Позики і гроші під материнський капітал: умови і порядок отримання в 2019 році

  1. Позика і материнський капітал
  2. умови позики
  3. Як взяти позику під МК
  4. Документи для оформлення позики на покупку житла
  5. Готівкові гроші і материнський капітал
  6. Останні зміни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Можливість вкласти материнський капітал в іпотеку відома, мабуть, кожній родині, яка отримала сертифікат. Однак, інформація про те, чи можна витратити кошти на погашення позик, вельми суперечлива.

Розібратися в питанні допоможе аналіз нормативних актів. Вони визначають, в якому випадку допустимо позику під материнський капітал, а в якому буде відмова. Щоб зрозуміти, як можна використовувати засоби на покриття позик слід визначитися, що означає позику під материнський капітал.

Позика і материнський капітал

Позика і материнський капітал

Для громадян поняття займ, кредит і іпотека часто є синонімами. Однак для фінансових фахівців і юристів в них існують кардинальні відмінності. Ці відмінності закріплені в Цивільному кодексі РФ.

Юридичне поняття позики засноване на 807 статті кодексу. Відповідно до неї позикою є письмова або усна домовленість, при якій, одна сторона передає іншій грошові кошти або матеріальні цінності, а друга в терміни встановлені договором зобов'язується повернути майно або гроші в тому ж стані і розмірі.

При цьому передача коштів може бути безпроцентної, якщо сума не вище 50 МРОТ, а може надаватися на умовах їх виплати, якщо це передбачено угодою.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття №807 Цивільного кодексу РФ «Договір позики»

Увага! Якщо сума більше 10 МРОТ, договір повинен бути укладений письмовий. Відносно юридичних осіб сума не має значення - вони зобов'язані оформляти письмово будь-які позики. Додатком до договору може бути розписка в прийомі-передачі коштів або майна.

Однак програма накладає на позики ряд обмежень, при яких кошти материнського капіталу позикодавцеві не виділяються.

умови позики

умови позики

Умови, які висуваються законодавством до угод, що дозволяє отримати позики під материнський капітал в 2019 році, пов'язані з перешкодою шахрайським і протиправних дій.

Тому єдина можливість - це житлову позику під материнський капітал.

Увага! Через займ категорично заборонено переводити суму материнського капіталу. Це означає, що ні за яких умов не допускається отримання сім'єю грошей готівкою шляхом оформлення позик.

Це може бути займ (простий або іпотечний) на:

  • придбання нового житла в новобудовах або на вторинному ринку у фізичних і юридичних осіб;
  • будівництво будинку самостійно або за допомогою укладення договору підряду, при наявності дозвільної документації та заявленої площі, відповідної нормативам;
  • реконструкцію або ремонт будинку зі збільшенням в результаті житлової площі.

придбання нового житла в новобудовах або на вторинному ринку у фізичних і юридичних осіб;   будівництво будинку самостійно або за допомогою укладення договору підряду, при наявності дозвільної документації та заявленої площі, відповідної нормативам;   реконструкцію або ремонт будинку зі збільшенням в результаті житлової площі

Позика, оформлений на придбання нерухомості в проектах пайового будівництва також відноситься до допустимим для забезпечення його засобами материнського капіталу.

Засоби сімейного капіталу можуть спрямовуватися:

  • на перший внесок по позиці;
  • на оплату основної суми боргу, у разі укладення договору позики до виникнення права на сертифікат і після;
  • на оплату відсотків за позикою (якщо вони передбачені договорами позики).

При складанні договору позики слід пам'ятати, що призначення коштів повинно бути в ньому прописано. Так, якщо в тексті написано, що позичальникові видаються кошти на особисті потреби або споживчі витрати, пенсійний фонд не переведе гроші на забезпечення по такому документу.

Увага! До оплати можна пред'явити тільки цільової позику під материнський капітал.

До оплати можна пред'явити тільки цільової позику під материнський капітал

Організацією, що видала позику, може бути:

  • фінансово кредитна установа, яке акредитоване, згідно 395-1 ФЗ (02.12.90) «Про банки і банківську діяльність»;
  • кредитний споживчий кооператив, який працює більше трьох років і зареєстрований, згідно 190 ФЗ (18.07.09) »Про кредитної кооперації»;
  • організацією, яка видала позику за договором, забезпеченого іпотекою.

Важливо! З 2018 року із списку організацій, яким можуть спрямовуватися кошти материнського капіталу в рахунок надання його власнику позики, виключені МФО.

Ще одна важлива умова стосується особи, що виступає позичальником. Щоб використовувати материнський капітал, займ повинен бути оформлений або на власника сертифіката, або на його дружина. Третє не допускається.

Завантажити для перегляду і друку:

ФЗ від 2 грудня 1990 р №395-I «Про банки і банківську діяльність»

ФЗ від 18 липня 2009 №190 «Про кредитної кооперації»

Як взяти позику під МК

Як взяти позику під МК

Для цього слід зробити кілька послідовних кроків.

