Слабкий натиск води з крана в квартирі: як збільшити тиск гарячої чи холодної води, куди скаржитися

  1. Який напір води в крані вважається нормою
  2. Що робити, якщо натиск занадто слабкий
  3. Слабкий натиск води в унітазі (в його бачку)
  4. Слабкий натиск води у ванні, а на кухні хороший, причини
  5. Тиск води в крані впало після установки змішувача
  6. Причини слабкого напору і як його поліпшити
  7. Як збільшити напір (тиск) води в квартирі або в приватному будинку
  8. куди звертатися
  9. Якщо недостатній напір води зафіксовано в приватному будинку
  10. У новобудові
  11. У приватизованій квартирі
  12. зразок скарги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З проблемою поганого напору води стикається практично кожен громадянин. При цьому неважливо, на якому поверсі живе громадянин, від проблем з водопроводом не захищений ніхто. Розповімо, що робити, якщо натиск пропав, і які причини можуть викликати проблему.

Який напір води в крані вважається нормою

Питання нормального рівня тиску води в крані законодавством практично не розглядається. Особливо це стосується федеральної законодавчої бази. Однак на регіональних рівнях законодавці визначають оптимальну величину напору води в крані.

На даний момент усереднений показник залежить від рішень регіональної влади, і становить близько 2 атмосфер, що відповідає 0,03-0,6 МПа. Якщо рівень тиску у водопровідній трубі менше зазначених значень, то це є порушенням, і стає приводом для скарги.

Втім, потрібно відзначити, що визначити точний натиск гарячої або холодної води в крані вкрай складно, так як для даної операції буде потрібно спеціальне технічне обладнання.

Що робити, якщо натиск занадто слабкий

Що робити, якщо натиск занадто слабкий

Обов'язковою умовою для нормальної роботи системи водопостачання є підтримка нормального рівня тиску. Однак користувачам часто доводиться стикатися з проблемою, коли тиск нерівномірне, і через це виникають перебої з поставками води.

Якщо користувач звернув увагу на який зменшується напір води у своїй квартирі, перш за все йому необхідно з'ясувати причини. В першу чергу потрібно поспілкуватися з іншими мешканцями багатоквартирного будинку. Якщо проблема спостерігається тільки в одній квартирі, швидше за все справа в прохідності водопровідних труб і справності стояків.

Якщо ж занадто маленький натиск фіксується в усіх квартирах по одному стояку, то тут причину поломки потрібно шукати в роботі магістрального водопроводу або засміченні стояка. Якщо ж всі жителі багатоквартирного будинку зіткнулися з проблемою зменшення тиску в водопровідних трубах, то тут проблема буде полягати в магістральному водопроводі.

Визначивши конкретну причину недостатньо сильного натиску, користувач може самостійно усунути її, або ж звернутися до працівників ЖЕКів, керуючих компанія і ТСЖ, так як саме вони відповідають за надання платних послуг, і несуть відповідальність за надані послуги.

Слабкий натиск води в унітазі (в його бачку)

Якщо спостерігається слабкий напір води в унітазі, то причин для появи проблем вистачає, і їх може бути кілька:

  1. В унітазі засмітилася сіточка, розташована у кріплення поплавка. Щоб вирішити проблему, її потрібно прочистити або задуматися про заміну.
  2. Якщо рівень тиску в стояку знаходиться в нормі, а проблеми з напором спостерігається тільки в унітазі, швидше за все виникла проблема з подачею води до бачка (характерно для верхніх поверхів в багатоповерховому будинку).
  3. Часто на слив впливає форма унітазу і його конструкція. Якщо користувачі поміняли новий унітаз, в результаті чого з'явилася проблема зі недостатнім напором, цілком ймовірно, що придбано невідповідний сантехнічне обладнання. При його заміні на новий буде підвищення рівня тиску в трубі.
  4. Шланг гнучкого підведення в зливному бачку забитий різними домішками, які містяться у воді, через що рідина тече повільно.
  5. Поплавок в зливі знаходиться дуже низько, і він перекриває надходження води, яка біжить менше. Вирішити проблему можна швидко. Досить зігнути дріт, на яку кріпиться поплавок.

Слабкий натиск води у ванні, а на кухні хороший, причини

Якщо напір води в квартирі в дев'ятиповерхівці або іншому багатоквартирному будинку нерівномірний (різний на різних поверхах або змінюється від приміщення до приміщення), то причину проблеми знайти може бути складно, тому що причин може бути безліч. Наприклад, якщо тиск води у ванній кімнаті знизилося, або відсутній зовсім, а ось в кухні ніяких проблем не спостерігається (хороший натиск), то цілком ймовірно, що:

  • змішувач регулятора у ванній кімнаті несправний, його необхідно замінити;
  • засмітилися картриджі в змішувачі;
  • старі труби, які вийшли з ладу. Заміна на більш сучасний матеріал (мова йде про поліпропіленових трубах) допоможе позбутися від проблеми;
  • виникли проблеми у одного з сусідів по стояку (в душі засмітилася труба, через що вода надходить не в повному обсязі);
  • сіточка на виході труби засмітилася. Як підсумок - розподіл води йде неправильно в шлангу.

