Все, що ви хотіли знати про позики: 10 ризиків угоди і зміни в ГК

  1. Зміни в 2018 році
  2. 10 ризиків договорів позики: а що, якщо? ...
  3. 1. Не доведено, що договір між сторонами існував, але доведений факт передачі грошей
  4. 2. Не доведений факт передачі грошей і укладення договору
  5. 3. Не вказано термін повернення позики
  6. 4. Не вказано умова про відсотки за користування позикою
  7. 5. Що, якщо позичальник повернув гроші, але не забрав розписку або не зажадав скласти документ, що...
  8. 6. У боржника не було реальної можливості повернути позику
  9. 7. Позика взяли для потреб сім'ї (наприклад, щоб добудувати будинок), але договір склав лише один з подружжя
  10. 8. Компанія взяла грошей у борг у фізособи, але розписку написав директор без вказівки свого посадового...
  11. 9. Акціонер або учасник зайняв грошей своїй фірмі
  12. 10. Акціонер або учасник зайняв грошей своїй фірмі, а її оголосили банкрутом
  13. Як оформити позику простим людям: що зробити і як написати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 червня 2018 року частка договорів позики стане консесуальними, тобто почне діяти з моменту угоди, а не передачі грошей. Це повинно дати позичальникові нові можливості захистити свої права. Ряд інших змін робить законодавство більш диспозитивним і захищає слабку сторону - громадянина. Розповідаємо про ці зміни і 10 руських договору позики - від простих угод знайомих людей до позик засновників, які можуть маскувати збільшення статутного капіталу. Юристи прокоментували ці ризики і дали поради, як громадянам правильно оформити договір позики.

Зміни в 2018 році

З 1 червня 2018 року регулювання договору позики помітно зміниться - вступлять в силу відповідні поправки до Цивільного кодексу. Нове регулювання дасть нові можливості і захистить громадянина - слабку сторону цивільного обороту. Найбільш важливі зміни - в таблиці.

З 1 червня 2018 року частка договорів позики стане консесуальними, тобто почне діяти з моменту угоди, а не передачі грошей 10 ризиків договорів позики: а що, якщо? ...

1. Не доведено, що договір між сторонами існував, але доведений факт передачі грошей

Нарахувати договірні відсотки за користування позикою не вийде. Можна стягнути саму суму як безпідставне збагачення, говорить партнер Althaus Group Андрій Бежан. На неї нараховуються відсотки згідно із законом, рівні ключовий ставкою Центробанку в відповідні періоди (п. 2 ст. 1107 ЦК). Зараз вона дорівнює 7,75% річних.

2. Не доведений факт передачі грошей і укладення договору

Суд визнає договір позики неукладеним по безгрошової. І розраховувати на показання свідків тут не доводиться, попереджує Бежан. Наприклад, Верховний суд роз'яснив, що факт укладення договору позики на суму більше 10 000 руб. не можна підтвердити тільки показаннями свідків і документами, які є лише непрямими доказами (ухвала від 20.05.2014 № 18-КГ14-31 ). У той же час, стверджує Бежан, показання свідків знадобляться, якщо розписку написали під впливом погрози, насильства або обману, але це вже кримінальна історія.

3. Не вказано термін повернення позики

У цьому випадку суму позики необхідно повернути протягом 30 днів з дня пред'явлення вимоги позикодавцем (абз. 2 п. 1 ст. 810 ЦК).

4. Не вказано умова про відсотки за користування позикою

Відсотки будуть нараховані за ставкою рефінансування на день сплати боргу (п. 1 ст. 809 ЦК). Зараз дорівнює 7,75%.

5. Що, якщо позичальник повернув гроші, але не забрав розписку або не зажадав скласти документ, що підтверджує повернення позики

У боржника тут мало шансів довести, що він виконав зобов'язання. Суд не прийме показання свідків, якщо сума боргу перевищувала 10 000 руб.

6. У боржника не було реальної можливості повернути позику

Проблеми можуть виникнути в ході банкрутства такого боржника. Його не звільнять від зобов'язань, якщо буде доведено, що боржник діяв незаконно. Наприклад, прийняв на себе свідомо нездійсненні зобов'язання, збільшував борги, не погашаючи попередніх і не маючи при цьому доходу, перераховує Бежан. Він посилається, зокрема, на постанову Арбітражного суду Московського округу від 18.09.2017 № Ф05-12174 / 2017 по справі № А40-184367 / 2015 .

7. Позика взяли для потреб сім'ї (наприклад, щоб добудувати будинок), але договір склав лише один з подружжя

Якщо формальний позичальник без майна, а всі активи сім'ї записані на його дружина, останнього можна змусити заплатити борг, якщо довести, що борг загальний. Зробити це повинен позивач, каже Бежан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

8. Компанія взяла грошей у борг у фізособи, але розписку написав директор без вказівки свого посадового становища

Договір позики можуть визнати неукладеним, тому що така розписка не підтверджує факт передачі грошей саме юридичній особі. Замість цього буде вважатися, що гроші у позикодавця взяв директор як фізособа. Бежан ілюструє цей приклад постановою ФАС Північно-Кавказького округу від 06.08.2009 у справі № А32-12954 / 2008-32 / 201 .

