Парк Олександрія в Петергофі

  1. пейзажний парк
  2. палац Котедж
  3. Фермерський палац
  4. Готична капела (Церква Олександра Невського)
  5. Нижня дача
  6. Палацова телефонна станція
  7. фельд'єгерською будиночок
  8. Нова ферма

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Адреса: г.Петергоф

Режим роботи: 9.00-20.00

Вартість: 100-200

Своїй появі на міській карті Петергофа цей палацово-парковий ансамбль зобов'язаний Миколі Першому, облаштувати на цих занедбаних землях невелике сімейне маєток типу дачі і подароване дружині Олександрі Федорівні, чиє ім'я і перейшло в назву паркового ансамблю.

Палац Котедж в Петергофском Парку Олександрія Палац Котедж в Петергофском Парку Олександрія

За Петра на цих землях починав будівництво чергового палацу О.Меншиков, але палац був недобудований і поступово перетворився на руїни. За часів Анни Іоанівни тут сформувалася територія Мисливського парку, де об'єктами полювання імператриці були спеціально привезені олені, кабани, зайці і навіть тигри. При Катерині Другій мисливські угіддя перетворилися спочатку в Звіринець, а потім прийшли в запустіння і знаходилися в такому стані до Миколи Першого. Про період історії Мисливського парку нагадує назва Звіринського вулиці, що знаходиться неподалік.

Дістатися в Парк Олександрію можна з боку Санкт-Петербурзького проспекту, на якому розташовано два входи. Далі краще орієнтуватися по схемі, в залежності від того місця, де ви знаходитесь.

Схема Парку Олександрія в Петергофі Схема Парку Олександрія в Петергофі

пейзажний парк

Парк Олександрія різко відрізняється від Нижнього парку Петродворца. Тут ми не зустрінемо прямий і правильної симетрії в плануванні, ні фонтанів, відсутня урочистість і парадність. Це просто тихий, спокійний куточок пейзажної природи, в якому можна пройтися по тінистих алеях, засадженими дубовими і липовими гаями, помилуватися березовими і кленовим деревами, ясенями і тополями.

Алеї парку Олександрія Алеї парку Олександрія

Відкриті простору стрижених газонів, колись прикрашених ландшафтним декором: альтанками, статуями і т.д., руїни міст і кілька архітектурно-історичних будівель 19 століття - ось і вся Олександрія. Тут можна гуляти, кататися на велосипедах, лежати на травичці.

руїни міст руїни міст

Створенню романтичного паркового пейзажу Олександрії близько 20 років свого життя віддав садівник П.І.Ерлер, могила якого нині перебуває у Фермерського палацу.

Територія парку обмежена на сході кам'яною стіною з Нижнім парком Петродворца, на заході з колишньою садибою Знам'янка. З півдня Олександрію замикає Санкт-Петербурзький проспект, а з півночі - Фінську затоку. Центральна Микільська алея ділить парк на північну берегову низинну частину і верхню гірську південну.

Микільська - це єдина пряма паркова алея, всі інші, як би природні, створені звивистими і підкреслюють природний рельєф. По цих алеях приємно гуляти, милуючись навколишнім пейзажем з різних ракурсів.

готична капела готична капела

Всі збережені архітектурні пам'ятки Олександрії знаходяться у верхній нагірній частині парку.

палац Котедж

Замість недобудованого Меншиковского палацу в другій половині 20-х рр. 19 століття споруджується палац в дусі нового часу - невеликий, романтично-готичний, названий на англійський манер Котеджем. Це основна споруда паркового олександрійського архітектурного ансамблю. По суті, це перший російський котедж, про що сьогоднішні власники подібних споруд і не підозрюють.

Палац Котедж в Олександрії Петергофа Палац Котедж в Олександрії Петергофа

Котеджне палац з двох поверхів (арх. А.Менелас) має безліч балконів і терас, через які можна було вийти в сад. На фасадній частині палацу можна побачити щит і меч, окольцьований вінком білих троянд. Це герб Олександрії, наповнений лицарської романтикою. А склав його В.Жуковський - найвідоміший поет своєї епохи.

Герб Олександрії Герб Олександрії

Готика добре проглядається і у внутрішньому оформленні інтер'єрів. Готичні решітки і арки добре видно на стелях, орнаменти готики прикрашають різьблення віконних і дверних прорізів, а також печі, каміни, меблі, килими, годинник і люстри.

внутрішній інтер'єр внутрішній інтер'єр

У цьому палаці туристи можуть познайомитися зі зразком житлових інтер'єрів романтичної епохи. Приміщення першого поверху: Їдальні, Кабінету імператриці, Бібліотеки, Великої і Малої прийомних - виглядають досить багатими. Другий поверх досить скромний і стриманий в оформленні, крім Кабінету імператора. Є ще й дитячі кімнати, до яких відноситься оригінальний Навчальний балкон.

їдальня їдальня

У 40-х рр. 19 століття архітектор А. Штакеншнейдер розширює Котедж за рахунок прибудованої Столовою і Мармурової тераси. Нішу в північному фасаді прикрасила скульптура «Мадонни з немовлям».

