Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну: правила зонування простору

  1. «Перестановка» стін: що ми отримаємо в результаті?
  2. Проблеми висвітлення: вікна в житлових приміщеннях необхідні
  3. Зонуємо простір: прості і складні перегородки
  4. Питання ергономіки: раціональне використання простору
  5. Коли сам собі не перешкода: умовний поділ
  6. Як правильно вчинити з кухнею?
  7. Варіанти: де брати корисні «квадрати»
  8. Квартири з високими стелями: використовуємо обсяг
  9. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли назріває гостра необхідність у вирішенні житлового питання, для багатьох навіть скромна однокімнатна квартира здається великим щастям. Але життя наполегливо диктує свої правила, сімейство розширюється, і потрібно трохи більше ізольованих приміщень, ніж одна кімната.

При неможливості поміняти наявне житло на більш просторе, не залишається нічого іншого, як «однушку» розділити на дві, нехай навіть дуже невеликі, кімнати. В рамках цієї статті ми розглянемо заходи, які можна для цього зробити, дамо ряд корисних рекомендацій, а також поговоримо про те, чого не варто робити при переплануванні однокімнатної квартири в двокімнатну.

Насправді, цілком можливо організувати внутрішній простір квартири таким чином, щоб використовувався кожен сантиметр корисної площі, і дизайнери, відповідаючи на численні запити, не втомлюються пропонувати свої варіанти. Однак варто пам'ятати, що будь-яке перепланування має свої нормативні обмеження, і, щоб уникнути проблем з оформленням документації і навіть конфліктів з законом, довірити розробку проекту змін краще грамотних фахівців, які знають будівельні норми і правила. Дизайнер інтер'єру, якщо він не навчався в профільному вузі, може просто не знати всіх тих нюансів, які можуть привести до неможливості узаконити перепланування .

«Перестановка» стін: що ми отримаємо в результаті?

Зрозуміло, підсумком ремонтних робіт в даному випадку має стати перетворення однокімнатного житла в умовну «двушку», проте конкретні параметри приміщень залежать від призначення. Як правило, що утворилися приміщення за своїм призначенням розподіляються наступним чином:

• Спільна кімната і спальна зона;

• Вітальня і дитяча кімната;

• Загальна приміщення і робочий кабінет.

Вибираючи відповідний варіант перепланування, варто визначитися з тим, наскільки радикальною буде реконструкція і відразу оцінити витрати. Плануючи зміни, важливо пам'ятати про те, що:

  • Несучі стіни чіпати не можна;

  • Кожне з отриманих приміщень повинно мати достатньо природного освітлення.

Перенесення дверей, зміни в кухонної і санітарної зонах, перетворення зміни всієї квартири вимагають попереднього проектування, погоджень і внесення змін в технічний паспорт.

Проблеми висвітлення: вікна в житлових приміщеннях необхідні

Головне нормативне обмеження, пов'язане з перетворенням однокімнатного житла в двокімнатну квартиру, стосується саме природного освітлення. Нормативних вимог категорично заборонено залишати житлові приміщення без денного світла, а переважна більшість кімнат стандартних «одиничок» мають лише одну стіну з вікном або відразу з виходом на балкон. При цьому кімната не настільки простора, щоб, розділивши її вздовж і залишивши по половині вікна в кожному з утворених приміщень, отримати повноцінні кімнати, де можна поставити меблі. У вузьких приміщеннях не дуже комфортно перебувати, і в більшості випадків, при уявній простоті такого варіанту, від нього доводиться відмовитися.

В цьому випадку залишається єдине рішення: верхня частина стіни (а краще - вся стіна) повинна бути прозорою або напівпрозорої, щоб природне світло, проникаючи через вікно, забезпечував висвітлення розділених приміщень.

Щоб зберегти високий рівень звукоізоляції, замість перегородки можна встановити склопакет, а для повної відокремленості приміщень досить подбати про якісну завіси. Звичайно, такий варіант обійдеться дорожче, зате вимоги про проникнення сонячного світла в обидві кімнати будуть повністю дотримані, а для більшого комфорту варто додатково продумати систему штучного освітлення.