Тиск води в крані впало після установки змішувача

Змішувач може впливати на натиск випливає з нього води тільки в ситуаціях, коли у нього вийшов з ладу картридж або кран-букс. Ці запчастини установки піддаються атаці різних домішок і забруднень, наявних у воді, через що термін служби може бути дуже недовгим.

Якщо змішувач став причиною зниженого тиску в крані, то досить поміняти картридж або відрегулювати кран-букс, щоб проблема була усунена, і користувач не замислювався щодо відключення води на час ремонту.

Причини слабкого напору і як його поліпшити

Серед основних причин того, що напір в крані зменшився, можна виділити:

  1. У магістральних водопроводах спостерігається низький тиск, через що вода просто не доходить до споживача, а оптимальний показник тиску впав.
  2. Маленький натиск фіксується в стояках. Як правило, це найчастіше пов'язано з забрудненням труб і різними відкладеннями і сміттям. Поліпшити натиск можна кардинально, щоб відбулося збільшення - доведеться міняти стояк.
  3. Є підозра поганий стан водопровідного обладнання в квартирі. З ним допоможе розібратися актуальна схема підключень.
  4. Освіта засмічення в водопроводі в квартирі. Тут посилити тиск рідини допоможе заміна труб.

Якщо ж ви стикаєтеся з фактом, що сила напору нижче норми, хочете позбутися від проблем, то можна запросити сантехніків, які допоможуть виправити проблему. Якщо ж користувач має достатній рівень знань сантехнічного характеру, то він цілком може спробувати самостійно розібратися з поломками в своєму будинку.

Як збільшити напір (тиск) води в квартирі або в приватному будинку

Більшість громадян не знають, що робити, якщо виникла проблема, і намагаються позбутися від проблем своїми руками. Існує кілька способів збільшити тиск у водопровідній системі. Якщо ви хочете поліпшити натиск води у своїй квартирі, можна скористатися наступними рекомендаціями:

  1. Залучення до проблеми професійних сантехніків, які оперативно визначать причину поганого напору і усунуть її. Не володіючи достатніми знаннями, власник самостійно може зробити погано.
  2. Періодична очищення труб і змішувачів від покладів сміття та інших забруднень. Відсутність бруду дозволить уникнути проблем з напором.
  3. Установка водопровідних труб, що мають великий діаметр. Це найпримітивніший варіант підвищити низький тиск в крані.
  4. Установка додаткового обладнання (потужний насос) в багатоквартирному будинку. Завдяки цьому підходу, тиск і гарячої і холодної води підвищиться. Однак, можна зіткнутися з проблемою, що у найближчих сусідів натиск помітно впаде, або ж вода взагалі перестане текти з їхніх кранів. Підсумок - доведеться знижувати тиск у водопровідній системі.
  5. Потрібен своєчасний контроль за станом труб в квартирі (приватному будинку).

куди звертатися

За водопостачання відповідає величезна кількість різноманітних підрозділів, тому споживачі нерідко губляться, і не знають, куди скаржитися на поганий напір холодної або гарячої води в вашому крані. Згідно з діючими правилами, за поточним станом водопровідних труб в своїх оселях стежить власник, роботу водопроводів і стояків контролює ЖЕК або керуюча компанія, постачанням холодної води займається Водоканал, а гарячої - ГУП ПЕК.

Відзначимо, що звертатися зі скаргою потрібно в ту інстанцію, з якої у споживача укладено договір. Якщо спостерігається поганий напір, недолік тиску води, потрібно терміново вирішувати цю проблему, так як при проблемах з поставками води оплату з користувача будуть в повному обсязі.

Якщо недостатній напір води зафіксовано в приватному будинку

Якщо користувач проживає в приватному будинку, він повинен звертатися зі скаргою в організацію, з якою у нього укладено договір на надання води для поливу, особистих потреб. У випадку з приватними будинками найчастіше питаннями постачання води зі свердловини, водопроводу займаються безпосередньо самі компанії-постачальники, або водоканал.

У новобудові

У випадку з новобудовами ситуація може бути найрізноманітнішою. Найчастіше новобудови в одному випадку знаходяться на гарантійному обслуговуванні забудовника, тому писати скаргу слід на його ім'я.

Якщо в новобудові всім займається керуюча компанія, тоді все скарги будуть відправлені структурі ЖКГ, з якою укладено договір на обслуговування. Її представники займуться проблемою, як підняти напір в квартирі заявника.

У приватизованій квартирі

Якщо маленький натиск фіксується в приватизованій квартирі, то писати скаргу потрібно в керуючу компанію або ТСЖ. Протягом 10 днів фахівці дадуть відповідь, і якщо вони виявлять проблему, займуться її усуненням в наступні 30 днів.

Якщо керуюча компанія (ТСЖ) ігнорує заявку, і не поспішають відповідати на звернення, тоді слід звертатися зі скаргою в житлову інспекцію. В останньому випадку потрібно буде підготувати доказову базу, яка покаже глибину проблеми.

зразок скарги

Заяву необхідно писати в обов'язковому порядку, так як малий напір порушує права і інтереси громадян.
Актуальний зразок скарги на поганий напір (або тиск) води (як гарячої так і холодної) ви можете вивчити і скоригувати під себе, скачавши з нашого сайту . ⇐

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online