Договір безоплатного користування нежитловим приміщенням в 2019 році: умови, зміст, передача

  1. Відмінність оренди від безоплатного користування
  2. Умови передачі нежитлового приміщення в безоплатне користування
  3. Як правильно скласти договір і його особливості
  4. зміст договору
  5. Як правильно скласти акт прийому і передачі в користування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ведення практично будь-якого виду бізнесу вимагає наявність свого окремого приміщення. Власникам необхідна площа для розміщення торгових точок або офісів, але не у кожного починаючого підприємця є необхідна сума Ведення практично будь-якого виду бізнесу вимагає наявність свого окремого приміщення грошових коштів для покупки цього приміщення.

Навіть для того щоб взяти в оренду відповідне приміщення, треба щомісячно сплачувати його власнику за використання простору. Тому бізнесменам пропонується відмінна можливість отримання складу, офісу чи торгової точки, уклавши договір безоплатного користування нежитловим приміщенням.

Відмінність оренди від безоплатного користування

Всі аспекти безкоштовного користування нежитловим будівлею відображені в статті 689 ГК РФ. Оренда і безоплатне користування мають багато спільного, а різниця полягає лише в таких двох моментах:

  • за допомогою оренди офіс або склад можуть бути передані у тимчасове володіння, тобто бізнесмен буде власником приміщення, але на умовах оренди. За допомогою безоплатного користування, він буде тільки користуватися чужим приміщенням, а власником буде вважатися власник даної будівлі;
  • оренду можна отримати тільки на платній основі, тобто за користування приміщенням необхідно вносити платежі щомісяця, а безоплатне користування приміщенням надається абсолютно безкоштовно.

За договором безоплатного користування одна сторона передає приміщення, а інша сторона зобов'язується повернути його в тому стані, в якому вона його отримала. В угоді повинно бути зазначено стан, в якому предмет цього договору буде повернений, а також ступінь зносу.

Умови передачі нежитлового приміщення в безоплатне користування

Бізнесмен, який отримує приміщення в користування на безоплатній основі, повинен за свій рахунок утримувати це приміщення в відмінному стані.

Якщо знадобиться провести поточний або капітальний ремонт будівлі, тоді це має зробити ссудодатель, тобто власник будівлі. Виконувати ремонт він повинен за допомогою своїх фінансових коштів, якщо в угоді не зазначено інші умови подібного виду оренди.

Істотними умовами такого договору є:

  • предмет згоди;
  • безоплатність користування.

Предмет договору - це важлива умова будь-якої угоди. Якщо в документі відсутні дані, за допомогою яких можна визначити місцезнаходження нежитлового приміщення або його існування в цілому, умова про предмет вважається не узгодженим обома сторонами. Договір в даному випадку буде вважатися недійсним.

Ще одним важливим умовою є те, що є можливість зміни сторін. Права власника будівлі можуть перейти до інших осіб і права бізнесмена, який отримав приміщення на безоплатній основі, при цьому не припиняються. Наприклад, якщо вмирає власник, тоді договір вважається чинним, а обов'язки автоматично передаються родичам цієї людини.

Якщо помирає користувач приміщення, тоді договір вважається недійсним і автоматично анулюється.

Як правильно скласти договір і його особливості

У договорі повинні бути вказані боку - це ссудодатель і ссудополучатель У договорі повинні бути вказані боку - це ссудодатель і ссудополучатель. Позикодавець - це власник приміщення або особа, уповноважена на підставі Закону надавати приміщення в оренду такого виду.

Користувачем може бути будь-яка особа, якій необхідно отримати в користування нежитлове приміщення для ведення свого бізнесу.

Договір може бути укладений як на визначений, так і на невизначений термін. У ньому повинні бути прописані дата і місце складання. Гранично уважно необхідно вказувати реквізити сторін, в іншому випадку, при появі розбіжностей між сторонами, неможливо буде щось довести в суді, так як такий документ не матиме юридичної сили.

Розпоряджатися майном має право тільки власник, тому у позикодавця на руках повинно бути свідоцтво про право власності на приміщення.

Незважаючи на те, що безоплатна оренда нежитлового приміщення носить безплатний характер, грошові відносини між позикодавцем і ссудополучателем повинні бути повністю врегульовані за допомогою договору.

Перш ніж починати складати даний документ, необхідно заздалегідь продумати і описати в тексті угоди всі моменти, які можуть виникнути під час користування приміщенням. Слід передбачити всі форс-мажорні обставини, які можуть виникнути, щоб потім не було нерозв'язних суперечок.

До особливостей такого договору слід віднести:

  • безоплатність передачі нежитлової будівлі в користування ссудополучателю;
  • простота укладання даного документа;
  • прості правила регулювання при його виконанні.

Даний документ є корисним угодою, який допомагає багатьом підприємцям-початківцям в здійсненні їх діяльності.

Оформлення договору виробляє нотаріус. Його складання відбувається при наданні таких документів:

  • кадастровий паспорт на приміщення і його ксерокопія;
  • свідоцтво про державну реєстрацію прав та його ксерокопія.

Також необхідно надати спеціалісту нотаріальної контори для розгляду наступні документи:

  • акт прийому-передачі приміщення в користування;
  • додаткова згода;
  • протоколи розбіжностей та узгодження розбіжностей.

Якщо об'єкт власності перебуває в оперативному управлінні, Закон передбачає передачу будівлі у тимчасове користування на безоплатній основі, але це повинно бути підтверджено за допомогою договору між власником будівлі і третіми особами.

форма договору

Вказівка ​​сторін, предмета, цілей використання, передачі приміщення на підставі акта, строки, прав і обов'язків сторін - все це є в формі угоди на безоплатне користування приміщенням. Форма договору безоплатного користування приміщення повинна бути складена за загальними правилами із зазначенням форми угоди, яка передбачена Законом.

