Відповіді дає нотаріус

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Подарувати або заповідати майно? Як оформити довіреність? Які пільги в нотаріальній конторі у пенсіонерів і інвалідів? Скільки коштує виклик нотаріуса додому? З цих та багатьох інших питань оформлення документів і спадкових прав, угод з нерухомістю жодінци звертаються до нотаріусів. Можливість задати питання завідуючої нотаріальною конторою м.Жодіно №1 Ірині Валеріївні Красінський під час прямої лінії у читачів «ЖН» з'явилася на минулому тижні. З відповідями на них ми пропонуємо познайомитися сьогодні.

З відповідями на них ми пропонуємо познайомитися сьогодні

Добрий день. Мене звуть Наталя Григорівна Жук.

- Мій батько серйозно Белен, насилу пересувається по квартирі. Про те, щоб самостійно прийти в банк або в нотаріальну контору не може бути й мови. Яким чином ми можемо оформити довіреність на себе для отримання за нього пенсії? І скільки це коштує?

І.К .: Якщо громадянин з поважних причин не може з'явитися до нотаріальної контори, то в таких випадках нотаріус виїжджає за місцем його знаходження за умови оплати транспортних витрат звернулася стороною. До поважних причин належать серйозна хвороба, інвалідність і т.д. Вартість оформлення довіреності на отримання пенсії в поштовому відділенні складає 15 тисяч рублів. А якщо пенсія в банку - необхідно оформити довіреність на розпорядження вкладом. Тут вартість вже буде трохи вище.

Світлана Анатоліївна:

- Я хочу скласти заповіт на внука. Як підстрахуватися, щоб не залишитися без житла? І дайте відповідь, будь ласка, ще на таке питання: яку суму потрібно платити за заповіт і де його можна засвідчити? Дякую.

І.К. Не хвилюйтеся, без житла Ви не залишитеся. Справа в тому, що заповіт - це Ваше волевиявлення щодо розпорядження належним майном на випадок своєї смерті. І заповідач має право скасувати або змінити його в будь-який момент і не зобов'язаний при цьому повідомляти про причини скасування або зміни їм заповіту. Таким чином, складання заповіту не позбавляє вас права власності на квартиру.

- А що краще - подарувати або заповісти квартиру?

І.К. Ви самі повинні вирішити. Але тут треба знати нюанси, Написавши заповіт, ви залишаєтеся господинею своєї квартири. І навіть якщо з яких-небудь причин ваші відносини з онуком зіпсуються, зможете написати заповіт на користь будь-якого іншого особи. Відносно дарування ситуація абсолютно протилежна - подарувавши квартиру, ви перестанете бути її господинею, а онук стане власником житла з моменту реєстрації договору в агентстві по державної реєстрації нерухомості.

Що стосується вартості, то держмито за посвідчення заповіту становить 100 тисяч рублів. А для пенсіонерів і при пред'явленні відповідних документів - 50 тисяч рублів.

Аналогічне питання задала і Лідія Іванівна, яка хоче скласти заповіт на внучку, але при цьому у неї є дві дочки, працездатні і поки не пенсійного віку.

І.К .:. Свобода заповіту обмежується правилами про обов'язкову частку у спадщині, на яку мають право неповнолітні або непрацездатні діти спадкодавця, а також його непрацездатні дружина (чоловіка), батьки, які успадковують не менше половини частки, яка належить їм при спадкуванні майна згідно із законом. Так, що якщо до часу вступу в силу заповіту ваші дочки вже досягнуть пенсійного віку або втратять працездатність, тоді вони за законом все одно будуть спадкоємцями на обов'язкову частку.

Марія Станіславівна:

- У нас з чоловіком в Логойському районі є будинок, який хочемо подарувати доньці. Він числиться за чоловіком, але право власності на нього не зареєстровано. Які для цього необхідні документи? Чи потрібно присутність дочки?