Мадонна з немовлям в стіні Палацу Мадонна з немовлям в стіні Палацу

Під час Другої світової війни з усіх споруд Олександрії котеджі пощастило, йому дісталося менше руйнувань, ніж іншим пам'яткам архітектури, до того ж більшу частину його експонатів встигли евакуювати перед війною. Проте, палац втратив всю ліпнину, безліч різьблених панно, стінну розпис і все меблі. Післявоєнна реставрація Палацу-котеджу була закінчена до кінця 70-х рр. минулого століття.

Фермерський палац

При Котеджі знаходилися господарські будівлі, які створювали ідилічну картину патріархального романтичного укладу дачного господарства. Для посилення цього ефекту недалеко від головного палацу, в кінці 20-х рр. 19 століття споруджується Ферма з корівником, коморами і пастушими апартаментами. В Англії були куплені молочні корови, яких пас пастух-англієць.

Фермерський палац в Парку Олександрія 19 століття Фермерський палац в Парку Олександрія 19 століття

Ферма являла собою типову сільське будова з дахом, стилізованої під солому. У 30-і рр. 19 століття у Ферми з'явився прибудовах з кімнатами для сина Миколи Олександра. Згодом, у другій половині 19 століття, цей павільйон неодноразово перебудовувався і, врешті-решт, перетворився в літню палацову резиденцію Олександра Другого (арх.Штакеншнейдер), сім'я якого любила проводити час на цій неоготичному заміській дачі. Корів же перевели в новий корівник, подалі від палацу, в спеціалізовану Нову ферму.

Фермерський палац Фермерський палац

А в Фермерському палаці встановлюється ліфт з ручним керуванням, в ванні і туалетні кімнати проводиться водопровід, монтуються мармурові ванни. Для дітей Олександра біля палацу споруджуються ігрові характерні сільські будови у вигляді сільської хатинки, ферми, млини, фортечної споруди і навіть пожежної каланчі. Недалеко знаходилися господарські будівлі, кухня і т.д. Сьогодні йде відновлення околодворцовой території.

Садок близько Фермерського палацу Садок близько Фермерського палацу

Усередині палацу теж можна помітити готичний стиль. Оглянути кімнати, де проводила літній період сім'я Олександра Другого вельми цікаво. Кімнати імператриці затишні і витончені. Синій кабінет імператора зберігає безліч спогадів про ділових нарадах Олександра з приводу військових баталій і реформах країни. Саме цей кабінет став історичним місцем обговорення скасування кріпосного права в Росії. Тут представлено безліч унікальних особистих речей імператора, який любив цей палац, єдиний побудований особисто для нього!

Синій кабінет імператора Синій кабінет імператора

Після загибелі Олександра Другого в цьому палаці, аж до революції, любили відпочивати його діти з сім'ями.

У постреволюційний час тут розміщувалися музей історичного побуту і база відпочинку співробітників НКВС, у свій час палац служив гуртожитком для робітників Часового завода.В період гітлерівської окупації тут функціонував німецький штаб. Остаточне відтворення Фермерського палацу закінчилося до 2010 року і сьогодні його можуть відвідувати туристи.

Двір Фермерського палацу Двір Фермерського палацу

Крім огляду дачної зупинки сім'ї Олександра Другого, можна знайомитися з експозицією «Петергофские дачники», яка розповідає про виникнення нового напряму в російській життя другої половини 19 століття - дачному відпочинку, пов'язаним з різним проведенням часу на відкритому, вільному від умовностей просторі. Це збір грибів та риболовля, кінні та піші прогулянки, морські катання. Все, що так відрізняло сільське життя від міської, ставало модним і входило в ужиток не тільки царської, а й багатьох інших верств петербурзького суспільства: інтелігенції, заможних городян, аристократів, чиновників та інше.

Готична капела (Церква Олександра Невського)

Від Палацу котеджу повз Фермерського палацу через руїни міст можна вийти до дивовижної готичної капелі. Ця домова церква Романових, присвячена О. Невського, побудована також у готичному романтичному стилі, і є найоригінальнішою спорудою Олександрії. Стиль дав церкви побутова назва Капела.


Спорудження її закінчилося влітку 1834 року, а через сто років, в 1933 році, в капелі відкривається Музей Парку Олександрія. У період окупації церковне будова сильно постраждало, але поствоєнні реставрації повернули його в початкове прекрасний стан.

Квадратне по підставі будова дуже красиво зовні. Воно прикрашене безліччю декоративних деталей, які надають легкість і витонченість спорудженню. Особливо чарівні його башточки з чавунними шпилями, закінчені золотими хрестами і оригінальні круглі і стрілчасті вітражні вікна.

Вхід готичної Капели Вхід готичної Капели

Стрілчастими створені і дверні прорізи, які ведуть відразу в церковний зал. Будівля Капели прикрашено більш ніж сорока мідними скульптурними постатями, спроектованими В.Демут-Малиновським.