Зонуємо простір: прості і складні перегородки

Якщо ж площа приміщення дозволяє, можна швидко, порівняно дешево і без погоджень встановити надійну перегородку з гіпсокартону з дверима в будь-якому зручному місці. У ролі несучого елемента такої конструкції виступає звичайний металевий профіль. Для більшого комфорту можна між листами зробити звукоізоляційний шар. Після завершення робіт, які є досить нескладними і під силу більшості досвідчених майстрів, можна відразу облаштовувати отримані кімнати. Якщо в подальшому захочеться реалізувати інші ідеї або знадобитися продати квартиру - простіше повернути її в початковий стан, ніж вносити зміни в техпаспорт, перегородку нескладно демонтувати.

Замість перегородки можна також використовувати шафа-купе, куди заодно можна скласти величезну кількість корисних речей. Величезна кількість компаній пропонують послуги з виготовлення та встановлення таких конструкцій, причому обмежень для конфігурації практично немає. Краще, якщо шафа буде відкриватися з двох сторін, щоб вмістом могли користуватися мешканці кожного з приміщень.

Як варіант - прямо в шафі можна зробити двері і невеликий засклений отвір для проникнення денного світла.

Питання ергономіки: раціональне використання простору

Після перетворення однокімнатної квартири в двокімнатну, приміщення виявляються більш ніж компактними, а значить, доводиться економити буквально кожен квадратний сантиметр. При цьому важливо приділити увагу буквально кожному скриньки і полички, щоб всі елементи інтер'єру були розташовані правильно і дуже зручно.

  • Дизайнери рекомендують відмовитися від орних дверей на користь розсувних, заощадивши тим самим близько метра корисної площі і забувши про ризик зачепити когось, різко відчинивши двері в тісній квартирі.

  • Шафа-купе, розглянутий вище, дозволить вирішити максимум проблем зі зберіганням різноманітних речей.

Особливої ​​уваги потребують ситуації, коли одне з приміщень планується використовувати в якості дитячої кімнати. Під неї варто відвести ту частину квартири, яка має вікно, оскільки для оптимального росту дітям треба більше повітря і природного світла.

Коли сам собі не перешкода: умовний поділ

Буває, що квартиру займає тільки одна людина, якій для більшого комфорту хочеться отримати окреме приміщення для спальні або робочого кабінету - не кожен може себе налаштувати на роботу у власній спальні, де все розташовує до спокійного відпочинку. В цьому випадку можна не встановлювати глуху перегородку зі звукоізоляцією, а, наприклад, вибрати гарний, зручний і функціональний стелаж і розділити приміщення з його допомогою.

Такий предмет інтер'єру можна замовити досвідченому майстрові, який зможе оформити його цікавими дверцятами зі склом, вітражами або дзеркалами. Розмістивши на полицях речі, які приємні і дороги, поставивши квіти і різні сувеніри, при творчому підході можна перетворити одну із зон в чудову кімнату для роботи або навпаки, для відпочинку.

Для самотньої людини варіантів зонування може бути безліч, все залежить від потреб і переваг. Оскільки в даному випадку мова йде не про звукоізоляцію і можливості самоти, можна обмежитися умовними роздільниками. Реалізація таких рішень порівняно недорога і проста у виконанні.

Як правильно вчинити з кухнею?

Якщо тільки зміни простору всередині кімнати недостатньо, і хочеться радикальних перетворень у всій квартирі, багато питань і складнощів викликає перепланування кухні. Звичайно, все залежить від вихідної конфігурації і особливостей самого приміщення, а також від готовності власників жертвувати частиною площі кухні (які, як правило, і так не особливо просторі) заради більш просторих кімнат.

