Вагітність і ліквідація організації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вагітність і ліквідація підприємства - це дві ситуації, які викликають масу питань як у жінок, які працюють за трудовим договором, так і у роботодавця

Вагітність і ліквідація підприємства - це дві ситуації, які викликають масу питань як у жінок, які працюють за трудовим договором, так і у роботодавця. Як проводиться звільнення в цьому разі? Якщо звільнення вагітної при ліквідації можливо, то на які допомога надаватиметься? Яким законом захищаються її права? Чи виплачується допомога по вагітності та пологах після звільнення?

Права вагітних при ліквідації підприємства регулюються Трудовим кодексом РФ. Є окрема 261 стаття ТК, в якій чітко прописано, що з ініціативи роботодавця можливе звільнення вагітної при ліквідації, причому тільки в цьому випадку. На жаль! Якщо підприємство припиняє діяльність, то ваша вагітність не буде грати ніякої ролі, вас звільнять так само, як усіх.

А як же бути, якщо жінка працює у філії і припиняє діяльність тільки він, але не вся організація в цілому?

Статтею 81 ТК РФ встановлено, що якщо філія знаходиться в іншій місцевості і припиняє діяльність, то звільнення працівників відбувається за правилами ліквідації організації, тобто з дотриманням всіх гарантій і порядку.

Отже, ви вагітні, працюєте або вже знаходитеся у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, а ваше підприємство або його філія ліквідується. Що зобов'язаний зробити роботодавець?

У головної компанії, що знаходиться в іншій місцевості, при ліквідації підрозділу вакансії не зобов'язані пропонувати, адже це не скорочення.

Права вагітних при ліквідації такі ж, як і у інших працівників: вас зобов'язані попередити не менш, ніж за два місяці до звільнення, письмово і під розпис. Усне повідомлення не вважається належним, тому якщо вам повідомили про це по телефону, то можете вважати, що ви нічого не чули.

При звільненні з ліквідації (п.1 ч. 1 ст. 81 ТК РФ) всім співробітникам належить вихідна допомога в розмірі середнього заробітку. Чи не окладу, а саме середнього заробітку, до складу якого входять всі виплати, передбачені у роботодавця: премії, надбавки тощо Звільнення вагітної при ліквідації відбувається з таким же вихідною допомогою, і ніякої ролі не грає, що днями вона отримала допомогу по вагітності та пологах. Це абсолютно різні виплати, з різних джерел, з різних приводів.

Вихідна допомога за другий місяць ви повинні будете отримати тільки через 2 місяці після звільнення, якщо нікуди не працевлаштувалися. При цьому якщо ви вийшли на роботу через місяць і 10 днів, то друге вихідну допомогу вам повинні виплатити за 10 днів.

Третє вихідна допомога виплачується тільки в тому випадку, якщо ви протягом двох тижнів після звільнення звернулися в службу зайнятості, і вас не працевлаштували (ст. 178 ТК РФ). Тоді за третій місяць допомога ви отримаєте тільки після закінчення 3-х місяців з дня звільнення. Знову ж таки, якщо ви влаштувалися на роботу через 2 місяці і 15 днів, то третє вихідну допомогу належить за 15 днів.

Потрібно знати, що вихідна допомога за другий і третій місяць не сплачуються за замовчуванням. Для цього ви повинні приїхати до колишнього роботодавця з трудовою книжкою, а щоб отримати допомогу і за третій місяць ще й з довідкою зі служби зайнятості населення.

Розглянемо це на прикладі.

Дата звільнення 3 жовтня 2012 року. Ви протягом двох тижнів звернулися в центр зайнятості і знайшли роботу. Чи працюєте у нового роботодавця з 10 грудня.

Перше вихідну допомогу вам виплатили 3 жовтня 2012 Друге посібник ви отримали не прийом раніше 2 грудня 2012 року. Щоб отримати допомогу за частину третього місяця: з 3 по 9 грудня, потрібно взяти довідку в службі зайнятості та завірену копію трудової книжки у нового роботодавця.

