Як оформити право власності на гараж

  1. Читайте також:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розглянемо основні випадки - оренда машиномісця в гаражно-будівельному кооперативі і покупка вже приватизованого гаража Розглянемо основні випадки - оренда машиномісця в гаражно-будівельному кооперативі і покупка вже приватизованого гаража.

Найбільш простий спосіб купити гараж - роздобути машиномісце в гаражно-будівельному кооперативі (ГСК) або придбати машиномісце в новому будинку, що будується за договором інвестування, співінвестування, пайової участі, поступки права, іншим договором.

У першому випадку будівництво здійснюється на довготривалих землевідведення під будівництво саме гаражів з терміном оренди на 10-15 років. Деяким ГСК земля виділена взагалі в безстрокове користування. Гараж «купується» через вступ до кооперативу. Ви стаєте членом ГСК, отримуючи відповідне посвідчення. Оформляється передача гаража одним членом кооперативу іншому - вам. Гроші продавцеві гаража віддаєте під розписку - «за оформлення передачі».

У другому випадку будівництво здійснюється на підставі Інвестиційного контракту, за результатами виконання якого реєструється право власності в УФРС при наявності договору на придбання машиномісця, документів, що підтверджують оплату договору, передавального акта та документів БТІ.

При цьому указний вище шлях оформлення у власність гаража можливий тільки за умови, що у забудовника немає проблем з інвесторами об'єкта і адміністрацією міста. Якщо такі проблеми є, право власності може не бути зареєстровано довгі і довгі роки. Шлях вирішення цієї проблеми один - звернення до суду, визнання права власності на гараж, реєстрація права власності на підставі рішення суду.

В даний час мало ні в кожній другій новобудові право власності на гараж та машиномісця оформлюється в судовому порядку.

Тим же, кого не влаштовують зазначені варіанти, доведеться купувати вже приватизований гараж. Придбання гаража у власність за технологією схоже на покупку квартири. Так, наприклад, ідеально, якщо продавець - перший і єдиний власник гаража. Це знімає ймовірність, що один з минулих власників раптом несподівано звернеться до суду з вимогою визнати угоду недійсною.

В першу чергу дізнайтеся, чи є у нинішнього власника гаража свідоцтво про право власності на продавану нерухомість. Ви можете зробити це навіть без його допомоги, так як будь-яка людина має можливість отримати відомості з єдиного реєстру прав, де міститься інформація про всіх власників нерухомого майна, в тому числі і боксів. Вам потрібно направити заяву про видачу таких даних в відомство, яке здійснює державну реєстрацію правочинів власників нерухомості.

Після отримання відомостей про зареєстровані права власника боксу вам потрібно дізнатися, на якій підставі він придбав право власності на нього. Попросіть продавця показати договір купівлі або дарування гаража, а також документи, що підтверджують його членство в ГСК і повну виплату їм свого паю. переконавшись
в законності його дій, ви можете приступати до оформлення договору купівлі.

Продавець повинен бути готовий пред'явити вам ряд документів. Перш за все - свідоцтво про право власності на своє ім'я або нотаріально завірене доручення на право продажу гаража. Переконайтеся в наявності довідки з Бюро технічної інвентаризації (БТІ) про інвентарної і дійсної вартості гаража, його експлікації, поверхового плану або плану землевідведення.

Продавець повинен запастися нотаріально завіреним згодою дружини (чоловіка) на продаж гаража, якщо він вважається «спільно нажитим майном». Дуже бажано, щоб місцева податкова інспекція видала довідку про відсутність у продавця заборгованостей перед бюджетом, пов'язаних з гаражем. Необхідно переконатися, що на об'єкті придбання вами гаражі не «висять» борги за користування електроенергією та теплом.

Перший крок в процесі безпосередньої купівлі-продажу - укладення договору купівлі продажу (можна і нотаріальне, але не обов'язково). Він запевнить договір купівлі-продажу, заздалегідь складений акт прийому-передачі гаража і зафіксує згода дружини продавця на угоду. З цим пакетом документів, зі свідоцтвом на право власності необхідно звернутися в реєстраційну службу - УФРС.

Для цього вам потрібно подати такі папери:

  • договір купівлі гаража (оригінал і нотаріально завірену копію);
  • акт передачі гаража покупцеві (при наявності);
  • свідоцтво про реєстрацію права власності на продавану нерухомість (забезпечити подачу повинен продавець гаража);
  • згода чоловіка на укладення даної угоди (потрібно тільки
    в разі визнання гаража сумісною власністю подружжя).

Всі ці документи потрібно додати до заяви про реєстрацію правочинів нового власника боксу. Зазвичай сторони договору купівлі гаража забувають, що всі учасники угоди (покупець, продавець та інші) повинні підписати заяву. У тому випадку, якщо всі названі документи представлені і правильно оформлені, свідоцтво про право власності на бокс буде видано протягом місяця.
Всі ці документи потрібно додати до заяви про реєстрацію правочинів нового власника боксу ЗАДАТИ ПИТАННЯ.

Читайте також:


Читайте також:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online