Найбільш поширений варіант у багатьох сучасних «однушках» - поєднання кухні з вітальнею з подальшим виділенням зон під місце для сну, дитячого куточка або робочого столу. При цьому важливо розуміти, що, якщо в квартирі встановлена ​​газова плита, хоча б символічна двері, що відокремлює житлову зону від кухні, потрібно буде встановити обов'язково.

Крім того:

  • Необхідно подбати про дуже потужною витяжці, щоб захистити житлову частину кімнати від поширюються запахів;

  • Зносити стіну між кімнатою і кухнею можна лише в тому випадку, якщо вона не є несучою.

Варіанти: де брати корисні «квадрати»

Часто вдається звільнити корисні квадратні метри, правильно задіявши коридор, позбувшись від комори і поєднавши санітарний вузол. Не виключено, що доведеться принципово по-іншому розподілити побутову техніку. У будь-якому випадку, жителям багатоповерхівок колишніх років споруди доведеться пам'ятати, що межі кухні і санвузла «мокрі зони» не можуть зміщуватися довільно і значно виступати за межі таких же зон у сусідів зверху і знизу - ці зони повинні завжди розташовуватися згідно з проектом, за яким зводилося будівлю.

Цікавим варіантом є поєднання кухні з лоджією. Робота ця досить трудомістка і копітка, вимагає проектування, узгодження і майстерного виконання, але результат однозначно того варте. Балконні зони в принципі мають величезний потенціал для благоустрою, і цей потенціал задіюється далеко не завжди. При достатньому утепленні ці приміщення цілком можна зробити житловими.

У найбільш виграшному положенні виявляються власники навіть невеликих квартир в новобудовах, де спочатку передбачена вільне планування. Кожен власник такого житла може вибрати між вільної студією і створенням будь-якої кількості перегородок (не забуваючи про «мокрих зонах» і інші обмеження). Однак не у всіх фантазія і просторове мислення розвинені настільки сильно - багато хто просто не уявляють, як правильно облаштувати простір. В цьому випадку краще не шукати готові рішення, а закликати на допомогу дизайнера, який врахує особливості і потреби кожного з домочадців.

Квартири з високими стелями: використовуємо обсяг

В історичних районах великих міст і в деяких «свіжих» новобудовах можна виявити квартири, де дуже високі стелі, в деяких випадках висота приміщень може досягати трьох і навіть чотирьох метрів. Існують будівлі, проектувальники яких з певних причин не економили на висоті приміщень. Сучасні мешканці таких «одиничок» цілком можуть облаштувати собі двоповерхову житло - надбудову можна використовувати під облаштування спальних зон або дитячого куточка.

А що робити власникам квартир зі стандартною висотою стель? Можна використовувати описаний підхід в дещо видозміненому вигляді - комбінувати зони різного призначення з урахуванням не тільки площі, а й обсягу. Так, над зоною, де знаходиться робочий стіл, цілком можна створити надбудову для облаштування спального місця.

Звичайно, проведення таких робіт вимагає докладних розрахунків, ретельної підготовки і істотних витрат. Важливо, щоб навантаження на несучі конструкції була оптимальною, а сам другий поверх або надбудова витримували досить великі навантаження.

У «двоповерховому» житло важливо подбати про освітлення верхньої частини, а також - про достатньої вентиляції. При необхідності доведеться встановити додаткову кліматичну систему. Коли всі питання будуть вирішені, квартира з настільки сміливою плануванням виявиться дуже комфортною.

висновок

Таким чином, перетворення однокімнатної квартири в двокімнатну може стати оптимальним рішенням для дуже багатьох сімей. Важливо просто зважитися на цей крок і прорахувати всі нюанси - як правило, при не дуже високих витратах знаходяться реальні можливості для істотного покращення якості життя.

І, наостанок, корисну пораду: краще довірити всі роботи висококласним фахівцям і своєчасно вирішити всі питання, пов'язані з документальним оформленням перепланування.

«Перестановка» стін: що ми отримаємо в результаті?
«Перестановка» стін: що ми отримаємо в результаті?
Як правильно вчинити з кухнею?
А що робити власникам квартир зі стандартною висотою стель?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online