І.К. Безумовно, для здійснення процедури дарування не тільки будинок необхідно зареєструвати в агентстві по державної реєстрації нерухомості, але і повинен бути оформлений земельну ділянку. Якщо він не оформлений, то з документами, що підтверджують право власності на будинок (договір купівлі-продажу, дарування, успадкування тощо), необхідно звернутися в Логойський райвиконком з питання оформлення земельної ділянки, а потім - в агентство з державної реєстрації нерухомості . І тільки після цього нотаріус за принципом «одного вікна» збере всі необхідні документи для дарування. Причому, присутність дочки при цьому обов'язково, так як потрібно її волевиявлення на прийняття в дар.

Іван:

- Знайшов підходящу квартиру і хочу її купити. Нинішній господар вимагає завдаток. Що таке завдаток з юридичної точки зору? Який його розмір? Як його краще оформити?

І.К: Згідно з Цивільним кодексом завдаток - це грошова сума, що видається однією з договірних сторін в рахунок належних з неї за договором платежів іншій стороні на доказ укладення договору і в забезпечення його виконання. Угода про завдаток незалежно від його суми повинно бути зроблено у письмовій формі, а розмір визначається угодою сторін. Але потрібно розуміти юридичні наслідки договору завдатку: якщо Ви знайдете більш підходящу квартиру, то завдаток залишиться у продавця. А якщо продавець знайде більш вигідного покупця, він зобов'язаний заплатити Вам подвійну суму завдатку. Крім договору завдатку, можна відразу укласти договір купівлі-продажу квартири, в якому буде відображений порядок розрахунку.

Артур:

- Мені 16 років. Рішенням суду я визнаний повністю дієздатним. Маю намір вступити в шлюб, так як маю самостійне джерело доходу і можу утримувати сім'ю. Чи потрібно мені звертатися в компетентні органи за зниженням шлюбного віку?

І.К .Так як Ви оголошені повністю дієздатним (емансиповані), орган реєстрації актів цивільного стану може знизити шлюбний вік. При цьому необхідно заяву вступають в шлюб осіб, а згоду батьків на його висновок не потрібно.

Наталя:

- Я з сином хочу провести відпустку в Криму. Чи потрібна згода чоловіка на виїзд дитини?

І.К. Ні. Якщо дитина виїжджає за кордон з одним з батьків, то згода другого вже не потрібно. А ось якщо він відправляється на відпочинок у супроводі третіх осіб (бабусь, тіток, дядьків), то необхідно засвідчене нотаріусом згоду обох батьків.

Тамара Володимирівна:

- Допоможіть, будь ласка, розібратися. Після смерті моєї матері (грудень 2010 р) спадкоємцями залишилися я, її дочка, 1948 року народження, пенсіонерка, двоє моїх дітей і дочка мого покійного брата. Заповіту мати не залишила нікому. Нотаріус мені видав свідоцтво про право на половину спадщини матері, яке складається з трикімнатної квартири. На другу половину спадщини свідоцтво отримала дочка мого покійного брата. Моїх дітей нотаріус спадкоємцями не визнав. На підставі якої статті Цивільного кодексу мої діти були позбавлені частки в спадщині бабусі? І чи законно розподіл спадщини 50 на 50 між прямим спадкоємцем і спадкоємцем за правом представлення?

І.К .: Шановна Тамара Володимирівна, видача Вам і племінниці нотаріусом свідоцтва про право на спадщину в рівних частках повністю законно і обгрунтовано. Спадкоємцями першої черги є діти, дружина і батьки померлого. У Вашому випадку після смерті матері спадкоємцями першої черги були Ви, а на частку померлого до відкриття спадщини брата - його дочка за правом представлення. Ви також можете подарувати дочкам свою частку або ж вона за законом все одно перейде їм після Вашої смерті.

Валентина Петрівна:

- Живу в селі. Отримала державний акт на право довічного успадкованого володіння земельною ділянкою. Чи можу я за життя подарувати його синові?

