Як розрізняються поїзда за швидкостями руху

  1. Види поїздів по швидкості
  2. високошвидкісний поїзд
  3. Швидкісний потяг
  4. Швидкий поїзд
  5. прискорений поїзд
  6. Фірмовий швидкий поїзд
  7. Пасажирський поїзд
  8. Лайфхак: як визначити категорію поїзда без підказки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вам доводилося під час купівлі квитка замислюватися, чим відрізняється швидкий поїзд від швидкісного, а прискорений від фірмового? Дізнайтеся все про швидкісних категоріях поїздів і не ламайте більше голову, який з них вам підійде. Вам доводилося під час купівлі квитка замислюватися, чим відрізняється швидкий поїзд від швидкісного, а прискорений від фірмового

Перші паровози розвивали швидкість 12-16 км / год, і розділяти їх на звичайні і швидкісні сенсу не було

Види поїздів по швидкості

Швидкість руху поїзда - поняття широке. Є ходова, технічна, перегінна і навіть комерційна швидкості, які вимірюються по-різному. Ми будемо говорити про маршрутної швидкості, тобто середньої швидкості, з якою склад проходить заданий маршрут «з точки А в точку В». Маршрутна швидкість визначається нормативами для рухомого складу.

За маршрутної швидкості поїзда діляться на кілька видів.

  • Високошвидкісний.
  • Швидкісний.
  • Скорий.
  • Прискорений.
  • Пасажирський.

високошвидкісний поїзд

«І швидше, дужче волі
Поїзд мчить в чистому полі ... »

Високошвидкісні поїзди - найшвидші, вони рухаються зі швидкістю від 200 до 400 км / год. Для таких швидкостей потрібне спеціальне залізничне полотно. Воно так і називається - високошвидкісна магістраль. У Росії такі інфраструктурні проекти активно розвиваються з середини 2000-х рр. На сьогоднішній день високошвидкісне залізничне сполучення пов'язує Москву з іншими містами Росії та Європи. Приклади високошвидкісних поїздів.

  • «Сапсан» . Він курсує за маршрутом Москва - Санкт-Петербург зі швидкістю 250 км / год, а його максимальна швидкість складає 350 км / год.
  • «Алегро» . Міжнародний потяг за маршрутом Санкт-Петербург - Гельсінкі. Рухається зі швидкістю 200-220 км / год.

Триває будівництво високошвидкісної магістралі, яка з'єднає європейську частину Росії, Поволжі і Сибіру лінією Москва - Казань - Єкатеринбург. Очікується, що протяжність магістралі складе більше 1 500 км, а швидкість поїздів досягатиме 400 км / год. У перспективі маршрут Москва - Сочі, за яким також курсуватимуть швидкісні поїзди зі швидкістю від 200 до 400 км / год.

У перспективі маршрут Москва - Сочі, за яким також курсуватимуть швидкісні поїзди зі швидкістю від 200 до 400 км / год

Високошвидкісні поїзди легко дізнатися по обтічним футуристичним формам

Швидкісний потяг

Швидкісний поїзд має маршрутну швидкість понад 140 км / год. На окремих ділянках маршруту швидкість поїзда може становити від 100 до 200 км / год. Ще одна особливість швидкісного поїзда - мінімум зупинок на маршруті, щоб забезпечити якнайшвидше пересування. У повсякденному житті різниці між швидкісними і високошвидкісними поїздами зазвичай не роблять, тим більше що для обох категорій потрібне сучасне залізничне полотно, розраховане на високі навантаження. Прикладами швидкісних поїздів є відомі «Ластівка» та «Стриж».

  • «Стриж». Курсує за маршрутом Москва - Нижній Новгород, розвиваючи швидкість до 200 км / год.
  • «Ластівка» . Потяги цього типу з'єднують Москву з Нижнім Новгородом, Санкт-Петербург з Великим Новгородом, курсують вони і в Краснодарському краї. Швидкість 140 -160 км / год.

По російських дорогах рухаються більше 130 поїздів типу «Ластівка

Швидкий поїзд

Його маршрутна швидкість становить від 50 до 91 км / год. Технічно він рухається з тією ж швидкістю, що і стандартний пасажирський, але кількість зупинок у швидкого поїзда менше. Він зупиняється в великих містах, на вузлових станціях і в точках, де змінюються поїзні бригади. Тому середня маршрутна швидкість у нього вище. Швидкі поїзди в Росії курсують на далекі відстані. Вартість квитка вище, ніж на звичайний пасажирський, на 10-20%. По просторах Росії курсують сотні швидких поїздів. Ось кілька прикладів.