  1. Провести моніторинг пропозицій банків, споживчих кооперативів, будівельних компаній та інших установ, які надають необхідні кошти.
  2. Переконатися, що організація відповідає всім виставленим державою умов, має дозволу на роботу і акредитацію.
  3. Звернутися за отриманням позики, надавши необхідні документи.

Важливо! Практично для будь-якого житлового позики буде потрібно наявність офіційної роботи, бухгалтерія якої зможе підтвердити дохід заявника довідкою 2 ПДФО. Якщо розміру заробітної плати не вистачить, можна скористатися урахуванням додаткових доходів, підтверджених довідкою з податкової, або доходом співпозичальників, якщо договір з позикодавцем допускає такий варіант.

  1. При позитивному результаті, позикові кошти спрямовуються, відповідно до мети, прописаної в договорі позики.
  2. Договір на нерухомість необхідно зареєструвати з Росреестра.
  3. Власнику сертифіката слід звернутися до пенсійного фонду особисто, або через представника, повноваження якого підтверджуються довіреністю і подати заяву на переказ коштів позикодавцеві.

На підставі заяви та документів, що подаються відповідно до законодавства ПФР прийме рішення про направлення коштів організації - позикодавцеві за безготівковим розрахунком, або про відмову в їх перекладі.

Важливо! Раніше термін розгляду заяви міг займати до двох місяців. З 03.03.2017 термін прийняття рішення скорочений до місяця, ще 10 робочих днів відводиться співробітникам ПФР на переказ грошей.

Таким чином, відсічена можливість зволікань з розглядом заяв і нарахування коштів материнського капіталу.

Документи для оформлення позики на покупку житла

Документи для оформлення позики на покупку житла

Згідно правовим нормам в Пенсійному фонді слід зробити запит на переказ коштів, підтвердити своє право на сертифікат і підтвердити, що нерухомість задовольняє вимогам закону.

У ПФР надаються:

  1. Сертифікат.
  2. Паспорт його власника, чоловіка або представника. Заявник і його чоловік повинні пред'явити реєстрацію. А представник - довіреність.
  3. Якщо документи на позику оформлені на чоловіка власниці сертифіката, потрібно надати свідоцтво про шлюб.
  4. Завірена копія або оригінал договору купівлі-продажу нерухомості, який пройшов реєстрацію;
  5. Завірена копія або оригінал виписки з ЕГРП, що підтверджує право спільної часткової власності сім'ї на нерухомість. Якщо укладено іпотечний договір або договір житлового позики передбачає перехід власності тільки після їх повного погашення, виписку не пропонують.
  6. Якщо приміщення не є спільною частковою власністю на момент подачі заяви, необхідна нотаріально завірена зобов'язання здійснити цю процедуру при першій можливості. Максимально можливий термін - півроку з моменту виникнення такого права.
  7. Технічна документація на нерухомість, яка доведе, що вона (або її проект) придатна для проживання сім'ї: виписка з кадастру, технічний паспорт і т.д.
  8. Договір з організацією - позикодавцем. У документі в обов'язковому порядку повинна бути зазначена мета надання позики і сума боргу.

Увага! Для об'єктів, що будуються в ПФР обов'язково надаються дозвільні документи.

Варто відзначити, що при отриманні позики пакет необхідних документів майже такий же. В обов'язковому порядку він доповнюється:

  1. СНІЛС та ІПН заявника.
  2. Свідченням на дітей про їхнє народження / усиновлення.
  3. Підтвердженням з ПФР про ту суму материнського капіталу, якою володіє позичальник.
  4. Документами, що підтверджують дохід.

Також можуть знадобитися інші документи, про які повідомлять співробітники організації - позикодавця.

Готівкові гроші і материнський капітал

Готівкові гроші і материнський капітал

Переведення в готівку коштів материнського капіталу з моменту старту програми є правопорушенням.

За його здійснення передбачено покарання аж до кримінальної відповідальності. Однак це загрожує тільки тим, хто витрачає бюджетну субсидію на сторонні потреби.

Після переказу коштів материнського капіталу готівку законно можуть зняти зі свого рахунку:

  • продавці нерухомості;
  • забудовники;
  • компанії, що здійснюють ремонт і реконструкцію житла;
  • фізособи (власники сертифіката) має право отримати частину коштів МСК в сумі, не більше 50% обсягу коштів МСК на будівництво (реконструкцію) об'єкта ІЖС при наданні необхідних документів

Увага! На видачу готівки ПФР не дасть згоди, поки всі документи не будуть повністю відповідає умовам про підтвердження цільового витрачання коштів материнського капіталу.

Однак існують діючі регіональні ініціативи, за якими у сім'ї є можливість витратити частину субсидії на погашення позик, узятих на транспорт, лікування членів сім'ї, розвиток ЛПГ та навіть без звіту про використання.

Останні зміни

Наші експерти відстежують всі зміни в законодавстві, щоб повідомляти вам достовірну інформацію.

Підписуйтесь на наші оновлення!

Відеоконсультацій юриста: які документи потрібні для оформлення позики під материнський капітал.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online