Цільові дарування грошей (грошових коштів) - в 2019 році, зразок договору, між близькими родичами, на покупку квартири, співробітникам, між фізичними особами, нотаріально, податок

  1. оформлення
  2. Особливості цільового дарування грошей на придбання квартири
  3. між родичами
  4. Нотаріальне завірення
  5. співробітникам
  6. Судова практика
  7. податки
  8. Акт прийому-передачі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Договір дарування грошей - певний вид дарчим, в якому в якості подарунку виступають грошові кошти. Під час операції одна сторона передає або ж зобов'язується в майбутньому передати дарунок.

Гроші є рухомим майном і не підлягають реєстрації. Перебувати вони можуть у власника, в організації або на рахунках банку, але обов'язково повинні належати дарувальнику. Власник повинен ясно висловити намір подарувати частину свого майна обдаровуваному, так як угода є незворотною.

Обдаровуваний також повинен висловити згоду або незгоду прийняти дар. Він і дарувальник повинні бути дієздатними і правоздатними особами.

оформлення

Договір оформляється так само, як і будь-який договір дарування рухомого майна, вимоги до таких дарчих стандартні. Оформлятися дарчі можуть і усно, і письмово. За умови того, що обидва учасники є фіз. особами, закон передбачає передачу грошей без оформлення письмового договору. Бажано наявність свідків.

Якщо дарувальник - юридична особа, а сума більше 3-х тисяч рублів, то угода обов'язково вчиняється у письмовій формі. Такі ж вимоги пред'являються, якщо договір укладено на майбутнє і передбачає передачу грошей через деякий час. Через недотримання вимог угоду визнають незначною .

Письмовий договір складається із зазначенням всіх важливих пунктів, на кшталт кількості які приносить коштів, дати і адреси оформлення угоди. Повинно бути два примірники документа, один - для обдаровуваного, інший - для дарувальника.

Навіть якщо дарування відбувається в усній формі, краще підстрахуватися і скласти акт прийому-передачі або розписку.

Завантажити зразок акта прийому-передачі грошових коштів

Особливості цільового дарування грошей на придбання квартири

Зазвичай дарування грошей для подальшої покупки квартири здійснюється при вступі обдаровуваного в шлюб. При цьому після розлучення або ж під час спільного життя чоловік / дружина не зможуть робити замах на власність того, кому були подаровані гроші. Після прийняття подарунка обдарований повинен використовувати кошти виключно за призначенням.

Мета витрати грошей ще не доводить, що гроші витрачені саме на квартиру. Якщо відбувається суперечка, то одержувач дару повинен в судовому порядку довести, що гроші він витратив за призначенням.

Під час укладання угоди на передачу грошей в майбутньому доведеться скласти договір в письмовій формі. У дарчим потрібно вказати термін, через який гроші перейдуть у власність обдаровуваного.

У дарчим потрібно вказати термін, через який гроші перейдуть у власність обдаровуваного

Якщо такий дар отриманий від родича, то обдаровуваний не повинен платити ПДФО, а підтвердженням завершення угоди є розписка про отримання подарунка

між родичами

Договір дарування грошей між близькими родичами полягає в усній формі, якщо дарують невелику суму. У тому випадку, коли сума велика, варто оформляти дарчу письмово.

Також письмова форма застосовується в обов'язковому порядку, якщо договір призначений на дарування грошей через певний час. В цьому випадку дарувальник, що складається в шлюбі, зобов'язаний отримати згода чоловіка або дружини.

Нотаріальне завірення

Завіряти дарчу у нотаріуса не обов'язково, проте в тому випадку, коли в якості подарунку виступають великі суми, потрібно завірити документ у нотаріуса. У цьому випадку нотаріус підтвердить, що всі учасники діяли без примусу і перебували в здоровому глузді. Такий договір оскаржити буде дуже складно.

Нотаріусу доведеться доплатити, зате він стане свідком і не допустить виникнення проблем. Також послуги фахівця є обов'язковими при укладанні деяких видів договору. Якщо документ не завірений нотаріально, його визнають недійсним.

Спеціаліст зобов'язаний вимагати згоду від чоловіка (якщо дарувальник перебуває в шлюбі), встановити родинні зв'язки (при даруванні грошей родичам), також оголошує права і обов'язки обох сторін і перевіряє договір. Потім складається три примірники документа, які підписуються в присутності фахівця.

співробітникам

Договір цільового дарування грошей співробітникам, що є фізичними особами, оформляється без оплати податків. Буває, що договір передбачає внесення грошей в діяльність обдаровуваного, який є індивідуальним підприємцем. Можливий так само і зворотний переклад грошей, тобто від ІП до фізичної особи.

Працівник, який є співробітником, повинен платити податок організації. У разі несплати підприємство посилає повідомлення в податкову службу. Якщо ж до податкової звернувся сам працівник, він повинен надати декларацію про свої доходи і сплатити податок.

Дарування грошей співробітникові від організації не повинно відбуватися в якості заохочення, так як способом заохочення є премія, що встановлює сплату інших податків. До того ж регуляція здійснюється трудовим, а не цивільним законодавством.