Щоб отримати допомогу за частину третього місяця: з 3 по 9 грудня, потрібно взяти довідку в службі зайнятості та завірену копію трудової книжки у нового роботодавця

Навіть якщо жінка вже перебуває у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, це не позбавляє її права на вихідну допомогу.

Звільнення вагітної при ліквідації не позбавляє її права на допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами.

Якщо відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами (початок лікарняного) настає до дня звільнення, то допомогу виплачує роботодавець в розмірі середнього заробітку відразу за всі дні.

Якщо початок лікарняного по БІР в межах місячного терміну після дати звільнення, то роботодавець платити не зобов'язаний. Згідно п. 14 Наказу Міністерства охорони здоров'я РФ від 23.12.2009 N 1012н "Про затвердження Порядку та умов призначення і виплати державної допомоги громадянам, які мають дітей" допомога при настанні відпустки по БІР протягом місяця після звільнення виплачується тільки у випадках розірвання трудового договору у зв'язку з переведенням чоловіка, хворобою, яка перешкоджає продовженню роботи або проживанню в цій місцевості, а також у зв'язку з доглядом за хворим членом сім'ї або інвалідом I групи . Як бачите, звільнення в зв'язку з ліквідацією в цьому переліку немає. Обійшли законодавці вагітних, звільнених у цій підставі. Напевно, вважається, що жінка отримує вихідну допомогу в цей період від роботодавця, навіщо ж витрачати гроші ФСС.

Якщо жінка звернулася в службу зайнятості, і її визнали безробітної, а звільнення з ліквідації відбулося протягом 12 міс. до дня визнання її безробітною, то вона буде отримувати допомогу по БІР з розрахунку 490,79 рублів на місяць (сума на 2013 рік) від соц. захисту (ст. 8 Федерального закону № 81-ФЗ "Про державну допомогу громадянам, які мають дітей").

Юридична допомога та представництво в суді.

Санкт-Петербург: юрист по трудових спорах Румянцева Валентина Юріївна

+ 7-981-746-76-21, 8 (812) 987-60-94 (по раб. Дн. З 10 до 18)

Відгуки

консультації ВК

Наші перемоги в суді

Рекомендуємо почитати:

Звільнені з ліквідації під час відпустки по БІР мають право на допомогу по догляду за дитиною з розрахунку середнього заробітку.

як розраховуються декретні з 2013 року .

як розраховується середній заробіток для відпусток, вихідної допомоги .

звільняють і не виплачують зарплату. Що робити?

Чи можуть звільнити за скороченням жінку, що знаходиться в декреті ?

Чи можна звільнитися на лікарняному ?

Звільнили на випробувальному терміні ? Чи законно?

чи потрібен юрист по трудових спорах або можна впоратися самому?

як визнати звільнення незаконним ?

Залишив місце ДТП - позбавлять прав (судова практика)

Знижку за безаварійність по ОСАГО можна і втратити з 2013 року.

Заявив, що претензій до заподіювача шкоди не маєш, отримаєш відмова по КАСКО .

порушив термін обігу по КАСКО і відмовили . Що робити?

страховик Тоталь машину ? Йому це вигідно.

Купив знижений у ціні диван, чи можна повернути товар ?

Чи не платять по ОСАГО . Що робити, якщо радять чекати?

як відшкодовується шкода здоров'ю по ОСАГО ?

Хто відшкодовує збитки, якщо винуватець не вписаний в поліс ОСАГО ?

Що робити, якщо мало заплатили по ОСАГО ?

Як проводиться звільнення в цьому разі?
Яким законом захищаються її права?
А як же бути, якщо жінка працює у філії і припиняє діяльність тільки він, але не вся організація в цілому?
Що зобов'язаний зробити роботодавець?
Що робити?
Чи законно?
Що робити?
Що робити, якщо радять чекати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online