Як відновити військовий квиток: відновлення документа в військкоматі

  1. Військовий квиток
  2. Куди звертатися при втраті
  3. Документи для відновлення квитка
  4. терміни відновлення
  5. Якщо квиток загублений в іншому місті
  6. Якщо документ потрібно відновити швидко
  7. Відповідальність за втрату або псування військового квитка
  8. На закінчення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Військовий квиток - один з головних документів будь-якого чоловіка старше 18 років. Це документ обліку військовозобов'язаних по всій країні, тому його мають і ті, хто служив в армії, і ті, хто не зміг, за станом здоров'я або з інших поважних причин. Але військовий квиток, як і будь-який документ, можна втратити або випадково зіпсувати. Тому важливо знати, як відновити військовий квиток, в своєму місті чи в чужому, скільки доведеться заплатити і яке за втрату віннеки може обіцяти покарання.

Військовий квиток

Військовий квиток - це документ червоного або зеленого кольору, який видається юнакові в 18 років. Спочатку молода людина повинна пройти медичну комісію і отримати приписне посвідчення. Це свідоцтво зовні виглядає, як книжечка світло-блакитного кольору. У ній міститься набагато менше інформації. Потім, в 18 років, під час призову в армію або після визнання призовника не придатним за станом здоров'я, приписне свідоцтво забирається і натомість видається червоний військовий квиток .

Також червоний віннеки видається юнакам, які навчаються на військовій кафедрі ВНЗ. Для офіцерів запасу військовий квиток передбачений зеленого кольору. Без військового квитка можуть виникнути складності при влаштуванні на роботу, а також при отриманні ліцензії на носіння зброї. У будь-якому випадку, втрата документа передбачає відповідальність за це згідно з Адміністративним Кодексом.

Якщо молода людина не служив, а мав відстрочки по службі в зв'язку з сімейними обставинами, а також по навчанню або інших причин, то після 27 років у нього все одно може виникнути необхідність в отриманні віннеки. Це відбувається при зарахуванні в запас.

Для того щоб отримати віннеки, необхідно підійти до військового комісаріату за місцем прописки і представити копії та оригінали паспорта (з усіма сторінками), медичної довідки, а також 4 фотокартки розміром 3X4 см. Фотографії повинні бути без кута - це нововведення останніх років, оскільки раніше як раз були потрібні картки з куточком.

Фотографії повинні бути без кута - це нововведення останніх років, оскільки раніше як раз були потрібні картки з куточком

Куди звертатися при втраті

Як відновити військовий квиток - питання, яке раптово може встати перед будь-яким військовозобов'язаним громадянином РФ. Перш за все, якщо документ загублений або вкрадений, необхідно звернутися в правоохоронні органи. Там, на підставі заяви, заведуть справу і, може так статися, що документ знайдуть. Тоді відновлювати нічого не доведеться. У разі крадіжки, в будь-якому випадку, доведеться чекати деякий час, поки поліція намагається знайти злодія.

Якщо ж протягом деякого часу документ не знайдеться, то в поліції вам видадуть довідку про втрату віннеки. Уже з нею можна сміливо йти у військкомат за місцем проживання. Важливо, що з собою необхідно мати паспорт, а якщо його немає, то документ, що його замінює. Де ви служили, теж не має значення, звертатися необхідно до військкомату за місцем проживання та постійної прописки. Якщо квиток загублений в місті тимчасового проживання, то відновити його буде складніше, оскільки в місцевому військкоматі вам допомогти не зможуть.

Звертатися в комісаріат необхідно якомога швидше. Довідка з поліції має термін дії не більше 2-х тижнів. Згідно із законом, після втрати повинно пройти не більше 10 днів до звернення до комісаріату. В іншому випадку міра відповідальності за втрату документа може бути суворішим, а квиток відновлювати будуть довше.

