльності не менше 1,5 млрд руб., В розвиток промисловості, транспортно-логістичного комплексу - не менше 3 млрд руб ., в інші інвестиційні проекти - не менше 15 млрд руб.

Доповідь по партнерству з "Лахта-центром" на засіданні уряду зробила голова Комітету з інвестицій Ірина Бабюк. За її словами, навколо вежі "Лахта-центру" планується будівництво трьох бізнес-центрів загальною площею 257 тисяч квадратних метрів, підземних паркінгів загальною площею 88,6 тисяч квадратних метрів, а також прогулянкових зон, парків, об'єктів культури і спорту. Сукупний обсяг інвестицій з 2016 по 2020 рік складе 29,8 млрд руб. Податкові платежі від цього комплексу очікуються "у перспективі 10 років близько 9 млрд руб.", Цитує слова Бабюк офіційний сайт Смольного 26 січня.

Раніше, 13 січня, учасники публічних слухань в адміністрації Приморського району не схвалили бажання Газпрому прирізати до інфраструктури "Лахта-центру" 3,9 га від парку 300-річчя Санкт-Петербурга. Крім того, ні городяни, ні експерти не згодні з висотою споруди: 462-метрова вежа, спадкоємиця скандально відомого "Охта-центру", обіцяє стати рекордсменом циклопічних споруд не тільки в Росії, але і в Європі. Попереднім досвідом була вежа "Федерація" в Москві висотою 343 метри.

Нове висотна споруда вже піднімається на узбережжі низинного Лахтинська розливу. Загальна вага вежі разом з її майбутніми мешканцями, оргтехнікою, меблями та канцелярським приладдям заявлений в 670 тисяч тонн. Опорою під неї в глинистий грунт Лахті були забиті 264 палі діаметром 2 м і глибиною до 82 м. Щотижня вежа виростає на один поверх, зараз їх 15.

Вежа буде мати "скручується і витріщає" форму - саме так сказано на сайті "Лахта-центру". Говорячи буденними словами, вежа споруджується зі складними похилими фасадами. По всьому фасаду будуть влаштовані точки фіксації мийних колисок. "Загальний час миття скла в башті - 94 дня. У бригаді - 20 осіб. Мийка фасадів двох корпусів - 119 днів зовні і 104 - всередині", - таке опис майбутніх трудовитрат стратегічного інвестора. Пояснимо: на бетонний "стакан", заливка якого дійшла зараз до 15 поверхів, буде нанизаний каркас, заповнений гнутими склопакетами розміром 2,8 на 4,2 метра, кожен вагою близько 740 кг. Саме з цього фасаду і стануть регулярно снувати люльки з мийниками вікон.

Верхівку хмарочоса - армований шпиль в 140 метрів - віддадуть на постійне обслуговування загону промислових альпіністів. У вежі планують влаштувати інноваційну систему пожежогасіння, що актуально з урахуванням пожеж, які не раз спалахували в московській "Федерації".

28 січня на прес-конференції представники петербурзького ІКОМОС - Міжнародної ради зі збереження пам'яток і визначних місць, що співпрацює з ЮНЕСКО, - представили свої заперечення проти 462-метрової вежі, які не стосуються фінансової сторони її спорудження та обслуговування. Були продемонстровані дані візуальних досліджень про вплив вежі на чепурні види Петербурга. Хоча вежа і будується за дев'ять кілометрів від історичного центру міста і формально не має відношення до охоронюваного ЮНЕСКО об'єкту під назвою "Історичний центр Санкт-Петербурга і пов'язані з ним групи пам'яток", проглядатися "газпромівська голка" буде від голки Адміралтейства.

"Для любителів фотошуток заготовлений цікавий ракурс з Мідний вершник: серед точок огляду з історичного лівого берега Неви, з Олександрівського саду, є така, при якій долоню витягнутої руки Петра I як би наколюється на вістрі вежі" Лахта-центру ", - розповідає про результати візуальних досліджень архітектор Павло Ніконов, член ради ІКОМОС СПб, директор бюро межування міських територій ЗАТ "Петербурзький НІПІград", фахівець з ландшафтно-візуальному аналізу.

фото ІКОМОС

Павло Никонов і інші експерти ІКОМОС виконали покроковий перегляд виду на правий берег Неви з лівого берега: на всій його довжині, від середини Смольний набережній до кінця Англійської. За словами експертів, проілюстрованим фотоколажами, "всюди силует нового об'єкта буде вступати у взаємодію з існуючими домінантами, головною з яких є шпиль Петропавлівського собору". Зі шпилем Петропавлівки він складе дует, з ростральних колонами Стрілки Василівського острова - тріо. "Також вид вежі змінить панорами пейзажу, що відкривається з приміських палацово-паркових ансамблів північної столиці".

В залежності від часу доби висотна будівля буде міняти колір: яскраво освітлене в ночі, воно затьмарить історичні домінанти міста. Так вважають експерти ІКОМОС, яким не представляється вірним впровадження нового символу Петербурга у вигляді заскленої голки Газпрому. Оцінка петербурзьких експертів ІКОМОС показала: зниження висоти вежі хоча б до 123-133 метрів не настільки фатально позначиться на міському пейзажі. В останньому випадку історичний профіль Петербурга збережеться з домінантою у вигляді шпиля Петропавлівського собору.

"Якщо Петербург зумів відмовитися від майже 400-метрової газпромівської вежі" Охта-центру ", то чому він не в змозі обмежити висоту" Лахта-центру "?" - розмірковують експерти ІКОМОС. Павло Ніконов, а також Сергій Горбатенко, історик архітектури і голова ІКОМОС СПб, призводять і інші приклади зниження висотності будувалися будівель. Серед них - обмеження висоти готелю "Радянська" в 1960-х роках: тоді в місті перелякалися не так деформації панорами Фонтанки, скільки виду на Адміралтейські верфі, здатні відкритися погляду інтуриста. У наш час відомий демонтаж верхніх поверхів житлового комплексу "Фінансист" на Василівському острові: забудовник почув критику градозащітнікі, що звернули увагу на те, що "Фінансист" вторгся в панораму Стрілки Василівського острова. З прикладів по периферії міста відомий досвід зниження висотності в Калінінському районі: вежа ЦНДІ робототехніки на Тихорєцькому проспекті, 21, що будувалася з 1975 по 1986 рік. За первинним проектом висота цієї вежі у вигляді ракети становила 105 метрів, але при будівництві її знизили до 65. Тобто дуже часто перебували і причини, і можливості реально знизити планку амбіцій забудовника.

Quot;Якщо Петербург зумів відмовитися від майже 400-метрової газпромівської вежі" Охта-центру ", то чому він не в змозі обмежити висоту" Лахта-центру "?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online