  • «Сура» . Його маршрут лежить між Москвою і Пензою.
  • «Лотос» . Один з найстаріших швидких маршрутів, з'єднує Москву і Астрахань.
  • "Південний Урал" . Поєднує Москву і Челябінськ.
  • У назві швидких поїздів можуть бути тільки номер і кінцеві точки маршруту.
  • 117Н Новокузнецьк - Москва.
  • 015Й Москва - Волгоград.
  • 069Я Чита - Москва.

Швидкі поїзди можуть бути цілорічними, разовими, сезонними

прискорений поїзд

Прискорені поїзди - неофіційна категорія вантажних складів зі спеціальною швидкістю руху. Чи означає, що поїзд рухається з більшою швидкістю, ніж інші, що везуть такий же вантаж. Прискорені товарні потяги перевозять швидкопсувні вантажі. Назва неофіційне, в технічній документації або нормативних документах такої категорії поїздів немає. Для пасажирських поїздів термін не застосовується.

Для пасажирських поїздів термін не застосовується

Прискореними називають тільки товарні потяги

Фірмовий швидкий поїзд

Категорія фірмовий відноситься до класу обслуговування, сервісу і матеріально-технічного оснащення складу, але не до швидкості його переміщення. Фірмовий швидкий - це потяг, який має всі характерні ознаки фірмового і маршрутну швидкість від 50 до 91 км / год. Фірмові швидкі поїзди - найкомфортніші. Вони відправляються в зручний час, мають гарантований набір послуг і високий рівень базового сервісу, провідники таких поїздів проходять спеціальне навчання.

Відмітною ознакою фірмового поїзда є власна назва в назві. При купівлі квитків на фірмовий поїзд потрібно дивитися на наявність категорії «швидкий». Якщо вона відсутня, то поїзд відноситься до стандартної пасажирської категорії з невисокою маршрутною швидкістю.

Приклади фірмових швидких поїздів.

  • «Кама» - Перм - Москва.
  • «Томич» - Томськ - Москва.
  • «Сиктивкар» - Сиктивкар - Москва.
  • «Вятка» - Кіров - Москва.
  • «Іван Парістий» - Брянськ - Москва.

Фірмові поїзди комплектуються з вагонів, яким не більше 12 років

Пасажирський поїзд

Його часто називають звичайним або стандартним. Має маршрутну швидкість до 50 км / год, хоча технічна швидкість порівнянна зі швидким потягом. Уповільнює рух пасажирського поїзда велика кількість зупинок на маршруті. Незважаючи на повільне пересування, такі поїзди користуються попитом з двох основних причин. Квитки коштують дешевше, ніж на швидкі або фірмові.

Якщо потрібно потрапити на невелику станцію або в маленьке місто, то зробити це найзручніше на пасажирському поїзді, так як швидкий може не зупинитися в потрібному місці.

Пасажирський поїзд може бути фірмовим. Часто в назві поїзда категорія пасажирський опускається. Тобто, якщо поїзд не швидкий, то він за замовчуванням є пасажирським.

В даний час пасажирські потяги все більше витісняються швидкими, швидкісними і високошвидкісними.

Приклади пасажирських поїздів.

  • 459В Тамбов - Адлер. Сезонний літній потяг.
  • "Білі ночі" . Фірмовий пасажирський поїзд за маршрутом Санкт-Петербург - Вологда.
  • 353Е Перм - Адлер. Цілорічний пасажирський поїзд.
  • 479 А Санкт-Петербург - Сухумі . Сезонний пасажирський поїзд на літньо-осінній період.

Зараз по російських дорогах курсують 520 пасажирських поїздів

Лайфхак: як визначити категорію поїзда без підказки

Хочете миттєво зорієнтуватися в категорії поїзда? Подивіться на номер складу.

  • Високошвидкісні поїзди мають номери в діапазоні 751-788.
  • Швидкісні поїзди нумеруються в діапазоні від 701 до 750.
  • Швидкі поїзди пронумеровані в інтервалі від 1 до 298 і від 801 до 898.
  • Пасажирські поїзди мають номери в інтервалі з 301 по 698. Номерами з 451 по 598 позначені сезонні або разові поїзди.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online