Як вести себе на допиті - поради адвоката

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Порада юриста

Будьте впевненіше
Як вести себе на допиті - поради адвоката

Політичне переслідування розгортається все ширше, а активістів переслідують все частіше. Адвокат Дмитро Дінзе поділився з Каспаров.Ru практичними порадами, які допоможуть "вижити" на допиті.

Ви отримали повістку на допит. Які дії потрібно зробити до того, як опинитися у слідчого?

Після отримання повістки (вивчіть її уважно на предмет вашого статусу на допиті) необхідно насамперед звернутися за допомогою адвоката. Він повинен зв'язатися зі слідчим або оперативниками і з'ясувати, з яких питань вас можуть допитати. Ви таку інформацію отримати не зможете. Якщо і вашому адвокату відмовляться представляти подробиці допиту, необхідно обговорити з ним тактику поведінки. Зокрема, коли ви прийдете до оперативнику або слідчому, постарайтеся з'ясувати всю необхідну інформацію щодо подій виклику, після чого попросите перерву і поспілкуйтеся з адвокатом за обставинами інформації, яку необхідно надати слідчому і оперативнику.

Слідчий намагається надати на вас тиск. Як реагувати, які механізми захисту застосовувати?

Як правило, комплексне фізичний та психологічний тиск здійснюється оперативними співробітниками, а слідчими здійснюється виключно психологічний тиск, дуже рідко - фізичне. При здійсненні тиску необхідно постаратися будь-якими способами зв'язатися зі знайомими адвокатом або з родичами, які можуть надіслати захисника, щоб він зафіксував факти тиску. Коли вас б'ють або ви відчуваєте, що не зможете витримати тиск - імпровізують: втрачайте свідомість, скаржтеся на хворе серце або запалення мозку. Постарайтеся залишити якомога більше слідів в місці виробництва тортур.

Протидіяти психологічному тиску простіше. Ви можете відмовитися від дачі показань або вступити в дискусію зі слідчим і попросити пред'явити докази вашої вини. Не варто боятися психологічного тиску, треба розуміти, що якщо вас не почали відразу катувати, то швидше за все не будуть цього робити і згодом.

В рамках надання на Вас психологічного і фізичного тиску, щоб виграти час і зв'язатися з адвокатом, можете скласти "казку", тобто версію, яка не може бути підтверджена слідчими і оперативно-розшуковими діями.

Всі факти тиску потрібно зафіксувати в процесуальних і слідчих документах, які будуть складати оперативники і слідчі (наприклад: Слідчим на мене чинився психологічний тиск, які виразилося в наступному ......, психологічний тиск на мене чинився в період часу з .. .. до ..... В наданні на мене психологічний тиск брали участь). Якщо ви не можете вказати імена, то докладно опишіть одяг і зовнішні дані людей, обов'язково вказуйте методи тиску і його цілі.

У разі фізичного тиску потрібно попросити викликати "швидку допомогу", зафіксувати побої і заявити клопотання про медичне освідування в травмпункті. Необхідно також залучити свідків, якщо такі були, подати заяву про вчинення злочину, пройти незалежний поліграф.

Як слідчий може ввести в оману? Як надходити в випадках очевидних провокацій?

Піддавайте сумнівам все, про що говорять вам слідчі і оперативники. Не варто погоджуватися давати показання, якщо вам обіцяють швидке звільнення. Щоб не стати жертвою "розводки" з боку слідчого і оперативників, з'ясуйте подробиці вашої справи. У разі очевидних провокацій фіксуйте брехня слідчого і оперативників в протоколах слідчих і процесуальних дій, давайте відвід слідчому за виробництво завідомо неправдивих і провокаційних дій, вказуйте на особисту зацікавленість слідчого в результаті справи з підстав, які вам здаються прийнятними. Складайте і відправляйте скарги в прокуратуру, а якщо дії спрямовані на вчинення злочину - до Слідчого комітету.

Коли потрібно відмовитися від дачі показань? І на яких правових підставах це можна зробити?

В даний час склалася тенденція, коли в статусі обвинуваченого слід відмовлятися від надання свідчень практично по будь-якій справі, за винятком випадків, коли є алібі. В рамках кримінальної справи це можна зробити в будь-який момент, апелюючи до статті 51 Конституції РФ (Вважаю, що мої свідчення можуть бути використані проти мене в рамках розслідування кримінальної справи). При цьому вимагайте від слідчого довести зворотне, тоді йому доведеться розповісти вам про всі обставини кримінальної справи і наявні докази. При цьому ви зможете оцінити свої ризики. Ви можете дати свідчення в будь-який момент попереднього слідства, можете без надання свідчень викласти свою позицію в клопотанні про зміну запобіжного заходу, власноруч написати свої показання і долучити до протоколу допиту, написати спільно з адвокатом пояснення, яке він попросить долучити до матеріалів кримінальної справи.

Марія Муромская

Які дії потрібно зробити до того, як опинитися у слідчого?
Як реагувати, які механізми захисту застосовувати?
Як слідчий може ввести в оману?
Як надходити в випадках очевидних провокацій?
Коли потрібно відмовитися від дачі показань?
І на яких правових підставах це можна зробити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online