Податкові відрахування при покупці новобудови: повернення податку на придбання квартири в новобудові в іпотеку і по ДДУ

  1. Хто може отримати
  2. особливості пільги
  3. як розраховується
  4. Оформлення в податковому органі
  5. Оформлення на роботі
  6. отримання коштів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Квартири в новобудовах сьогодні дуже затребувані. Їх найбільш часто купують в іпотеку молоді сім'ї. Крім того, привабливою особливістю новобудов для багатьох громадян є величезна різноманітність житла. Сучасні планування гарантують підвищений рівень комфортності. З метою зниження податкового навантаження державою передбачено особливий механізм повернення витрачених на покупку квартири грошових коштів, він відомий як податкове вирахування при купівлі квартири в новобудові.

З метою зниження податкового навантаження державою передбачено особливий механізм повернення витрачених на покупку квартири грошових коштів, він відомий як податкове вирахування при купівлі квартири в новобудові

Хто може отримати

У новобудові податкове вирахування при купівлі квартири можуть отримати громадяни, які офіційно працевлаштовані. Іншими словами, закон передбачає повернення коштів ПДФО, які раніше були сплачені в розмірі, затвердженому чинним законодавством. Також майновий податкове вирахування надається:

  • Пенсіонерам, які працюють і мають легальні щомісячні доходи. Зарплата повинна становити не менше одного прожиткового мінімуму. Пенсіонерам надається можливість подачі заяви на податкове вирахування, якщо вони можуть підтвердити свої доходи довідкою за останні три останні роки.
  • Іноземним громадянам з офіційною роботою. Але при цьому у них повинен бути підтверджений статус резидента РФ.
  • Неповнолітнім. У цій ситуації пільга оформляється на батьків або опікунів, які мають офіційне працевлаштування.

Оформити майнове відрахування не мають можливості категорії громадян, які не є платниками ПДФО, а саме:

  • Особи, які займаються підприємницькою діяльністю.
  • Юридичні особи.
  • Непрацюючі громадяни.

Податкова пільга не може оформлятися тими, хто купив нерухомість з використанням різних державних субсидій, наприклад, материнського капіталу або військової іпотеки. Також не може підтверджуватися відрахування, якщо квартира була придбана для співробітника за рахунок коштів роботодавця.

особливості пільги

Купуючи нерухомість за договором пайової участі, потрібно почекати введення будинку в експлуатацію. Тільки після закінчення будівництва будинку можна подати документи на повернення податку. Це означає, спочатку необхідно оформити право власності на квартиру.

Купуючи квартиру, яка знаходиться в новобудові, заявнику покладається збільшення розміру пільгової поворотній суми за рахунок коштів, витрачених на ремонт. Але при цьому працює обмеження, закріплене на законодавчому рівні.

Отримати повернення на обсяг ремонтних витрат тільки після надання документів, що підтверджують необхідність ремонту. Наприклад, на це можна розраховувати, якщо квартира була здана без комунікацій. В акті прийому-передачі повинен бути зафіксований цей факт або, наприклад, те, що в придбаній квартирі не була виконана обробка.

У суму податкової пільги допускається включати витрати:

  • На покупку оздоблювальних і будівельних матеріалів, використовуваних при ремонті.
  • На оплату послуг кваліфікованих робітників, які виконують ремонтні роботи.

Для того щоб отримати податкове вирахування з коштів, витрачена на ремонт, необхідно сформувати пакет спеціальних документів, що підтверджують вищезгадані витрати. Це повинен бути перелік усіх придбаних матеріалів і послуг, що замовляються для проведення ремонтних робіт. Обов'язково потрібно до нього прикласти всі квитанції, касові чеки і акти виконаних робіт.

Повернення податку при покупці квартири по іпотечному кредитуванню поширюється не тільки на основну вартість, але і на відсотки, передбачені договором і виплачені власником нерухомості. Особливістю розрахунку розміру вигоди в цьому випадку є те, що обмеження підсумкової суми майнового стосується тільки базової вартості нерухомості. За відсотками по іпотеці відрахування заявляється додатково. Підставою є банківська виписка, в якій вказується окремо сума заборгованості та відсотків.

При покупці житла, що знаходиться в новобудові, не можна відшкодувати зазначені нижче види витрат:

  • На нотаріальні послуги при оформленні квартири у власність.
  • На закупівлю різних інструментів, необхідних для проведення ремонтних робіт.
  • На покупку сантехніки і предметів меблів.

На покупку сантехніки і предметів меблів

як розраховується

Базова сума для розрахунку податкового вирахування становить 2 млн. Руб. Це означає, що повернути ПДФО можна в розмірі 13%, тобто, це максимальна сума повернення складає 260 т. Руб. Наприклад, якщо вартість придбаної квартири становить 6 млн. Руб., То розрахунок вирахування буде проводитися тільки з 2 млн. Руб.

Деякі нюанси, які потрібно знати:

  • Якщо житлова нерухомість купувалася до 1.01.2014 року, законом дозволялося отримати пільгу тільки на один об'єкт, незалежно від його вартості.
  • При придбанні житлової нерухомості після 1.01.2014 заявляти на податкове вирахування можна кілька разів, але при цьому загальна поворотна сума податку не може бути більше 260 т. Руб.

