Ціна позову, поняття, як визначити, особливості розрахунку

  1. Ціна позову за різними вимогам
  2. Ціна позову при стягнення грошових коштів
  3. Ціна позову по вартості майна
  4. Ціна позову по платежах
  5. Особливості визначення ціни позову

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ціна позову повинна бути вказана позивачем у позовній заяві. Це обов'язкова вимога. Невиконання цієї вимоги тягне залишення позовної заяви без руху . Визначення ціни позову необхідно позивачеві для встановлення розміру державного мита, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви до суду. Правила визначення ціни позову закріплені в статті 91 ЦПК РФ . Зупинимося на них детальніше.

Ціна позову за різними вимогам

Перше, що потрібно розуміти: ціна позову визначається тільки по майновим вимогам Перше, що потрібно розуміти: ціна позову визначається тільки по майновим вимогам. Якщо Ви просите стягнути гроші, передати Вам майно, визнати право власності - це майнові вимоги.

Вимоги немайнового характеру, які не підлягають оцінці, в ціну позову не входять. Так, однією з частих помилок є включення в ціну позову розміру вимог про компенсацію моральної шкоди. Це не правильно. Вимоги про компенсацію моральної шкоди відносяться до немайновим і оцінці не підлягають.

Як приклад немайнових вимог можна привести вимоги з житлових спорів, наприклад, про визначення порядку користування житловим приміщенням, про вселення в житлове приміщення, про розірвання договору найму житлового приміщення; крім того, вимоги у сімейних справах; справах, пов'язаних з пенсійним законодавством; про оскарження дій державних органів та посадових осіб; щодо захисту особистих прав громадянина.

Ціна позову при стягнення грошових коштів

Один з найбільш поширених позовів в цивільному провадженні - це позов про стягнення грошових коштів з різних операціях і договорами. У цьому випадку ціна позову визначається просто, виходячи з суми, яка заявлена ​​до стягнення. Якщо у вимогах позивачем заявлено, наприклад: «Прошу стягнути з відповідача суму боргу 50000 рублів», ця сума і вказується в якості ціни позову.

Звертаємо увагу, якщо в одній позовній заяві заявлено кілька вимог, наприклад про стягнення боргу за договором позики , Відсотків за користування чужими грошовими коштами, то ціна позову визначається виходячи з кожного вимоги окремо.

Ціна позову по вартості майна

Якщо вимога стосується конкретного майна, яке просять витребувати від відповідача, або визнати право власності на майно, ціна позову визначається вартістю цього майна.

Для нерухомого майна (квартири, будинки, дачі, гаражі, земельні ділянки) для встановлення ціни позову необхідно отримати довідку про інвентаризаційної вартості об'єкта, для майна, що належить організації - довідку про балансову вартість об'єкта. Зазначена в довідках вартість і буде ціною позову, така вартість визначається щороку, тому довідка повинна бути отримана в рік подачі позову в суд.

Ціна позову по платежах

У справах про стягнення аліментів ціна позову визначається сукупністю платежів по аліментах за один рік. У справах про строкові платежі - сукупністю всіх платежів або видач, але не більше ніж за три роки. У позовах про безстрокові або довічні платежі і видачі - сукупністю платежів або видач за три роки.

У справах про зменшення або збільшення платежів або видач - сумою, на яку зменшуються або збільшуються платежі чи видачі, але не більше ніж за один рік; про припинення платежів або видач - сукупністю решти платежів або видач, але не більше ніж за один рік.

У позовах про дострокове розірвання договору майнового найму - сукупністю платежів за користування майном протягом строку, що залишився дії договору, але не більше ніж за три роки.

Особливості визначення ціни позову

Якщо в ході провадження у справі позивач вирішить збільшити розмір позовних вимог , При подачі заяви про збільшення розміру позову необхідно докласти квитанцію про оплату державного мита відповідно до збільшеної ціни позову.

Ви можете помилитися із зазначенням ціни позову, при цьому несприятливих наслідків, у вигляді відмови в прийнятті позовної заяви або залишення позовної заяви без руху не буде. Згідно із законом, у разі явної невідповідності зазначеної ціни позову дійсної вартості майна, ціну позову визначає суддя самостійно.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online