Який газ використовується в квартирах, житлових будинках?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В системи газопостачання та опалення житлових об'єктів подається природний газ, який після видобутку з надр проходить довгий шлях попередньої переробки. Під час цього процесу в газ додають різні речовини, що дозволяють використовувати його в побутових цілях максимально ефективно і безпечно.

1

Склад і тиск газу в квартирах

У житлових будинках і квартирах ми використовуємо газ, до складу якого входить не тільки метан, але і цілий ряд додаткових компонентів. Попереднє очищення газу і додавання в нього домішок необхідна для забезпечення максимальної безпеки використання інженерних систем в будинках. Основою палива виступає метан, вміст якого може складати 70-98%, також в газі присутні:

  • бутан;
  • пропан;
  • вуглекислий газ;
  • пар води;
  • сірководень.
В системи газопостачання та опалення житлових об'єктів подається природний газ, який після видобутку з надр проходить довгий шлях попередньої переробки

До складу газу входить метан і ряд додаткових компонентів

В кухонні плити та системи теплопостачання метан потрапляє після проходження по спеціальним магістралях десятків тисяч кілометрів. У таких трубопроводах тиск дуже високий і може становити до 11,8 МПа. Для побутового споживання такий тиск є надто великим, тому на газорозподільних станціях його знижують до 1,2 МПа. У цих комунікаційних об'єктах здійснюється і додаткове очищення метану.

Зі шкільної програми ми знаємо, що природний газ не має кольору і запаху, але під час переробки йому надають специфічний аромат шляхом додавання одорантов - речовин, добре розпізнаються людським нюхом. Метан з запахом набагато безпечніше в експлуатації, аромат можна помітити під час витоку і запобігти виникненню аварійних ситуацій, пожеж і вибухів.

Газ в міських квартирах має запах завдяки етилмеркаптан і етілмеркаптану. Це сильно пахнуть рідини, що розпилюються в метан під час його переробки.

2

Наскільки токсичний і вибухонебезпечний природний газ

З дитинства людям прищеплюють обережне ставлення до природного газу, нам розповідають про його небезпеки, і це дійсно так. Однак токсичність метану дуже сильно перебільшена, при його вдиханні практично неможливо отруїтися. Звідки тоді беруться загиблі в загазованих приміщеннях? Жертви газу гинуть немає від отруєння, а від банального задухи. У складі природного газу присутній вуглекислий газ, який витісняє з навколишнього простору кисень. Саме через це в загазованих приміщеннях дихати дуже складно, а іноді, при відсутності вентиляції, просто неможливо.

Головна небезпека метану полягає в його пожежо- та вибухонебезпечності. Ці характеристики залежать від безлічі факторів, зокрема від температури навколишнього середовища і тиску. Вибухонебезпечні ситуації виникають у випадках, коли метану в приміщенні стає більше 15% від загального обсягу повітряної маси. Визначити процентний вміст метану в повітрі неможливо, для цього потрібне спеціалізоване вимірювальне обладнання.

Нездатність людини визначити рівень небезпеки в багатоквартирному будинку через газ в повітрі змушує нас при перших ознаках наявності метану в кімнаті в якнайшвидшому порядку перекривати систему газопостачання. Відчувши характерний аромат природного газу, необхідно не тільки перекрити подачу палива по всіх приладах в квартирі, але також відключити обладнання, при роботі якого використовуються електричні імпульси, саме вони можуть стати причиною займання і вибуху.

У загазованих приміщеннях небезпеку для людини може представляти не тільки працює від мережі електропостачання обладнання, але також прилади, що функціонують від батарейок і акумуляторів. Практика показує, що при концентрації природного газу в 15% і більше причиною вибуху може стати навіть мобільний телефон або увімкнений ноутбук. При виявленні характерного запаху побутового метану слід швидко відключити всі наявні в будинку прилади, забезпечити хорошу вентиляцію в квартирі (Відкрити вікна і двері), а також оповістити про те, що трапилося аварійні служби.

