Облік тепла: чого очікувати в новому сезоні?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для початку необхідно запам'ятати одну просту річ: на те, скільки ви платите за тепло, в найбільшою мірою впливає обсяг споживання. І навіть при однакових тарифах платіжка за опалення аналогічної за розміром квартири може відрізнятися в 2-3 рази.

За даними Мінрегіону, щороку українці втрачають близько 75 млрд грн через те, що замість будинків гріють вулицю. Основна причина - величезні тепловтрати через зношених мереж і енергонееффектівних будинків. Щоб платити тільки за витрачені гігакалорії тепла, в першу чергу треба підрахувати, хто і скільки споживає. Це допоможе знайти "дірки" - основні точки втрат і, як наслідок, визначити спосіб економії. Чітке розуміння того, які саме обсяги коштів зникають в такий "дірі", буде мотивувати громадян термомодернізіровать будинку, а постачальників - ремонтувати старі мережі.

Перший крок до такого розуміння - установка загальнобудинкових лічильників тепла. За даними Мінрегіону, на сьогоднішній день в Україні оснащення приладами обліку становить 79,5%. Лічильників ще чекають 16 436 багатоквартирних будинків. Найвищий рівень оснащення приладами обліку в Миколаївській (95%), Вінницькій (94,5), Харківській (94,1), Хмельницькій (92,5), Черкаській (92,4) областях та в місті Києві (93,4% ). Найнижчий рівень - у Київській (64,7%), Донецькій (56,2), Волинській (54,7), Кіровоградській (54,4), Тернопільській (17,6), Луганській (19,7%) областях. В інших областях рівень оснащення лічильниками становить в середньому 70%.

Для початку необхідно запам'ятати одну просту річ: на те, скільки ви платите за тепло, в найбільшою мірою впливає обсяг споживання

Наступний крок - контроль споживачами власного енергоспоживання. Високі тарифи змусили українців замислитися над цим, але, на жаль, налагодити систему миттєво неможливо. Протягом багатьох років про проблему мовчали: постачальнику зручно і вигідно списати на будинок витрати, які неможливо перевірити.

На сьогоднішній день витрати на оснащення будинків лічильниками тепла і їх обслуговування включені в тариф на послугу з централізованого опалення. А саме - як амортизаційні відрахування і прибуток (якщо вона взагалі є) в тарифі на постачання теплової енергії. Тариф на послугу з централізованого опалення / теплопостачання - це сума тарифів на виробництво теплової енергії (94,5%), її транспортування (4), постачання (1), а також надання послуги (0,5%). Згідно з даними, зібраними в рамках проекту USAID "Прозора енергетика", середній тариф на транспортування теплоенергії на початку 2018 був дорівнює 41,83 грн / Гкал. Амортизаційні відрахування в ньому становили 13%.

Якщо уявити, що протягом опалювального сезону середньостатистична сім'я сплатить за тепло 12000 грн, то на установку і обслуговування загальнобудинкових лічильників з них передбачено близько 53 грн.

Якщо уявити, що протягом опалювального сезону середньостатистична сім'я сплатить за тепло 12000 грн, то на установку і обслуговування загальнобудинкових лічильників з них передбачено близько 53 грн

Фактично загальнобудинкові лічильники вже повинні були б стояти в наших будинках, якби підприємства теплопостачання своєчасно виконували свої інвестиційні програми. На жаль, з об'єктивних і суб'єктивних причин зібрані зі споживачів кошти підприємства часто витрачають на інші цілі.

Витрати на лічильник не виділені в платіжці окремим рядком, тому споживач не розуміє, хто, як і коли повинен займатися встановленням лічильника, його заміною або обслуговуванням. Але навіть сумлінна оплата цих витрат не гарантує, що зібрані кошти теплопостачальник витратить саме на лічильники в вашому домі. За них можна встановити лічильник в сусідньому будинку, а на ваш вже не вистачить коштів. До того ж, якщо ви з сусідами самостійно встановили тепловий лічильник на будинок, тому що не хотіли переплачувати за нормативами, тариф від цього не зменшується (фактично ви оплачуєте лічильник двічі).

До того ж за своєю природою постачальники тепла не можуть бути зацікавлені в повному врахуванні. Адже на споживачів без урахування можна перекладати втрати тепла в тепломережах. А ремонт і модернізація мереж - це основне завдання для органів місцевої влади. До речі, переважна більшість підприємств-постачальників належать власне споживачам - як власність територіальної громади.

Як формується рахунок за тепло сьогодні?

Обсяг спожитого нами тепла може визначатися за показниками лічильника (індивідуального або будинкового) або за встановленими нормативами.

За великим рахунком, існують три основні моделі нарахування плати за опалення. Перші дві передбачають наявність будинкового лічильника, третя - його відсутність або несправність:

1. Якщо у вас є обидва лічильника теплової енергії - домовик і квартирний. В такому випадку вам слід своєчасно (в останній тиждень місяця) передавати показники квартирного лічильника виконавцю послуги, який враховує ці дані при розрахунках і відобразить в платіжці. Однак не слід вважати, що з квартирним лічильником ви не відповідаєте за витрату тепла поза межами квартири: теплопостачальник розкидає в тому числі на вас плату за опалення місць загального користування, оскільки там також втрачається тепло.