9. Акціонер або учасник зайняв грошей своїй фірмі

Якщо суд визнає умови угоди неринковими, він може вирішити, що позикою прикривалася виплата дивідендів, що спричинить за собою податкові наслідки, розповідає партнер Althaus Group Ілля Смирнов ( А55-9504 / 2015 ; А53-8291 / 2015 ).

10. Акціонер або учасник зайняв грошей своїй фірмі, а її оголосили банкрутом

Якщо кредитор вирішив стягнути борг як поточний платіж, але проти його задоволення заперечує один з кредиторів - позикодавець буде змушений довести всі істотні обставини, які підтверджують факт надання позики, говорить керуючий партнер АБ «Ексіора» Олексій Мороз. І навіть якщо позичальник-банкрут не заперечує або визнав борг, цього буде недостатньо, звертає увагу юрист, який посилається на визначення ВС від 11.09.17 № 301-ЕС17-4784 (Докладніше про справу читайте в новині "ВС нагадає про підвищений стандарті доведення в банкрутство" ).

17 №   301-ЕС17-4784   (Докладніше про справу читайте в новині   ВС нагадає про підвищений стандарті доведення в банкрутство   )

Олексій Мороз, керуючий партнер АБ "Ексіора"

Як оформити позику простим людям: що зробити і як написати

Що стосується позик, тут перше і головне правило - не випробовувати людей на порядність, заявляє юрист юркомпанії «Хренов і партнери» Дмитро Шнігер. Він радить не давати гроші без оформлення і не провокувати позичальника на погані вчинки, яких той, можливо, не вчинив би, підпиши він папір. Неповернені позики «під чесне слово» часто гублять родинні та дружні стосунки, попереджає юрист.

Найкращий варіант - договір, а ось розписка може стати джерелом проблем при стягненні боргу. Вона є одностороннім документом, в якому він підтверджує, що отримав борг і зобов'язується його повернути. Це, по суті, не договір, а доказ укладення договору, дуже слабке, якщо гроші передавалися готівковим способом, а розписка не завірена нотаріально, стверджує Шнігер. Як попереджає юрист, позичальник повинен написати, що сума передана саме в якості позики. Якщо він не вкаже цього, через недогляд або навмисно, то з розписки буде незрозуміло, звідки виник борг: наприклад, це міг бути розрахунок за якусь послугу, каже Шнігер. Отримати гроші за подібною папері потім буде дуже складно.

Якщо детально прописати всі домовленості в угоді - це зробить повернення боргу простіше. Що обов'язково потрібно передбачити, розповіли юристи.

Основні дані обох сторін (П Основні дані обох сторін (П. І. Б., дата і місце народження, повні паспортні дані, адреса постійної прописки і / або тимчасової реєстрації). Це допоможе приставу знайти боржника по базах даних, накласти арешт на його майно, закрити виїзд за кордон, каже юрист правового департаменту Heads Consulting Ірина Баскакова.

Термін і спосіб повернення (готівковий або безготівковий, відразу або частинами) Термін і спосіб повернення (готівковий або безготівковий, відразу або частинами).

Обов'язково підтвердити, що гроші вручені - в тексті договору ( «Сума передана») або окремої розпискою, в якій є посилання на договір Обов'язково підтвердити, що гроші вручені - в тексті договору ( «Сума передана») або окремої розпискою, в якій є посилання на договір. Він починає діяти тільки з моменту передачі коштів. Баскакова каже, що її можна запевнити підписами свідків, і радить звірити, щоб сума в договорі збігалася з тією, що отримана на руки.

Якщо кошти перераховуються на банківський рахунок, Шнігер радить вказати призначення платежу: «Видача позики за договором такому-то» і зберегти у себе копію платіжного доручення. «Якщо не вказати призначення платежу, потім не можна буде визначити перераховану суму саме як позику», - попереджає Шнігер. Він додає, що платіжка не є достовірним доказом видачі позики, на відміну від розписки, тому що виходить від позикодавця.

Повернення боргу можна забезпечити заставою майна або поручительством. Якщо гроші повертаються частинами, це треба треба задокументувати якомога докладніше, із зазначенням імені, дати, суми, валюти, радить Баскакова.

Шнігер пропонує завіряти договір нотаріально, а розписку оформити окремим документом, як прийнято у нотаріусів. Завірений договір і розписка в разі неплатежу дозволять легко оформити виконавчий напис у нотаріуса, щоб отримати борг у банку або через приставів - без судових розглядів.

Якщо сторони вирішили обійтися без нотаріуса, позичальникові краще написати всю розписку від руки, ніж просто поставити підпис під роздрукованим текстом. Це дасть більше матеріалу для почеркознавчої експертизи, якщо позичальник заявить у суді, що нічого не брав і не підписував.

Изиків договорів позики: а що, якщо?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online