Документи для відновлення квитка

Військовий квиток відновлюється після збору повного пакету документів. Для цього необхідно, перш за все, звернутися до військкомату і написати заяву на ім'я воєнкома. Крім цього, при собі належить мати паспорт або документ, що його замінює. Якщо паспорт украли разом з військовим квитком, то перед походом до військкомату необхідно звернутися в УФМС, щоб видали тимчасове посвідчення особи. До речі, за втрату паспорта теж, швидше за все, доведеться заплатити. Бажано зробити копії всіх важливих сторінок, включаючи прописку. У деяких випадках потрібно нотаріально завірена копія паспорта.

Якщо громадянин звільнений за станом здоров'я від несення служби, обов'язково подати довідку з медустанови. У разі, коли на момент втрати віннеки громадянину вже виповнилося 27 років, така довідка не знадобиться. До речі, у медичної довідки з конкретним діагнозом також є свої терміни дії, а тому уявити її потрібно якомога раніше після отримання. У довідці має бути чітко прописано, який саме у вас діагноз і наскільки ви звільнені від несення військової служби.

Крім того, обов'язково принести довідку з поліції і 4 фотографії 3X4. Фотокартки повинні бути без куточків і надруковані на матовому папері. У фотоательє вони так і називаються «фото на військовий квиток».

Заява на ім'я воєнкома містить прохання про видачу військового квитка в зв'язку з втратою. Вписати причину необхідно обов'язково і якомога детальніше. У заяві необхідно вказати деякі відомості: ПІБ, сімейний стан, дату народження, національність і місце проживання. Також внизу заяви обов'язково дати згоду на використання своїх даних, що становлять охоронювану законом таємницю.

Слід написати список документів, які додаються до заяви, і кількість фотографій. Заява складається у двох примірниках. У ньому бажано вказати час і місце, де військовий квиток був загублений або вкрадений. Чим більше подробиць, тим швидше може пройти відновлення документа.

терміни відновлення

Відновлення військового квитка відбувається в військкоматі протягом місяця. За цей час співробітники комісаріату зобов'язані перевірити всі дані і подані документи, а також відіслати письмові запити в ту частину, де військовозобов'язаний проходив службу. Також обов'язково перевірять на те, чи не є громадянин злісним ухильником. Це стосується всіх громадян, які значаться в призовному віці і не досягли ще 27 років. У будь-якому випадку, даний термін приблизний. Коли людина приходить за готовим дублікатом, на руках він повинен мати оплачену квитанцію зі штрафом, якщо такий призначили.

Конкретні дати залежать від обставин втрати документа і від строків звернення. Крім того, має значення загублений документ, зіпсований або його вкрали, разом з паспортом або водійськими правами. Як відновити військовий квиток, пояснять у військкоматі вже після уточнення всіх обставин. Найважливіше - прийти якомога раніше і не затягувати зі збором документів.

Деякі громадяни поспішають відновити військовий квиток, а тому звертаються в сумнівні організації, які за пристойні гроші обіцяють зробити квиток в короткі терміни. Здійснювати таке категорично не можна. У підсумку ви можете стати володарем підробленого документа, за що доведеться відповідати перед законом.

Посередники беруть великі гроші, але діють незаконно. А сам громадянин може потрапити під кримінальне переслідування за використання фальшивки. При цьому, як ми пам'ятаємо, незнання не звільняє від відповідальності. Важливо розуміти, що єдина організація, де вам законно і наскільки можливо швидко можуть видати дублікат військового квитка, - це ваш місцевий військкомат.

Якщо квиток загублений в іншому місті

Всі маніпуляції з відновлення військового квитка проводяться в місті, де громадянин прописаний, тобто числиться на військовому обліку. Але, найчастіше, молоді люди можуть не жити за місцем прописки, а знаходяться в зовсім іншому населеному пункті. Це відноситься до студентів, відрядження і просто мандрівникам.

Важливо розуміти, що віннеки за місцем тимчасового проживання ніхто не поверне. Тому є два шляхи. Або їхати в своє місто і звертатися до місцевого військкомату, в якому перебуваєте на військовому обліку, або за допомогою нотаріального завіреної довіреності уповноважити близької людини займатися відновленням вашого документа.