2. Є будинковий лічильник тепла, але немає квартирного. У цьому випадку плата за опалення нараховується пропорційно опалювальної площі вашої квартири. Виконавець послуги з теплопостачання раз в місяць повинен знімати показники будинкових лічильників, фіксувати обсяг спожитого тепла в Гкал і розкидати його пропорційно між квартирами. При цьому пам'ятаємо, що опалюються в будинку не тільки квартири, але і сходові клітки і допоміжні приміщення.

3. Домовик лічильник тепла з яких-небудь причин відсутній. Це - найгірший сценарій для споживачів, оскільки робить можливими маніпуляції з боку виконавця послуги, тому що реальна витрата теплової енергії будинком перевірити неможливо. Плата за опалення нараховується за нормативами споживання з розрахунку за 1 кв. метр опалювальної площі, враховуючи ряд факторів, а саме - температуру зовнішнього повітря і фактична кількість днів надання послуги в розрахунковому місяці.

Як впливає на платіжку за тепло новий закон про облік?

Крім власності на квартиру в багатоквартирному будинку, ми є співвласниками спільного майна в ньому . А це не тільки права, але й обов'язки. Відповідно, про внутрішні мережах будинку, їх зношеності, гнилих трубах повинні дбати саме співвласники. Поза межами будинку - зона відповідальності постачальника.

Поза межами будинку - зона відповідальності постачальника

Цілком природно, що тепло, яке входить в будинок і розподіляється між житловими і нежитловими приміщеннями, в місцях загального користування, має оплачуватися. Відповідно до закону про комерційний облік тепла та води, до серпня 2018 р кожен будинок в Україні повинен бути забезпечений урахуванням тепла (мова йде про загальнобудинкові лічильнику).

Закон визначає два ключових поняття:

- комерційний облік (будинковий лічильник) - облік обсягів теплової енергії, поставленої до дому. Таким чином, вимірюється обсяг тепла або води, що споживається будинком в цілому;

- розподільний облік (прилад-розподільник, квартирний / індивідуальний лічильник) - облік розподілених між квартирами тепла або води.

Згідно із законом, установка квартирного лічильника - обов'язок споживачів. Але є нюанс: його встановлюють в тому випадку, якщо це економічно доцільно і технічно можливо. Оскільки саме ми з вами можемо повністю оцінити переваги такого розподільного обліку, то за нами залишається і останнє слово. Тобто якщо можливості встановити індивідуальний лічильник немає, то цього можна і не робити.

Як схема розводки тепла в будинку впливає на установку лічильника?

Вертикальна (по стояку) розводка найчастіше зустрічається в старих будинках. Труба стояка проходить знизу з підвалу (або від сусідів на першому поверсі) через батареї вгору, в наступну батарею. Тобто в цьому випадку теплоносій надходить до кожної наступної батареї від низу до верху і поступово охолоджується.

Економічно і технічно встановлювати квартирні лічильники при такій системі розподілу тепла невигідно: потрібно буде монтувати прилад обліку на кожен стояк, а це дорого і незручно, тим більше що в подальшому лічильники треба буде обслуговувати і повіряти.

У таких випадках доречно ставити розподільники тепла, монтовані на радіаторах. Ці прилади враховують кількість тепла, що віддається радіатором в навколишнє середовище. Розподільник показує відносну величину спожитого тепла, а не точну кількість гігакалорій, мегават і т.п.

Горизонтальна розводка опалення поширена в сучасному будівництві. Вона передбачає два трубопроводи: подаючий і зворотний. До них підключається кожна батарея в будинку. Це дозволяє забезпечити подачу теплоносія однакової температури в приміщення як на першому поверсі, так і на останньому.

Горизонтальна розводка дає можливість без проблем встановити індивідуальний лічильник на тепловому вводі квартири.

Горизонтальна розводка дає можливість без проблем встановити індивідуальний лічильник на тепловому вводі квартири

Хто відповідає за установку будинкового лічильника тепла?

Встановлювати загальнобудинкові лічильники зобов'язані транспортувальники тепла (в основному це та ж організація, яка надає послугу з теплопостачання). На це у них є один рік. Якщо ж підприємство не встигне цього зробити, то сплатить державі штраф. Разом з тим співвласники можуть встановити загальнобудинкові лічильники тепла самі.

Якщо теплопостачальник планує встановити у вашому будинку лічильник, він повинен попередити співвласників за два місяці. Після отримання письмового повідомлення ви можете вибрати той варіант, який підходить саме вам:

- погодитися на установку;

- узгодити з теплопостачальники умови, що відрізняються від тих, які він вам запропонував;

- повідомити йому про намір самостійно оснастити будинок лічильником.

Монополіст повинен узгодити модель лічильника і його вартість з співвласниками будинку, які можуть запропонувати більш дешевий або кращий варіант.