При цьому спеціальні вимоги, які поширюються на договір оренди (Оплата, аванс за користування та інше), до такого виду позики не застосовуються.

зміст договору

Щоб договір вважався правильно складеним, в ньому повинні бути описані всі необхідні структурні елементи Щоб договір вважався правильно складеним, в ньому повинні бути описані всі необхідні структурні елементи.

Вступна частина:

  • Викладаються цілі, умови і обставини даного договору;
  • Вказується номер угоди, місце і дата складання;
  • Необхідно прописати повне найменування позикодавця і ссудополучателя;
  • Також повинні бути зазначені прізвище, ім'я, по батькові та посада осіб, які представляють сторони.

Предмет угоди:

  • Описується нежитлове приміщення із зазначенням ідентифікують ознак.
  • Вказується його точний юридична адреса та місцезнаходження.
  • Необхідно ще вказати номер приміщення.
  • У цьому пункті вказується право розпорядження нежитловим приміщенням із зазначенням документів, які наявність цього право підтверджують. Позикодавець повинен письмово підтвердити, що дане приміщення не перебуває в заставі і не знаходиться в арешті.
  • Ссудополучатель отримує право вказувати адресу (пишеться точну адресу) в составляемой документації під час роботи і обслуговування приміщення, як адресу свого місцезнаходження.

Прав і обов'язків сторін:

  • Ссудополучатель має право застрахувати отримане будівля в користування на своє ім'я.
  • Якщо будуть виявлені недоліки, які виявляться перешкодою до нормальної експлуатації приміщення, тоді власник зобов'язаний надати ссудополучателю інше приміщення або провести усунення недоліків в зазначені терміни і за свій рахунок.

Вартість приміщення:

Вказується балансова вартість в цифрах і прописом.

Порядок твори розрахунків і витрати по утриманню будинку:

  • Оплату за комунальними платежами і витрати по експлуатації виробляє ссудополучатель.
  • Вказується такий момент, що позикодавець має проводити поточний та капітальний ремонт за свій рахунок. Якщо ссудополучатель виробляє будь-які ремонтні роботи, тоді власник будівлі повинен йому відшкодувати всі витрати. Для цього складається кошторис і відправляється офіційний лист ссудодателю.

Відповідальність сторін:

  • Приміщення надається ссудополучателю на певний термін і за актом. Необхідно вказати термін і номер акта.
  • Ссудополучатель несе відповідальність за ризиком випадкового пошкодження будівлі в процесі його використання, якщо він використовував його не за функціональним призначенням, міг запобігти нанесенню шкоди або в разі, якщо будівля була передана третім особам.
  • Разом з будівлею передаються документи, необхідні для експлуатації. Ссудополучатель зобов'язаний зберігати цю документацію в належному вигляді.

Термін дії угоди і його дострокове розірвання:

  • Необхідно вказати термін дії договору (дату);
  • Будь-яка зі сторін має права відмовитися від виконання даного документа і розірвати його в односторонньому порядку, але з попередженням іншої сторони.

Інші умови:

У цьому пункті можна вказати той факт, що сторони будуть звільнені від несення відповідальності в разі невиконання умов угоди, якщо це невиконання є наслідком будь-яких непереборних обставин, які виникли після підписання документа.

Реквізити і підписи сторін:

  • Вказуються реквізити ссудополучателя і позикодавця;
  • В кінці договору проставляються підписи сторін.

Завантажити Договір безоплатного користування нежитловим приміщенням - Зразок

Відео: Договір безоплатної оренди нежитлового приміщення

Як правильно скласти акт прийому і передачі в користування

Такий документ є спеціально підготовленим бланком з графами, які заповнюються і підписуються сторонами. Акт прийому і передачі в безоплатне користування нежитлової будівлі містить багато граф, які повинні бути заповнені.

Перший рядок «Орендар» повинна містити найменування фірми, для якої береться приміщення в безоплатне користування. Нижче потрібно написати адресу об'єкта.

Всі графи повинні заповнюватися гранично уважно, без помилок і виправлень.

Потім необхідно вказати, що даний акт складений на підставі договору оренди - вказати номер угоди та дату складання я. Обов'язково слід написати адресу об'єкта і вказати площу приміщення.

У наступних графах необхідно описати технічний стан будівлі на момент передачі. Потім потрібно підкреслити, які інженерні системи є в приміщенні, і написати, в якому стані знаходиться будівля на момент передачі.

В кінці необхідно вказати, реквізити сторін, поставити печатки, підписи і розшифровку підписів. Позикодавець пише свої реквізити в колонці «Орендодавця», а ссудополучатель в колонці «Користувача». Якщо потрібно передати кілька приміщень, можна скласти один акт і в ньому вказати, що за будівлі передаються, вказуючи їх площа, реєстраційний номер і місцезнаходження.

Завантажити Акт прийому-передачі нежитлового приміщення в оренду - Зразок

Відео: Акт прийому-передачі при передачі в безоплатне користування приміщення

Підсумки статті:

  • Для ведення будь-якого бізнесу необхідно приміщення для облаштування офісу, складу або для розміщення торгової точки. Будівля можна взяти в безоплатне користування.
  • Відмінність оренди від безоплатного користування відрізняється в тому, що за оренду необхідно платити щомісячні платежі.
  • Існують певні умови передачі нежитлового приміщення в безоплатне користування.
  • Договір необхідно складати правильно, щоб в подальшому не виникало питань і суперечок. Даний документ повинен бути завірений у нотаріуса.
  • Форма і зміст договору містять певні пункти, які повинні бути заповнені і затверджені сторонами.
  • Для укладення договору знадобиться скласти акт приймання-передачі будівлі.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online