Оренда або іпотека: що вигідніше?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідь на питання, чи потрібен людині будинок, цілком очевидний. Але чи є сенс при обмежених коштах витрачатися на покупку власного житла, коли його можна просто знімати? Або все-таки варто оформити іпотечний кредит, купити квартиру і півжиття банку відстібати відсотки?

Давайте для початку розберемося в плюсах і мінусах іпотечного і орендного житла.

плюси оренди

1) Не потрібно мати солідні накопичення, тільки суму на кілька місяців орендної плати. Не потрібно витрачатися на ремонт, купувати меблі і предмети побуту.

2) Чи можеш переїжджати скільки завгодно раз. Змінив місце роботи - перебирайся ближче до нової. Набрид район - зміни його на інший. Стала зависока ставка орендної плати - знайди житло простіше і дешевше.

Підібрати квартиру для найму

мінуси оренди

1) Немає свого кута. Все «дядькове». І власник може попросити тебе з'їхати, якщо у нього змінилися обставини.

2) Розмір орендної плати може серйозно вирости. А немає грошей - втрачаєш житла.

плюси іпотеки

1) Своя квартира. (Правда, поки ти за неї не розрахувався, вона знаходиться в заставі у банку. Але ти можеш в ній жити, робити ремонт і обставляти по своєму смаку, маєш право в ній зареєструватися.)

2) Чи можеш продати квартиру ( хоча існують нюанси ) І виручити грошей, наприклад, якщо більше немає можливості обслуговувати кредит або змінилися життєві обставини.

мінуси іпотеки

1) Потрібні накопичення на перший внесок, а також гроші на поточний ремонт, на комунальні послуги, придбання меблів та ін.

2) Потрібно своєчасно вносити іпотечні платежі, не допускаючи прострочень.

Так що ж вигідніше? Відповідь на це питання лежить швидше в області психології, ніж фінансів.

Якщо ви молода людина або юна діва, недавно покинули батьківське гніздо, то, безумовно, оренда - це те, що вам потрібно. Можете вибирати для проживання різні райони, міста і навіть країни: вас ніщо не тримає, ви досліджуєте світ, шукаєте своє місце під сонцем. А якщо раптом за житло платити стане нічим, є тил в особі мами-тата, які візьмуть своє чадо назад з відкритими обіймами.

Студентка йде в іпотеку З предками жити добре, але я все-таки вже студентка Студентка йде в іпотеку З предками жити добре, але я все-таки вже студентка. Дівчина доросла. У всякому разі, себе такою вважаю. >> На нашу думку, у кожної людини, що живе на орендованій квартирі, має бути місце, куди він зможе повернутися, якщо щось в його житті піде не так. Неважливо, в квартиру в величезному місті або в будиночок в селі. Ну а якщо з якихось причин подібного острівця спокою у вас за спиною немає, то доцільно докласти зусиль, щоб обзавестися власною житлоплощею .

Ну а якщо з якихось причин подібного острівця спокою у вас за спиною немає, то доцільно докласти зусиль, щоб   обзавестися власною житлоплощею

Також про це варто подумати, коли ви створили сім'ю і у вас з'явилися діти . Плюси проживання в орендованому житлі відразу випаровуються. Вам більше не потрібна мобільність і зміна дислокації, ви прив'язані до певного місця - діти відвідують конкретні садок і школу, грають у дворі зі своїми друзями.

Материнський капітал: як витратити півмільйона Розмір материнського капіталу вже четвертий >>   І вам буде здаватися, що гроші, які ви справно вносите за орендовану квартиру, йдуть як ніби в нікуди Материнський капітал: як витратити півмільйона Розмір материнського капіталу вже четвертий >> І вам буде здаватися, що гроші, які ви справно вносите за орендовану квартиру, йдуть як ніби в нікуди. А пройшовши шляхом іпотечного позичальника і відраховуючи банку суми, цілком порівнянні з орендною платою, ви врешті-решт стали б щасливим володарем власних квадратних метрів.

Міркувати-то добре, скажете ви, а гроші де? Давайте подивимося.

Для прикладу ми взяли однокімнатну квартиру 33,4 кв. м в брежневка біля станції метро «Міжнародна».

Її ринкова вартість на даний момент - 3,6 млн руб. Щомісячний платіж при покупці в іпотеку на 20 років з першим внеском 30% - 23,5 тис. Руб. (За 20 років - 6,72 млн руб., Переплатимо майже в два рази). А якщо ми таку квартиру знімемо, то щомісяця будемо віддавати 20 тис. Руб. (За 20 років набіжить сума 4,8 млн руб., А можливо і більше - орендні ставки зростають слідом за інфляцією).

У будь-якому з цих випадків за 20 років ми віддамо суми, які набагато перевищують вартість самої квартири. Тільки в першому - її отримаємо у власність, а в другому - так і залишимося ні з чим. Як видно, щомісячні виплати і при іпотеці і при оренді цілком порівнянні. але в наших розрахунках ми виходили з наявності коштів на початковий внесок - близько 1 млн руб., а він щось для багатьох громадян якраз і є проблемою.

Тому, у кого немає ніяких заощаджень, доведеться подумати, де ще взяти гроші (іпотека з нульовим внеском зараз практично не зустрічається). Можливо, у вас є інша нерухомість - продайте її. Попросіть фінансової допомоги у родичів. Певні категорії громадян можуть розраховувати на отримання субсидій від держави .

Якщо жоден із запропонованих варіантів вам не підходить, але бажання стати власником своєї квартири не покидає - починайте збирати. Певні суми можна класти на депозит з можливістю щомісячного поповнення. Деякі громадяни і відносно невеликі накопичення відразу вкладають в нерухомість.

Наш колега, наприклад, не маючи можливості придбати простору сімейну квартиру, купив для початку студію (з залученням позикових коштів). Поки гасив іпотеку, її здавав, а сам проживав при цьому в знімній трійці. А тепер після продажу студії замахнувся і на власну двокімнатну. Адже жити в орендованій квартирі і збирати гроші на свою цілком реально.

Коли і ви зважитеся на придбання власної квартири або кімнати в Петербурзі, заходите на наш сайт BN.ru і вибирайте. У нас ви знайдете безліч цікавих варіантів.

До речі, якщо вам необхідно подати оголошення про продаж вашої нерухомості, на нашому сайті це можна зробити абсолютно безкоштовно. Подробиці можна дізнатися тут .

Текст: Тетяна Вороніна Фото: Unsplash.com

Але чи є сенс при обмежених коштах витрачатися на покупку власного житла, коли його можна просто знімати?
Або все-таки варто оформити іпотечний кредит, купити квартиру і півжиття банку відстібати відсотки?
Так що ж вигідніше?
Міркувати-то добре, скажете ви, а гроші де?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online