І.К .. Якщо будинок оформлений відповідно до законодавства, то Ви маєте право здійснити процедуру дарування. Але тут є один момент. Якщо земельна ділянка надана для ведення особистого підсобного господарства, то будинок з землею може бути відчужений тільки громадянам, зареєстрованим в сільській місцевості.

Олександра:

- Ми вступили в спадок - отримали будинок. Але, здається, є ще спадкоємці, і ми не знаємо, де вони живуть. Що буде, якщо вони з'являться?

І.К .: Якщо іншими спадкоємцями було пропущено строк для прийняття спадщини, який становить шість місяців, а Ви вже отримали свідоцтво про право на спадщину, то в цьому випадку вони можуть бути включені в число спадкоємців тільки з Вашої згоди. В такому випадку раніше видане свідоцтво анулюється і видається нове. Спірні питання розглядаються в судовому порядку.

Євген Макаревич:

- Коли можна продати квартиру, збудовану з залученням пільгового кредиту?

І.К .: До повного погашення пільгового кредиту продати таку квартиру можна. Більш того, протягом року після погашення кредиту продати її можна тільки місцевим виконкому, а в разі його відмови купити - виключно з його дозволу. А ось після закінчення цього терміну Ви вже має право розпоряджатися побудованої житлоплощею на свій розсуд.

Людмила Олексіївна:

- Хочу продати свою частину будинку. Чи треба для цього згода сусідів? Що робити, якщо вони не погоджуються?

І.К. Якщо будинок знаходиться в частковій власності, то для продажу будь-якої з часткою в спільній власності сторонній особі співвласник має право переважної покупки. Тому він в першу чергу повинен бути повідомлений в письмовій формі із зазначенням ціни та інших умов. Якщо співвласник проти, Вам слід звернутися в нотаріальну контору з заявою про продаж своєї частки і передачі співвласнику. Якщо протягом місяця з дня отримання заяви від нього не буде ніяких дій про намір покупки, тоді Ви можете продавати її третій особі, але тільки на умовах, які були запропоновані співвласнику.

Віктор Федорович:

- Чи можу я оформити договір дарування квартири на користь людини, яка не проживає на моїй житлоплощі, не запитавши згоди у членів своєї сім'ї?

І.К. Для дарування квартири необхідна згода чоловіка (дружини) і всіх членів сім'ї власника, зареєстрованих в квартирі. Тому в даному випадку відповідь негативна.

Людмила:

- Чула про закрите заповіт. Поясніть, що це таке і як його можна оформити?

І.К .: Закрите заповіт - це складене за бажанням заповідача і засвідчена нотаріусом без ознайомлення з його змістом. Воно має бути власноручно написано і підписано заповідачем і передано нотаріусу в присутності двох свідків. Якщо ці вимоги не дотримані, такий заповіт вважається недійсним. Але хочу особливо підкреслити - для того щоб ваші спадкоємці надалі уникли проблем, краще перед складанням простого або закритого заповіту все-таки проконсультуватися з нотаріусом.

За більш детальними консультаціями можна звертатися безпосередньо до нотаріальної контори №1 м.Жодіно за адресою: пр. Миру, 5.

Режим роботи:

Понеділок - з 8.00 до 17.00 (перерва з 13.30 до 14.00).

Вівторок, четвер - з 8.00 до 19.00.

Середа, п'ятниця - з 8.00 до 17.00.

Субота - з 8.00 до 16.30.

На прямій лінії чергувала Ольга КЛИМЕНКО

Подарувати або заповідати майно?
Як оформити довіреність?
Які пільги в нотаріальній конторі у пенсіонерів і інвалідів?
Скільки коштує виклик нотаріуса додому?
Яким чином ми можемо оформити довіреність на себе для отримання за нього пенсії?
І скільки це коштує?
Як підстрахуватися, щоб не залишитися без житла?
І дайте відповідь, будь ласка, ще на таке питання: яку суму потрібно платити за заповіт і де його можна засвідчити?
А що краще - подарувати або заповісти квартиру?
Які для цього необхідні документи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online