В останньому випадку довірена особа від вашого імені напише заяву і в правоохоронні органи, і в військкомат, представить всі документи і їх копії. При цьому важливо розуміти, що через місяць за дублікатом військового квитка, в будь-якому випадку, їхати доведеться особисто, оскільки при отриманні знадобиться ваша розпис і особиста присутність. Отримати дублікат в руки довірена особа не зможе ні за яких обставин.

Якщо громадянин переїжджає в інше місто на постійне місце проживання, тобто змінює прописку, він повинен протягом найближчого часу встати на облік до місцевого військкомату. Якщо у людини є тимчасова прописка терміном на три місяці, то він одночасно стає на облік до місцевого військкомату і, в разі втрати віннеки, має право відновлювати його на місці, не звертаючись до військкомату за пропискою. Тому краще про всяк випадок, якщо є можливість, реєструватися в новому місті на 90 діб, щоб при втраті документів не виникало проблем.

Тому краще про всяк випадок, якщо є можливість, реєструватися в новому місті на 90 діб, щоб при втраті документів не виникало проблем

Якщо документ потрібно відновити швидко

Як відновити військовий квиток швидко? Для цього важливо розуміти, що в разі крадіжки військкомат повинен буде вести довгу перевірку і шукати, чи не використовують віннеки десь в корисливих цілях. Тому, якщо необхідно зробити все швидко і не сильно заморочуватися, просто оголосіть, що квиток зіпсований і відновленню не підлягає.

Тоді, звичайно, доведеться заплатити штраф, але перевірка не буде такою довгою і документ відновлять швидко. Якщо квиток вкрадений, то його відновлення завжди займає на порядок більше часу, оскільки його розшукують. Якщо ж він просто згорів, то шукати його ніхто не буде, а тому і відновлять досить швидко.

Відповідальність за втрату або псування військового квитка

Адміністративним законодавством передбачена відповідальність за псування або втрату через недбальство військового квитка. Якщо документ вкрадено, то, найчастіше, потерпілий відбувся лише тільки попередженням. Особливо, якщо втрата сталася в перший раз і не з вини громадянина.

За ст. 21 КпАП за псування або втрату військового квитка передбачений штраф в розмірі від 100 руб. до 1000. Конкретна сума залежить від того, що саме сталося з документом. Якщо документ був порваний, зіпсований, спалений або просто втрачений по нехтування, то штрафні санкції будуть максимальними. Мінімальна сума призначається, якщо документ вкрадено. Також збільшиться відповідальність за повторну втрату документа або якщо доведено умисний факт псування.

Окремо варто сказати про відповідальність за втрату військового квитка для кадрових військових і військовослужбовців за контрактом. В першу чергу, їх усувають від несення служби на час, поки відновлюється військовий квиток. Відповідальність для них передбачена набагато суворіше, ніж для простих громадян, які перебувають на військовому обліку. Сам факт втрати або псування перевіряється військовою прокуратурою. На підставі перевірки для кадрового військового можливо навіть позбавлення волі на строк до 1 року.

Також в якості покарання використовується примусове звільнення зі збройних сил або морського флоту. Військовому можуть виписати сувору догану, який заноситься в особисту службову картку. Якщо військовослужбовець виявить себе позитивно і нарікань до нього більше не виникне, через рік даний запис можуть анулювати. При наявності відмінною служби - навіть раніше.

У будь-якому випадку, дисциплінарне стягнення застосовується, оскільки військовий квиток для кадрового військовослужбовця - це основний документ, який, часом, буває потрібніше паспорта.

На закінчення

Як відновити військовий квиток повинен знати кожен власник червоної книжечки. Для цього не потрібно звертатися до посередників і платити величезні гроші. Досить просто звернутися в поліцію, а потім, з довідкою, в військкомат. Можливо, доведеться сплатити штраф, але, в будь-якому випадку, протягом місяця документ відновлять.

Список документів дуже простий і не містить нічого надприродного. Важливо звертатися до військкомату за місцем прописки і якомога детальніше описати факт пропажі з усіма обставинами. Іноді це може зробити довірена особа, у якого є відповідний документ, завірений нотаріусом.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online