Демут-Малиновським

Дуже оригінально і внутрішнє оформлення церкви. Готичні мотиви простежуються в її внутрішнє убрання і розпису іконостасу.

Внутрішнє оформлення готичної Капели Внутрішнє оформлення готичної Капели

Церква А.Невского освячена, але богослужінь в ній не проводиться. У 2006 році тут на кілька днів була встановлена труна з прахом матері Миколи Другого - Марії Федорівни, що перевозиться з Данії на перепоховання в Усипальню Петропавлівського собору Петропавлівської фортеці .

Нижня дача

На північному сході паркової зони на морському узбережжі для Миколи Другого в 80-х рр. 19 століття споруджується Нижня дача (арх.А.Томішко). Це був чотириповерховий палац, в якому остання царська сім'я частенько відпочивала. Разом з господарськими приміщеннями, ця дача представляла собою окремий палацово-парковий ансамбль.

Нижня дача Миколи Другого Нижня дача Миколи Другого

Перше своє сімейне літо Микола з Алекс провели саме тут, тут же, в стінах цього палацу з'явився на світло їх спадкоємець - Олексій, хрещений в церкві Великого палацу Петра і Павла. На цій дачі Микола підписує державний документ про початок війни з Німеччиною в 1914 році.

Внутрішній інтер'єр Нижньої дачі в 19 столітті Внутрішній інтер'єр Нижньої дачі в 19 столітті

У 20-х роках 20 століття в колишньому царському палаці знаходився Будинок відпочинку співробітників НКВС. А під час німецької окупації, внаслідок проходження по Петергофу лінії фронту, Нижня дача сильно постраждала. Після війни її не стали відновлювати, а просто знесли по старості.


Сьогодні йдуть роботи з відтворення цього пам'ятника архітектури.

Палацова телефонна станція

Особливо допитливим туристам на території Олександрії буде цікаво відвідати побудовану в кінці 50-х рр. 19 століття Двірцеву телефонну станцію (арх.А.Штакеншнейдер). Справа в тому, що в правління Олександра Другого мережу електромагнітного телеграфу активно прошивала всю Росію. І поява в Петергофі телефонної станції було звичайним явищем, пов'язаним не тільки з наявністю царського двору.

Палацова телефонна станція в Парку Олександрія Палацова телефонна станція в Парку Олександрія

Станційне будівлю було споруджено близько паркого входу, і призначалася вона для імператорських і для міських потреб, просто для міських громадян був окремий вхід.

У цьому музеї можна ознайомитися з історією телеграфу і подивитися в дії модель оптичного апарату Шато. Побачити історично відтворену обстановку роботи станції з кімнатами начальника і приймальні, апаратної та кімнатою відпочинку.

Побачити історично відтворену обстановку роботи станції з кімнатами начальника і приймальні, апаратної та кімнатою відпочинку

Тут є казарма і кухня для нижчих чинів, які проживали безпосередньо на станції.

фельд'єгерською будиночок

Про історію розвитку фельд'єгерської служби в Росії можна дізнатися в музеї «фельд'єгерської будиночок». Це службове приміщення для чергового імператорського кур'єра, було споруджено в 50-х роках 19 століття, недалеко від Фермерського палацу Олександра Другого (арх.Е.Ган).


Ця дерев'яна споруда, яка дивом уціліла в роки війни, виконана в стилі дерев'яного зодчества, але з елементами готичних мотивів. Невеликі приміщення самого фельд'єгеря і Камердінерская забезпечені інтерактивними експонатами. Наприклад, мультимедійна книга розповість туристам і покаже історію фельд'єгерської служби в Росії.

Представлені в музеї офіцерські форми, секретні сейфи для особливо важливих документів, і нагрудна шкіряна сумка імператорського кур'єра.

Нова ферма

Коли Ферма стала перетворюватися в Фермерський палац, то постало питання про перенесення фермерського господарства у віддаленій від палацу місце. Таким чином, в середині 50-х рр. 19 століття на території Олександрії з'являється нова будова, назване Нової фермою (арх.А.Штакеншнейдер).


Спроектовані і побудовані господарські споруди представляли собою зразок передового сільськогосподарського підприємства з новітніми технологіями. Тут були корівники, свинарники, пташники, житло працівників та інше. Сюди вдавалися імператорські діти попити парного молока і подивитися на живність.

У радянські роки ці приміщення використовувалися під стайні, гаражі і навіть під дитячу художню школу. У 2013-15 рр. Нова ферма була відновлена ​​в первісному вигляді і відкрилася для туристичного огляду і для музейного освіти дітей.

Нова ферма Олександрії після реставрації Нова ферма Олександрії після реставрації

Таким чином, прогулянка по прекрасному пейзажному парку Олександрія, огляд його архітектурних пам'яток не тільки доставить естетичне і моральне задоволення, але розширить враження від Петергофа, який відкриється зовсім з іншого, не парадної сторони. До того ж знайомство з побутовим укладом трьох поколінь імператорської гілки Романових значно розширить інформаційний кругозір і познайомить з різними сторонами життя 19 століття.


Читайте також:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online