3

Чи можна убезпечити себе від аварії при експлуатації обладнання

У житлових і нежитлових об'єктах газ використовується повсюдно, тому життєво важливо знати правила експлуатації газового обладнання, щоб захистити себе і своїх близьких від можливих аварійних ситуацій.

У житлових і нежитлових об'єктах газ використовується повсюдно, тому життєво важливо знати правила експлуатації газового обладнання, щоб захистити себе і своїх близьких від можливих аварійних ситуацій

Слід щорічно перевіряти газове обладнання за допомогою фахівців

Знизити до мінімуму ймовірність витоків газу, пожеж і вибухів можна, виконуючи такі рекомендації професіоналів:

  1. 1. Своєчасне обслуговування обладнання. Щорічно потрібно викликати фахівців, щоб вони перевіряли стан газового обладнання і тягу в приміщеннях.
  2. 2. Якісна вентиляція. У кімнатах зі встановленою плитою або опалювальним котлом завжди повинна бути функціонуюча система природної циркуляції повітря. І взимку і влітку решітки вентиляції повинні бути відкритими і не ізольованими.
  3. 3. Відключення невикористаної техніки. Газове обладнання обов'язково потрібно відключати і перекривати газопостачання, якщо ви йдете або їдете з дому на тривалий час. Це ж стосується і електричної техніки.
  4. 4. Контроль над роботою техніки. Працююче газове обладнання не можна надовго залишати без нагляду.
  5. 5. Грамотні дії в разі надзвичайної ситуації. При виявленні витоку метану і стійкого специфічного запаху в кімнаті обов'язково потрібно викликати аварійні служби.

Ці правила дуже прості, і їх дотримання не вимагає від власника квартири істотних фінансових або тимчасових витрат, проте багато хто забуває про те, які небезпеки таїть газопостачання, а тому при використанні даної інженерної системи не пам'ятають навіть про самих елементарних техніках безпеки.

4

Про що розповість колір полум'я конфорок

Полум'я в конфорках може мати найрізноманітніші відтінки, які свідчать про особливості згоряння палива. Насичений блакитний колір вогню говорить про однорідну структуру газу, який подається в кухонну плиту. Однорідне і якісне паливо згорає повністю, виділяє в навколишнє середовище максимальне кількості тепла і мінімальний обсяг шкідливих речовин.

Нерідкі випадки, коли власники квартир помічають у своїх конфорках полум'я яскраво-червоного або жовтого кольору. Будь-які відтінки, відмінні від блакитного, свідчать про те, що в пальник надходить паливо низької якості з домішками повітря. Низькоякісне паливо не тільки може бути досить небезпечним при використанні, але ще і здійснює значно гірший нагрів. Погана якість газу призведе до того, що для роботи системи теплопостачання доведеться витрачати більший обсяг дорогого ресурсу і більше платити за комунальними рахунками.

Через це рекомендуємо звертати увагу на колір вогню на плиті і в котлі. Найчастіше винуватцями подачі в квартири низькоякісного палива виступають керуючі компанії. Представники КК часом навмисно знижують вміст вуглекислоти і вуглеводню в паливі, щоб підвищити свої доходи. У будь-якому випадку, виявлення зміни кольору полум'я є відмінним приводом для звернення в відповідальні органи за роз'ясненнями.

Неякісна робота системи газопостачання може не тільки підвищити витрати користувачів квартири або будинку, але також привести до передчасного зносу встановленого обладнання, виходу його з ладу і навіть виникнення аварійних ситуацій. Ми безпосередньо зацікавлені в тому, щоб в наші будинки поставляли природний газ високої якості, тому при виникненні будь-яких підозр про вміст у паливі домішок слід провести перевірку наявної техніки, викликавши на будинок газовиків.

Звідки тоді беруться загиблі в загазованих приміщеннях?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online