До того ж регуляція здійснюється трудовим, а не цивільним законодавством

складений договір дарування акцій реєструється в Державному реєстроутримувача акцій і після цього права володіння цінними паперами повністю переходять до обдаровуваного особі.

Скільки коштує оформлення договору дарування квартири у нотаріуса - дізнайтеся з цим посиланням .

При оформленні договору дарування не повинно бути зв'язку виплати з успіхами на роботі співробітника. Договір, що перевищує вартість 3-х тисяч рублів і оформлений за участю юридичної особи , Обов'язковий для складання в письмовій формі, інакше дарчий буде визнана нікчемною.

Якщо проводиться масове обдаровування співробітників, то полягає багатостороння дарча, в якій всі працівники є обдарованими. Дарування має бути підтверджено документами. Начальник зобов'язаний видати наказ або ж розпорядження про те, що була проведена масова видача подарунків і накладних на них.

Коли подарунок видається працівникові, він заповнює відомість про прийняття предмета дарування. Працівник повинен розписатися. Даний документ є своєрідним актом прийому-передачі.

Підписати від імені компанії цей договір повинен або керівник, або довірений співробітник. Довіреність, в якій немає вказівки працівника на те, який подарунок їм отримано, є недійсною.

Судова практика

Дарчий може оскаржуватися учасниками угоди або зацікавленими в ній особами. Зазвичай складність викликають операції з дарування грошей на покупку нерухомості. При розлученні чоловік / дружина часто намагається відсудити, наприклад, частина квартири , Підносячи це як спільно нажите власність.

Для запобігання такої неприємної ситуації доведеться довести в суді, що власність була куплена саме на подаровані гроші. Потрібно буде пред'явити виписки банківських рахунків або договір дарування купівлі-продажу нерухомості з позначенням номерів цих банкнот.

при оскарження нерухомості в суді виникає відстеження цільового використання подарунка (трата грошей на те, що було передбачено в договорі). При усному укладенні угоди виникає така проблема, як оспорювання угоди через її удаваності, тобто оформлення заднім числом. Суд вказує на невідповідність дат і непередачу реальних грошей.

Дарчі, що передбачають передачу грошей після смерті дарувальника, є завідомо нікчемними, оскільки не відповідають підставам ГК. Угода також визнається недійсною, якщо вона зроблена під тиском (погрози, насильство, оману). У суді необхідно довести ці факти.

Договір може бути скасований, якщо дарувальник пред'явить суду вагомий доказ для вчинення цього діяння, а, як правило, в судових розглядах суд стає на бік того, хто наполегливіше домагається своїх прав і пред'являє більше доказів на свою користь

податки

У Податковому кодексі Російської Федерації встановлено, що на деякі доходи фізосіб не поширюються податки . Гроші, отримані в подарунок одаряемому, сплату податку не підлягають.

Податком обкладаються такі предмети дарування:

При даруванні ділянки землі слід знати, що при наявності на ньому житлової споруди податок доведеться платити з цих двох об'єктів.

Чи не платять податок на дарування лише деякі особи, які отримали в дарунок нерухомість, цінні папери або машину. Цими особами є близькі і найближчі родичі. Це, наприклад, мати, батько, усиновлювач та усиновлена, кровні або з одним загальним батьком брат і сестра, бабуся і дідусь. При цьому потрібно пред'явити документ, що підтверджує спорідненість осіб.

Не підлягають сплаті податку також ті кошти, які отримані ІП від іншої фізособи. Це відбувається на підставі того, що гроші - це рухоме майно. У такій ситуації не важливо, на що обдаровуваний витратить гроші. Не має значення і наявність родинних відносин між сторонами.

Акт прийому-передачі

При даруванні грошей акт прийому-передачі обов'язковий для виконання. Документ послужить посвідченням того, що обдаровуваний прийняв подарунок і того, що предмет дарування перейшов у власність цієї особи.

Якщо подарунок був переданий раніше, то вже необов'язково складати цей документ, потрібно лише розписка. Цими діями буде підтверджено те, що в учасників угоди немає один до одного претензій і те, що дарувальник зобов'язується передати або вже передав гроші.

У документі будуть потрібні такі дані:

  • дані паспортів обох учасників;
  • дата дарування грошей і їх передачі обдаровуваному;
  • сама дарча;
  • підписи обох учасників.

Дарчий не вимагає обов'язкового завірення нотаріуса. Такий договір не зобов'язує до сплати податків, якщо угода укладена між родичами. Необхідно якомога докладніше описати предмет дарування, щоб договір не був визнаний недійсним.

Дарчий на дарування грошей повинна бути складена грамотно і з урахуванням того, що в майбутньому її можуть оскаржити. Щоб суд встав на вашу сторону, потрібно передбачити всі варіанти і підстрахуватися, наприклад, завірити договір у нотаріуса або скласти акт прийому-передачі.

Документи для дарування

необхідно зібрати, якщо ви хочете передати комусь в дар належить вам квартиру, або хтось із близьких планує подарувати житлову нерухомість вам.

Зразок заяви на дарування частки в квартирі ви знайдете тут .

Договір дарування частки земельної ділянки між родичами ви можете знайти ось тут .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online