Олександр Невзоров: Антитютюновий бізнес «ломить» тютюновий

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Олександр Невзоров , Публіцист:

В історії нашої країни було багато капостей по відношенню до курців - наприклад, їм випалювали клеймо на лобі. Але потім прийшов Петро I і в наказовому порядку засунув всім в зуби трубки.

Потрібно пам'ятати, що будь-яке явище є проста причина: у футболу, у війни, у проституції. Це завжди якась кон'юнктура. Зараз боротьба з курінням - це більш прибутковий бізнес, ніж тютюновий: продаються методички, електронні сигарети, у чиновників з'являється можливість «викусивать» гроші з бюджету країни під нібито добру справу. Заборона куріння і нові його витки - це нові витрати на реалізацію цієї заборони, нові «розпили». Ситуація така, що антитютюновий бізнес «ломить» тютюновий, але потім, я думаю, тютюновий буде «ломити» антитютюновий і все відновиться.

Ми, курці, абсолютно не претендуємо на панування над світом. Ми не суем сигарети в рот новонародженим і не просимо, щоб матерів в пологовий будинок брали тільки при наявності довідки про те, що вона - жінка, яка палить. Ми взагалі нічого не просимо, ми хочемо тільки, щоб нас залишили в спокої. Ми готові терпіти незручності, але якщо вони не будуть виражені в хамській формі і не будуть надзвичайними.

Чомусь всі мовчать, що вся антікурітельная пропаганда побудована на сфальсифікованих американських доповідях, які вже викрито. Незважаючи на те що, наприклад, у Фінляндії можуть посадити кращого підлітка, в цій країні в аеропортах є курильні кімнати.

Потрібно сказати, що жодної користі від антитютюнових законів немає. Це груба дискримінація по звичкам. Нам, курцям, доводиться терпіти набагато більше, ніж некурящим від нас: ми змушені весь час вислуховувати ахінею про куріння від людей, які навіть не знають формулу нікотину. Розмова про шкоду нікотину виходить від тих людей, які не можуть сказати, при якій температурі нікотин перетворюється в нікотинову кислоту, яка, до речі, є вітаміном В12. Нам доводиться дивитися на мерзенні наклейки на пачках сигарет, відмовляти собі в можливості здійснювати звички там, де це необхідно. Це видатне хамство в односторонньому порядку. Це обмеження прав курців.

У палаючій сигарети в спокійному стані температура 280 градусів, при затягуванні - до 400. Тому нікотин з сигарети ви отримати не можете жодним чином. Люди в питанні абсолютно не розуміються, їм ліньки подивитися статистику ВООЗ, що некурящі люди випереджають курців по частоті захворювання хворобами Альцгеймера, Паркінсона, Піка - і це цілком зрозуміло, тому що нікотинова кислота, тобто вітамін В12, пригнічує моноаміноксидази. І руйнування клітин в мозку, яке призводить до цих всіх нейродегенеративних захворювань, не відбувається. Все це дуже просто.

Сергій Полятикін, лікар-нарколог:

До сих пір є люди, які говорять про права курців. Куріння - це індивідуальний вибір, як і наркотики, але з наркотиками борються. Від тютюну шкоду менш очевидний, тому такі заходи, як по відношенню до героїну, будуть невиправдані.

На відміну від алкоголю і наркотиків, які мають медичне застосування, тютюн - єдиний юридично визначений харчовий продукт, який не приносить взагалі ніякої користі, тільки шкода. Це доведена теорема, самі виробники тютюну не відкидають цього. Чим менше будуть вживати цей продукт - тим буде краще як для курців, так і для нас, некурящих платників податків. Право себе отруювати потрібно обмежувати - це пов'язано з витратами платників податків на лікування та утримання кращих людей, які в підсумку чимось захворіють. Таке право можна давати людям, але на певних умовах. Якщо людина курить, то у нього повинні бути обмеження з надання безкоштовної медичної допомоги, він повинен під цим підписатися.

Росія - учасник міжнародної конвенції про куріння, так що все, що робиться, знаходиться в логіці наших зобов'язань. Як чесне, недвулічное держава, ми виконуємо ці зобов'язання. Ми заважаємо впровадження стереотипів про споживання тютюну у підростаючого покоління. Для цього заборонили курити в громадських місцях. Ще років п'ять тому що курить підліток не сприймався як щось неприйнятне. Для порівняння: спробуй я за радянських часів закури в громадському місці - я б викликав шквал громадського осуду. Зараз ми поступово до цього повертаємося. Це добре, ця норма повинна утвердитися серед підростаючого покоління, що не курити - це правильно. Потрібно перервати ланцюжок вживання тютюну, як і алкоголю.

Обмеження по місцях куріння повинні бути: я маю право, щоб мене не отруювали, я маю право на екологічно чисте середовище. Я йду в кафе - і я маю право насолоджуватися їжею. Раніше було так, що заходиш в кафе і нічого не відчуваєш, крім тютюнового диму. Я не ходив до деяких кав'ярні, бо не відчував запаху кави через застояного тютюнового чаду - це порушення моїх прав. В кафе і ресторани йдуть, щоб їсти, а не щоб палити.

Ми йдемо по шляху перейняття апробованих методів боротьби з курінням. Зараз ми стали однією з передових країн у цьому відношенні. Я буваю в Європі і бачу, що у нас більш серйозне ставлення до обмеження куріння тютюну. Там суспільна свідомість не настільки натхненно ідеєю, що не можна оточуючим заважати тютюновим димом. У багатьох країнах на ходу їсти і пити воду не прийнято - це некрасиво. Так і публічне куріння має стати непривабливим.

Геннадій Онищенко, депутат Держдуми, колишній головний санітарний лікар РФ:

Користь антитютюнової програми полягає в тому, що завдяки їй мотивація росіян - зокрема, молодого покоління - змінюється. Молоді люди стали більш прагматичними ставитися до здоров'я, вони починають усвідомлювати його ціну. Адже якщо у людини проблеми зі здоров'ям, він багато втрачає в різних сферах життя, наприклад, в бізнесі. За радянських часів хворіти було вигідно, зараз - ні.

Корисні всі обмеження, які вводяться по ціновій, територіальної та вікової доступності тютюну. Що стосується будь-якого роду екзотичних пропозицій - наприклад, заборонити всім, що народжується після 2016 року, продавати сигарети, - думаю, можна обговорити і такий варіант.

Зараз потрібно заборонити вайпінгі, поширити тютюновий закон на електронні сигарети, адже в цій області проявляється цинічна антилюдяна діяльність тютюнового бізнесу, який я називаю державно узаконеної злочинністю. Ці маркетингові знахідки потрібні, щоб будь-якими способами змусити суспільство якомога довше не йти від общепопуляціонного божевілля, якому ми хворі на протязі більше 200 років.

Про порушення прав курців годі й говорити. Право на самогубство не узаконено в жодній країні. У нас же відбувається не самогубство, а вбивство цілого народу. Подібним чином ми можемо цинічно розмірковувати про право наркоманів і алкоголіків губити себе. Такі права я готовий забороняти і випалювати розпеченим залізом.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online