Військове право в РФ: поняття, особливості та консультація юриста

  1. Основні поняття
  2. Законодавча база
  3. Юридична відповідальність військових
  4. Консультація юриста: військове право

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оборона країни є основною складовою її міцного світового положення. Навіть у мирний час на підтримку оборонної галузі щодня працюють величезні підприємства, виділяються чималі бюджетні гроші, працюють складні і розгалужені держструктури. Тому військове право - це самостійна сфера юридичної науки, об'ємна, складна, що передбачає всі аспекти військових структур країни і прав військовослужбовців.

У разі військового конфлікту саме військовослужбовці першими потрапляють під удар і стикаються з прямою загрозою життю. Та й у мирний час життя їх часто неспокійна, пов'язана з переїздами і т.д. Тому держава прагне компенсувати ці ризики і тягар своєю підтримкою, введенням окремих пільг і можливостей для військовослужбовців та їх сімей. Юрист по військовому праву надасть всебічну допомогу при порушенні їх прав, і представить інтереси цих категорій осіб у разі судового спору. Консультації з військового права в нашій компанії проводяться безкоштовно.

Основні поняття

Військове право регулює особливі правові відносини між громадянином і державою - вони аналогічні трудовим, але мають свою жорстку специфіку, більшу відповідальність і більш високі вимоги до службовців Збройних Сил. Тут присутній і матеріальна відповідальність - тільки мова йде не про товарні цінності, а військовій техніці і боєприпасах, тому ризики і відповідальність зростають у багато разів.

Звичайно, загрози життю і здоров'ю, травматизм під час несення військової служби мають зовсім інші масштаби - і це позначається на всіх членів сім'ї військового.

Тому пільги і компенсації, привілеї для військових - обов'язок держави компенсувати їх неспокійне життя та надати гарантії членам сім'ї в разі втрати годувальника.

На рівні законодавства передбачено різнобічний забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей:

  • військова пенсія, яка зазвичай значно перевищує звичайну;
  • надання службового житла на період служби;
  • пільгова черга на виділення житла від держави, субсидії для його придбання;
  • військова іпотека і окремі кредитні програми на більш вигідних умовах;
  • транспортні пільги;
  • пільги в сфері охорони здоров'я: на лікування і відновлення здоров'я;
  • особливий порядок розрахунку трудового стажу і більш ранній вихід на пенсію;
  • компенсації при проходженні служби в несприятливих кліматичних умовах.

Пільги бувають тимчасові - на період проходження військової служби, а також постійні, тобто надаються довічно. Щоб краще дізнатися про покладених вам пільги - зв'яжіться з фахівцем. Юрист по військовому праву з'ясує подробиці вашої ситуації і визначить, чи користуєтеся всіма пільгами або можете поліпшити своє становище.

Так само військове право РФ розглядає такий важливий аспект для кожної сім'ї, як призов до армії, порядок і правила призову, особливості альтернативної військової служби , Строкову військову службу і всі правові наслідки, які можуть виникнути при цьому.

Обов'язки службовців за контрактом та порушення прав військовослужбовців, військово-службові відносини і введення воєнного стану - все це теж відноситься до області військового права. Також в ньому детально розглянута діяльність органів військової юстиції, міжнародне військове співробітництво, в тому числі несення служби за межами держави.

Законодавча база

Військове право включає в себе безліч законодавчих актів, починаючи від правових норм щодо захисту державного кордону РФ, і закінчуючи пенсійним забезпеченням військовослужбовців. Юрист по військовому праву досконально вивчає всі ці положення, щоб мати можливість надати професійну допомогу в цій сфері.

В даний час популярністю користується адвокат у військкоматі, який не тільки проконсультує призовника про всі його права, але і представить його інтереси в разі їх порушення.

Основними законодавчими актами, на які спирається юрист по військовому праву щодо новобранців, є закони про військовий обов'язок і про альтернативну службу. Саме ці юридичні документи регулюють права і обов'язки призовників, забезпечують їх захист і порядок вирішення спірних ситуацій.

Не менш важливим питанням в цій галузі юриспруденції є майнова складова. Це стосується як матеріальної відповідальності військовослужбовців, так і їх в плані забезпечення житла, пенсій і різного роду пільг і компенсацій. Крім того, законом надається право кожному військовослужбовцю на безкоштовне державне страхування.

Особливістю військового права є можливість вчинення нотаріальних дій за участю військовослужбовців або їх рідних. Згідно із законодавством у деяких випадках правом на вчинення таких дій наділяються безпосередньо командири військових частин. Консультація юриста (військове право) дозволить розібратися, в яких ситуаціях це можливо, і які види нотаріальних послуг здійснюються подібним чином.

Юридична відповідальність військових

Слід розуміти, що держава, наділяючи осіб, які перебувають на військовій службі, особливим статусом в плані забезпечення, страхування, медичного обслуговування і т.п., передбачає і особливу відповідальність таких осіб за вчинення правопорушень. Та й перелік правопорушень для них також особливий, виходячи з нюансів військового права.

Як і інші громадяни держави, військовослужбовці несуть кілька видів відповідальності в залежності від тяжкості і характеру протиправного діяння. Такими видами можуть бути:

  • дисциплінарні стягнення;
  • адміністративна відповідальність;
  • матеріальне покарання;
  • кримінальне переслідування.

Характерною відмінністю військового права РФ є дотримання всіма особами, що несуть військову службу, вимог дисципліни. Саме цей момент є основним для всієї військової системи держави. В її основі лежить беззаперечне підпорядкування і виконання будь-якого наказу вищого начальника. Порушення дисципліни є правопорушенням і тягне за собою дисциплінарну відповідальність винного. Всі інші види юридичної відповідальності не надто відрізняються від цивільного законодавства. Юрист по військовому праву дасть необхідні рекомендації про те, як пом'якшити покарання або залучити винного. Адвокат з кримінального права може представити інтереси в суді, якщо ви стали учасником злочину або постраждали від дій інших осіб.

Консультація юриста: військове право

Ви можете звернутися за консультацією до досвідченого юриста по військовому праву, якщо:

  • ви є військовослужбовцем і недостатньо знаєте про свої права;
  • ви зіткнулися з порушенням прав у військовій сфері;
  • ви є дружиною або іншим членом сім'ї військовослужбовця і хочете дізнатися про можливості отримати підтримку від держави;
  • загинув або отримав важку травму хтось із ваших близьких з числа військових, і ви хочете допомогти;
  • ви хочете замінити строкову службу альтернативною цивільною службою;
  • ви плануєте вступити на військову службу або вам доведеться служба в армії, і ви хочете отримати інформацію з цих питань.

Вивчаючи військове право, консультація юриста також буде дуже корисна. Адже самостійно розібратися у всіх нюансах без допомоги фахівця просто неможливо.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати Задати питання юристу

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online