Якщо ви хочете проігнорувати закон і ухилитися від установки загальнобудинкового лічильника, постачальник може звернутися до суду з вимогою встановити щодо частини будинку, на якій буде встановлено прилад обліку, сервітут (право безкоштовно користуватися чужим майном).

Новобудова може бути прийнята в експлуатацію лише за умови, якщо власник будинку (співвласники приміщень) встановив загальдомовий лічильник тепла.

Новобудова може бути прийнята в експлуатацію лише за умови, якщо власник будинку (співвласники приміщень) встановив загальдомовий лічильник тепла

Скільки коштує установка будинкового лічильника тепла?

Розмір внесків за установку, обслуговування та заміну лічильника тепла визначає місцева рада. Якщо жителі населеного пункту підозрюють, що теплопостачальник (оператор мереж) порушує їх права, вони можуть вимагати від депутатів, щоб ті захистили інтереси своїх виборців.

За установку загальнобудинкового лічильника тепла платять співвласники. Разом з тим органи місцевого самоврядування можуть виділяти на це бюджетні кошти. Розмір внесків розраховується окремо для кожного будинку, а термін оплати пропорційно ділиться на п'ять років. Плата за місяць на квартиру складе 6-12 гривень (не більше 1% суми рахунку).

Встановлення індивідуального лічильника тепла споживачі оплачують самостійно.

Слід зазначити, що будинковий лічильник тепла незалежно від того, хто його встановив, належить співвласникам будинку. Відповідно, саме співвласники відповідають за його збереження в робочому стані.

Встановивши загальдомовий лічильник тепла, співвласники мають надіслати теплопостачальнику (оператору мереж) відповідне звернення. Згідно із законом, він зобов'язаний прийняти установлений лічильник на абонентський облік протягом 14 календарних днів. Якщо оператор мереж буде необгрунтовано відмовлятися прийняти ваш лічильник на облік, ви зможете звернутися до суду, який зобов'яже виконавця послуг виконати вимоги закону.

Хто розподіляє обсяг спожитого тепла між квартирами, виставляє платіжки і знімає показники лічильника тепла?

Обсяг тепла, споживаний будинком згідно з показаннями лічильника, розподіляється між співвласниками. Те, яким чином це відбувається, залежить від моделі договірних відносин з постачальником тепла (виконавцем послуг з теплопостачання). Розподіляти обсяг і формувати платіжку за опалення може постачальник послуги, керуючий будинку або ОСББ.

Знімати показники загальнобудинкового лічильника буде виконавець послуги з теплопостачання (постачальник тепла) або певний власниками іншу особу в присутності споживача або його представника (ОСББ). Якщо працює система дистанційного зняття показників, то присутність споживача або його представника не обов'язково. Але при цьому ви маєте право самостійно ознайомитися з показниками через відповідний інтерфейс на лічильнику або через електронну систему обліку розрахунків. Якщо це передбачено договором з постачальником, знімати показники лічильника може споживач, представник ОСББ або керуючий. В такому випадку виконавець послуги має право проводити контрольні зняття показників в присутності споживача.

Знімати показники індивідуальних лічильників і розподільників тепла повинні самі споживачі.

Платіжка за тепло

Як уже зазначалося, сьогодні практично всі споживачі в складі тарифу на централізоване опалення платять за установку і перевірку загальнобудинкових лічильників. Причому ця плата нараховується однаково для всіх. Вона буде вилучена з тарифу, в результаті сам тариф зменшиться. І співвласники, які встановили будинкові лічильники за власні гроші, тепер не будуть платити в складі загального тарифу за установку лічильників в інших будинках.

З іншого боку, в платіжці за тепло або за управління багатоквартирним будинком (в залежності від обраної моделі договірних відносин) з'явиться додаткова графа - плата за абонентське обслуговування. Вона передбачає витрати на установку / заміну, перевірку та обслуговування загальнобудинкових лічильників тепла. Але додаткова рядок не означає додаткової плати, навпаки. І вона буде різною для кожного будинку. Сплата внесків розподіляється на п'ять років або на інший строк за згодою сторін.

Якщо виконавець послуги з теплопостачання не є оператором зовнішніх теплових мереж, він зобов'язаний перераховувати сплачені споживачами внески на обслуговування і заміну будинкового лічильника оператору мереж.

У платіжці також повинна відзначатися інша важлива інформація:

- середній обсяг споживання і плати за послугу інших споживачів відповідної категорії;

- історичні обсяги споживання;

- можливості проведення в будинку термомодернізації або реконструкції, яка дозволить зменшити споживання тепла;

- контакти компаній, які проводять термомодернізацію будинку або реконструкцію мереж, постачають матеріали або допомагають з оформленням документів.

Вся викладена вище інформація допоможе нам ефективніше контролювати, за що саме, кому і чому ми платимо за теплоенергію.

Як формується рахунок за тепло сьогодні?
Як впливає на платіжку за тепло новий закон про облік?
Як схема розводки тепла в будинку впливає на установку лічильника?
Хто відповідає за установку будинкового лічильника тепла?
Скільки коштує установка будинкового лічильника тепла?
Хто розподіляє обсяг спожитого тепла між квартирами, виставляє платіжки і знімає показники лічильника тепла?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online