Інший підхід практикується при придбанні квартири в спільну власність подружжя. Кожен з них може скористатися своїм правом про отримання пільги на відрахування. Тобто це означає, що сім'я може розраховувати на повернення податку в розмірі 520 т. Руб. Розподіляються кошти пропорційно згідно з довідкою про частки вкладених коштів від кожного чоловіка.

Виняток становить житлова нерухомість, куплена в спільну власність до 1.01.2014 р У цьому випадку підставою для розрахунку є те, що відрахування можна отримати одноразово з одного об'єкта нерухомості. Тобто, максимальна сума пільги буде прирівнюватися до 260 т. Руб. Вона також може розподілятися пропорційно відповідно до вкладеннями з боку кожного чоловіка.

При придбанні квартири за іпотечним кредитом розрахунок майнового відрахування на основну вартість квартири проводиться аналогічно, як було описано вище. Але при цьому надається додаткове право на відрахування за іпотечними процентами. Базова сума для розрахунку становить 3 млн. Руб. Це означає, що максимальний розмір виплачених коштів за відсотками становитиме 390 т. Руб.

Оформлення в податковому органі

Подача документів може здійснюватися в будь-який час, але при цьому починати оформлення можна не раніше, ніж на наступний рік після підтвердження власності. Це пов'язано з тим, що в пакет обов'язкових документів входить податкова декларація, яка подається по закінченню календарного року.

Для отримання пільги, що дозволяє знизити витрати на придбання квартири, в податкову подаються такі документи:

  • Цивільний паспорт (оригінал і копія).
  • Декларація за формою 3 ПДФО. Зразок можна скачати на сайті і заповнити вручну, або ж відправити електронний варіант в податковий орган.
  • Документ, що підтверджує факт покупки житла у забудовників. Для новобудови - це акт-прийому передачі або договір участі в пайовому будівництві. При використанні іпотечного кредитування необхідно додати договір з банком, а також довідку з графіком платежів і нарахованих відсотках.
  • Виписку з Росреестра, яка підтверджує право власності.
  • Форму 2 ПДФО. Даний документ заповнює роботодавець, в ньому відбивається, які податки і в якому розмірі були сплачені заявником.
  • Якщо житло купувалося в спільну власність подружжя, то додатково потрібно буде подати свідоцтво про шлюб, а також заяву про розподіл сум відрахування між подружжям.
  • Коли квартира була куплена на ім'я неповнолітньої дитини, додатково необхідно представити свідоцтво про народження, а також документ дорослої людини, що підтверджує спорідненість або право опікунства.

Вище названі документи подаються інспектору податкової служби одночасно з заявою, оформленим відповідно до затвердженого зразком. У ньому обов'язково вказуються:

  • Паспортні дані заявника.
  • Адреса фактичного проживання.
  • Номер рахунку. Якщо результат буде позитивним, то на нього будуть перераховані кошти.

Якщо результат буде позитивним, то на нього будуть перераховані кошти

Оформлення на роботі

Є можливість повернути податкові відрахування безготівковим способом. Для цього оформляти пільгу потрібно за допомогою звернення до роботодавця. Суть процедури полягає в тому, що при нарахуванні зарплати припиняються відрахування за статтею прибуткового податку. Такий підхід зберігається до тих пір, поки зафіксована сума відрахування не буде погашена.

На першому етапі слід взяти в податковому органі спеціальне повідомлення для роботодавця. У ньому повинна міститися інформація, яка підтверджує право на отримання податкового вирахування. До заяви додається копія громадянського паспорта та підтверджують придбання нерухомості документи. Протягом місяця документи перевіряються податковим інспектором, після чого видається повідомлення.

Даний документ разом з відповідною заявою подається в бухгалтерію. Слід розуміти, що можуть знадобитися і інші документи.

отримання коштів

Протягом трьох місяців фахівці податкової інспекції розглядають заяву громадянина, який придбав житлову нерухомість. У цей період проводяться не виїзні перевірки відомостей, в поданих заявником документах. Результат розгляду документів - це повідомлення, надіслане ИФНС на адресу заявника про прийняте рішення:

  • Якщо виникне питання по нерухомості, будуть виявлені неточності в оформленні податкової декларації або при реєстрації договору, що підтверджує володіння житлом, то відповідь про повернення грошових коштів може бути негативним.
  • Після отримання схвалення кошти будуть перераховані на зафіксований в заяві банківський рахунок приблизно через місяць.

Слід пам'ятати, що сума повернутих коштів не може перевищувати розміру, виплачених заявником податків в календарний рік. Решта борги переводяться на рахунок в банку заявника в наступних звітних періодах. Протягом трьох років проводиться повернення по оформленим пакету документів. Але заява на відрахування слід повторювати щороку. По закінченню трьох років, якщо не був погашений зафіксований відрахування, процедуру оформлення необхідно повторити, оновивши документи.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online